19.4. Uutiskatsaus: Markkinakatsaus Bitcoin & altit, eToron raportti, DeFi, DCEP, verotus

pankki swift

Sunnuntain uutiskatsaus on täynnä mielenkiintoisia aiheita. Raportti aloitetaan tuttuun tapaan markkinakatsauksella, eli luupin alla ovat Bitcoinin sekä altcoinien kehitys. Tämän jälkeen luvassa on mielenkiintoista infoa eToron todella kattavasta Q1 2020 -raportista. DeFi koki jälleen uuden iskun, kun Lendf.me -palveluun hyökättiin. Kiinan kansaliinen digivaluutta DCEP tulee! Lopuksi infoa vielä verotuksesta.

Rekisteröidy Binancelle

Markkinakatsaus: Bitcoinin pyrkii läpi resistanssitasosta

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 7200 dollaria. Edellisen katsauksen aikaan (11.4.) kurssi oli noin 6900 dollarissa, eli muutaman prosentin alempana nykytasoa. Pienestä erosta huolimatta, välissä on nähty varsin voimakasta heiluntaa.

Kurssi nousi viime sunnuntaina 7200 dollarin tasolle, mutta romahti keskiviikkoon mennessä noin 6500 taalaan. Loppuviikko onkin edetty nousujohteisesti, eli kurssi on palautunut täsmälleen viikon takaiselle tasolle.

bitcoinin-kurssi-20200419

Isossa kuvassa Bitcoin jatkaa edelleen selkeällä nousu-uralla. Trendilinjoja voidaan nyt piirtää monella eri tavoin johtuen lukuisista hieman toisistaan eroavista pohjista. Karkeasti sanottuna näyttäisi kuitenkin siltä, että kurssi muodostaa ainakin ”higher lows” tasoja, mutta 7300-7400$ kohdalla näyttäisi olevan paljon resistanssia.

Bitcoinin kurssi on tehnyt monta kosketusta tälle tasolle jo helmikuun lopulta lähtien. Maaliskuun alussa kurssi näytti jo muodostavan tästä resistanssista uuden support-tason, mutta 3-4 päivän ”seikkailu” 7400-7500 dollarissa päättyi kuitenkin romahdukseen.

Suurin keskustelu lienee tällä hetkellä Bitcoinin korrelaatiosta S&P 500 -indeksiin, mikä kuvaa Yhdysvaltain osakemarkkinoita. Bitcoin romahti helmikuussa osakemarkkinan tavoin todella pahasti, ja viime viikkojen toipuminen on ollut myös hyvin saman suuntaista.

Bitcoinin ja osakemarkkinan hetkittäinen treidaaminen samaan suuntaan ei ole yleisesti ottaen ongelma. Tällä hetkellä siitä aiheutuu kuitenkin seuraava huoli. Jos (ja kun) osakemarkkina romahtaa uudelleen, se voi vetää Bitcoinin mukanaan.

Monen analyytikon mielestä nykyinen tilanne muistuttaa vuoden 2000 Nasdaq-kuplaa. Yhdysvalloissa on saatu noin 22 miljoonaa työtöntä neljän viikon aikana, mikä vastaa viimeisen 10 vuoden työpaikkoja. Siitä huolimatta FAANG-osakkeet (FB, Apple, Amazon, Netflix, Google) ovat all-time high lukemissa!

Vaikuttaa siltä, että etenkin Yhdysvaltain osakemarkkina alkaa erkaantua yhä enemmän vallitsevasta todellisuudesta. Taustalla on tietysti keskuspankki Fedin tuhansien miljardien suuruiset tukipaketit pankeille.

Kuten on nähty jo viimeisen 10 vuoden ”nousukauden” aikana, keskuspankkien elvytys näkyy osakemarkkinan inflaationa eli kurssien nousuna epärealistiselle tasolle. Eri arvioiden mukaan, Yhdysvaltain osakemarkkina on nyt kalliimpi kuin koskaan, kun huomioidaan kurssitasot ja koronaviruksen romahduttamat tulosennusteet.

Tuntuu absurdilta, että finanssikriisin pohja saavutettaisiin tilanteessa, jossa Amazonin kurssi on ATH-luvuissa. Todennäköisempää on se, että nyt on menossa klassinen dead cat bounce, eli Wall Street Cheat Sheetin complacency -vaihe.

Wall Street Cheat Sheet

Tämä klassinen markkinasykliä kuvaava grafiikka piti täysin paikkansa myös Bitcoinin kohdalla vuonna 2018. Osakemarkkina ei ole palautunut missään nimessä vielä ”liian alhaiselle” tasolle. S&P 500 indeksi on tällä hetkellä korkeammalla kuin joulukuussa 2019! Ja tuolloin odotuksissa ei ollut konkurssien aaltoa eikä 22 miljoonaa työtöntä.

Voi olla fiksua varautua henkisesti molempiin skenaarioihin ja miettiä omaa sijoitusstrategiaa. Mitä teet, jos

  • Osakemarkkinat romahtavat yli 50% nykytasosta
  • Keskuspankkien tolkuton elvytys onnistuu ja kupla ei puhkea vielä esim. 1-2 vuoteen

Bitcoinin halving lähestyy hieman alle kuukauden päästä. Jossain vaiheessa kurssi alkaa elää taas omaa elämäänsä S&P 500 kehityksestä piittaamatta. Onko halving sellainen tapahtuma, joka palauttaa Bitcoinin ja osakemarkkinoiden korrelaation oikealle tasolleen?

Kannattaa lukea myös Martin Paasin hyvä artikkeli koronasta ja pörssikursseista.

Chainlink jatkaa vahvassa myötätuulessa

Kryptovaluutta Chainlink on esitelty Bitcoinkeskuksessa ja mainittu myös uutisissa moneen kertaan potentiaaliltaan kenties parhaana altcoinina, kun puhutaan ns. large cap -kolikoista.

LINK-token noussut mukavat 13,19% viimeisen viikon aikana eli reilusti yli tuplat Bitcoiniin nähden. Chainlinkin edellä on viikon nousuissa Ethereum, Binance Coin sekä Tezos, mutta kuukauden jaksolla se on täysin omaa luokkaansa 56,92% lukemalla.

Jos katsotaan vuosi taaksepäin, LINK-token on noussut 604,26%. Seuraavaksi parhaat sijoitukset ovat olleet top 15 -valuutoista Bitcoin SV (236,93%) ja OKB (165,74%).

Viime viikon suurimpien nousijoiden takana ei ole mitään dramatiikkaa. Chainlink, Tezos ja Ethereum ovat vetäneet viimeisen vuoden aikana usein altcoin-markkinaa ylöspäin. Kun Bitcoin on nousu-uralla, large cap -altit nousevat tyypillisesti suhteessa 50-100% enemmän. Tezos sekä Chainlink on esitelty myös mm. Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalla.

Taustalla on myös suotuisia teknisen analyysin indikaattoreita.

Bitcoinin markkinaosuudessa ei ole tapahtunut suuria muutoksia, mutta trendi näyttäisi olevan edelleen laskeva. BTC Dominance putosi alimmillaan jo lähelle 63% tasoa, mutta nyt ollaan taas hieman yli 64% lukemissa.

bitcoin dominance
Bitcoinin ja Ethereumin markkinaosuus neljän vuoden ajalta. Lähde: coinmarketcap.com/charts/

Kuvassa näkyy Bitcoinin markkinaosuus neljän vuoden ajalta (oranssi) sekä Ethereumin osuus tumman sinisellä viivalla. Näyttää edelleen siltä, että BTC dominance saavutti huippunsa kesällä 2019 (noin 70%), joka oli noin 18 kuukauden mittainen ralli.

Viimeiset yhdeksän kuukautta on lasketeltu hitaasti alaspäin. Altcoinit ovat vahvistuneet aavistuksen, mutta isossa kuvassa hyvin vähän. Kyse on lähinnä muutamista hyvin suoriutuvista kolikoista, mutta suurin osa top 30 -alteista on esim. vuoden aikana hävinnyt kymmeniä prosentteja Bitcoiniin nähden.

eToron raportti kertoo: XRP saa hurjasti luottoa

eToro on noussut yhdeksi maailman tunnetuimmista teidausalustoista. Palvelu on tuttu etenkin sosiaalisen treidauksen ominaisuuksista, mikä mahdollistaa mm. eToro-käyttäjien sekä portfolioiden kopioimisen.

Vaikka kyseessä on perinteisiin finanssi-instrumentteihin keskittynyt platform, eToro on tarjonnut myös kryptovaluuttoja vuodesta 2017 alkaen. Nykyisin voit ostaa palvelun kautta noin 20 eri tunnettua kryptovaluuttaa.

Lue tästä palvelun tarkempi kuvaus: eToro käyttöopas.

Tällä viikolla saatiin mielenkiintoista tietoa kryptomarkkinoista, kun eToro julkaisi ”The State Of Digital Assets Q1 2020” -raportin. Kyseessä on hieman Prasoksen kvartaaliraportteja vastaava julkaisu, jossa käydään läpi vieläkin tarkemmin tunnetuimpien kryptovaluuttojen tilanne. Tutustu raporttiin alla olevan upotuksen kautta. Kyseessä on mainio tietopaketti!

The TIE Quarterly – EToro (2) by MichaelPatrickMcSweeney on Scribd


eToro julkaisi samalla tietoa palvelun käyttäjien sijoituksista. Uutisen mukaan peräti 54,5% käyttäjistä on sijoittanut Ripplen XRP-tokeniin. Kyseessä on todella hurja lukema, ja XRP biittaa kakkoseksi tulevan Bitcoinin noin 20 prosenttiyksilöllä (35,1%). Kolmanneksi suosituin on Ethereum 23,9% kannatuksella.

Kyseessä on mielenkiintoinen kontra-indikaattori Decrypt-sivuston uutiseen verrattuna. Decrypt kertoi pari päivää sitten, että XRP:n Telegram-ryhmistä on kadonnut peräti 64% käyttäjiä viimeisen parin vuoden aikana. Ainoastaan Litecoinin kohdalla kato on ollut suurempi (68%).

Kuten listauksesta näkyy, mukana oli vain valikoitu joukko Telegram-ryhmiä eikä suinkaan edes kaikkia tunnetuimista kryptovaluutoista.

Muista tsekata Bitcoinkeskuksen Ripple XRP -opas Youtubesta, jos et ole jo kanavan seuraaja.

DeFi-protokolla dForce menetti 100% varoistaan

Viimeinen vuosi on ollut varsin hiljaista aikaa kryptovaluuttapörssien hakkerointien suhteen. Toistaiseksi vaikuttaa siltä, että hämärämiesten katseet on suunnattu DeFi eli Decentralized Finance -protokollien suuntaan.

Jos haluat tutustua suurimpiin palveluihin, tsekkaa defipulse.com -sivusto. Tällä hetkellä DeFi on tunnettu etenkin lainauspalveluistaan. Listan neljäntenä on suomalaistaustainen Aave, joka on nostanut suosiotaan mukavasti.

aave

Uutisoimme edellisen kerran DeFi-haavoittuvuuksista 2kk siten, jolloin bZx-niminen protokolla joutui hyökkäyksen kohteeksi. Kyseessä ei ollut varsinaisesti hakkerointi, sillä iskun tekijät hyödynsivät protokollassa ollutta heikkoutta.

Tänään saatiin lisää vastaavia uutisia, kun dForce-protokollaa käyttävä Lendf.me –lainauspalvelu romahti. Se menetti eilisen aikana noin 25 miljoonan dollarin arvoiset varat, jotka oli lukittu palveluun.

Hyökkäys on ilmeisesti kytköksissä UniSwap-pörssissä tehtyyn imBTC-iskuun, joka on siis Bitcoinin kurssiin sidottu Ethereumin ERC777-token. Uniswapin heikkoutta hyödyntämällä saatiin ulos 300.000 dollarin edestä imBTC-valuuttaa.

Tällä hetkellä arvuutellaan, oliko Lendf.Me -palvelun isku täysin vastaava. Hakkeroi onnistui ilmeisesti luomaan itselleen statuksen rajattomasta takuista (collateral), jonka avulla hän kotiutti palveluista haluamansa tokenit.

Uusin isku on käynnistänyt luonnollisesti meemikoneet, kuten yllä oleva kuva hyvin kertoo. Tämä isku ei jää taatusti viimeiseksi DeFi-sektorilla. Nämä haavoittuvuudet ovat tällä hetkellä pakko huomioida, jos omaisuuttaan lainaa DeFi-palveluihin. Edellä mainittu Lendf.me -sivusto on myös tällä hetkellä pois käytöstä.

Houkuttimena on tietysti korkea (jopa noin 10%) vuosikorko, mutta mitään talletusturvaa ei tietysti ole. Mitä pienempää palvelua käytät, sen suurempi riski on hakkeroinneille sekä niiden tapahtuessa koko palvelun kaatumiselle.

Kiinan kansallinen digivaluutta DCEP tulee

Viikon kenties merkittävin uutinen liittyy Kiinan ja maan kansalliseen digivaluuttaan. Projekti kulkee nimellä DCEP – Digital Currency Electronic Payment. Kyseessä on lohkoketjuteknologiaan ja kryptografiaan perustuva kryptovaluutta.

Termistä ”kryptovaluutta” toki kiisteltiin jo Facebookin Libran kohdalla, ja samaa voidaan todeta nyt. Voiko keskitetysti hallittu ja täysin valtion tai pankin kontrollissa olevaa digivaluuttaa kutsuta kryptovaluutaksi? Monien mielestä tämä sana pitäisi sisältää ainakin hajautetun verkon.

Toisaalta, lähes jokaisen tunnetun kryptovaluutan hallinto on hyvin keskitetty. Lähinnä muutamat yhteisövetoiset projektit Bitcoinin lisäksi ovat aidosti hajautettuja. Jokainen ICO:sta syntynyt projekti on enemmän tai vähemmän yhden fintech-yhtiön näpeissä.

Voit katsoa tarkemman esittelyn Bitcoinkeskusken Youtube-kanavalta:

Kiina näyttää siis voittavan suurien keskuspankkien kisan kansallisesta digivaluutasta. Tämä kisa kuumeni toden teolla Libran myötä, ja Kiina on nyt ottamassa viimeiset askeleet adoption suhteen. DCEP on Kiinan Renminbiin sidottu stablecoin, josta tulee virallinen maksuväline. Se integroidaan myös supersuosittuihin Alipay ja WeChat -palveluihin.

Onko sattumaa, että Libra ilmoitti samaan aikaan vetäytyvänsä globaalista digivaluuttojen kisasta? Libra on ollut whitepaperinsa julkaisun jälkeen jatkuvassa vastatuulessa ja viranomaisten pommituksen kohteena.

Libra ottaa askeleitaa taaksepäin globaalista kilpailusta ja pyrkii luomaan perinteisemmän maksuverkon. Tavoitteena on luoda ilmeisesti useita stablecoineja, joista jokainen on sidottu sitten ko. kansalliseen valuuttaan.

Olemme uutisoineet jo useaan otteeseen Libran vaikeuksista. Suurista partnereista mm. Visa, Mastercard ja PayPal luopuivat leikistä jo vuoden 2019 puolella. Vielä joulukuussa 2019 projektin kerrottiin etenevän aikataulussa ilman aikeita luovutuksesta.

Kiina on nyt voittamassa kisan maailman suurten keskuspankkien osalta. EKP:n digieuro saa vielä odottaa, eikä Yhdysvaltain keskuspankki ole ollut toistaiseksi kiinnostunut ajatuksesta. Kansalaisten kannalta nämä keskuspankkien digivaluutat tuovat vain lisää kontrollia. Lisää aiheesta yllä olevalta videolta.

Konsensus Ry:n vero-opas

Mainitaan lopuksi vielä Konsensus Ry:n Youtube-kanavalta todella hyödyllinen video, jossa veroasiantuntija Elmo Koivunen käy läpi virtuaalivaluuttojen verotusta. Jos olet vielä noviisi tai askartelet ensimmäistä veroilmoitustasi kryptovaluuttoihin liittyen, tsekkaa ihmeessä alla oleva video.

Koivunen käy läpi termistöä sekä yksinkertaisia esimerkkejä, joiden avulla aihe avautuu myös aloittelijalle hyvin.

Videolta voi nostaa esiin pari asiaa, jotka on erityisesti huomioitava.

Hankintameno-olettama. Eli treideistä saatu luovutusvoitto lasketaan joko hankintameno-olettamaa tai todellisia hankintamenoja käyttäen. Tämä riippuu siitä, kumpi on verovelvollisen kannalta edullisempi. Hankintameno-olettama on 20% / alle 10 vuotta / 40% yli 10 vuotta.

Airdropit ja forkit menevät Koivusen mukaan lähtökohtaisesti hankintameno-olettaman mukaan. Eli, jos olet saanut XXX tokenia airdroppina ja myyt ne sitten aikanaan voitolla, lasketa tästä saadun voiton 20% mukaan (jos kyseessä alle 10 vuotta). Todellista hankintamenoahan ei ole airdropin kohdalla saatavilla, kun kolikot ovat tulleet kukkaroosi ilmaiseksi.

Kryptovaluuttojen vipukauppaa tehdään tällä hetkellä pääasiassa CFD-sopimuksilla. Koivunen kertoo aiheesta seuraavaa.

“Tällä hetkellä hieman veteen piirretty viiva on se, kuinka vipukaupankäyntiä kohdellaan virtuaalivaluutoilla. Eli mennäänkö virtuaalivaluuttojen erityisluonteen mukaisesti vai mennäänkö CFD-verokohtelulla, joka on hyvin epäedullinen verovelvolliselle, kun puhutaan siis yksityishenkilöstä.”

Jos käy vipukaupankäyntiä suurilla määrillä, kannattaa olla yhteydessä verokonsulttiin. Elmo Koivusen yhteystiedot ovat elmox.fi ja elmo [at] elmox.fi.

Huomaa myös Konsensus Ry:n verotukseen keskittyvä Telegram-kanava, jossa mm. Henri Väkeväinen on usein paikalla. Löydät tämän osoitteesta https://t.me/verotus.

Kuva: PIRO4D from Pixabay

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*