Maanantain uutiskatsaus aloitetaan tarkastelemalla Bitcoinin kurssia. Hyvältä näyttää, sillä kurssi on noussut mukavasti halvingin jälkeen. Harry Potterin luonut J.K. Rowling sai aikaan Twitter-kohun. Crypto.com tuo debit-kortit myös Suomeen. Chamathin nimellä pyöritettiin Youtube-scammia. Reddit ottaa käyttöön kryptovaluutan ja Ethereum 2.0 siirtyy taas.
Markkinakatsaus: Bitcoin
Viime viikon uutiskatsaus oli ensimmäinen pitkän aikaan, jolloin Bitcoinin kurssi oli matalammalla kuin edeltävällä viikolla. Tuolloin nähtiin valtava pre-halving dumppi, jossa kurssi putosi noin 10.000 dollarista 8.000 taalaan.
Tämä pudotus näkyy hyvin alla olevassa kuvassa. Kurssi oli viime viikon katsauksessa toipunut tuosta romahduksesta noin 8700 dollariin, ja koko Bitcoin-yhteisö odotti kuumeisesti tulevaa halvingia.
Historiallinen kolmas halving tapahtui täysin aikataulussa. Sen jälkeen markkinat ovat olleet varsin positiivisia, sillä Bitcoinin kurssi on nyt yli tuhat taalaa viime maanantaita korkeammalla.
Jos katsotaan kuukausia ennen koronakriisiä, niin Bitcoinin kurssi oli täysin vastaavilla kurssitasolla. Se näyttäisi asettuneen tukevasti noin 9200 dollarin kohdalla olevan support-tason sekä psykologisesti tärkeän 10.000 dollarin välimaastoon.
Mitään nopeaa halving-rallia uusiin ATH-lukuihin ei siis saatu, mutta sitä tuskin kovin moni edes odotti. Tätä ei ainakaan mikään tutkimustieto tai historiatieto aiemmista puoliintumisista tue. Yleinen sentimentti on kuitenkin positiivinen, mitä se on ollut jo usean viikon ajan.
Edellisessä katsauksessa mainittu Paul Tudor, tässä katsauksessa käsiteltävä J.K. Rowling ja monet muut vastaavat tiedonmuruset tukevat yhä kasvavaa kiinnostusta kryptovaluuttoihin. Valitettavasti myös verkkohuijaukset ovat lisääntyneet, mikä on oma merkkinsä uudesta bull-markkinasta.
Myös Yhdysvaltain keskuspankin eli Fedin johtaja Jerome Powell osallistui talkoisiin sunnuntai-iltana. Alla on klippi eilen nähdystä 60 minuuttia -ohjelmasta, jossa Powell kertoo, miten Fed voi luoda rahaa tyhjästä. Monien mielestä kyseessä oli loistava mainos Bitcoinille.
The Federal Reserve Chairman, "We print money digitally. As a central bank, we have the ability to create money." pic.twitter.com/9ArqYa2RDN
— FTX (formerly Blockfolio) (@ftx_app) May 18, 2020
Nyt eletään siis kolmannen halvingin jälkeistä aikaa, jota kutsutaan nimellä ”The Fourth Epoch of Bitcoin”.
Itse halving ei aiheuttanut suurta draamaa, mikä sopii hyvin Bitcoinin luonteeseen. Sen koodiin ohjelmoidut käskyt toteutettiin täsmälleen oikealla hetkellä, ja louhinnan yhteydessä jaettava lohkopalkkio on nyt sitten puoliintunut.
Tällä hetkellä uusia bitcoineja syntyy enää 6,25 jokaisen lohkon yhteydessä.
Halvingin vaikutukset tullaan näkemään louhintamarkkinoilla tulevan kesän aikana. Verkon hashrate on pudonnut jo nyt noin 40% ennen halvingia nähdystä huipusta, mikä ei ole yllättävää. Kannattamattomia louhijoita on siis kytketty jo nyt pois päältä suurissa määrin.
Hahsrate on nykyiselläänkin lähes 2x vuoden takaisista lukemista, joten pudotuksesta ei kannata hätääntyä.
Markkinakatsaus: Altcoinit
Altcoinin tilanne ei ole muuttunut merkittävästi viime viikon katsauksen jälkeen. Totesimme tuolloin, että lähes kaikki suuret altit ovat tukevasti miinuksella sekä 7pv että 30pv tarkastelujaksolla Bitcoiniin nähden. Tässä kehityksessä ei ole tapahtunut merkittävää muutosta.
Suurin osa top 15 -kryptovaluutoista on noin 20% tai enemmän miinuksella Bitcoiniin nähden 1kk jaksolla, eikä montaa kolikkoa näy vihreällä myöskään viime viikon osalta.
Tilanne on kuitenkin varsin stabiili, eikä Bitcoinin viime viikon kurssiralli pudottanut merkittävästi altcoineja sen perästä. Bitcoinin markkinaosuus on nyt 67,1% joka on lähes identtinen viime maanantain lukeman kanssa.
Viikon aikana saatiin uutisia muutamiin altteihin nähden, joita käsitellään seuraavissa kappaleissa.
Crypto.com debit-kortit Eurooppaan
Crypto.com debit-kortit ovat nousseet viimeisen vuoden aikana suureen suosioon. Kyseessä on sama taho, joka tunnettiin vielä pari vuotta sitten nimellä Monaco Card. Kyseinen projekti ja sen MCO-token syntyivät vuoden 2017 ICO-buumissa.
Monaco suoritti kuitenkin onnistuneen uudelleenbrändäyksen vuonna 2018 ostamalla yhden kryptoskenen tunnetuimmista domaineista, crypto.com. Samalla syntyi myös Crypto.com -lohkoketju sekä sen natiivitoken CRO.
Nimi Monaco on nyt pudonnut pois, mutta MCO-token on edelleen palvelussa mukana ja se toimi palvelun sisällä mm. steikkauksessa debit-kortteja varten. CRO-tokenia käytetään myös steikkaukseen sekä Crypto.com -pörssin hyödyketokenina.
Suurin uutinen on kuitenkin se, että Crypto.comin supersuositut debit-kortit saadaan vihdoin Eurooppaan. Niiden lähetys on alkanut virallisesti viime viikolla. Mukana ovat EU-maat sekä mm. Norja.
#MCOVisaCard now shipping in Europe
🇩🇪🇫🇷🇪🇸🇮🇹🇳🇱 🇨🇭
🇧🇪 🇦🇹 🇱🇺
🇫🇮 🇸🇪 🇩🇰
🇳🇴🇮🇸🇵🇹 🇵🇱 🇨🇿
🇸🇮 🇭🇷 🇧🇬
🇱🇹 🇱🇻 🇭🇺
🇪🇪🇸🇰🇷🇴🇬🇷🇨🇾 🇲🇹🇮🇪 🇬🇧https://t.co/dQjEdvISuH pic.twitter.com/WpxsBAbj1m— Crypto.com (@cryptocom) May 15, 2020
Tarjolla on useita eri korttimalleja, joista perusversion saa täysin ilmaiseksi vain tunnistautumalla palveluun (KYC). Muut korteista vaativat steikkausta MCO-tokenilla alkaen 50 MCO aina 50.000 MCO saakka.
Voit vertailla korttien ominaisuuksia täältä. Tarjolla on myös mm. ilmainen Spotify, Netflix, Amazon Prime sekä muita etuja kortin tason mukaan.
Idea korteissa on se, että voit tallettaa Crypto.com -lompakkoosi bitcoineja tai mitä tahansa muista kymmenistä kryptovaluutoista. Tämän jälkeen voit konvertoida ilman kuluja haluamasi summan fiat-valuutaksi ja käyttää sitten korttia aivvan normaalisti maksujen suorituksiin. Voit siis elää halutessasi bitcoineilla.
Tällä hetkellä on myös voimassa BG50 eli ”Both Get 50$” referral bonus.
Bonus toimii seuraavasti: jos rekisteröidyt palveluun suosittelulinkin kautta ja steikkaat 50 MCO -tokenia, saat 50$ arvosta MCO-tokenia ja suosittelijasi saa myös saman setin. Käytännössä tilaat itsellesi Ruby Steel -tasoisen kortin, joka vaatii 50 MCO -tokenin steikkausta 6kk ajaksi.
Tässä on Bitcoinkeskuksen suosittelulinkki (suosittelukoodi, jos se ei ole täytetty valmiiksi: dciii0ry9i). Käyttämällä sitä voit tukea Bitcoinkeskus-sivuston toimintaa. Voit luoda rekisteröitymisen jälkeen jakaa sitten oman kutsulinkkisi kavereillesi.
Tässä kuvassa on yksityiskohtaiset ohjeet bonuksen saamiseksi Crypto.com -sivustolta. Artikkelin kirjoitushetkellä MCO-tokenin kurssi on 5,59$ eli palveluun olisi lukittava noin 280$ arvosta tokeneita puoleksi vuodeksi.
Bitcoinkeskus tekee Crypto.comista tarkemman esittelyn, kunhan olemme saaneet kortin myös omaan käyttöön ja testanneet sitä käytännössä. Youtubesta löytyy jo nyt paljon tietoa aiheesta, sillä kortit ovat olleet tarjolla esim. Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa jo pitkään.
J.K. Rowling aiheutti Twitter-kohun
Viikonlopun Twitter-kohu syntyi ehdottomasti Harry Potter -kirjoistaan tunnetun J.K. Rowlingin toimesta. Kuten yleensä, yksi viaton twiitti avasi virtuaalisen matopurkin ja sekoitti ainakin Rowlingin feedin pitkäksi aikaa.
Kaikki alkoi tästä twiitistä, jossa Rowling kirjoitti: ”I don’t understand bitcoin. Please explain it to me.”
I don’t understand bitcoin. Please explain it to me.
— J.K. Rowling (@jk_rowling) May 15, 2020
Kuten arvata saattaa, CT eli Crypto Twitter repesi. Rowlingilla on pelkästään Twitterissä 14,6 miljoonaa seuraajaa, joten hänen tilinsä on koko maailman mittakaavalla huikea. Jos tämän tason julkkis puhuu Bitcoinista, niin se on aina hyvä asia adoption kannalta.
Rowlingin Twitter-maininnat luonnollisesti räjähtivät, kun kaikki kryptoskenen julkkikset kertoivat oman näkemyksensä Bitcoinista vuoron perään. Potter-kirjailija ei näyttänyt twiiteistä päätelleen ainakaan heti sisäistäneen Bitcoinin toimintaa.
Blah blah blah gold.
Blah blah (Fidelius charm, nuff said)
Blah blah.
World wide blah blah blah.
Blah blah blah power.
Blah maths.
Dumbledore ❤️ pic.twitter.com/ScGDYgB9kq— J.K. Rowling (@jk_rowling) May 15, 2020
Jos mietitään Twitter-seuraajien määrää, niin Rowling kuuluu varmasti kärkipäähän Bitcoinista twiitanneista henkilöistä. Ykköspaikalle on 79,9 miljoonalla seuraajallaan Donald Trump. Elon Musk on 34,3 miljoonalla myös yksi tunnetuimmista henkilöistä.
Chamathin Youtube-tiliä käytettiin Bitcoin-scammin
Chamath Palihapitiya oli ennen koronakriisiä täysin tuntematon nimi ainakin Suomessa, mutta kanadalaisamerikkalainen riskisijoittaja on varsin tunnettu nimi Yhdysvalloissa. Hän nousi valtavaan julkisuutteen CNBC:n haastattelun myötä, jossa Chamath kertoi tylysti toivovansa, että valtio antaisi mm. lentoyhtiöiden mennä konkurssiin.
Tämän jälkeen Chamath on saanut luonnollisesti haastattelupyyntöjä joka puolelta. Bitcoinkeskus suosittelee vahvasti myös tsekkaamaan miehen vierailun Anthony Pomplianon podcastissa. Chamath on erittäin menestynyt riskisijoittaja, joka tietää mitä tekee.
Eilen nähtiin yksi kryptomaailman ikävistä puolista, kun verkkorikolliset hyödynsivät Chamathin nimeä ja pyörittävät ”live haastattelua” Youtubessa, jonka yhteydessä oli Bitcoin Giveaway scammi.
@chamath you may want to call your buddies at @YouTube because 160k+ people are watching a scam live stream using your name. pic.twitter.com/lVVithPa63
— Coinista 🍍🦞 (🌱,💵) (@CRoulettista) May 18, 2020
Koska kyseessä on erittäin suosittu ja tunnettu henkilö, tuo scammi näkyi satojen tuhansien tai jopa miljoonien Youtube-käyttäjien feedissä suosituksena Youtuben taholta. Yhtäaikaisia katsojia oli pitkään kymmeniä tuhansia.
Bitcoin Giveaway on yksi suosituimmista scammien muodoista. Formaatti on aina sama: joku tunnettu henkilö ilmoittaa lähettävänsä sinulle X määrän bitcoineja, kun lähetät ensin Y määrän bitcoineja tiettyyn osoitteeseen.
Mitään lähetystä ei tietysti koskaan tule ja jokainen osallistuja häviää kolikkonsa. Edellisen kryptohuuman aikaan etenkin Elon Musk oli suosittu hahmo, jolle luotiin tuhansia feikkitilejä Twitteriin.
Tällaiset scammit ovat vain merkki siitä, että Bitcoinin suosio ja kurssi ovat kovassa nosteessa. Mitä korkeammalla Bitcoinin kurssi nousee, sen enemmän verkkohuijauksia ilmaantuu. Kuten edellisessä uutisessa huomatiin, feikkitileille voi erehtyä vastaamaan myös kokenut käyttäjä.
Bitcoinkeskus suosittelee ylimääräistä varovaisuutta kaikille tulevina kuukausina.
Reddit testaa omaa tokenia
Suomessa hyvin pienelle suosiolle jäänyt Reddit on yksi maailman suosituimmista verkkosivuista. Kyseessä on huikean suosittu some-alusta etenkin Yhdysvalloissa. Reddittiä voisi kuvailla valtavaksi foorumien verkostoksi, jossa on omat alasivunsa kaikille mahdollisille ja mahdottomille aiheille.
Bitcoinkeskus suosittelee vahvasti ko. palvelun käyttöä kryptovaluuttoihin liittyen. Redditistä löytyy omat sivut kaikille eri valuutoille sekä palveluille. Se on Twitterin ohella paras tietolähde kryptovaluuttoihin. Redditissä on myös käytössä oma palkitsemis- ja mainejärjestelmänsä, mikä auttaa tunnistamaan meritoituneet käyttäjät. Nyt Reddit aikoo integroida kryptovaluutan platforminsa sisälle.
BREAKING: Reddit launches Ethereum-based tokens for cryptocurrency and Fortnite subredditshttps://t.co/Fxyx2HptVw
— The Block (@TheBlock__) May 13, 2020
Kyseessä on vasta beta-versio, eli toistaiseksi tokeneita liikutellaan vain Ethereumin TestNetin puolella. Tarkoitus on kuitenkin siirtää saadut pisteet ja tokenit MainNetiin kun testi aikanaan päättyy.
Reddit tuo alustalle kaksi tokenia nimeltään MOONS ja BRICKS, jotka ovat käytössä /r/Cryptocurrency sekä /r/FortniteBR -sivuilla. Kyseessä ei ole mitkään pienet yhteisöt, sillä molemmilla sivuilla on yli miljoona tilaajaa.
MOONS ja BRICKS ovat siis Ethereum-pohjaisia eli ERC20-standardin mukaisia tokeneita. Käyttäjät voivat luoda erillisen Vaultin eli lompakon niiden säilyttämiseen. Tokeneita voi käyttää muiden käyttäjien tippaamiseen ja niitä voi lähettää toisille kuten mitä tahansa muitakin kryptovaluuttoja.
Kyseessä yksi iso askel kryptovaluuttojen adoptiossa. Tällainen applikaatio tai pelin sisäinen token on myös yksi parhaimmista sovelluksista kryptovaluutoille. Tällä hetkellä pelien sisäiset rahat ovat virtuaalisia kultakolikoita, timantteja tai muita vastaavia, joita voi käyttää vain kyseisessä pelissä.
Mieti, jos saisit palkinnoksi suosikkipelisi tason suorittamisesta bitcoineja tai mitä tahansa muuta kryptovaluuttaa, jonka voit halutessasi siirtää pörssiin ja muuttaa euroiksi?
Ethereum 2.0 ei ehdi heinäkuun vuosipäivään
Jos Bitcoin-halvingia ei huomioida, niin Ethereum 2.0 on varmasti yksi vuoden 2020 merkittävimmistä tapahtumista. Näiden kahden erona on se, että halving oli sementoitu tapahtuma Bitcoinin ohjelmakoodissa, kun taas Ethereum 2.0 julkaisun aikataulu on yhä epävarma.
Ethereum-pomo Vitalik Buterin joutui tarkentamaan lausuntojaan viime viikolla, kun hän puhui Coindeskin Consensus:Distributed -virtuaalikonferenssissa. Kun Buterinilta kysyttiin, saadaanko Ethereum 2.0 ulos heinäkuussa, hän vastasi videolla kyllä.
Buterin kuitenkin perui lupauksensa myöhemmin ja kertoi, ettei kuullut sanaa ”july” eli heinäkuuta kysymyksessä.
At #Consensus @VitalikButerin confirmed a July release date for #ETH2 before retracting, claiming he misheard the question.
Core #Ethereum devs now suggest the release date to delay further to Q3.
Can #ETH finally deliver & will it matter if it's #PoS?https://t.co/T5lsY66jNU
— Minima (@Minima_Global) May 13, 2020
Ethereum-tiimin toiveissa oli saada versio 0 ulos projektin 5-vuotispäivänä heinäkuussa, mutta nähtävästi julkaisu venyy kauemmas – kenties jopa vuoden 2020 viimeiselle kvartaalille.
Buterinin mukaan, versio 2.0 etenee silti lupaavasti. Kyseessä on jo vuosia odotettu päivitys altcoin-markkinan ylivoimaisesti suurimpaan projektiin. Tämä versio lopettaa myös fyysisiä louhintalaitteita vaativan Proof of Work -konsensusalgoritmin ja siirtää Ethereumin sen kilpailijoiden tavoin Proof of Stake -konsensukseen.
Voit lukea lisää aiheesta Bitcoinkeskuksen Ethereum-oppaasta, minkä lisäksi reaaliaikainen Ethereum kurssi löytyy sen sijaan tästä.
—
Tsekkaa myös tämä tuore video, jossa käydään läpi suomenkielistä Bitcoin-kirjallisuutta!
Kuv: Dmitry Demidko on Unsplash
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!
Ei kommentteja