Uutiset
19
touko

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

19.5. Uutiskatsaus: Elon Musk, Vitalik Buterin, Kiina, Tether, Bitcoin

Elon Musk on aiheuttanut jälleen kohuja kryptovaluuttamarkkinoilla. Ensin Teslan ilmoituksen vuoksi, jonka jälkeen Musk lähti myös sanasotaan Bitcoin-maksimalistien kanssa. Vitalik Buterin teki erikoisen tempun Shiba Inu -tokenin kanssa. Kiina FUDia Reutersilta. Tetherin uusin raportti aiheutti enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Bitocinin kurssikehitys jatkuu heikkona.

Rekisteröidy Binancelle

Elon Musk sodassa Bitcoin-maksimalisteja vastaan

Elon Musk on ollut otsikoissa tämän tästä kuluneen vuoden ajan. Ensin näytti siltä, että ”rakettimies” olisi Bitcoin-sijoittajien uusi sankari. Tesla teki 1,5 miljardin Bitcoin-sijoituksen ja hyväksyi heti perään bitcoinit maksuvälineeksi uusista autoista. Myös Elon Musk myös äskettäin omistavansa bitcoineja.

Nyt tilanne on toinen. Elon Musk on menettänyt sankarinviittansa, ja miehestä on tullut suorastaan BTC-maksimalistien vihan kohde. Mitä oikein tapahtui?

Kaikki sai alkunsa tästä twiitistä.

Musk ilmoitti Teslan tehneen täyskäännöksen bitcoinin suhteen. Eikä tässä vielä kaikki, mutta hän perusteli päätöstä Bitcoin-louhinnan haitallisuudella. Ilmoitus hämmästytti syystäkin monia, sillä Bitcoin-louhinnan ongelmat ovat olleet tiedossa jo vuosia. Kyseessä on klassinen FUD Bitcoinia kohtaan, johon moni alkaa olla todella kyllästynyt.

Jos Muskin toiminta olisi jäänyt vain tähän, kohu olisi todennäköisesti unohtunut parissa päivässä. Mies päätti sen sijaan lähteä sanasotaan Bitcoin-maksimalistien kanssa ja jatkoi louhintanarratiivin jankuttamista.

Miljardöörin profiilia ei myöskään nosta jatkuva Dogecoin-twiittailu, minkä moni näkee markkinoiden manipulointina. Jopa Dogecoinin perustaja, Jackson Palmer, kommentoi Elon Muskia hyvin negatiiviseen sävyyn.

Oliko yksi Muskin twiiteistä myös uhkaus Bitcoin-yhteisöä kohtaan?

Toistaiseksi Tesla ei ole myynyt Bitcoin-omistuksiaan. Elon Musk joutui kuitenkin Bitcoin-yhteisön sylkykupiksi, eikä olisi yllättävää, jos mies olisi dumpannut oman Bitcoin-bäginsä kuluneen viikon aikana.

Saa nähdä, palaako Elon Musk vielä joku päivä takaisin Bitcoin-maksimalistien suosioon. Juuri nyt ei näytä siltä.

Vitalik Buterin ja Shiba Inu

Kirjoitimme viime viikon uutiskatsauksessa koirakolikoiden buumista. Markkinoille on tulvinut erilaisia Dogecoin-kopioita, kuten Kishu Inu, Akita Inu ja Shiba Inu. Näistä viimeisin nousi jopa kryptovaluuttojen top 20 -listalle ja lähes 15 miljardin dollarin markkina-arvoon.

Shiba Inu ja sen SHIB-token olivat viime viikolla myös kummallisen kohun keskellä. Tapahtumien taustalla oli perustajien päätös lähettää projektin alkuvaiheessa puolet kaikista SHIB-tokeneista Vitalik Buterinin lompakkoon.

Jos joku ei vielä tiedä, niin Vitalik Buterin on Ethereumin perustaja. Hänen Ethereum-lompakkonsa osoite on myös julkisesti tiedossa. Shiba Inun perustajien mielestä tämä oli hauska ajatus ja tietynlainen vakuus siitä, ettei koko SHIB-tokenin tarjontaa dumpata markkinoille valaiden toimesta.

Buterin alkoi kuitenkin myydä SHIB-tokeneita sekä muutamia muita koirakolikoita, joita hänelle oli niin ikään lähetetty. Buterin lähetti mm. miljardin dollarin arvosta SHIB-tokeneita intialaiselle COVID-hyväntekeväisyysjärjestölle.

Tällä viikolla on saatu aiheeseen liittyen lisää uutisia. Buterin päätti lopulta polttaa 90 prosenttia jäljelle jääneistä SHIB-tokeneista. Loput 10 prosenttia hän aikoo lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.

Buterin sai tempuistaan paljon arvostusta. Shiba Inun markkina-arvon huipulla, hänen SHIB-tokeninsa olivat arvoltaan yli 7 miljardia dollaria. Siihen päälle muut sekalaiset koirakolikot. Buterin ei pistänyt näistä penniäkään omaan taskuunsa.

Ethereum-perustajalla ei ole pikkurahasta puute, sillä Buterinin omistaa pelkästään Etheriä miljardin dollarin arvosta.

Reuters nosti Kiina-FUDin jälleen esiin

Kun Bitcoinin kurssi on alamäessä, markkinoille ilmestyy aina lisää negatiivisia uutisia. Aiheesta on kehitetty myös erilaisia salaliittoteorioita. Manipuloidaanko kurssia tarkoituksella rajumpaan syöksyyn? Vaikea tätä olisi todistaa, mutta siltä se on usein vaikuttanut.

Kestoaiheita ovat Intian kryptobänni, Kiinan kryptobänni, louhinta sekä viranomaisten isku pörssejä kohtaan. Nämä on kaikki käyty läpi viimeisen viikon aikana. Tuorein esimerkki on eiliseltä, kun Reuters nosti esiin vanhan klassikon eli Kiina-FUDin.

Kuten Wang twiitissään kertoo, Kiina ei julkaissut uutta kryptobänniä. Maan regulaattorit julkaisivat tiistaina näkemyksensä kryptovaluuttojen tilasta. Ne vain vahvistivat Kiinan näkemyksen pysyvän samana, joka se on ollut vuodesta 2017 lähtien.

Kiina shokeerasi markkinoita syyskuussa 2017 bännäämällä kryptovaluuttapörssit ja ICO:t. Markkina ei romahtanut edes tuon uutisen myötä pidemmäksi aikaa, vaan toipui nopeasti takaisin nousutrendiin.

Ei siis kannata hätäillä tällaisten uutisen kanssa. On tavallista, että laskumarkkinan aikana mediaan ilmestyy negatiivisuutta ruokkivia uutisia. Tämä voi tuntua aloittelevasta sijoittajasta pelottavalta ja lisätä epävarmuutta. Nuo fiilikset ovat osa Bitcoin-sijoittamista.

Tetherin varantoraportti aiheutti keskustelua

Oli vuodenaika mikä hyvänsä, niin Tether aiheuttaa hälinää kryptomarkkinoilla. Kyseessä on markkinoiden ylivoimaisesti suurin stablecoin ja etenkin Bitcoin-treidauksen selkäranka. USDT:n markkina-arvo on noussut pelkästään vuoden 2021 aikana noin 23 miljardista 58 miljardiin dollariin.

Löydät aiempia uutisia Tether-tägin avulla.

Tuorein uutinen liittyy Tetherin varantoihin, joista on käyty kiivasta keskustelua jo ainakin neljän vuoden ajan. Tether julkaisi pari päivää sitten raportin USDT:n taustalla olevista asseteista.

Aiheesta uutisoivat kaikki kryptovaluuttoja käsittelevät mediat sekä mm. Financial Times, johon yllä oleva twiitti linkittää.

Taustalla on siis New Yorkin Syyttäjänviraston (NYAG) ja Tetherin helmikuussa tekemä sopimus. Siinä Tetherin taustalla oleva yhtiö suostui maksamaan 18,5 miljoonan dollarin sakot, mutta ehtona oli kvartaaleittain suoritettava raportti USDT:n taustalla olevista varoista.

Julkisuuteen annettu raportti on seuraava.

tether-varat

Tetherin ilmoitus on jakanut kryptoskenen kahtia: toisten mielestä piirakka todistaa FUDin turhaksi, mutta osan mielestä se vain aiheuttaa lisää kysymyksiä. On kyllä vaikea nähdä, miten tämä raportti vähentäisi kysymyksiä Tetherin varallisuudesta.

Yksi PowerPoint slide ei todista ensinnäkään yhtään mitään. On myös varsin huolestuttavaa, että USDT-tokeneiden takauksena on vain 2,9 % Yhdysvaltain dollareita. On siirrytty aika kaus alkuperäisestä 100 prosentin takauksesta. Jos käytetään kulunutta vertausta, niin maalitolppa vain siirtyy ja siirtyy.

Osa Tether-kriitikoista heitti myös ilmoille tämän ajatuksen: olisiko edes yllä olevaa raporttia koskaan saatu ilman NYAG:n Tether-ajojahtia?

Suurin kritiikki kohdistuu piirakan suurimpaan siivuun eli ’commercial papers’, joka vastaa puolta Tetherin takauksista. Tämän sisältö voi olla hyvin volatiileja assetteja, minkä arvo saattaa muuttua nopeassa tahdissa. Olisi eri asia, jos takauksista olisi puolet esim. Yhdysvaltain valtion velkakirjoja.

Yksi asia on tullut selväksi. Markkinoille tämä tieto riittää, sillä Tether saa jatkuvasti sijoittajilta täyden luottamuksen. Seuraavaksi odotetaan NYAG:n kommentteja Tetherin reserveistä. Jos New Yorkin Syyttäjänvirastokin on tyytyväinen, ”Tether fudsterit” on virallisesti lyöty.

Markkinoilla on joka tapauksessa paljon vaihtoehtoja. Jokainen sijoittaja voi itse valita sen stablecoinin, johon luottaa eniten. Tetherin lisäksi suosittuja ja yleisesti luotettavina pidettyjä ovat mm. DAI, BUSD, GUSD sekä USDC.

Bitcoinin laskutrendi voi jatkua lähes 30.000 dollariin

Bitcoinin kurssikehitys on syytä nostaa uutiseksi asti, sillä aiheesta tehty Youtube-video on ollut kanavamme historian suosituimmista. Voit katsoa sen alla olevasta upotuksesta.

Videolla käydään läpi Bitcoinin huolestuttavaa kurssikehitystä, joka on kääntynyt selkeään laskutrendiin pitkän nousun jälkeen. Bitcoin puhkaisi myös viime yönä todella tärkeän ~42.000 dollarin rajapyykin, jota pidettiin hyvin vahvana tukitasona.

Alla oleva kuva näyttää Bitcoinin kurssikehityksen vuoden 2021 ajalta.

btc42k

Jos kurssi olisi pysähtynyt 42.000 dollariin ja lähtenyt siitä uuteen nousuun, liikettä olisi pidetty erittäin positiivisena ja suorastaan eeppisenä pomppuna. Nyt kurssi syöksyi tukitason läpi vieläpä varsin reippaalla volyymilla. Luvassa voi hyvinkin olla laskua lähes 30.000 dollariin saakka.

Kurssikehitys on saanut aikaan paniikkimyyntejä. Bitcoinia 60.000 dollarilla ostaneet aloittelijat ovat vaikeassa tilanteessa, sillä portfolio lähestyy -50 prosentin lukemaa. Tyler Winklevossin alla oleva twiitti on hyvin osuva. Se kannattaa vaikka printata työhuoneen seinälle!

Bitcoin-sijoittaminen ei ole henkisesti helppoa. Moni ei kestä tällaista volatiliteettia ja siirtyy takaisin pienemmän heilunnan kohteisiin. Kannattaa kuitenkin muistaa, mikä on eri sijoituskohteiden keskimääräinen tuotto.

Bitcoin on tuottanut historiansa aikana noin +200 % per vuosi, osakkeet tuottavat historiallisesti 7-8 % per vuosi. Kumman sinä valitset? Bitcoinin tuoton sekä kovan vuoristoradan vai pienemmän volatiliteetin ja matalamman tuoton.

Kuten yllä olevalla videolla kerrotaan, bull-markkina ei ole suinkaan ohi.

Yllä oleva grafiikka on tehty Bitcoinin 48.000 dollarin kurssilla. Vaikka kurssi putoaisi lähelle 30.000 taalaa, olisimme yhä samassa vauhdissa kuin edellisen halving-rallin aikana. Bitcoinkeskus ei usko tämän Bitcoin halving-rallin loppuvan alle 100.000 dollarin kurssilukemiin.

Jos epävarmuus kuitenkin kalvaa sisintä, niin muista, että Michael Saylor on tänäänkin ostoksilla! Jos Elon Musk on menettänyt uskottavuutensa, niin sankarinviitta pysyy tiukasti Michael Saylorin hartioilla.

Kuva: Flickr / Дмитрий Шустов


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.