19.4. Markkinakatsaus: Musta sunnuntai romahdutti kurssit

market

Bitcoinin kurssi romahti sunnuntaina lähes 10.000 dollaria ja veti alcoinit mukanaan. Yksi suurimmista syistä lienee markkinan säikähdys Kiinan tilanteesta, joka pisti lähes puolet Bitcoinin louhijoista pimeäksi. Dogecoin on puolestaan viikon altcoin-raketti. Nyt alkaa näyttää siltä, että yhden dollarin DOGE on todellakin mahdollista.

Rekisteröidy Binancelle

Kiinan sähkökatkos sai aikaan Bitcoinin romahduksen

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä hieman yli 57.000 dollaria. Viikko sitten lukema oli aavistuksen yli 60.000 taalaa, joten laskua on viitisen prosenttia. Tähän on tietysti syynä sunnuntaina nähty raju markkinaromahdus.

Moni teknisen analyysin ystävä pelkäsi kurssin putoamista jo ennen ”mustaa sunnuntaita”. Kurssi muodosti selkeän rising wedge -kuvion, joka päättyy usein sijoittajan kannalta huonosti. Niin myös tälläkin kertaa.

bitcoin20210419

Bitcoinin kurssi suorastaan syöksyi tukitason läpi ja putosi pörssistä riippuen noin 51.000 dollarin tuntumaan. Laskua saatiin sunnuntain aikana lähes 10.000 dollaria. Tällainen pudotus on sen verran raju, että pelkkä tekninen analyysi ei sitä selitä.

Sijoittajan kannattaa tällaisissa tilanteissa pitää hermonsa kurissa ja vetää ostohousut jalkaan.

Historiallisesti katsottuna, kaikki dipit ovat aina tarjonneet erinomaisen ostopaikan. Bull-markkinaa pitäisi olla jäljellä vielä monta kuukautta.

Kun katsoo kryptomaailman uutisointia, selitykseksi tarjotaan Kiinassa tapahtunutta sähkökatkosta. Tällä olikin todennäköisesti iso vaikutus kurssiin. Kokenut analyytikko Willy Woo käy tapahtumia läpi alla olevassa twiittiketjussa.

Taustalla oli onnettomuus kiinalaisessa hiilikaivoksessa. Tulva ja sitä seurannut räjähdys aiheuttivat valtavan sähkökatkoksen, joka kosketti Xinjiangin aluetta. Kyseessä on koko maailman Bitcoin-louhinnan keskus.

Laajat sähkökatkokset aiheuttivat datakeskusten sekä louhintafarmien alasajon. Tämä johti puolestaan Bitcoinin louhintakapasiteetin eli hashraten romahdukseen. Pahimmillaan hashrate putosi lähes 50 prosenttia huipuistaan.

Markkina pelästyi tapahtunutta, ja Bitcoinin kurssi sai vauhtia em. teknisestä kuviosta plus valaasta, joka dumppasi yli 9000 bitcoinia Binance-pörssiin. Tuo myynti triggeröi puolestaan stop loss -myyntejä joka puolella.

Sijoittajat kärsivät globaalisti huimat 10 miljardin dollarin tappiot. Suurin yksittäisen treidaajan tappio oli noin 69 miljoonaa dollaria Binance-pörssissä.

Nopea kurssilasku on myrkkyä markkinoille, koska stop loss ”suojaus” dumppaa sijoittajan position markkinoille juuri sen hetkisellä hinnalla. Kun kurssi laskee, ostajia on usein vähän, ja markkinoille dumpatut positiot laskevat kurssia entisestään. Tämä tuo jonoon taas uusia stop loss -myyntejä ja kierre on valmis.

Tilannetta ei myöskään auttanut tämä twiitti.

Kyseiselle uutiselle ei ole tullut mitään vahvistusta. Twiitti haiskahtaa masinoidulta FUDilta, jolla pyrittiin samaan laskuun lisää vauhtia. Todennäköisesti edellä mainittu tekninen kuvio, Kiina, Twitter FUD ja stop lossien vyöry selittävät varsin hyvin sunnuntain tapahtumat.

Bitcoinin markkinaosuus jatkaa laskuaan

Tarkastellaan sitten altcoineja. Aivan ensin on nostettava esiin Bitcoinin markkinaosuus, joka on nyt todella kriittisellä tasolla. Viikko sitten lukema oli 55,7 prosenttia ja kaksi viikkoa sitten 57,8 prosenttia. Nyt enää 52,3 prosettia.

btcd20210419

Bitcoin Dominance -arvosta saa hieman vaihtelevia lukuja lähteestä riippuen, esim. Coinmarketcap on pari prosenttia alempana. Seurataan nyt TradingView-palvelusta löytyvää CRYPTOCAP -lukemaa, josta saadaan piirrettyä kivaa grafiikkaa.

Kun katsotaan historiallista dataa, Bitcoinin markkinaosuudelle voi löytää kaksi selkeää tukitasoa. Nämä näkyvät kuvassa sinisillä viivoilla. Ylempi taso rikottiin pari viikkoa sitten, ja nyt BTC dominanssi on jämähtänyt alemmalle tasolle.

Takana on huima pudotus lähes 74 prosentin tasolta (joulukuun 28. pv) eli reilut 20 prosenttiyksikköä.

Mielenkiintoista on se, että Bitcoinin markkinaosuus ei noussut edes sunnuntain dumpin myötä. Yleensä raju markkinareaktio saa altit aina pahempaan pudotukseen. Tällä kertaa monet tunnetut altit pysyivät hyvin Bitcoinin kelkassa, ja esim. Dogecoin nousi täysin markkinaliikkeen vastaisesti.

Altcoinit näyttävät erittäin vahvoilta juuri nyt.

Dogecoin raketoi jälleen

Tutkitaan sitten altcoinien mennyttä viikkoa tarkemmin. Kuvassa on tuttu näkymä Coinpaprika-sivustolta, eli kolikoiden suorituskykyä verrataan Bitcoiniin (ei dollariin).

altit20210419

Bitcoinin markkinaosuuden lasku näkyy todella selkeästi tällä listalla. Viikon raketti oli ehdottomasti Dogecoin, joka nousi jälleen hirvittäviä lukemia täysin tyhjästä. Meemikolikko on tehnyt vastaavia nousuja jo useamman kerran kevään 2021 aikana.

Dogecoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä $0,38. Se käväisi parhaimmillaan jo $0,44 lukemissa viime viikon lopulla. Näyttää siltä, että kauan hehkutettu $1 Dogecoin voi todellakin olla mahdollista. Uskomatonta.

Jos haluat tutustua Dogecoiniin tarkemmin, tsekkaa Bitcoinkeskuksen opasvideo.

Nousun takana ei ole mitään erityisiä uutisia, kuten ei ole ollut aiemmillakaan kerroilla. Joskus Elon Muskin twiitti on triggeröinyt DOGE:n nousuun, mutta lähinnä hetkellisesti.

Dogecoinin markkina-arvo on nyt lähes 50 miljardia dollaria. Vuoden 2017/2018 rallissa saavutettiin lukema kaksi (2) miljardia. Jo tuo tuntui päättömältä, ja tästä on noustu 25-kertaiselle tasolle.

Muista aina, että markkinoilla on voittajia sekä häviäjiä. Voittajien tuotoille löytyy aina maksumiehet, ja prosentuaalisesti vain pieni osa sijoittajita tekee rajusti tulosta. Jos lähdet mukaan tällaiseen ralliin nousevan kurssin huipulla, toimit pump & dump -ammattilaisten maksumiehenä. Jos haluat lotota Dogecoinin kaltaisilla kolikoilla, hanki niitä silloin, kun kurssi on alhaalla, eikä kukaan ole kiinnostunut kyseisestä valuutasta.

Muitakin nousijoita on pilvin pimein – kaikkia on turha alkaa käymään läpi. Mielenkiintoista on se, että sijoittajien raha on kiertänyt viime aikoina ”old school” altteihin. Eli puhutaan kolikoista, jotka olivat suosiossa 2017/2018 rallin aikana. Moni näistä on ollut (syystäkin) pahasti paitsiossa 2020-2021.

Esimerkiksi NEO, Ethereum Classic, NANO, Bitcoin Cash ja DigiByte ovat pärjänneet todella hyvin. Moni tällainen ”vanha hiillos” sai uutta hehkua myös viikko sitten, joten trendi jatkuu. Sijoittajat etsivät kuumeisesti seuraavaa nousijaa, ja pian rahat kiertävät taas uusiin altteihin.

Maker otti ykköspaikan haltuunsa

Jatkossa DeFi-markkinoita tutkitaan defillama.com -sivuston kautta. Aiemmin on käyty läpi defipulse.com -saittia, mutta kyseinen palvelu ei näytä listaavan muita platformeja + WBTC puuttuu sieltä edelleen, niin siirrytään myös Bitcoinkeskuksessa käyttämään parempaa vaihtoehtoa.

Defipulse on myös artikkelin kirjoitushetkellä alhaalla.

Defillama.com on vastaava palvelu, mutta se listaa Ethereumin lisäksi myös mm. Binance, Terra ja Polygon -platformit. DeFi-protokollat hajautuvat yhä enemmän myös muille alustoille, joten kokonaisuuden hahmottaminen alkaa olla työlästä.

defi20210419

DeFi-markkinan TVL on jatkanut tasaista kasvuaan jo viime vuoden alusta lähtien. Defillaman lukema on 114 miljardia dollaria, joka on noin 8 miljardia korkeampi kuin viikon takainen mittaus. TVL laski muun markkinan tavoin sunnuntaina, mutta vain noin 10 prosenttia, sillä iso osa tulee stablecoineista.

Suurin muutos näkyy listan kärjessä, eli viime viikolla 10 miljardin taalan TVL-rajan rikkonut Compound on luopunut ykköspaikasta. Vanha kunnon Maker on jälleen kukkulan kuningas. Tällainen TVL-vaihtelu on varsin normaalia, eikä se tarkoita mitään kummempaa.

defillama20210419

Binance Smart Chain on saanut top kymppiin myös kolmannen protokollan. Bunny on yield aggregator -protokolla, eli hieman vastaava kuin sijalle 11 pudonnut Yearn Finance. Sen avulla sijoittaja voi farmata tokeneilleen hurjia vuosituottoja Bunny-protokollan optimoidessa koko prosessin.

Mainitaan tässä kohtaa tärkeä uutinen Aave-protokollaan liittyen.

Bitcoinkeskus julkaisi viime viikolla sijoittajan oppaan Aaveesta. Tämän lisäksi, Aave-token lisättiin myös Coinmotionin valikoimiin! Suomalaiset voivat sijoittaa Aave-tokeniin helposti & turvallisesti sekä Coinmotionin että Northcrypton kautta. Tämä on erinomainen uutinen.

Sergei Tokmakov, Esq. from Pixabay

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.