Uutiset
18
loka
markkinakatsaus

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

18.10. Markkinakatsaus: Kurssien sivuttaisliike jatkuu

Bitcoinin tärkeä tukitaso pitää pintansa viime viikon heilunnasta huolimatta. Viime viikolta tutut nimet ovat suorittaneet altcoineista parhaiten. DeFi-markkinassa on nähty draamaa hakkerointeihin liittyen. Solana on kärsinyt pahasti Mango Marketsin romahduksesta.

Bitcoinin tärkeä tukitaso pitää pintansa!

Bitcoinin hinta on artikkelin kirjoitushetkellä noin 19.500 dollaria. Lukema oli viikko sitten 19.000 dollaria, joten hinta on kohonnut seitsemässä päivässä pari prosenttia ylemmäs. Isossa kuvassa on jatkettu samaa sivuttaisliikettä, joka on ollut käynnissä enemmän tai vähemmän jo neljän kuukauden ajan.

Alla olevassa grafiikassa näkyy Bitcoinin kurssikehitys noin vuoden ajalta viikkotason kynttilöillä.

btc-1810

Bitcoinin tärkeä tukitaso näkyy kuvassa sinisellä värillä. Se voidaan piirtää noin 18.500–19.500 dollarin välimaastoon. Yksikään viikkokynttilä ei ole clousannut tänä vuonna alle 18.500 dollarin, vaikka kurssi on hetkellisesti käynyt sen alapuolella.

Näin tapahtui myös viime viikolla, kun Bitcoinin kurssi teki dipin aina 18.300 dollariin saakka. Taustalla oli Yhdysvaltojen tuore inflaatiodata. Torstaina julkaistu CPI-lukema oli 8,2 prosenttia. Vaikka se ei ollut paljon ennusteita korkeampi, markkinat ilmaisivat pettymyksensä rajulla pudotuksella.

Hetken aikaa näytti siltä, että Bitcoin oli syöksymässä vuoden 2022 uusiin pohjiin. Markkina kuitenkin kääntyi yhtäkkiä rajuun nousuun. Bitcoinin kurssi peesasi osakkeiden rallia ja nousi lähes 20.000 dollariin.

Miksi näin iso käänne tapahtui? Yksi selitys voi olla se, että Yhdysvaltain suuret osakeindeksit putosivat teknisen analyysin kannalta todella tärkeille tukitasoille. Kyseessä oli joka tapauksessa historiallisen suuri swingi osakemarkkinoilla, jota Bitcoinin kurssi luonnollisesti seurasi.

Dramaattisen torstain jälkeen on nähty varsin vähän liikettä. Osakkeissa heiluntaa on ollut enemmänkin, mutta Bitcoinin volatiliteetti on ollut pienempää. Tämä sama trendi on ollut voimassa jo useamman viikon. Bitcoinista on tullut osakkeisiin verrattuna lähes stablecoin.

Mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että Bitcoinin ja osakemarkkinoiden korrelaatio olisi merkittävästi muuttunut. Jos osakeindeksit jatkavat laskuaan ja karhumarkkina syvenee, on vaikea nähdä Bitcoinin sinnittelevän tukitasollaan loputtomiin.

Seuraavaksi siirrytään osakemarkkinoilla tuloskauteen. Tulevina viikkoina saadaan pörssiyhtiöiden Q3-tulokset sekä ilmoitukset Q4:n näkymistä. Luvassa on jälleen volatililteettia markkinoilla.

Kryptomarkkina on nyt selkeästi odottavassa tilassa. Bitcoinin kurssin on ennemmin tai myöhemmin joko rikottava tärkeä tukitaso tai lähdettävä selvään nousuun. Kumpi näistä skenaarioista toteutuu? Se selviää pian.

Millaisen markkina-arvon Aptos saa tällä viikolla?

Tarkastellaan seuraavaksi altcoin-markkinaa. Bitcoinin dominanssi on liikahtanut vain 0,3 prosenttiyksikköä ylemmäs viime viikon 41,5 prosentista. Mitään suuria muutoksia ei ole siis altcoin-markkinassa nähty.

Alla olevassa listassa on kryptojen top 15 -ranking. Kurssikehitys on tuttuun tapaan suhteessa Bitcoiniin, ei dollariin.

alts-1810

Top 15 -listalla ei ole tapahtunut mitään mainitsemisen arvoista. Kaikki liikkeet mahtuvat -5 % ja +5 % välimaastoon pois lukien Cardanon ADA-token. Se on laskenut Bitcoiniin verrattuna noin 9,5 prosenttia.

Syy laskuun voi olla pari viikkoa sitten suoritettu Vasil hard fork. Osa sijoittajista osti ADA-tokenia ennakoiden buustia kurssiin. Nyt kun hard fork on nähty eikä kurssinousua tullut, he ovat myyneet kolikkonsa. Myös Ethereumin kurssi laski selvästi The Merge -päivityksen jälkeen.

Suurin mielenkiinto kohdistuu ehdottomasti Aptos-platformiin. Kirjoitimme aiheesta tarkemmin tämän viikon uutiskatsauksessa. Aptos on uusi älysopimusalusta, jonka MainNet julkaistiin eilen. Sen APT-token tulee treidattavaksi mm. Binance-pörssiin 19.10. alkaen.

Projektia pyörittävä Aptos Labs julkaisi tokenomics overview -postauksen tänään. Kannattaa huomioida, että APT-tokenien kierrossa oleva määrä moninkertaistuu tulevien vuosien aikana mm. steikkauspalkkioiden kautta.

Aptos voi olla yksi loppuvuoden puhutuimmista kryptovaluutoista jos some-influensserit lähtevät shillaamaan sitä urakalla. Tämä on mahdollista, sillä tarjolla ei ole paljon muitakaan vaihtoehtoja. Bitcoinkeskus suosittelee varovaisuutta tällaisten projektien kohdalla.

Top 100 -listan kaksi parasta nousijaa ovat tuttuja myös viime viikon katsauksesta: Casper Networkin natiivitoken CSPR ja Huobi Token (HT). Todennäköisesti syyt nousun takana ovat myös samat kuin viime viikolla.

Casper julkaisi äskettäin uuden NFT-standardin, ja tokenin nousu top 100 -listalle on houkutellut raketin kyytiin uusia spekuloijia. Huobi sai sen sijaan buustia yrityskaupasta. Kyseessä on Huobi-pörssin oma token, jonka statusta uudet omistajat haluavat nostaa.

Kolmanneksi paras nousija on Quant Networkin QNT-token. Se on kohonnut viikossa 24 % ja kuukaudessa peräti 83 % Bitcoiniin verrattuna. Quant on saanut viime viikolla paljon hypeä oltuaan mm. esillä finanssialan Sibos-konferenssissa. Quant voi olla yksi tulevista CBDC-alustoista.

Quant on jo vuosia vanha projekti. Se on rakentanut oman blockchain-käyttöjärjestelmän (Overledger), joka mahdollistaa lohkoketjujen linkittämisen toisiinsa. Projekti on suuntautunut vahvasti yritysmaailmaan mistä kertoo mm. Overledgerin vuosittainen käyttömaksu. Lue lisää projektista Quant-oppaasta.

Jos sijoittaminen edellä mainittuihin kryptovaluuttoihin (Casper Network, Huobi Token, Quant) kiinnostaa, ne löytyvät kaikki KuCoinin valikoimista. Pörssistä on tehty myös kattava aloittelijan opas Bitcoinkeskukseen.

DeFi-sektorissa nähtiin draamaa

Tarkastellaan lopuksi DeFi-sektorin tapahtumia. Teemme jatkossa pelkkien rankinglistojen sijaan hieman yleisemmän katsauksen DeFi- ja NFT-maailmaan ja nostamme esiin mielenkiintoisia tapahtumia.

Viime viikko oli täynnä draamaa, sillä useita DeFi-palveluita joutui iskun kohteeksi yhden päivän aikana. Näistä suurin oli yli 110 miljoonan dollarin hyökkäys Mango Markets -protokollaa kohtaan. Kyseinen dapp on rakennettu Solana-alustalle. Kävimme aihetta läpi tarkemmin tämän viikon uutiskatsauksessa.

Tapaus päättyi lopulta siten, että yksi iskun tekijöistä tuli julkisuuteen ja teki diilin Mango Marketsin kanssa. Hän sai lopulta pitää noin 47 miljoonaa dollaria 114 miljoonan iskusta itsellään. Aikamoinen ”bug bounty”.

Avraham Eisenberg ei tehnyt mielestään mitään laitonta vaan käytti protokollaa sen sääntöjen mukaisesti Mango Marketsin TVL oli iskun tapahtumahetkellä noin 114 miljoonaa dollaria, eli haavoittuvuus tyhjensi koko protokollan.

Mango Markets oli tapahtumahetkellä Solanan viidenneksi suurin DeFi-appi. Tämän johdosta koko Solanan TVL putosi yli 30 prosenttia, ja sen ranking tippui älysopimusalustojen listalla viidenneltä sijalta kahdeksanneksi.

Markkinoiden suosituin DEX eli hajautettu pörssi on Uniswap. Kyseinen protokolla sai viikko sitten kevyen päivityksen ulkoasuunsa. Parannetun hakutoiminnon lisäksi Token-sivulta löytyy nyt hyödyllistä statistiikkaa pörssin eniten treidatuista kolikoista.

Isossa kuvassa DeFi-markkina on jatkanut samaa sivuttaisliikettä kuin aiempina viikkoina.

defi-1810

Koko sektorin likviditeettiä kuvaava TVL on asettunut 50–55 miljardin dollarin välimaastoon. Protokollien top 10 -lista on myös täysin muuttumaton viime viikosta. Lohkoketjuissa suurin muutos oli edellä mainittu Solanan romahdus kahdeksannelle sijalle.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!