Uutiset
18
tammi
kryptovaluutta uutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

18.1. Uutiskatsaus: Cardano, Argentiina, Inflaatio, Yle, OpenSea

ADA-token on saanut buustia Cardanon ekosysteemin kasvusta. Strike vie suositun appinsa Argentiinaan. Yhdysvaltain inflaatiolukemat ovat korkeimmat 40 vuoteen – miksi tämä on ongelma myös kryptovaluutoille? Ylen artikkeli suututti Bitcoin-fanit. OpenSea riikkoo ennätyksiä, mutta kärsii samalla vampyyrihyökkäyksestä.

Rekisteröidy Binancelle

Cardanon ekosysteemi kasvussa

Cardano oli yksi vuoden 2021 kohutuimmista top 10 -kryptovaluutoista. Charles Hoskinsonin projekti aktivoi viime syksynä älysopimukset vuosien odotuksen jälkeen. Cardano on ollut hyvin vähän julkisuudessa tämän merkkipaalun jälkeen.

Cardano on siis täysiverinen älysopimusalusta Ethereumin, Solanan ja muiden vastaavien tavoin. Sen ekosysteemi on myös kasvanut tasaisesti viime kuukausina, mutta ilman suurempaa kohua. Myös ADA-token on pärjännyt heikosti ja laskenut muun markkinan vauhdittamana.

Nyt kuitenkin tapahtuu. ADA on raketoinut seitsemän päivän aikana toiseksi eniten top 100 -kryptovaluutoista (+37 % kirjoitushetkellä). Taustalla on pari tärkeää Dapp-uutista.

Kuten yllä oleva twiitti kertoo, SundaeSwap-niminen hajautettu pörssi (DEX) käynnistyy tällä viikolla. Kyseessä on ’fully-functioning beta’ eli kriittiset toiminnot ovat käytössä, mutta transaktioiden suorittaminen voi kestää alkuvaiheessa tunneista jopa päiviin.

Kyseessä on ensimmäinen DEX Cardano-platformilla. Hajautetut pörssit ovat tärkeimpiä DeFi-sovelluksia myös muilla alustoilla, minkä vuoksi lanseeraus on iso askel. Ensimmäisen vaiheen käyttäjät saavat myös palkkiona SUNDAE-tokeneita.

Cardanoa buustaa myös Pavia.

Kyseessä on Cardano-alustalle rakennettu metaversumi, joka lanseerattiin virallisesti pari päivää sitten. Pavian täysi toiminnallisuus rakentuu pikkuhiljaa vuoden 2022 aikana. Kyseessä on vastine suosituille Sandbox & Decentraland-peleille Ethereum-platformilla.

Peräti 60 prosenttia Pavian 100.000 virtuaalisesta maapikselistä on myyty jo pre-sale vaiheessa vuoden 2021 aikana. Loput avataan julkiseen kaupankäyntiin Q1/2022.

Cardanon kasvava DeFi-ekosysteemi kiristää älysopimusalustojen kisaa entisestään. Sijoittajan kannalta tilanne on haastava, sillä markkinoilla on toista kymmentä merkittävää ja kasvavaa Dapp-ekosysteemiä. Miten valita tästä joukosta parhaat suorittajat?

Argentiina ja Rio De Janeiro

Seuraavaksi mielenkiintoisia uutisia Bitcoinin adoptioon liittyen.

Jokainen Bitcoinkeskuksen uutisia seurannut tuntee Jack Mallersin ja Strike-sovelluksen. Mallers oli tärkeä henkilö El Salvadorin Bitcoin-adoptiossa vuoden 2021 aikana. Strike on hänen yhtiönsä kehittämä sovellus, joka hyödyntää Bitcoinin salamaverkkoa ja mahdollistaa kuluttomat Bitcoin-ostot ja siirrot.

Strike on ollut tähän asti tarjolla vain Yhdysvalloissa ja El Salvadorissa. Viime viikolla Strike otti mielenkiintoisen askeleen lanseeraamalla sovelluksen Argentiinassa!

Argentiina on kärsinyt viime vuosina rajusta inflaatiosta, ja moni spekuloi maan olevan otollinen alusta Bitcoin-adoptiolle. Toistaiseksi Strike toimii Argentiinassa vielä USDT:n eli dollareiden avulla, mutta Bitcoin-ostot lienevät pian käytössä.

Siirrytään Argentiinasta sitten koilliseen ja Rio De Janeiroon. Kyseessä on kenties Brasilian kuuluisin kaupunki Atlantin rannikolla.

Rio De Janeiro teki viime viikolla mielenkiintoisen ilmoituksen. Kaupunki aikoo sijoittaa prosentin varoistaan kryptovaluuttoihin. Tapaus uutisoitiin ensin sijoituksena Bitcoiniin, mutta virallinen termi on kryptovaluutta. Portfolio voi siten sisältää muitakin kryptoja kuin BTC.

Kaupungin pormestari ilmoitti myös suunnitelmista antaa kymmenen prosentin veroalennus henkilöille, jotka suorittavat maksunsa bitcoineilla.

Kryptovaluuttojen adoptio etenee vauhdilla Pohjois-, Keski- ja Etelä-Amerikassa!

Yhdysvaltain inflaatio saavutti uuden huipun

Viime viikon mielenkiintoisin päivä oli ennakkoon keskiviikko. Silloin julkaistiin Yhdysvaltain inflaatiolukemat joulukuulta. Inflaatiosta on tullut sijoitusmaailman kuumin termi syksyn 2021 aikana. Ei mikään ihme, sillä inflaatio on ollut tällä tasolla edellisen kerran 1980-luvulla.

Tuorein CPI (Consumer Price Index) lukema on +7 %, mikä tarkoittaa 0,2 prosenttiyksikön kasvua kuukauden takaisesta. Huomaa, että kyseessä on YoY (Year-over-Year) eli lisäys vuoden takaiseen CPI-lukemaan.

https://twitter.com/WallStreetSilv/status/1482749976602157059

Todellinen inflaatio on monien analyytikoiden mielestä tuplasti suurempi. CPI:n laskentakaavoja on peukaloitu sitten 1990-luvun näyttämään aina vain pienempää lukemaa.

Miksi kryptosijoittajan pitäisi välittää inflaatiosta? Mitä sitten, jos maitopurkki tai litra bensaa maksaa aiempaa enemmän? Julkaisimme viime viikolla videon tästä aiheesta. Se on ollut erittäin tykätty, joten käy tsekkaamassa.

Lyhyesti sanottuna kyse on siitä, että korkea inflaatio pakottaa keskuspankit toimiin. Yhdysvaltain keskuspankki eli Fed on aloittanut jo kuukausittaisten arvopaperiostojen leikkaukset. Kun ohjelma on ohi keväällä, siirrytään korkojen nostoon.

Bitcoin on nauttinut osakemarkkinoiden siivellä historiallisesta nousumarkkinasta ja nollakorkojen politiikasta. Löysän rahan bileet ovat siis auttaneet myös kryptovaluuttoja. Nyt korkea inflaatio pakottaa Fed-pomo Powellin ottamaan boolimaljan pois. Tämä on myrkkyä kasvuyhtiöille ja riskisijoituksille, minkä vuoksi myös kryptovaluutat ovat laskeneet kaksi kuukautta.

Mitä korkeammaksi inflaatio nousee, sitä suurempi riski on keskuspankkien kiristystoimille ja markkinoiden romahdukselle. Tästä syystä myös kryptosijoittajan on seurattava inflaation kehitystä.

Vaikka viime viikon lukema oli uusi ennätys, niin markkina reagoi hetkellisesti jopa positiivisesti. Miksi? Kyse on aina odotuksista suhteessa saatuun dataan. Markkinan konsensus oli noin 7,0–7,1 prosentin inflaatiolukema. Esimerkiksi 7,5 prosentin inflaatio olisi varmasti tehnyt rumaa jälkeä.

Ylen artikkeli suututti Bitcoin-yhteisön

Valtamedian uutisointi Bitcoinista puhuttaa tasaisin väliajoin. Heti alkuun on todettava, että Suomen mediakentässä on nähty positiivista kehitystä. Tärkein askel on ollut Bitcoin-asiantuntijoiden kuuleminen. Hyvänä esimerkkinä tästä esimerkiksi Arvopaperi-lehden suuri sijoitusnumero, johon otettiin Bitcoin mukaan ensimmäistä kertaa.

Myös Yle on julkaissut viime vuosina asiallisia Bitcoin-artikkeleita, joissa toimittaja on nähnyt vaivaa taustojen selvittämiseksi ja haastatellut alan asiantuntijoita. Sunnuntaina palattiin valitettavasti ajassa viisi vuotta taaksepäin.

Yle julkaisi artikkelin ”Kuin nettikasinoa valtion rahoilla”, joka oli täysin yksipuolista ja kauttaaltaan virheellistä FUDia Suomen johtavalta Bitcoinin mustamaalaajalta (Aleksi Grym). Suomen Pankkia edustava Grym on tunnettu negatiivista Bitcoin-kommenteistaan jo vuosien ajalta.

Sensaatiohakuista uutisointia nähdään jatkuvasti, mutta nyt rima alitettiin huolella. Tapaus innoitti myös Toni Heiskasen tekemään Twitter-ketjun, joka sai enemmän tykkäyksiä kuin mikään Bitcoin-aiheinen twiitti Suomessa pariin vuoteen.

Heiskanen kritisoi tiukkasanaisesti ja täysin aiheellisesti Ylen uutisointia.

Grymillä on oikeus mielipiteeseensä siinä missä kaikilla muillakin. Hän ei ole myöskään maailman ainoa Bitcoin-kriitikko. Kuka tahansa voi julkaista mitä huvittaa omalla some-tilillään tai omassa verkkomediassaan. Jos kyse on kuitenkin Ylen uutisesta, sen pitäisi täyttää tietyt journalistiset kriteerit.

El Salvadorin Bitcoin-adoptiota voi kritisoida myös asiallisesti ja ilman vääristelyä. Ylen jutussa esitettiin mielipiteitä faktoina, joita toimittaja ei ollut lainkaan haastanut. Olisi ollut vähintään suotavaa haastatella myös alan oikeaa asiantuntijaa ja tuoda esiin toinenkin näkökulma.

Tällainen uutisointi on todella turhauttavaa. Ei ole kenenkään etu, jos tavallisille kansalaisille syötetään tietyllä agendalla virheellistä informaatiota kryptovaluutoista. Jokaisen tulisi saada faktat pöytään asiallisesti artikuloituna. Siitä voi sitten muodostaa omat johtopäätöksensä ja tehdä halutessan lisää tutkimusta aiheesta.

Myös Nordnetista tuttu Martin Paasi nosti Heiskasin Twiitin esiin omalla tilillään. Tapaus on herättänyt valtavasti kommentointia sosiaalisessa mediassa, jota toivottavasti seurataan myös Ylen päässä.

NFT-kauppapaikka OpenSea rikkoo ennätyksiä

Kryptovaluuttojen kurssit eivät ole heränneet kahden kuukauden mittaisesta horroksesta. NFT-markkina käy sen sijaan kuumana. Olemme uutisoineet tästä myös edellisissä viikkokatsauksissa.

NFT tarkoitti vielä vuosi sitten samaa kuin Ethereum. Nykyisin markkinoilla on jo puoli tusinaa suosittua kauppapaikkaa myös kilpailevilla platformeilla. Esimerkiksi Cardanon suosituin NFT-appi on CNFT.

Koko NFT-sektorin johtava kauppapaikka on Ethereum-alustalla toimiva OpenSea. Se on rikkonut vuoden 2022 alussa hurjia ennätyksiä!

Viime viikolla saavutettiin historiallinen rajapyykki: OpenSealla on nyt yli miljoona käyttäjää! Lukema oli vuosi sitten alle 50.000 käyttäjää ja kolme kuukautta sitten puoli miljoonaa. Uusia käyttäjiä on tullut yli 100.000 kappaletta pelkästään tammikuussa 2022.

Ei mikään ihme, että OpenSea rikkoi myös kuukausittaisen volyymiennätyksen pari päivää sitten. Edellinen ennätys oli elokuulta 3,4 miljardia dollaria. Tammikuun 2022 lukema on 3,7 miljardia, vaikka kuukausi on vasta hieman yli puolen välin. Löydät ajan tasalla olevan statistiikan Dune Analyticsin sivuilta.

OpenSean suosio on houkutellut myös kilpailevia projekteja.

Reilu viikko sitten avattu LooksRare on tehnyt ns. vampyyrihyökkäyksen OpenSeaa kohtaan. Tarkoituksena on houkutella likviditeettiä LooksRaren puolelle tarjoamalla OpenSean aktiivikäyttäjille ilmaisia tokeneita.

LooksRare kilpailee myös kuluilla. Sen treidauspalkkio (2 %) on pienempi kuin OpenSean (2,5 %), mikä maksetaan lisäksi LOOKS-tokenin steikkaajille.

Aika näyttää, onnistuuko LooksRare saamaan pitkällä tähtäimellä merkittävän jalansijan markkinoilta. Vastaavaa kehitystä nähtiin myös DeFin puolella 2020–2021, kun suosittu Uniswap DEX sai lyhyessä ajassa paljon klooneja.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.