Yksi vuoden 2022 odotetuimmista lohkoketjuista, Aptos, käynnisti MainNetin. Tronin tokeneista tuli saarivaltio Dominican virallisia maksuvälineitä. Mango Markets menetti yli 110 miljoonaa dollaria hintamanipuloinnin vuoksi. Tyhjien lohkojen louhija aiheuttaa päänvaivaa Bitcoin SV:lle. Google hyväksyy kryptovaluuttoja maksuvälineeksi pilvipalveluistaan.
Sisällysluettelo
Kohuttu Aptos-lohkoketju käynnistyi
Älysopimusalustat ovat valloittaneet viime vuosina kryptomarkkinan kärkisijat. Jos stablecoineja ei huomioida, peräti seitsemän kymmenestä suurimmasta kryptovaluutasta on älysopimusalustoja.
Viime vuosien trendikkäitä sijoituskohteita ovat olleet ns. Ethereum-killerit. Markkinoille on tullut uusia projekteja haastamaan Ethereumin valta-asemaa paremman skaalautuvuuden avulla. Eli tarjolla on nopeita ja halpoja transaktioita. Sijoittajat tekivät vuonna 2021 jättimäiset voitot mm. BNB Chainin, Solanan, Avalanchen ja Polygonin kurssinousuilla.
Tässä sektorissa ei ole tapahtunut mitään mullistavaa sitten karhumarkkinan alkamisen jälkeen. Nyt kuuluu vihdoin jotain uutta. Projektin nimi on Aptos, josta Bitcoinkeskus kirjoitti jo kaksi kuukautta sitten otsikolla: Onko Aptos uusi Solana?
Eilen projekti otti tärkeän askeleen lanseeraamalla MainNetin eli tuotantoversion lohkoketjusta.
Mainnet has arrived.https://t.co/wZajVZMa5Q
— Aptos (@Aptos_Network) October 17, 2022
Aptos haastaa olemassa olevat älysopimusalustat pitkälti samoilla aseilla kuin Solana. Projekti lupaa jopa 160.000 transaktion kapasiteettia sekunnissa (TPS). Tämä on yli puolet enemmän kuin Ethereumin 2.0:n teoreettinen kapasiteetti.
Aptos on saanut Solanan tavoin taakseen kaikki alan suurimmat VC-firmat, kuten a16z, Tiger Global ja FTX. Se on saanut kevään ja kesän 2022 aikana yli 300 miljoonaa dollaria rahoitusta. Projektin ovat lisäksi perustaneet Metan Diem (ex Libra) -projektissa mukana olleet henkilöt.
Projektista on vielä varsin vähän julkista tietoa. Julkaisemme Bitcoinkeskukseen kattavamman oppaan syksyn aikana, kunhan Aptosta ryhdytään toden teolla käyttämään. Viralliset sivut löytyvät osoitteesta aptoslabs.com, ja Medium-blogi osoitteesta aptoslabs.medium.com.
Aptoksen natiivitokenin ticker on APT. Markkinoiden suurimmista pörsseistä Coinbase ja Binance ovat ilmoittaneet listaavansa tokenin jo huomenna (19.10.). On mielenkiintoista nähdä, miten Aptos kurssi käyttäytyy heti ensimmäisinä päivinä.
Tässä vaiheessa on vielä vaikea arvioida Aptoksen pitkän ajan menestymismahdollisuuksia. Jos vanhat merkit pitävät paikkaansa, sen tokenia tullaan shillaamaan vahvasti sosiaalisessa mediassa. Tämä voi hyvinkin johtaa kurssiralleihin. Sijoittajan kannattaa olla tarkkana, ettei joudu klassisen pump & dump -tapahtuman uhriksi.
Tron saarivaltio Dominican viralliseksi maksuvälineeksi
Viime viikolla saatiin yllättäviä uutisia Karibialta liittyen kryptojen statukseen virallisena maksuvälineenä. Pieni saarivaltio Dominica ilmoitti valinneensa Tron-lohkoketjun maan viralliseksi partneriksi.
Käytännössä ilmoitus tarkoittaa kahta asiaa. Dominica lanseeraa oman ”fan tokenin” nimeltään Dominica Coin (DMC). Sitä käytetään mm. maan turismin promoamiseen. Fan tokenit ovat tulleet tutuiksi futisseuroihin liittyen. Tämän lisäksi Tronin natiivivaluutta TRX sai virallisen maksuvälineen statuksen Dominicalla.
Näin Tron-projektin perustaja Justin Sun twiittasi aiheesta viikko sitten.
It is official! All #TRON cryptos including #TRX #BTT #JST #NFT #USDD #USDT #TUSD are granted statutory status as authorized digital currency and medium of exchange in the commonwealth of Dominica effective on October 7th 2022 🇩🇲 https://t.co/p97zJkzhUe pic.twitter.com/kbejwXrkXt
— H.E. Justin Sun 孙宇晨 (@justinsuntron) October 12, 2022
Kuten twiitti kertoo, TRX:n lisäksi myös kuusi muuta Tron-lohkoketjun tokenia saivat vastaavan statuksen. Näistä neljä on stablecoineja.
Virallisen maksuvälineen status tarkoittaa sitä, että ko. tokeneilla voi maksaa veroja sekä muita Dominican julkisia palveluita. Yksityiset yritykset voivat halutessaan vastaanottaa niitä maksuina, jos infrastruktuuri on olemassa transaktioiden suorittamiseksi.
Lisäksi ko. tokenien treidaus Itä-Karibian dollariin ei ole verotettava tapahtuma. Status muistuttaa siis hyvin pitkälle Bitcoinin statusta El Salvadorissa.
Tron kurssi on pitänyt pintansa yllättävän hyvin tämän karhumarkkinan aikana. Lohkoketjua käytetään varsin paljon mikrotransaktioiden tekemiseen johtuen pienistä kuluista ja nopeista siirroista. Esimerkiksi Tether-stablecoineja on tällä hetkellä enemmän Tron-lohkoketjuissa kuin Ethereumissa.
Mango Markets menetti yli 100 miljoonaa dollaria
Kryptomarkkina on ollut alamäessä pian vuoden päivät. Suurin osa sijoittajista on siirtynyt sivuun nuolemaan haavojaan, mutta yhdessä sektorissa tapahtuu koko ajan enemmän. Verkkorikolliset eli hakkerit ovat olleet erittäin aktiivisia.
Edeltävät 12 kuukautta ovat olleet kryptohakkereiden kulta-aikaa. Uutisoimme viime viikolla BNB Chainin token-siltaan tehdystä 570 miljoonan dollarin hakkeroinnista. Token-siltojen lisäksi myös DeFi-palveluihin on tehty valtavasti pienen ja suuren kokoluokan iskuja.
Viime viikolla uhriksi joutui Solana-alustalla pyörivä DeFi-protokolla Mango Markets.
Another protocol goes down because it allowed too large debt positions against illiquid markets of its own $MNGO token.
In the VC jargon this would be "scaling too fast". https://t.co/cgksWJw9JS
— Mikko Ohtamaa (@moo9000) October 12, 2022
Tällä kertaa hyökkääjä onnistui manipuloimaan palvelussa olevien sijoitustensa eli vakuuksien arvoa. Tämä tapahtui käytännössä ajamalla Mango Marketsin oman MNGO-tokenin arvo taivaisiin. Sen jälkeen virheellistä vakuusarvoa vastaan otettiin valtava laina, mikä sai aikaan yli 110 miljoonan dollarin reiän Mango Markets -protokollan taseeseen.
Tällä kertaa juonessa oli kuitenkin mielenkiintoinen twisti. Yksi hyökkääjistä paljastui varsin nopeasti ja tuli julkisesti esiin Twitterissä. Avraham Eisenberg myönsi olevansa yksi iskun tekijöistä, mutta hän sanoi operoineensa täysin protokollan rajoitusten puitteissa.
Statement on recent events:
I was involved with a team that operated a highly profitable trading strategy last week.
— Avraham Eisenberg (@avi_eisen) October 15, 2022
Eisenberg ei tehnyt omasta mielestään mitään rikollista. Hän hyödynsi (isomman tiimin kanssa) protokollan heikkoa rakennetta täysin laillisesti. Vastakkaisia näkökulmiakin löytyy.
Eisenberg teki joka tapauksessa diilin Mango Marketsin kanssa varojen palauttamisesta, minkä seurauksena kukaan käyttäjistä ei häviä euroakaan. Eisenberg palautti 67 miljoonaa dollaria eli hän sai peräti 47 miljoonan bug bountyn itselleen. Tällä kertaa tarina päättyi siis onnellisesti kaikkien kannalta.
Bitcoin SV:n lohkoketju hyökkäyksen kohteena
Bitcoin SV on ollut hyvin vähän otsikoissa viime vuosina. Vuoden 2018 lopulla Bitcoin Cashista haarautunut kryptovaluutta on tunnettu pääasiassa perustajastaan Craig Wrightista, joka on julistanut olevansa Satoshi Nakamoto.
Craig Wright on ollut otsikoissa tänä vuonna liittyen mm. oikeudenkäynteihin Peter McCormackia sekä nimimerkki Hodlonautia vastaan. BSV on saanut mediatilaa huomattavasti vähemmän, jos lainkaan. Viime päivinä tilanne on muuttunut, sillä somessa on keskusteltu hyökkäyksestä Bitcoin SV:tä kohtaan.
Bitcoin SV:tä on alkanut piinata yksittäinen louhija, joka louhii tyhjiä lohkoja eli ei sisällytä niihin lainkaan transaktioita. Miksi tämä on ongelma, ja miten se on mahdollista?
Tämä on mahdollista Bitcoin SV:n teknisen rakenteen vuoksi. Lohkon kokoa on kasvatettu jopa useisiin gigatavuihin, mutta pienten transaktiokulujen & vähäisen käytön vuoksi transaktioista saatavat palkkiot ovat liian pieniä per lohko. Louhijan ei kannata käyttää aikaa ison lohkon rakentamiseen vaan napata pelkät lohkopalkkiot ja voittaa siten lohko todennäköisemmin itselleen.
Bitcoin SV:n matala hash rate taas mahdollistaa sen, että yksittäisen toimijan on ollut helppo tulla apajille ja saada itselleen valtaosa louhintakapasiteetista. Hyökkääjä on louhinut viime päivinä 70–80 prosenttia lohkoista itselleen.
Bitcoin SV käyttää samaa louhinta-algoritmia kuin Bitcoin, SHA-256. Maailmassa on valtava määrä Bitcoin-louhijoita, jotka on helppo vaihtaa Bitcoinista louhimaan Bitcoin SV:tä, Bitcoin Cashia jne. Tämä turvallisuusriski koskee kaikkia kryptovaluuttoja, joiden louhinta-algoritmi on sama kuin jollain huomattavasti suuremmalla kryptovaluutalla.
Bitcoin SV:n toimintaa tukeva Bitcoin Association julkisti eilen tiedotteen, jonka mukaan se aikoo nostaa rikossyytteen tätä vihamielistä toimijaa vastaan.
Announcement: We're taking action to freeze all block rewards associated with a breach of contract & will be pursuing criminal charges against the entity responsible.
https://t.co/MLGtit1AG8 pic.twitter.com/vDZWkb1jbJ
— Bitcoin Association (@BitcoinAssn) October 17, 2022
BA:n mukaan tyhjien lohkojen louhija syyllistyy sopimusrikkomukseen. Se vetoaa myös pörsseihin sekä muihin louhijoihin, jotta kyseisen hyökkääjän käyttämä osoite ja lohkopalkkiot jäädytettäisiin.
Tällaisen hyökkäyksen torjuminen on todella haastavaa. Ns. rehellisten louhijoiden on vaikea voittaa lohkoja, jos hyökkääjällä on selvästi suurempi hash rate ja rehelliset louhijat rakentavat tyhjien lohkojen sijaan suuria lohkoja. Ainoa kestävä ratkaisu olisi saada valtavasti lisää hash ratea, mutta se ei tapahdu sormia napsauttamalla.
Tilanne ratkeaa juuri nyt vain siten, että hyökkääjä yksinkertaisesti lopettaa louhimisen. Seuraamme kehitystä ensi viikon uutiskatsauksessa.
Tällaiset tapaukset toimivat muistutuksena siitä, miksi valtava louhintakapasiteetti tekee Bitcoinista niin turvallisen. Yleisesti kerrottu uhkakuva 51 % hyökkäyksestä ei ole ainoa tapa, jolla lohkoketjun toimintaa voidaan manipuloida ja häiriköidä. Riittävän korkea hash rate varmistaa sen, ettei hyökkääjillä ole taloudellista insentiiviä lähteä edes yrittämään louhinnan kaappausta.
Google hyväksyy maksuja pilvipalveluista kryptovaluutoilla
Yksi viime viikon suurimpia uutisia liittyy Googleen. Hakukonejätti ilmoitti nimittäin hyväksyvänsä kryptovaluutat maksutapana pilvipalveluista. Teoriassa tämä kuulostaa hienolta, mutta uutisessa oli lopulta varsin vähän lihaa luiden ympärillä.
Googlen mukaan vain valittu joukko yritysasiakkaita voi aloittaa maksamisen kryptovaluutoilla vuoden 2023 alussa. Partnerina tässä operaatiossa on Coinbase, jonka maksupalvelu Coinbase Commerce toimii välittäjänä. Hyväksytyt valuutat ovat Bitcoin, Bitcoin Cash, Dogecoin, Ethereum ja Litecoin.
Coinbase siirtää vastaavasti osan infrastaan Amazonin AWS-palvelusta Google Cloudin puolelle. Sekä Googlen että Coinbasen osakkekurssit nousivat tapauksen jälkeen reilut viisi prosenttia.
Kaikki eivät olleet uutisesta erityisen innoissaan. Tunnettu Bitcoin-maksimalisti Jameson Lopp twiittasi seuraavaa.
Google, one of the biggest computing companies in existence, decided to integrate a trusted third party rather than building the infrastructure to directly accept crypto payments themselves. pic.twitter.com/nu9nYU6wGX
— Jameson Lopp (@lopp) October 12, 2022
Kieltämättä Loppilla on twiitissään myös pointti. Vaikka Googlelta olisi odottanut ”in-house ratkaisua”, niin yhteistyö Coinbasen kanssa on joka tapauksessa hyvää mainosta kryptosektorille. Jos Google hyväksyy Bitcoinin maksuvälineenä palveluistaan, mikä on muiden yhtiöiden tekosyy?
Google on yksi maailman suurimmista teknologiayhtiöistä, ja sen rynnistystä kryptovaluuttoihin on odotettu jo vuosia. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Google Cloud on noussut vahvaksi kilpailijaksi Amazonin AWS:lle. Moni kryptoprojekti on aloittanut viime aikoina yhteistyön Googlen pilvipalveluiden hyödyntämiseksi. Esimerkkeinä mm. Near Protocol ja BNB Chain.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!