Uutiset
18
syys
krypto uutiset ethereum

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

18.9. Uutiskatsaus: Coinmotion, The Merge, USDM, Vitalik Buterin, Coinbase

Suomalainen Coinmotion sai uuden toimitusjohtajan ja lisäsi myös Cardanon valikoimiinsa. The Merge -päivityksestä on kulunut tasan yksi vuosi. USDM-stablecoin maksaa korkoa holdaajilleen. Vitalik Buterin ja Mark Cuban joutuivat hakkeroinnin uhriksi. Coinbase lisää tuen salamaverkolle!

Coinmotion sai uuden toimitusjohtajan ja lisäsi Cardanon

Aloitetaan uutiskatsaus kotimaisesta Coinmotionista. Coinmotion on Suomen suurin kryptovaluuttojen osto- myynti- ja säilytyspalvelu. Kyseessä on myös yksi Finanssivalvonnan hyväksymistä virtuaalivaluuttojen tarjoajista Suomessa. Lue lisää palvelusta tästä kattavasta käyttöoppaasta.

Coinmotionin suunnalta kuultiin viime viikolla kaksi merkittävää uutista. Ensinnäkin yhtiö sai uuden toimitusjohtajan. Pasi Matilainen on toiminut keväästä lähtien väliaikaisena toimitusjohtajana, kun viime vuodet tehtävää hoitanut Heidi Hurskainen siirtyi sivuun.

Syyskuun alussa (4.9.2023 alkaen) uudeksi toimitusjohtajaksi on nimitetty Antti-Jussi Suominen. Suominen on toiminut edeltävät kaksi vuotta Adecco Groupilla Head of Transformation -johtajana.

“Olen innoissani päästessäni mukaan Coinmotionin tiimiin aikana, jolloin kryptovaluutta-ala kehittyy nopeasti. Odotan innolla mahdollisuutta palvella sekä nykyisiä että uusia asiakkaitamme ja viedä yritystä kohti sen täyttä potentiaalia”, Suominen kertoo Coinmotionin uutisessa.

Coinmotion ilmoitti viime viikolla myös tarjonnan laajentumisesta. Uusin tulokas on kryptovaluutta Cardano!

Cardano (ADA) on yhtiön mukaan toivottu lisäys valikoimaan. Cardanon myötä Coinmotionin valikoimassa on nyt 11 suosittua kryptovaluuttaa. Cardanoa voi ostaa muiden kryptojen tavoin joko nettiselaimella tai Coinmotionin mobiiliapilla. Jos Cardanon ostaminen kiinnostaa, tarjolla on yksityiskohtainen ohje aloittelijoita varten: Cardanon (ADA) ostaminen.

Myös Cardanon steikkaus on globaalisti todella suosittua. Cardano on Proof of Stake -pohjainen kryptovaluutta, joten sen lohkoketjua ylläpitävät validaattorit. Validaattoriksi pääsee steikkaamalla riittävän määrän Cardanon ADa-natiivitokenia. Cardanolla on jo yli 3000 steikkauspoolia, ja pooleihin delegoi tokeneitaan yli 920.000 henkilöä.

Kysyimme Coinmotionilta kommentteja Cardanon steikkaukseen. Tämä kiinnostaa myös yhtiön asiakkaita, ja Coinmotion tutkii parhaita toteutustapoja steikkauksen mahdollistamiseen. Saimme myös infoa Coinmotionin suunnalta, että suunnitteilla on jo uuden kryptovaluutan lisääminen! Tämä tulee olemaan Polygon (MATIC), joka nähdään pian Coinmotionin valikoimissa.

Cardanon steikkaus onnistuu sitä kaipaaville tunnetuimmissa pörsseissä sekä lompakko-ohjelmistoissa.

The Merge -päivityksen vuosipäivä

Viime viikolla vietettiin Ethereumin The Merge -päivityksen vuosipäivää. Kyseessä on Ethereumin merkittävin tekninen päivitys, joka on kiistatta myös yksi koko kryptomaailman tärkeimmistä päivityksistä.

The Merge suoritettiin 15.9.2022 ilman pienintäkään ongelmaa. Voit lukea tästä artikkelista, miten Bitcoinkeskus uutisoi tapahtuneesta viime syksynä. Vuosipäivän yhteydessä on hyvä hetki katsoa Ethereumin tilastoja. Onko The Mergellä ollut sellainen vaikutus, kuten ennakkoon arveltiin?

The Mergellä ei ollut vaikutusta Ethereumin suorituskykyyn. Näkyvin vaikutus oli louhinnan päättyminen sekä iso muutos Ethereumin rahapolitiikassa. Proof of Work -konsensuksesta siirryttiin Proof of Stake -konsensukseen, ja louhinta on nyt korvattu steikkauksella.

Ethereumin kehuttiin muuttuvan The Mergen jälkeen deflatoriseksi valuutaksi, ja näin on myös käynyt. Artikkelin kirjoitushetkellä Ethereumin varanto on pudonnut noin 298.000 ETH, mikä tarkoittaa -0,24 % inflaatiota vuositasolla.

eth supply

Kuten yllä olevasta grafiikasta näkyy, Ethereum on ollut deflatorinen jo pitkän aikaa. Tämä siitäkin huolimatta, että verkon käyttö on ollut karhumarkkinan vuoksi vähäistä. Järjestelmä tuhoaa Etheriä (ETH) sitä enemmän, mitä enemmän transaktiomaksuja maksetaan.

Myös steikkaus on kasvattanut suosiotaan. Peräti 11,6 miljoonaa Etheriä on steikattu 362.000 uuden validaattorin toimesta kuluneen vuoden aikana. Yhteensä peräti 25,6 mljoonaa Etheriä on steikattuna 802.000 validaattorin toimesta. Steikkauksesta maksetaan 3,6 % vuosituottoa.

Aiemmin tänä vuonna saatiin myös tärkeä Shapella-päivitys. Se poisti lukituksen steikkauksesta eli mahdollisti varojen siirron takaisin steikkauksesta omaan lompakkoon.

The Mergen ja Shapellan myötä Ethereumin fundamentit ovat paremmat kuin koskaan. Louhinnan loppuminen teki Ethereumista myös ESG-yhteensopivan sijoituskohteen instituutioille, ja nyt sen rahapolitiikka on deflatorinen. Siihen päälle instikoita aina kiinnostavat steikkaustuotot.

The Mergen vaikutus näkyy Ethereumin kurssissa vasta pidemmän ajan kuluessa. Tällä hetkellä yleinen markkinan alakulo estää Ethereumin kurssinousut aivan kuten on muidenkin kryptovaluuttojen kohdalla.

USDM-stablecoin maksaa holdaajalleen korkoa

Stablecoin-markkinassa ei ole tapahtunut aikoihin mitään mielenkiintoista. Viime viikolla saatiin kuitenkin uutisia stablecoinista, joka voi aloittaa uuden trendin vakaavaluuttojen maailmassa.

Uutinen koskee Mountain Protocol -projektia ja sen lanseeraamaa USDM-stablecoinia. Mountain Protocolin rahoittajiin kuuluva Nic Carter twiittasi viikko sitten X-ketjun, joka sisältää kaikki avainasiat tästä vakaavaluutasta.

Stablecoineja hallitsevat yhtiöt tekevät valtavasti rahaa johtuen korkeista valtiolainojen koroista. Stablecoinien reservit sijoitetaan Yhdysvaltain valtion lyhytaikaisiin velkakirjoihin, joille maksetaan nyt lähes 5,5 prosentin vuosikorkoa.

Vakaavalutan holdaaja ei hyödy tilanteesta millään tavalla, ja tämän USDM haluaa muuttaa. Se aikoo maksaa velkakirjoista saadun korkotuoton lähes täysimääräisesti USDM:n holdaajalle. Käytännössä USDM on proxy Yhdysvaltain valtion velkakirjoihin kryptovaluutan avulla. Nic Carter kommentoi X:ssä:

I believe interest bearing stables will change the game. Today, incumbents don’t pass along interest, for regulatory reasons in the US, or because they simply like to keep the NIM for themselves. But it doesn’t have to be this way. They will be disrupted. Users deserve yield.

USDM on myös reguloitu stablecoin Bahaman viranomaisten toimesta.

Kyseessä on mielenkiintoinen uusi kokeilu, jossa vakaavalutan holdaajalle luodaan arvoa todellisesta lähteestä eikä erilaisten osto/myynti -algoritmien kautta. USDM ei ole vielä lanseerattu markkinoille.

Vitalik Buterin ja Mark Cuban hakkeroitiin

Hakkeroinnit ja verkkokalasteluhyökkäykset ovat kryptojen maailmassa arkipäivää. Uhreina ei ole vain huolimattomia amatöörejä, mistä nähtiin hyvä esimerkki viime viikolla. Ethereumin perustaja, Vitalik Buterin, joutui verkkorikollisten iskun kohteeksi. Kyseessä ei ollut miehen kryptolompakko vaan X (Twitter) tili.

Voisi kuvitella, että Vitalik jos kuka ymmärtää kaksivaiheisen autentikoinnin eli 2FA:n tärkeyden. Näin onkin, mutta Buterin ei tiennyt erästä X:n ominaisuutta: salasana voidaan resetoida puhelinnumeron avulla, vaikka käytössä olisi 2FA!

Puhelinnumero on puolestaan lisätty tilin tietoihin automaattisesti, jos henkilö on maksanut Premium-palvelun eikä ole numeroa erikseen poistanut. Verkkorikolliset tekivät klassisen SIM swapin, jolla he saivat pääsyn Buterinin puhelinnumeroon. He resetoivat tämän jälkeen 2FA:n ja tekivät NFT-aiheisen huijauksen, johon useat Buterinin seuraajat lankesivat.

Uhrit hävisivät noit 700.000 dollarin arvosta kryptovaluuttaa ennen kuin Buterin sai tilinsä takaisin. Alla on kuva rikollisten tekemästä postauksesta.

vitalik hakkerointi

Huom. Puhelinnumeron voi poistaa X:n asetuksista Premium-tilin tilaamisen jälkeen!

Viikonloppuna rikollisten uhriksi joutui puolestaan miljardööri Mark Cuban, joka on tullut tunnetuksi suurena NFT-fanina. Cubanin Ethereum-lompakko alkoi yhtäkkiä tyhjentyä, ja asian huomasi ensimmäisenä käyttäjä X:n käyttäjä @WazzCrypto.

Cuban ei ollut käyttänyt lompakkoaan kuukausiin, mutta pari päivää sitten sen sisältö alkoi siirtyä tuntemattomaan osoitteeseen.

Rikollisten taskuun katosi lähes 900.000 dollarin arvosta kryptovaluuttaa. Cuban onnistui lopulta pelastamaan kahden miljoonan dollarin arvosta USDC-stablecoinia siirtämällä ne Coinbasen tilille. Syy Cubanin hakkerointiin on epäselvä, sillä mies ei ole avannut sen syitä tarkemmin.

Coinbase lisää tuen salamaverkolle

Coinbase on Yhdysvaltain suurin kryptovaluuttapörssi, ja kyseessä on Binancen ohella myös toinen maailman johtavista pörsseistä. Coinbase on toiminut alalla jo yli kymmenen vuotta ja tarjonnut alusta lähtien Bitcoinin osto- ja myyntimahdollisuutta. Pörssiä, ja toimitusjohtaja Brian Armstrongia, on silti kritisoitu Bitcoin-vastaisena. Ainakin Bitcoin-maksimalistien suunnalta.

Coinbase on myös vitkutellut Bitcoinille tärkeän salamaverkon käyttöönotossa. Viime viikolla tilanne kuitenkin muuttui, sillä toimitusjohtaja Brian Armstrong kertoi hyviä uutisia kaikille Bitcoin-faneille: Coinbase integroi vihdoin salamaverkon!

Kuten Armstrong kirjoittaa, integrointi ottaa oman aikansa, joten Lightning-siirtoja ei varmasti vielä pariin kuukauteen tehdä. Suunta on kuitenkin oikea. Vertailun vuoksi, markkinajohtaja Binance lisäsi tuen salamaverkolle aiemmin tänä kesänä. Coinbasen yhdysvaltalainen kilpailija Kraken teki saman peliliikkeen jo huhtikuussa.

Salamaverkko on Bitcoinin lohkoketjun päälle rakennettu Layer 2 -ratkaisu. Se tarjoaa käytännössä reaaliaikaiset ja kuluttomat Bitcoin-maksut. Tämä mahdollistaa Bitcoinin käytön maksuvälineenä fiat-valuuttojen tapaan.

Salamaverkko oli edellytyksenä mm. El Salvadorin historialliselle päätökselle vuonna 2021 tehdä Bitcoinista laillinen maksuväline.

Lue lisää Bitcoinkeskuksen salamaverkko-oppaasta.

Tsekkaa myös tämän viikon markkinakatsaus, jossa käsitellään tarkemmin kryptovaluuttojen kurssiliikkeitä.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.