Lauantain uutisartikkeli aloitetaan markkinakatsauksella. Kulunut viikko on ollut varsin tapahtumaköyhää, eli Bitcoin sekä altcoin-markkina on polkenut jokseenkin paikallaan. Tämän lisäksi tutkitaan Grayscalea, Libraa, verkkorikollisuutta ja Bitcoinin tärkeää merkkipaalua.
Markkinakatsaus: Bitcoin-rintamalta ei mitään uutta
Bitcoinin virallinen kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä 8001 dollaria. Tämä ei juuri eroa viikon takaisesta lukemasta, joka oli reilut 8300 dollaria. Bitcoinin kurssi on edennyt jo kuukauden päivät käytännössä vaakasuoraan.
Alla oleva kuva kertoo hyvin tästä kehityksestä.
Kaavio näyttää lähes identtiseltä kuin viikko sitten, kaksi viikkoa sitten ja kolme viikkoa sitten. Bitcoin-rintamalta ei siis ole mitään uutta kerrottavaa.
Kurssi puhkaisi ~9200 dollarin tukitason (sininen viiva) Bakkt-pörssin käynnistymisen jälkeen ja syöksyi lähes sukkana 8000 dollariin. Viime viikot on vietetty noin 7800-8500 dollarin välimaastossa. Alempi tukitaso on noin 7500 dollarista, joka on useimpien analyytikoiden mielestä seuraava kohde.
Tällä hetkellä ei ole näkyvissä mitään merkittäviä tapahtumia tai muita triggereitä, jotka voisivat kääntää kurssi nopeaan nousuun tai laskuun. Koko markkina on hyvin odottavalla kannalla, kuten se on ollut koko lokakuun ajan.
En haluaisi juuri nyt lyödä vetoa Bitcoinin seuraavasta suunnasta.
Markkinakatsaus: Altcoinit pitävät pintansa
Olemme uutisoineet jo useamman viikon ajan selkeästä trendistä, joka on ollut nähtävissä markkinoilla. Tämä koskee altcoineja, joka tarkoittaa siis kaikkia muita kryptovaluuttoja pl. Bitcoin.
Bitcoinin markkinaosuutta kuvaava Bitcoin dominance saavutti huippunsa noin 71 prosentissa syyskuun alussa. Tästä merkkipaalusta on kulunut aikaa jo yli kuusi viikkoa. Altcoinit ovat osoittaneet vahvuutta koko tämän ajan, eikä trendi kääntynyt myöskään kuluneella viikolla.
Bitcoin dominance putosi tällä viikolla vajaan prosenttiyksikön. Markkinaosuus on artikkelin kirjoitushetkellä 66,0% ja putoaa todennäköisesti minä hetkenä tahansa 65-alkuiseksi.
Alla olevassa kuvassa on XRP-tokenin kurssi suhteessa Bitcoiniin. Grafiikka on otettu Tradingview-palvelusta, jota Bitcoinkeskus suosittelee kaikille treidaajille.
Kuten grafiikka hyvin kertoo, käynnissä on todella selkeä trendimuutos. XRP on vahvistunut Bitcoiniin nähden syyskuun alun pohjasta lähes 60 prosenttia! Myös monet muut tunnetut altit ovat nousseet kymmeniä prosentteja Bitcoiniin verrattuna.
Mikään ei viittaa tällä hetkellä siihen, että altcoinien orastava nousu olisi taantumassa lyhyellä tähtäimellä. Vahvistuminen ei kuitenkaan koske koko markkinaa.
Moni analyytikko on ennustanut jo viime vuodesta lähtien, että suurin osa (jopa 95%) altcoineista kuolee pois markkinoilta. Jäljelle jäävät vain hyvin rahoitetut projektit, joiden tokenilla on oikeasti käyttöä. Tämä ilmiö on käynnissä jo nyt.
Moni pieni altcoin on menettänyt arvoaan viime viikkoina, vaikka XRP, Ethereum, Chainlink ym. ovat vahvistuneet merkittävästi. Mieti tarkkaan, millaiseen sh*tcoiniin olet sijoituksia tekemässä. Vaikka altcoin-markkina onkin vahvistumassa, niin valtaosa tokeneista jatkaa matkaansa kohti nollaa eli todellista arvoaan.
Grayscalen Q3-raportti: instituutiot ostavat nyt Bitcoineja
Grayscale Invest on kenties markkinoiden tunnetuin yhtiö, joka tarjoaa sijoituskohteita hedge-rahastoille ja muille suurpelureille. Ja nyt puhutaan siis kryptovaluutoista. Grayscalen tuoteportfolioon kuuluvat mm. Bitcoin Trust, Ethereum Trust, XRP Trust sekä seitsemän muuta tunnettua kryptovaluuttaa.
Grayscale tarjoaa instituutioille mahdollisuuden sijoittaa vaivattomasti kryptovaluuttoihin. Eläkerahastot tai hedge-rahastot eivät haluat ostaa ”fyysisiä” kolikoita tai murehtia niiden säilyttämisestä. Ne haluavat yksinkertaisesti tienata rahaa, kun kryptovaluuttojen kurssit nousevat.
Moni voi muistaa Grayscalen myös Drop gold -mainoksesta, joka saavutti suuren suosion sosiaalisessa mediassa aiemmin tänä vuonna. Yhtiön takana on Digital Currency Group, jonka perustaja Barry Silbert on yksi kryptoskenen tunnetuimmista ja rikkaimmista henkilöistä.
Yhtiö julkaisi äskettäin Q3-raportin, jonka sisältö on todella mielenkiintoista luettavaa. Chico crypto -kanava käy lukuja läpi alla olevalla videolla, jos haluat visuaalisen presentaation.
https://youtu.be/I-mkqjh1Bb0?t=129
Vuoden kolmas kvartaali oli todella heikko Bitcoinin kurssikehityksen kannalta, sillä markkina romahti kymmeniä prosentteja. Mitä tapahtui Grayscalen tuotteiden kohdalla? Yhtiön kvartaali rikkoi kaikki aiemmat ennätykset moninkertaisesti.
Grayscaleen virtasi yli 250 miljoonaa dollaria sijoittajien rahaa Q3/2019 aikana. Lukema on lähes kolme kertaa suurempi kuin edellisessä kvartaalikatsauksessa. Grayscale on kerännyt koko historiansa aikana hieman alle miljardi taalaa, joista noin 27% tuli Q3/2019 aikana.
Toinen mielenkiintoinen pointti on sijoittajien tuotevalinta. Tähän asti rahaa on virrannut lähes ainoastaan Bitcoiniin, mutta altcoin-tuotteiden kysyntä on kasvanut räjähdysmäisesti. Valtaosa sijoittajien rahoista menee Ethereumiin.
Tässä kohta on hyvä muistuttaa etenkin aloittelevia sijoittajia. Jos panikoit kryptosijoituksesi kanssa ja pohdit myymistä laskumarkkinassa, niin mieti, kuka Bitcoinisi oikein ostaa? Maailman rikkaimmat henkilöt eivät ole rikastuneet ostamalla kalliilla. He ostavat silloin, kun markkinoilla on alennusmyynnit.
Grayscalen raportti on ladattavissa täältä.
Libra sai lisää takaiskuja, mutta projekti ei ole kuollut
Uutisoimme viikko sitten Facebookin Libra-projektin uudesta takaiskusta. Tunnettu maksuoperaattori PayPal päätti tuolloin jättää projektin – mahdollisesti viranomaisten taholta tulleen painostuksen vuoksi.
Libran tilanne heikkeni entisestään viime viikon lopulla, kun PayPalin myös viisi muuta yritystä jätti projektin. Kyse ei ole mistään pienistä toimijoista, sillä lista sisältää nimet Visa, Mastercard, eBay, Stripe ja Mercado Pago.
Moni analyytikko julisti Libran kuolleeksi näiden uutisten jälkeen. David Marcus, yksi Libran perustajista, kommentoi asiaa tyynesti Twitter-tilillään.
I would caution against reading the fate of Libra into this update. Of course, it’s not great news in the short term, but in a way it’s liberating. Stay tuned for more very soon. Change of this magnitude is hard. You know you’re on to something when so much pressure builds up.
— David Marcus – dmarcus.eth (@davidmarcus) October 11, 2019
Projekti näyttää menevän eteenpäin takaiskuista huolimatta. Jäljellä olevat 21 organisaatioita allekirjoittivat yhteistyösopimuksen alkuviikolla Genevessä. Näin muodostettiin Libra Association, joka on projektia valvova yhdistys.
Libran edustajan mukaan, peräti 1500 yritystä olisi ilmaissut jo kiinnostuksensa projektiin. Näistä noin 180 täyttää varsin tiukat kriteerit, jotka vaaditaan paikan saamiseksi pyöreän pöydän ääreen.
Projekti sai myös äskettäin yllättävää tukea Yhdysvaltain kongressista, joka on suhtautunut tähän asti varsin vihamielisesti Libraan. Senaattori Mark Rounds ilmaisi julkisesti tukensa Libralle ja kehotti projektia etenemään vastustuksesta huolimatta.
Tällä hetkellä näyttää siltä, että huhut Libran kuolemasta ovat ennenaikaisia.
Bitcoin on yhä verkkorikollisten suosikkikolikko
Bitcoin on maailman ylivoimaisesti tunnetuin kryptovaluutta. Tämä brändi ja asema vaikuttaa sekä lailliseen että laittomaan käyttöön.
Yllä oleva uutinen Grayscalesta on hyvä esimerkki siitä, että institutionaalinen raha menee ympäri maailmaa valtavan suurella prosentilla Bitcoiniin. Moni sijoittaja ei ole vielä kuullut kuin muutamasta vaihtoehdosta, eikä ymmärrä niiden potentiaalia.
Sama näyttää pätevän myös rikollisten maailmassa. Äskettäin julkaistu IOCTA:n raportti kertoo, että Bitcoin on ylivoimainen ykkönen myös verkkorikollisten käytössä. Tämä siitä huolimatta, että Bitcoinin anonymiteetti ei ole kovinkaan vahvalla tasolla.
Tekoäly ja valtava laskentateho mahdollistavat nykyisin todella monimutkaisia työkaluja, joiden avulla Bitcoin-transaktiot voidaan yhdistää todellisiin henkilöihin. Salamaverkko sekä lompakot kuten Wasabi ja Samourai helpottavat rikollisten toimintaa, mutta eivät missään nimessä tee transaktioista yksityisiä.
Myös The Block -verkkolehti tutki äskettäin darknet-maailmaa. Sen mukaan noin 93% darknet-verkoista tuki Bitcoinia. Keskimäärin verkot tukivat 2,4 eri kryptovaluuttaa, ja suosituimmat olivat Bitcoin, Monero ja Litecoin.
Privaattikrypto Monero on edelleen suosittu kryptovaluutta etenkin kiristystapauksissa. Päivitimme äskettäin myös Bitcoinkeskuksen Monero-oppaan, joka kannattaa lukea.
IOCTA:n mukaan, maailmaan syntyy jatkossa todennäköisesti yhä useampia rikollisia pörssejä, jotka toimivat regulaation ulottumattomissa. Ne mahdollistavat verkkorikollisille kryptovaluuttojen vaihdon fiat-valuuttaan.
Bitcoin 18M
Mainitaan lopuksi vielä tärkeästä merkkipaalusta, jonka Bitcoin saavutti tällä viikolla. Kyseessä on luku 18 miljoonaa, mikä on siis louhittujen Bitcoinien määrä.
Kuten moni lukijoista varmasti tietää, Bitcoinin maksimimäärä on rajoitettu ohjelmallisesti 21 miljoonaan Bitcoiniin. Tämä tarkoittaa sitä, että noin 86% kaikista Bitcoinista on jo louhittu. Äkkiseltään voisi kuvitella, että loput 14% ovat pian markkinoilla. Todellisuus on kuitenkin aivan jotain muuta.
Bitcoinin ”viimeinen lohko” louhitaan reilun 120 vuoden päästä, eli nykyvauhdilla noin vuonna 2140. Termillä ”viimeinen lohko” tarkoitetaan tässä tapauksessa blokkia, josta tulee ulos Bitcoinia palkkioksi louhijoille. Tämän jälkeen louhijat elättävät itsensä transaktiomaksuilla.
Ihmiset on aivopesty viimeisen sadan vuoden aikana inflaation välttämättömyydestä. Tästä johtuen Bitcoinin deflatorinen kehitys ja rajallinen määrä helposti kauhistuttaa sijoittajia. Nehän loppuvat kesken! Niinpä. Rajallinen määrä on syy sille, miksi kulta, hopea tai vaikkapa timantit ovat arvokkaampi kuin hiekanjyvät.
Bitcoinin scarcity eli niukkuus ”kasvaa” tulevina vuosina entisestään, mikä johtaa väistämättä myös korkeampaan yksikköhintaan. Bitcoinia tulee markkinoille jatkuvasti vähemmän, eli se on yhä niukempi resurssi. Tästä kertova Stock-to-Flow -mallinnus on noussut huikeaan suosioon vuoden 2019 aikana. Myös Bitcoinkeskus on käsitellyt aiheen yksityiskohtaisesti tässä artikkelissa, mikä on syytä jokaisen kryptosijoittajan sisältää.
Tällä viikolla saavutettiin myös toinen iso rajapyykki – Bitcoinoin lohkoketjun lohko numero 600 000.
Happy New Year! Block 600k has been reached! via /r/Bitcoin https://t.co/DnmwMq0LC9
— Horcrux of Blue Pastel🌎🏆⚡🌎🔌🌎🥜🦛 (@CoyotlCompany) October 19, 2019
Artikkelin kuva: Pexels
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!
Ei kommentteja