Uutiset
17
heinä
uutiskatsaus

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

17.7. Uutiskatsaus: Ripple, Binance, Multichain, Polygon, Pakkaustukku

Ripple sai valtavan voiton oikeudessa SEC:tä vastaan. Binance juhli 6-vuotissynttäreitä negatiivisten uutisten keskellä. Multichain-hakkeroinnista yli 100 miljoonan dollarin menetykset. Polygon julkisti 2.0 -arkkitehtuurin ja vaihtaa MATIC-tokenin POL-tokeniksi. Suomalainen Pakkaustukku hyväksyy Bitcoinin maksuvälineenä.

Ripple sai valtavan voiton oikeudessa

Heinäkuun merkittävin uutinen koskee Ripple vs. SEC -oikeudenkäyntiä. Yli kaksi ja puoli vuotta kestäneessä käsittelystä saatiin viime viikon torstaina merkittävä päätös: XRP ei ole arvopaperi! Kyseessä oli valtava voitto Ripplelle, XRP-tokenille sekä kryptosektorille Yhdysvalloissa.

Ripple ja SEC eivät ole päässeet vielä edes oikeussaliin asti ja valamiesten eteen. Koska molemmat osapuolet olivat yhtä mieltä tapauksen faktoista, haettiin ratkaisu suoraan tuomarin päätöksellä. Kyseessä ei ollut aivan puhdas 100-0 -voitto Ripplelle, mutta hyvin lähellä.

Näin Ripplen Chief Legal Officer, Stuart Alderoty, kommentoi tapausta Twitterissä:

Uutisten johdosta XRP-token listattiin välittömästi takaisin mm. Coinbasen, Krakenin ja Crypto.comin tarjontaan. XRP:n kurssi raketoi myös nopeasti noin $0,47 kurssista $0,82 tasolle eli 75 prosenttia. Samalla se ohitti markkina-arvossa BNB:n ja nousi neljänneksi suurimmaksi kryptovaluutaksi.

Piensijoittajien keskuudessa on nähty paljon hämmennystä siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi. Moni on kuvitellut Ripplen saaneen nyt vapauttavan lausunnon – case closed. Näin ei ole kuitenkaan asia. Ripplen ja XRP:n tilanne on parantunut valtavasti, mutta prosessi on tuskin täysin ohi. Tämän ovat vahvistaneet useat eri lakiasiantuntijat.

Tilanne on kuitenkin kaikkea muuta kuin helppo SEC:n kannalta. Sen pitäisi seuraavaksi viedä prosessi oikeussaliin valamiesten eteen ja saada lopullinen tuomio. Valitus on mahdollista vasta tämän jälkeen. Jos SEC lähtee viemään prosessia eteenpäin, kyseessä voi hyvin olla jälleen parin vuoden odotus.

Samaan aikaan SEC on saanut kilpeensä kovan kolauksen, sillä tuomarin lausunto oli hyvin perusteltu ja erittäin selkeä. Kaikki SEC:n vastustajat voivat hyödyntää tätä lausuntoa omissa oikeudenkäynneissään. Todennäköisesti SEC vs. Coinbase -kamppailu kääntyi myös merkittävästi Coinbasen eduksi.

Kyseessä oli siis merkittävä voitto koko kryptosektorille, ja nyt on todellakin syytä juhlaan. Uutinen otettiin vastaan sosiaalisessa mediassa hyvin riehakkaissa tunnelmissa viime torstaina. On selvää, että päinvastainen tuomio olisi ollut valtava takaisku kryptovaluuttasektoria kohtaan Yhdysvalloissa.

On silti hyvä pitää mielessä, että sota ei ole vielä ohi, vaikka merkittävä taistelu onkin voitettu.

Bitcoinkeskus seuraa tilanteen kehittymistä tulevissa uutiskatsauksissa. Jos haluat saada infoa merkittävistä uutisista heti kun ne tapahtuvat, seuraa Bitcoinkeskuksen Twitter-tiliä. Se raportoi vuoden jokaisena päivänä! Lähetimme Ripple vs. SEC -aiheesta myös sähköpostia jo viime viikon perjantaina uutiskirjeemme tilaajille. Voit liittyä kyseiselle listalle tästä linkistä.

Binance täytti kuusi vuotta negatiivisten uutisten keskellä

Maailman johtava kryptopörssi Binance on ollut viime kuukausina negatiivisen uutismyrskyn keskellä. Lumipallo lähti pyörimään jo kesäkuun alussa, kun aiemmin mainittu SEC haastoi Binancen ja perustaja Changpeng Zhaon oikeuteen ja listasi peräti 13 erilaista syytettä.

“Through thirteen charges, we allege that Zhao and Binance entities engaged in an extensive web of deception, conflicts of interest, lack of disclosure, and calculated evasion of the law“, kommentoi SEC-pomo Gary Gensler viime kuussa. Toistaiseksi tästä haasteesta ei ole saatu uutta informaatiota.

Binance on kärsinyt kesän mittaan iskuja myös infrastruktuurin sekä regulaattoreiden suunnalta. Suomalaisia koskettava uutinen saatiin kolme viikkoa sitten, kun Euroopan SEPA-talletuksissa käytetty kumppani Paysafe kertoi lopettavansa yhteistyön. Jos Binance ei löydä uutta partneria, SEPA-siirrot euroilla uhkaavat loppua syyskuussa.

Binance on kohdannut myös muita haasteita Euroopassa. Yhtiö on joutunut vetäytymään kesän aikana Kyproksen, Itävallan, Hollannin, Iso-Britannian, Belgian ja Saksan markkinoilta. On kuitenkin hyvä huomata, että Binancella on useita lisenssejä EU-maihin. Ensi vuonna käyttöön tuleva MiCa-regulaatio mahdollistaa toimimisen koko EU-alueella, kun toimijalla on lisenssi yhteen maahan.

Eikä tässä vielä vielä kaikki. Binance on erottanut eri lähteiden mukaan jopa tuhansia työntekijöitä kesän aikana. Binancen toimitusjohtaja CZ on kutsunut uutisointia liioitteluksi. On kuitenkin selvää, että yhtiö on irtisanonut mittavia määriä työntekijöitä. Edes Binance ei ole enää immuuni markkinan hiljentymiselle.

Binance vietti kaiken draaman keskellä myös 6-vuotissynttäreitä. Binancen perustaja CZ kertoo tuoreessa blogipostauksessa, miten yhtiö käynnistyi kesällä 2017 vain 15 miljoonan dollarin alkupanoksella. Binance.com toimi aluksi vain kahdella kielellä, listasi kuusi kryptovaluuttaa ja joutui vuokraamaan support-tiimin toisesta yhtiöstä.

Binance oli vaatimattomasta startista huolimatta jo joulukuussa 2017 kryptomarkkinan suurin pörssi treidausvolyymissa mitattuna. Yhtiö nousi markkinoiden johtavaksi pörssiksi vuoden 2018 aikana, ja se palvelee nykyisin jo 140 miljoonaa asiakasta. Kyseessä on kiistatta yksi teknologiasektorin suurimmista menestystarinoista.

Tänään on saatu myös positiivinen uutinen teknologiaan liittyen; Binance on integroinut Bitcoinin salamaverkon! Sekä kotiutukset että talletukset ovat nyt mahdollista Lightning-lompakon kautta.

Multichain-protokolla romahti hakkeroinnin vuoksi

Vuosi 2023 on ollut täynnä uutisia regulaatioon liittyen, mutta vähemmän hakkerointeihin. DeFi-sektorin hakkeroinnit ovat maksaneet viime vuosina sijoittajille miljardeja dollareita. Suuren kokoluokan iskut ovat vähentyneet merkittävästi, mutta viime viikkoina on saatu uutisia yli 100 miljoonan dollarin menetyksistä.

Kyseessä on cross-chain -protokolla nimeltään Multichain. Sen ongelmat käynnistyivät jo toukokuussa, kun projektin toimitusjohtaja Zhaojun pidätettiin kiinalaisten viranomaisten toimesta. Zhaojunia ei ole tämän jälkeen tavoitettu, mikä johti lopulta koko protokollan kaatumiseen.

Kaikki Multichainin privaattiavaimet säilytettiin nimittäin Zhaojunin hallinnoimassa pilvipalvelussa. Reilu viikko sitten tuntematon taho sai pääsyn pilvilpalvelun tilille ja tyhjensi yli 100 miljoonan dollarin edestä varoja Multichainin token-silloista. Tämä oli viimeinen isku protokollalle.

Multichain kertoi pari päivää sitten projektin alasajosta Twitterissä.

Token-sillat ovat olleet aiemminkin suurien hakkerointien kohteena. Tällä kertaa kyseessä ei ollut haavoittuvuus älysopimuksessa, vaan pääsy privaattiavaimiin saatiin pilvipalvelun kautta. Voidaan hyvällä syyllä kysyä, että miten näin keskitetysti hallittua protokollaa voidaan kutsua DeFi-sovellukseksi?

Multichainin hakkeroinilla oli säteilyvaikutuksia myös muille alustoille. Ylivoimaisesti suurimman iskun koki Fantom, jonka likviditeetti romahti noin 370 miljoonasta dollarista vain 70 miljoonaan. On vaikea uskoa, että Fantomin TVL oli maaliskuussa 2022 yli seitsemän miljardia dollaria!

Polygon 2.0 ja POL-token

Polygon on Ethereumin johtava skaalausratkaisu eli ns. Layer 2. Se kilpailee mm. Arbitrum- ja Optimism -lohkoketjujen kanssa tästä asemasta. Tosin, Polygon on paljon muutakin kuin yksi Ethereumiin linkitetty verkko. Polygon on luonut oman ekosysteeminsä, mikä sisältää eri teknologioita hyödyntäviä lohkoketjuja.

Polygon PoS on näistä tunnetuin ja eniten käytetty, mutta Polygonilta löytyy myös zkEVM -ratkaisu. Sen lisäksi arkkitehtuuriin voidaan luoda Supernets-nimellä toimivia, sovelluskohtaisia, lohkoketjuja. Katso alla oleva kuva.

polygon 2.0

Polygon on esitellyt aiemmin tänä kesänä Polygon 2.0 -konseptin. Se kuvaa, miten tästä artikkitehtuurista muodostuu ”Value Layer for the Internet”. Polygon 2.0 tulee myös helpottamaan Ethereum-assettien wrappausta Polygoniin.

Samassa yhteydessä Polygonin MATIC-tickeriä käyttävä token tullaan muuttamaan POL-nimelle. MATIC on jäänne historiasta, sillä Polygon käynnistyi nimellä Matic Network.

POL-token tulee toimimaan entistä laajemmassa roolissa Polygon-ekosysteemissä. Validaattorit voivat tulevaisuudessa osallistua usean eri lohkoketjun validointiin ja saada palkkioita esim. zero-knowledge proof -generoinnesta.

Vaihdos POL-tokeniksi tapahtuu Polygonin hallintoelimen kautta, jossa MATIC-tokenin holdaajat äänestävät siitä. Todennäköisesti päivitys tullaan hyväksymään. MATIC-holdaajilla tulee olemaan vuosia aikaa päivittää kolikkonsa, jos vaihto suoritetaan.

Polygonin kurssi oli myös viime viikolla mukavassa nousussa XRP-uutisten siivittämänä. Polygon oli yksi monista altcoineista, jotka raketoivat torstaina 20-30 prosenttia XRP:n vanavedessä.

Syy nousuun oli SEC:n haaste Binancea ja Coinbasea vastaan kesäkuun alussa, jossa Polygon oli (monien muiden altcoinien tavoin) nimetty arvopaperiksi. Tämä johti MATIC-tokenin rajuun kurssilaskuun. Tuore oikeuden päätös sai sijoittajat ostoksille, eli Polygonin kurssi kuittasi kesäkuun alussa kärsittyjä tappioita.

Suomalainen Pakkaustukku otti käyttöön Bitcoin-maksut

Jyväskyläläinen pakkaustarvikkeita myyvä Pakkaustukku on ottanut 26.6.2023 käyttöön bitcoin -maksutavan varastomyymälässään. Maksut suoritetaan bitcoinin salamaverkossa (Lightning Network). Yrittäjä Uula-Matti Laitinen kertoo päätöksen taustoista seuraavaa:

”Olemme tutkineet ja opiskelleet bitcoinia kolme vuotta ja otimme sen jo aiemmin käyttöön verkkokaupassamme. Maksutavan tuominen käyttöön myös varastomyymälän kassalle on luonnollinen jatkumo verkkokaupan jälkeen.

Bitcoiniin perehtyminen on saanut meidät vakuuttuneeksi, että maailma todella tarvitsee inflaatiovapaan ja absoluuttisen tasa-arvoisen rahan, jonka järjestelmää kukaan ei omista mutta kuka tahansa on vapaa käyttämään vain internet-yhteyden ja älypuhelimen avulla.”

Pakkaustukku haluaa toimia edelläkävijänä tällä sektorilla ja kannustaa omalla esimerkillään myös muita yrityksiä opiskelemaan bitcoinia ja ottamaan sen käyttöön maksutapana.

pakkaustukku

Kauppiaalle etuina ovat mm. transaktiokulujen edullisuus, kortti- ja verkkopankkimaksuja nopeammat tilitykset sekä valtavaa vauhtia kasvava käyttäjämäärä.

”Kirjanpitäjän kanssa asiat saatiin selviksi yllättävänkin helposti ja esimerkiksi arvonlisäverojen maksamisessa ei ole kohdattu haasteita, sillä verot maksetaan aivan normaalisti ostoksen euromääräisen arvon perusteella.”, Uula-Matti Laitinen kertoo.

”Kävimme myös keväällä Sveitsin Luganossa tutustumassa bitcoinin käyttöön kivijalkakaupoissa. Testasimme maksamista asiakkaan roolissa mm. Luganon Intersportissa, McDonald’sissa ja ravintoloissa sekä juttelimme asiasta kauppiaiden kanssa.

Luganossa kaupunki on ottanut aktiivisen roolin bitcoinin maksuvälinekäytön edistämisessä tarjoamalla kauppiaille koulutusta, maksupäätteitä ja näkyvyyttä. Kaupungin asukkaat voivat myös maksaa veronsa bitcoinilla ja käytännössä elää täysin bitcoinilla niin halutessaan.”

Pakkaustukku toivoo näkevänsä kehitystä myös Suomessa. Yritys haluaa edistää bitcoin-maksamista tarjoamalla 21 % alennuksen koko tuotevalikoimasta, kun maksutapana käytetään bitcoinia!

Pakkaustukun valikoima kattaa pakkaustarvikkeet kuten pahvilaatikot, kuplamuovikuoret, postituspussit, minigrip-pussit sekä tyhjät pullot ja purkit moneen eri käyttöön – sekä yrityksille että yksityisille. Jos tarvitset tällaisia tuotteita, klikkaa osoitteeseen pakkaustukku.fi ja tue suomalaista bitcoin-yrittäjyyttä.

Pakkaustukulla on myös aktiivinen Twitter-tili, joka twiittailee päivittäin Bitcoiniin liittyvistä aiheista. Ota siis seurantaan handle @pakkaustukku.

Jos haluat oppia lisää salamaverkosta teknologiana, tutustu tähän Bitcoinkeskuksen oppaaseen: mikä on salamaverkko?

Tsekkaa myös tämän viikon markkinakatsaus, jossa käsitellään tarkemmin kryptovaluuttojen kurssiliikkeitä.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.