Uutiset
18
tammi
markkinakatsaus

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

18.1. Markkinakatsaus: Kryptoilla takana mahtava nousuviikko

Bitcoinin kurssi nousi viime viikolla yli 20 prosenttia. Kyseessä oli paras viikko lähes kahteen vuoteen. Suurimmat altcoinit hävisivät Bitcoinille, mutta top 100 -listalta löytyy myös kovempia raketteja. DeFi-sektorin likviditeetti on myös kasvanut mukavasti.

Bitcoinin kurssi nousi viikossa yli 20 prosenttia

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 21.200 dollaria. Lukema oli edellisen markkinakatsauksen aikaan 17.300 dollaria, eli Bitcoinin kurssi on yli 22 prosentin nousussa! Näin kovaa nousua on todistettu edellisen kerran helmikuussa 2021 – lähes kaksi vuotta sitten.

Alla olevassa grafiikassa näkyy Bitcoinin kurssikehitys päiväkohtaisilla kynttilöillä. Purppura trendilinja on tärkeä 200 päivän keskiarvo ja sininen trendilinja puolestaan 50 päivän keskiarvo.

btc-1801

Bitcoinin kurssi oli noussut jo viikko sitten 50 päivän keskiarvon yläpuolelle. Perjantaina kurssi kohosi jo tärkeän 200 päivän keskiarvon tasolle ja puhkaisi ennakkoon kovan vastuksen ilman pienintäkään ongelmaa. Lauantaina Bitcoin nousi reilut viisi prosenttia lisää.

Tällä hetkellä Bitcoin on asettunut paikalleen noin 21.200–21.400 dollarin välimaastoon. Kurssi on samalla alueella (kuvassa sininen range), jossa käytiin todella paljon kauppaa kesän 2022 aikana. Tämä oli luonnollinen paikka kurssinousun pysähtymiselle.

Jotkut sometilit ja uutispalvelut ovat raportoineet Bitcoinin kurssin nousseen jopa 14 päivää peräkkäin. Monien pörssien kurssihistoria näyttää kuitenkin 3–4 punaista päiväkynttilää kahden viikon ajalta.

Viime viikko oli joka tapauksessa erinomainen. Lisäksi markkina on ollut hyvin vahvasti Bitcoin-vetoinen, mikä viittaa institutionaalisen rahan panostuksiin. Top 30 -listalla vain viisi kryptovaluuttaa on noussut enemmän kuin Bitcoin. Mikä on saanut Bitcoinin kurssin nousuun?

Markkina sai alkuvauhdit torstaina julkaistuista Yhdysvaltain inflaatiolukemista. Inflaatio on jatkanut laskuaan konsensuksen mukaisesti. Mitä nopeammin inflaatio putoaa, sitä nopeammin keskuspankki (Fed) voi löysentää rahapolitiikkaansa. Tämä tarkoittaa luonnollisesti parempaa sijoitusympäristö osakkeille ja kryptovaluutoille.

Toinen syy on ollut ns. short squeeze, minkä nopea kurssinousu on aiheuttanut. Viime viikolla kryptomarkkinassa likvidoitiin shortteja miljardin dollarin arvosta! Tämä tarkoittaa sitä, että shorttaajat joutuivat ostamaan shorttaamansa kolikot (Bitcoin) kurssien noustessa, mikä antoi nousutrendille vain lisää vauhtia.

Shorttaajat eli karhut eivät ole kärsineet näin kovia tappioita sitten heinäkuun 2021.

Bitcoin-ralli on nostanut taas pinnalle tärkeän kysymyksen: onko karhumarkkina vihdoin ohi? Bitcoinkeskuksen mielestä tähän ei voi vielä vastata riittävän kovalla itseluottamuksella. On syytä muistaa, että vastaavia ralleja on nähty useita edeltävän vuoden aikana. Jokainen niistä on lopulta johtanut uuteen laskuun.

Mikään ei ole muuttunut makroympäristössä. Keskuspankkien koronnostot jatkuvat yhä, Eurooppaa ja Yhdysvaltoja uhkaa taantuma, sota Ukrainassa raivoaa ja niin edelleen. Kaikki vuoden 2022 laskua ajaneet tekijät ovat yhä voimissaan. Inflaatio on toki kääntynyt laskuun, mutta se on yhä kaukana keskuspankkien kahden prosentin tavoitteesta.

Tähän päälle täytyy laskea vielä kryptomarkkinan omat mustat joutsenet, kuten Digital Currency Group ja Genesis.

Useat tekijät puhuvat myös karhumarkkinan loppumisen puolesta. Ajallisesti ollaan siinä pisteessä, mihin Bitcoinin karhumarkkinat ovat yleensä loppuneet. ATH-lukemista on kulunut jo reilut 14 kuukautta.

Seuraavaksi Bitcoinin pitäisi muodostaa puhkaistuista vastustasoista tukitaso. Tulevien viikkojen kurssikehitystä seurataan suurella mielenkiinnolla! Bitcoinkeskus kehottaa yhä varautumaan siihen, että markkina tekee Q1:n aikana uudet pohjat.

Suurimmat altcoinit hävisivät Bitcoinille

Edeltävä viikko on ollut erinomainen koko kryptomarkkinalle. Artikkelin kirjoitushetkellä top 100 -listalla ei ole yhtään kolikkoa, joka olisi edes yhtä kokonaista prosenttia miinuksella. Jos katsotaan dollareiden sijasta kurssikehitystä Bitcoiniin verrattuna, tilanne näyttää hyvin erilaiselta.

alts-1801

Vain Shiba Inu ja Solana ovat biitanneet Bitcoinin kurssinousun top 15 -valuutoista. Kymmenen suurinta kolikkoa ovat kaikki hävinneet Bitcoinille.

Nostimme Solanan esiin jo viikon takaisessa markkinakatsauksessa. Silloin kurssia oli vauhdittanut Bonk -niminen kryptovaluutta, mutta tämän meemikolikon kurssi on ollut reilun viikon ajan lähinnä sivuttaisliikkeessä. Solanan kurssinousu on todennäköisesti houkutellut mukaan uusia spekuloijia. Mitään fundamentaalisia syitä nousuun ei Solanalla ole.

Shiba Inu on tehnyt nousunsa edeltävän 24 tunnin sisällä ja saanut ”ShibArmyn” jäsenet riehakkaalle tuulelle sosiaalisessa mediassa.

Shiba Inun kehitystiimi julkaisi pari päivää sitten uutisen liittyen valmisteilla olevaan Layer 2:een nimeltään Shibarium. Kurssi ei reagoinut uutiseen merkittävällä tavalla, joten tämän päivän pumpissa voi olla taustalla muita syitä.

Top 100 -listan suurin nousija on Decentraland-metaversumin MANA-token. Se on biitannut Bitcoinin kurssinousun yli 44 prosentilla ja noussut dollareissa mitattuna 76 prosenttia.

Vaikuttaa siltä, että MANA on saanut vauhtia yleisestä metaversumi-tokenien kurssinoususta. Sen kilpailija Sandbox on markkinoiden kuudenneksi paras kolikko peräti 21 prosentin nousulla Bitcoiniin verrattuna.

Decentralandin ja Sandboxin lisäksi merkittäviä nousuja ovat tehneet myös Frax Share, Helium, Convex Finance ja Aptos. Monien kurssinousujen takana on puhdas spekulointi mahdollisen bull-markkinan alkamisesta. Sijoittajat iskevät mielellään niihin kolikoihin, joiden kurssi on kärsinyt suurimmat romahdukset. Hyvä kauppapaikka tässä artikkelissa mainittujen kolikoiden hankintaan on Bitget.

DeFi-markkinassa myös positiivisia signaaleja

DeFi-sektorin likviditeettiä kuvaava TVL on noussut myös mukavasti. DeFi-markkinaa seuraava defillama.com raportoi TVL:ksi hieman yli 45 miljardia dollaria. Se on reilut kymmenen prosenttia vuoden 2023 pohjia korkeammalla.

DeFi-sektorin likviditeetti on seurannut usein altcoin-markkinan kurssikehitystä. Tämä selittyy luonnollisesti sillä, että monen DeFi-sovelluksen likviditeetti koostuu myös altcoineista (esim. Ether), vaikka stablecoineilla toki onkin merkittävin rooli.

defitvl

Positiivinen trendi on jakaantunut hyvin tasaisesti suurimpien DeFi-protokollien kesken. Top 20 -listalla on vain yksi DeFi-appi, joka on menettänyt likviditeettiään seitsemän päivän aikana. Ykköspaikalla jatkaa yhä Lido Finance, joka valloitti kärkisijan reilu viikko sitten MakerDAO:lta.

DeFi-appien tokenit pärjäsivät viime viikolla hyvin vaihtelevasti. Sekä Lido että Maker hävisivät selvästi Bitcoinin kurssikehitykselle. Samoin Uniswap. Toisaalta Aave, Convex Finance ja Curve nousivat 10-20 prosenttia enemmän kuin Bitcoin.

Älysopimusalustojen rankingissa näkyy myös laajalti vihreää väriä. Peräti 34 suurinta platformia ovat kasvattaneet likviditeettiään viikon aikana. Ethereumin asema ykköspaikalla on vakaa, ja kakkospaikka on yhä Tronin hallussa pienellä marginaalilla.

Tämän viikon uutiskatsauksesta löytyy asiaa kolmesta tunnetusta älysopimusalustasta: Cardano, Polygon ja Avalanche.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.