Uutiset
18
tammi
kryptouutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

18.1. Uutiskatsaus: Genesis, Nexo, Binance, Markkina, Avalanche, Cardano, Polygon

Digital Currency Groupin, Genesiksen ja Geminin välinen soppa vain sakenee. Bulgarian poliisi teki iskun Nexon päämajaan. Binance sai virtuaalivaluuttojen tarjoajan lisenssin Ruotsiin. Viime viikko oli positiivisin kryptomarkkinoilla pitkään aikaan. Lisäksi uutisia Avalancheen, Polygoniin ja Cardanoon liittyen.

DCG vs. Genesis vs. Gemini -casessa uusia käänteitä

Digital Currency Group (DCG), sen tytäryhtiö Gensis sekä Winklevoss-veljesten omistama Gemini-pörssi on mainittu useita kertoja Bitcoinkeskuksen uutisissa. Kyseessä on todella sotkuinen case, joka on iso synkkä pilvi kryptomarkkinan yläpuolella. Tämä on ollut tilanne jo kaksi kuukautta.

Otetaan pikakertaus taustoista uusille lukijoille. DCG on yksi kryptosektorin suurimmista toimijoista, joka on sijoittanut lähes jokaiseen alan merkittävään yritykseen. Se pyörittää myös instituutioiden suosimaa Grayscale Bitcoin -rahastoa, jossa on yli 600.000 bitcoinia.

Genesis on DCG:n tytäryhtiö ja ns. prime broker. Se on kenties markkinoiden suurin lainatoimija instituutioiden suuntaan. Genesis on vastannut käytännössä Gemini-pörssin korkotilin toteutuksesta. Vuoden 2022 konkurssit (3AC, FTX, Alameda, jne.) ovat johtaneet siihen, että Genesis on ajautunut suuriin taloudellisiin vaikeuksiin. Se on velkaa 900 miljoonaa dollaria Gemini Earn -palvelun käyttäjille ja lukinnut kaikki kotiutukset.

Gemini-pörssin omistavat Winklevoss-veljekset ovat hyökänneet julkisesti Twitterissä DCG-pomo Barry Silbertin suuntaan ja syyttävät miestä valehtelusta ja DCG:tä kirjanpitorikoksista. Tilanne vaikuttaa olevan hyvin tulehtunut.

Jos haluat saada hyvän yleiskuvan tilanteesta, katso alla oleva Coin Bureaun video.

Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova SEC laittoi viime viikolla myös lusikkansa soppaan. Virasto syyttää Genesistä & Geminiä laittomien arvopapereiden myynnistä.

Mielenkiintoista on se, että SEC:n Lisa Braganca kertoo CNBC:n haastattelussa SEC:n linjanneen näin jo usean vuoden ajan. Se antoi myös suoran varoituksen Coinbaselle pari vuotta sitten, että korkotili-palvelun lanseeraus tarkoittaisi haastetta oikeuteen. Miksi Gemini-pörssi ei sulkenut korkotiliään jo aiemmin?

Genesiksen omistava DCG harkitsee tällä hetkellä noin kolmen miljardin dollarin sijoitusportfolionsa myyntiä joko osittain tai kokonaan. Tällä voisi olla valtavia vaikutuksia kryptovaluuttojen kursseihin, jos DCG:n positiot jouduttaisiin myymään markkinoille.

Tron-projektin perustajana tunnettu alan monitoimija Justin Sun ilmoitti viime viikolla, että hän olisi valmis ostamaan DCG:n assetteja jopa miljardilla dollarilla.

DCG vs. Genesis vs. Gemini -sotku näyttää viikko viikolta pahemmalta. Raporttien mukaan myös Yhdysvaltain syyttäjänvirasto (DOJ) tutkii DCG:n ja Genesiksen kirjanpitoa. Jos DOJ löytää aihetta syytteisiin, se voi johtaa pahimmillaan myös Grayscalen Bitcoin-rahaston alasajoon.

Tämän vyyhdin keskeltä voi paljastua vielä useampi musta joutsen.

Bulgarian poliisi iski Nexon päämajaan

Kryptomarkkinoilla on ollut viime vuosina kolme merkittävää lainapalvelua: Celsius, BlockFi ja Nexo. Celsius ja BlockFi kaatuivat viime vuonna ja aiheuttivat miljardien dollareiden menetykset sijoittajille. Nexon toiminta on jatkunut ongelmitta, mutta viime viikolla yhtiö joutui ikävien uutisten keskelle.

Viranomaiset ovat tehneet iskun Nexon Bulgarian päämajaan. Tutkinta koskee mm. rahanpesuun liittyviä toimia. Coindeskin mukaan viranomaisilla on tietoa terrorismia rahoittavasta henkilöstä, joka olisi käyttänyt Nexon palvelua.

Nexo julkaisi aiemmin samana päivänä Twitter-ketjun, jossa yhtiö kertoi omaavansa tiukat AML/KYC-proseduurit ja toimivansa yhteistyössä viranomaisten kanssa.

Tällä hetkellä ei ole tietoa, miten edellä mainittu tutkinta vaikuttaa Nexoon. Viime viikolla nähtiin paljon asiakasvarojen kotiutuksia Nexosta. Ilmeisesti yhtiö pystyi hoitamaan ne ongelmitta, joten toistaiseksi Nexon toiminta jatkuu ennallaan.

Uutisoimme joulukuun alussa Nexon vetäytyvänsä myös Yhdysvaltain markkinoilta. Olisiko Nexoa kohdannut muussa tapauksessa myös sama syyte SEC:n taholta kuin Genesistä ja Geminiä Yksi asia on varmaa – kryptosektorin lainapalveluiden maine on saanut kovia kolhuja edeltävän vuoden aikana.

Binance sai lisenssin Ruotsissa

Markkinoiden johtava kryptovaluuttapörssi Binance on ottanut askeleita Skandinaviassa. Binance Nordics AB -yhtiölle on myönnetty viikko sitten virtuaalivaluuttojen tarjoajan Ruotsissa. Kyseessä on jo seitsemäs EU-maa, jossa Binancella on virtuaalivaluuttojen tarjoajan lisenssi.

Binancen edustaja Roy Van Krimpen kommentoi uutista seuraavasti.

“Sweden fully adopts EU laws and has further local requirements, so we have been careful to ensure that Binance Nordics AB has adopted risk and AML policies to match this exacting standard. Our next big task will be the successful migration and launch of local operations, including hiring of local talent, organizing more events and delivering more crypto education in Sweden.”

Suomessa on vastaava käytäntö lisenssien suhteen. Binance ei ole lisensoitu Suomessa, mutta tämä ei estä suomalaisia käyttämästä Binancen palveluita. Suomessa lisensoituja toimijoita ovat kotimaiset Coinmotion ja Northcrypto.

Virtuaalivaluuttojen tarjoajan lisenssi mahdollistaa mm. mainonnan kyseisessä maassa sekä vahvan paikallisen edustuksen. Osa Binancen tarjonnasta voi olla tarjolla vain lisensoitujen maiden asiakkaille. Bitcoinkeskuksella ei ole tietoa siitä, onko Binance hakemassa tulevaisuudessa lisenssiä myös Suomeen.

Jos et ole vielä Binancen asiakas, tutustu Bitcoinkeskuksen Binance-oppaaseen: Binance kokemuksia ja arvostelu. Siinä käydään läpi kaikki Binancen tärkeimmät toiminnot sekä tilin rekisteröinti.

Kryptomarkkinassa positiivinen alku vuoteen

Kryptomarkkinassa on nähty vuonna 2023 niin paljon positiivista liikettä, että trendi täytyy nostaa myös omaksi uutisaiheeksi. Bitcoin, altcoinit, osakkeet, Grayscalen Bitcoin-rahasto – kaikki ovat vahvassa nousussa. Sijoittajat ovat syystäkin innoissaan kuukausien hiljaiselon jälkeen.

Koko kryptomarkkina ylitti viime viikolla miljardin dollarin markkina-arvon ensimmäistä kertaa viiteen kuukauteen. Mielenkiintoista on myös se, että nousua on johtanut Bitcoin. Kryptojen top 30 -listalla on vain viisi kolikkoa, joiden kurssi on noussut Bitcoinia enemmän viikon aikana.

Bitcoinin kurssi on raportoitu nousseen jopa kaksi viikkoa putkeen, mutta tämä ei taida pitää paikkansa.

Ainakin tunnetuimpien pörssien kurssihistoriassa näkyy myös useampi punainen kynttilä 14 päivän aikana. Kyseessä oli joka tapauksessa suurin viikkonousu lähes kahteen vuoteen. Jopa Kauppalehti innostui uutisoimaan aiheesta.

Bitcoinin kurssinousu on vaikuttanut myös osakkeisiin. Vahvasti Bitcoinin kurssiin reagoivat pörssiyhtiöt ovat nostaneet merkittävästi kurssejaan. Tällaisia ovat mm. Coinbase, Microstrategy sekä Bitcoin-louhijat. Miksi markkina on ollut näin vahvassa myötätuulessa?

Todennäköisesti taustalla on ainakin kaksi tekijää: inflaatio ja shortit. Yhdysvalloissa julkaistut inflaatiolukemat antoivat osake- sekä kryptomarkkinoille ensimmäisen sysäyksen. Inflaatio on laskussa ennusteiden mukaisesti. Mitä nopeammin inflaatio putoaa, sitä nopeammin keskuspankit voivat löysätä todella kireää rahapolitiikkaansa.

Yllättävä kurssinousu on aiheuttanut myös ns. short squeeze -ilmiön. Viime viikolla likvidoitiin peräti miljardin dollarin arvosta shorttipositioita. Kun shorttaajat joutuvat likvidointiin, heidän on pakko ostaa shorttaamansa kolikot markkinoilta, mikä ajaa kursseja ylös lisää. Tämä ilmiö tuli tutuksi myös osakemarkkinoilla kevään 2021 meemiosakkeiden buumissa.

Vielä on liian aikaista todeta, että karhumarkkina on tullut päätökseensä. Yhdysvaltain keskuspankin kiristystoimet jatkuvat yhä, Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla on laskupainetta taantuman vuoksi, ja kryptomarkkinoita uhkaa aiemmin mainittu mustien joutsenten parvi DCG & Genesis & Gemini.

Avalanche, Polygon ja Cardano uutisia

Käydään lopuksi läpi uutisia liittyen kolmeen tunnettuun älysopimusalustaan. Aloitetaan Avalanchesta, jonka kurssi sai viikko sitten merkittävää nostetta Amazoniin liittyvistä uutisista. Avalanche on solminut yhteistyön AWS:n eli Amazon Web Services -palvelun kanssa.

Yhteistyön myötä Avalanche-verkkoon on mahdollista luoda AWS:n hostaama node vain parilla hiiren klikkauksella. Myös Avalanchen subnetien eli ”aliverkkojen” luominen on sujuvaa AWS:n päällä. Avalanchen AVAX-tokenin kurssi nousi uutisen myötä yli 25 prosenttia.

Toinen uutinen liittyy Polygoniin. Ethereumin sivuketjuna (sidechain) tunnettu älysopimusalusta suoritti eilen hard forkin.

Hard fork suoritettiin kahden ongelman ratkaisemiseksi: transaktiomaksujen (gas fees) volatiliteetin pienentämiseksi ja lohkoketjun ns. reorg-tapahtumien eliminoimiseksi. Päivitys on herättänyt paljon keskustelua Polygonin desentralisaatiosta, tai tarkemmin sanottuna sen puutteesta. Decryptin mukaan vain 13 validaattoria äänesti lopulta Polygonin päivityksestä.

Avalanchen ja Polygonin kilpailija Cardano kertoi myös tärkeästä päivityksestä. Cardanon kehityksestä vastaava IOHK julkaisee pian työkalupakin, jonka avulla on mahdollista luoda omia sivuketjuja Cardano-ekosysteemiin.

Alan kehitys menee yhä vahvemmin siihen suuntaan, että sovellukset rakennettaan omaan lohkoketjuunsa eikä ”yleistasolle” kuten nyt, jossa samoista resursseista kilpailee kymmeniä tuhansia appeja. Kustomoidut sivuketjut mahdollistavat lohkoketjun sääntöjen muokkaamisen sovelluskohtaisesti. Etenkin Cosmos on ja Polkadot ovat erikoistuneet tällaisen infrastruktuurin rakentamiseen.

IOHK:n julkaisema päivitys mahdollistaa EVM-yhteensopivien sivuketjujen luomisen. Tämän tarkoituksena on selkeästi houkutella sovelluksia Ethereum-alustalta sekä muilta EVM-yhteensopivilta platformeilta kuten BNB Chain ja Avalanche.

Tsekkaa myös edellinen uutiskatsaus! Aiheina olivat mm. SBF:n oikeuskäsittely, Silvergate-pankki, Bitcoinin synttärit ja Solanaa buustannut meemikolikko. Älä unohda myöskään tämän viikon markkinakatsausta, jossa käsitellään tarkemmin kryptovaluuttojen kurssiliikkeitä.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.