Uutiset
18
helmi
bancor hakkerointi

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

18.2. Uutiskatsaus: Markkinat, FCoin, IOTA, Yhdysvallat, bZx, Bitcoinkeskus

Tiistain uutiskatsauksen pääaiheena on tuttuun tapaan markkinakatsaus. Uutiset kryptomaailmasta ovat tällä kertaa sävyltään negatiivisia: FCoin-pörssi meni nurin, IOTA:n koko verkko jouduttiin poistamaan käytöstä, Yhdysvaltoja uhkaa regulaatio ja bZx-protokollan hakkerointi sai DeFi:n näyttämään huonolta.

Markkinakatsaus: Bitcoin kolkuttelee 10.000 dollarin kattoa

Bitcoinin kurssi pyörii artikkelin kirjoitushetkellä 9700 dollarin molemmin puolin. Kun edellinen katsaus kirjoitettiin viime viikon tiistaina, kurssi oli reilut 100 dollaria korkeammalla. Viikossa ei ole tapahtunut tässä suhteessa paljon, mutta takana on aikamoinen vuoristorata.

Bitcoin nousi viime viikon lopulla komeasti yli 10.000 dollarin noin 10.500 taalaan saakka. Sitten tuli vastaan katto, ja viikonloppuna saatiinkin nauttia reippaasta alamäestä. Markkinat olivat eilen pitkästä aikaa todella punaisena, ja Bitcoinin kurssi kävi hieman pörssistä riippuen 9400-9450 dollarin tasolla.

bitcoin-kurssi-2020-02-18

Noin tuhannen dollarin pudotus muutamassa päivässä sai totta kai sijoittajien olotilan ankeaksi. On mielenkiintoista huomata, kuinka nopeasti sentimentti muuttuu negatiiviseksi ja iso kuva katoaa silmistä.

Kukaan ei näytä muistavan sitä, että Bitcoinin kurssi oli joulukuun puolivälissä alle 7000 dollaria ja vielä kuukausi sittenkin tuhat taalaa nykykurssia alempana. Vuosi 2020 on ollut toistaiseksi valtava menestys kryptovaluutoille, kun kesästä 2019 alkanut pitkä alamäki on toden teolla kääntynyt nousuun.

Tänään saatiin myös uusi bull-indikaattori, kun 50 päivän keskiarvo rikkoi 200 päivän keskiarvon. Kyseessä on ns. Golden Cross.

Tästä huolimatta, pienetkin romahdukset saavat sijoittajat pelkäämään rallin loppumista ja paluuta 6000-7000 dollarin maastoon. Tämä kertoo siitä, että rajumpaan kurssinousuun ei ole vielä tällä hetkellä aineksia olemassa. Liian moni sijoittaja on yhä liian epävarma kurssikehityksestä.

Kenties suurin kirjoittamaton kortti on kuitenkin Koronavirus. Maailman pörssit ovat pysyneet todella korkealla Kiinan tapahtumista huolimatta. On ollut jo pitkään selvää, että suljetut tehtaat ja yli 700 miljoonan ihmisen karanteeni alkaa pian vaikuttaa koko maailman talouteen.

Kiinasta lähtee joka päivä maailmalle valtava määrä tuotteita ja esimerkiksi komponentteja, joita tehtaat ympäri maailmaa tarvitsevat. Kun varastot loppuvat, niin hyllyt alkavat pian tyhjentyä ja koneet pysähtyä myös muualla.

Eilen Apple antoi vihdoin varoituksen Kiinan aiheuttamista ongelmista.

Nyt pörssit ovat punaisella myös Suomessa ja varmasti myöhemmin illalla myös Yhdysvalloissa. Kun vastaavia varoituksia alkaa tulla muiltakin toimijoilta, voidaan nähdä isompikin alamäki. Vai puuttuvatko keskuspankit jälleen peliin?

Jos koronaviruksen aiheuttamat ongelmat saisivat aikaan laajemman pörssiromahduksen, sillä voisi olla negatiivinen vaikutus myös kryptovaluuuttamarkkinaan.

Markkinakatsaus: Altcoinit näyttävät edelleen vahvoilta

Altcoinien tilanne näyttää edelleen hyvältä, vaikka se onkin heikentynyt aavistuksen viime päivien laskujen myötä.

coinpaprika-kryptot

Yllä olevassa kuvassa on top 15 -kryptovaluutat sekä niiden tuottoprosentti viimeisen 30 päivän ajalta. Kuten näkyy, Bitcoin on noussut kuukaudessa noin 7 prosenttia. Ethereum on noussut samaan aikaan lähes 50% ja esimerkiksi Tezosin kurssi on tuplaantunut.

Ei mikään ihme, että Bitcoinin markkinaosuus on laskenut tasaisesti. Muutama päivä sitten käytiin jopa 60% tasolla, mutta nyt ollaan noustu takaisin reiluun 62 prosenttiin. Bitcoinin pudotus 9400-9500 dollariin aiheutti altcoineissa 10-20% laskun.

Uutta altseasonia ei vielä voida julistaa, mutta trendi on jatkunut varsin vahvana koko alkuvuoden. Bitcoin nousee mm. halvingin myötä, mutta altit nousevat suhteessa selvästi enemmän. Toistaiseksi mikään ei viittaa tämän muuttumiseen.

FCoin-pörssi konkurssiin

Kiinalainen pörssi FCoin ilmoitti tällä viikolla taloudellisista vaikeuksista, jotka voivat johtaa pahimmillaan yli 100 miljoonan dollarin tappioihin sen asiakkaille. Kyse on noin 7000-13000 bitcoinista.

FCoin ei ole tällä hetkellä erityisen tunnettu pörssi, mutta tilanne oli toinen vuonna 2018. Silloin FCoin nousi koko maailman tietoisuuteen varsin erikoisella bisnesmallilla Trans-Free-Mining, jonka monet sen kilpailijat myös kopioivat.

Ideana oli jakaa treidaajille heidän maksamansa treidauspalkkiot FCoinin omalla tokenilla. Tämä tarkoitti kokonaisuutena sitä, että pörssi palautti jopa 80% kaikista tuotoistaan käyttäjille. Ongelmat alkoivat kasaantua jo vuonna 2018, sillä bisnesmalli oli lähtökohtaisesti toimimaton.

Kuten tässä artikkelissa käydään läpi, FCoinin token menetti nopeasti 95% arvostaan. Kaikki treidaajat kun dumppasivat tokenin heti sen saatuaan. Pörssin perustaja Jian Zhang alkoi sen jälkeen käyttää pörssin varoja ostaakseen tokeneita ja yritti saada sille näin ollen kysyntää.

fcoin etusivu

Lopulta korttitalo romahti, ja nyt FCoin on velkaa asiakkailleen pahimmillaan 125 miljoonaa dollaria. Aika näyttää, saako Zhang järjestettyä varat muuta kautta.

Tapaus on hyvä muistutus kryptovaluuttapörssien vaaroista. Ennen kaikkea siitä, että moni pörssi käyttää eri asteista vähimmäisvarantojärjestelmä. Pörssillä ei välttämättä ole hallussaan kaikkien käyttäjien talletuksia, vaan varat voi olla muissa sijoituksissa.

Pahimmillaan lopputulos voi olla siten tapaus FCoin. Pörssin käyttäjille tieto tulee vasta silloin, kun on jo liian myöhäistä.

Bitcoinkeskus muistuttaa, että kryptovaluuttapörssit eivät ole suositeltava vaihtoehto pitkäaikaiseen säilytykseen. Jos haluat kaikesta huolimatta säilyttää varoja verkossa, niin harkitse ainakin hajauttamista useisiin eri pörsseihin tai lompakoihin.

IOTA:n koko verkko pois toiminnasta

IOTA on projektina hävinnyt täysin julkisuudesta kahden viime vuoden aikana. Se nousi hetkeksi otsikoihin negatiivisessa mielessä, kun verkon Coordinator-noden bugi aiheutti alasajon noin 15 tunnin ajaksi.

Kyseinen projekti oli yksi joulukuun 2017 kuumimmista nimistä, ja monet amatöörit ostivat tokeneita tietämättä IOTA:sta yhtään mitään. Hehkutus oli peräisin IOTA:n käyttämästä directed-acyclic graph eli DAG-ratkaisusta, joka ei siis ole ”perinteinen” lohkoketju.

Tällä kertaa IOTA:n ongelmat ovat suurempia kuin joulukuussa. Projekti ilmoitti koko verkon alasajosta torstaina 13. helmikuuta, eikä IOTA ole vieläkään toiminnassa. Syynä on sen Trinity-lompakosta löydetty haavoittuvuus.

iota-status

Kuva: IOTA:n MainNet on tällä hetkellä edelleen pois käytöstä

Hakkerit suorittivat hyökkäyksen noin kymmeneen lompakkoon, joissa oli suuri varallisuus tokeneita. Vahinkojen suuruusluokkaa on IOTA:n arvioiden mukaan 300.000 dollarista aina 1,2 miljoonaan dollariin.

Tapaus on herättänyt ennen kaikkea keskustelua kryptovaluuttaprojektien statuksesta. Haluatko todella sijoittaa varojasi projektiin, jonka verkko voidaan kytkeä pois päältä napin painalluksella? Tämän lisäksi IOTA käyttää vielä edellä mainittua Coordinator-nodea transaktioiden valvomiseen.

Löydät IOTA.n jakaman informaation tapahtuneesta osoitteesta status.iota.org.

Yhdysvallat tiukentaa regulaatiota kryptoihin liittyen?

Yhdysvaltain valtiovarainministeri (U.S. Treasury Secretary) Steve Mnuchin sai aikaan kohun viime viikolla, kun hän antoi lausuntoja maan kongressille liittyen kryptovaluuttojen regulaatioon. Mnuchin esiintyi senaatin talousvaliokunnassa ja vastasi kysymyksiin liittyen maan eri valvontaviranomaisista.

Valtiovarainministerin kanta ei tullut yllätyksenä. Hänen mukaansa Yhdysvallat haluaa puuttua rahanpesuun, mutta haluaa antaa teknologialle tilaa kehittyä. Mnuchin kommentoi seuraavasti:

“We’re about to roll out some significant new requirements at FinCEN.

We want to make sure that technology moves forward, but on the other hand, we want to make sure that cryptocurrencies aren’t used for the equivalent of old Swiss secret number bank accounts.”

Tapaus herätti paljon spekulointia, sillä Mnuchin ei tarjonnut senaatin istunnossa tarkkoja speksejä mahdollisista toimista. Euroopassahan on äskettäin otettu käyttöön uudet (ja tiukemmat) direktiivit koskien rahanpesua, jotka ovat vaikuttaneet myös suomalaisiin kryptovaluuttatoimijoihin.

Mielenkiintoista on kuitenkin se, että Mnuchinin lausunnot olivat ilmeisesti hieman hätäisiä. Lakiasiantuntija Rafael Yakobi kommentoi tapausta Twitterissä näin:

Tunnettu alan asiantuntija Jake Chervinsky vastasi ketjuun näin:

”Your conversation with the FinCEN rep doesn’t surprise me. I’ve asked around & nobody seems to know what Sec. Mnuchin is talking about. Combine notice & comment rulemaking with last year’s executive order limiting the use of guidance for policymaking, & I’d say nothing’s coming.”

Ei siis kannata huolestua liikaa, jos näihin lausuntoihin on uskominen. Kyseessä saattoi olla enemmänkin Mnuchinin toiveuni kuin todellisuus? Valtiovarainministerin pelottelu ole myöskään romahduttanut kryptomarkkinoita.

Tsekkaa myös aiheeseen liittyvä tuore Chico Crypton video.

bZx ja Fulcrum ongelmat

Myös viikon neljäs merkittävä uutinen on tällä kertaa negatiivinen. Tapauksesta voisi oikeastaan todeta, että ”bZx is giving DeFi a bad name”. Mistä on siis kyse? Kohu liittyy Fulcrum-nimiseen palveluun, joka käyttää bZx-nimistä protokollaa.

Kyseessä on vivulla tehtävää treidausta sekä kryptolainoja tarjoava DeFi-platform. Kun kyse on hajautetusta (decentralized) palvelusta, Fulcrum ei sisällä esimerkiksi KYC-prosessia ja treidaus voidaan suorittaa suoraan omasta lompakosta, eli et siirrä missään vaiheessa varoja keskitettyyn pörssiin.

Koko DeFi eli Decentralized Finance -skenen valttikorttina on juurikin se, että päästäisiin eroon keskitetyistä toimijoista, jotka voivat tehdä mielivaltaisesti mitä huvittaa. Tapaus bZx on kuitenkin todistanut, että DeFi on lähempänä CeFi (Centralized Finance) termiä, kuin moni haluaisi.

Litecoinin perustaja Charlie Lee kritisoi mm. seuraavasti:

https://twitter.com/bzxHQ/status/1229626207869657088

Kohu liittyy siis bZx-yhtiön rakentamaa protokollaa, jonka haavoittuvuutta verkkorikolliset hyödynsivät. Hakkerit onnistuivat tienaamaan 1193 ETH eli noin 300.000 dollaria tempullaan. Löydät koko tapauksen yksityiskohdat tästä linkistä.

Edit: Seuraava kappale lisätty 14:35, uutista tarkennettu @DankUygur kommentin pohjalta.

Tarkalleen ottaen kyseessä ei ollut hakkerointi sanan varsinaisessa merkityksessä. Tietyt tahot hyödynsivät protokollan heikkoa likviditeettiä ja onnistuivat tehdä todella paljon rahaa manipuloinnin avulla, jotka järjestelmä mahdollisti.

Etenkin Bitcoin-maksimalistien on ollut vaikea pidätellä sosiaalisessa mediassa riemuaan. Tällä hetkellä on käynnissä selkeä sota ”maxien” ja Ethereumin välillä, joka on jatkunut jo noin vuoden päivät.

DeFi on luonnollisesti yksi sanailun kohde, ja nyt sen decentralized -osa on saanut paljon kuraa. Jos kerran älysopimus voidaan kytkeä pois päältä erillisen admin key:n eli pääkäyttäjän avaimen avulla, niin miten hajautettu koko järjestelmä on?

Eikä tässä vielä kaikki. Varhain tänä aamuna bZx-protokolla joutui uuden hyökkäyksen kohteeksi, ja tällä kertaa haavoittuvuudella saatiin aikaan 2388 ETH eli lähes 645.000 dollarin tappiot. Tämän uuden tapauksen tarkat speksit eivät ole vielä tiedossa.

Toistaiseksi bZx-hyökkäyksillä ei ole ollut vaikutusta Ethereumin kurssiin. DeFi on monien analyytikoiden mielestä yksi tärkein tekijä Ethereumin tulevalle kurssinousulle yhdessä Ethereum 2.0 -platformin kanssa.

Bitcoinkeskus etsii osaajia!

Oletko kiinnostunut tuottamaan sisältöä kryptovaluutta-aiheiselle sivustolle? Oletko innokas tubettaja tai muuten vaan some-guru? Ota siinä tapauksessa yhteyttä! Etsimme tällä hetkellä uusia sisällöntuottajia Bitcoin-aiheisiin projekteihin.

Haemme ennen kaikkea henkilöä, jolla on kokemusta kirjoittamisesta. Sinun ei tarvitse olla Bitcoin-guru, mutta kryptomaailman perustiedot on oltava hallussa. Tällä hetkellä tarjontaa olisi kyllä kryptoskenen osaajista, mutta harva pystyy tuottamaan tiedoistaan sisältöä.

Jos sisällöntuotanto kryptoista kiinnostaa, ota yhteyttä sähköpostilla info [at] bitcoinkeskus.com. Laita meille referenssejä sisällöntuotannostasi sekä kerro osaamisestasi kryptovaluuttoihin liittyen.

Olemme myös kiinnostuneita Youtube-osaajista!

Muista myös tsekata Bitcoinkeskuksen uusi Youtube-kanava, jos et ole siihen jo tutustunut.

Kuva: Pixabay


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *