Uutiset
18
tammi
kryptovaluutat markkinakatsaus

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

18.1. Markkinakatsaus: Ei muutosta laskutrendiin

Bitcoin palasi orastavan nousun jälkeen takaisin viime viikon lukemiin. Laskutrendiin ei siis saatu vieläkään muutosta. Korkeat inflaatiolukemat huolestuttavat edelleen sijoittajia. Cardano heräsi talviunilta altcoin-markkinassa. Myös Dogecoin sai nostetta Elon Muskilta. Fantom on ollut vahvin platform DeFi-sektorissa.

Rekisteröidy Binancelle

Bitcoinin orastava nousu pysähtyi

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä 42.000 dollaria. Tämä on lähes tarkalleen sama lukema kuin viikko sitten. Takana on jälleen varsin tapahtumaköyhä viikko – valitettavasti.

Alla olevassa kuvassa on Bitcoinin kurssikehitys puolen vuoden ajalta. Yksi kynttilä vastaa yhtä päivää. Kuvassa näkyvät myös 50 päivän (sininen) sekä 200 päivän (purppura) liukuvat keskiarvot.

btc-180122

Bitcoin on edelleen tukevasti sekä 50 että 200 päivän keskiarvon alapuolella. Pari päivää sitten nähtiin myös Death Cross, josta mainitsimme viime viikon katsauksessa. Se on karhumarkkinasta kertova indikaattori. Death Cross syntyy, kun 50 päivän keskiarvo leikkaa 200 päivän keskiarvon kuvassa näkyvällä tavalla.

Vastaava tilanne nähtiin myös viime kesän romahduksessa. Silloin markkina jatkoi laskuaan vielä viitisen viikkoa Death Crossin jälkeen. Olemme olleet jo pitkään negatiivisia Bitcoinin kurssikehityksestä lyhyellä tähtäimellä, eikä trendiin kannata odottaa vieläkään nopeaa käännettä.

Bitcoinin kurssi nousi hetkellisesti yli 44.000 dollariin viime viikon puolivälissä. Tähän vaikuttivat Yhdysvaltain tuoreet inflaatiolukemat. Vaikka seitsemän prosenttia oli uusi ennätys ja korkein mittaus 40 vuoteen, se oli linjassa sijoittajien odotusten kanssa. Tästä saatiin hetkellistä nostetta.

Olemme kirjoittaneet inflaatiosta myös aiempina viikkoina. Korkea inflaatio on riski osake- sekä kryptomarkkinalle, koska se pakottaa keskuspankit kiristämään rahapolitiikkaa. Julkaisimme aiheesta myös videon viime viikolla. Se on ollut erittäin tykätty!

Korkea inflaatio ei ole siis hyvä asia kullan tai Bitcoinin kurssille, vaikka näin voisi äkkiseltään kuvitella.

Analyytikot etsivät kilpaa erilaisia indikaattoreita, jotka signaloivat pohjan löytymistä. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että yllä olevassa kuvassa näkyvä sininen tukitaso (39.000–40.000 dollaria) pitää. Kurssin putoaminen reilusti alle 40.000 dollarin olisi yllättävää.

Vaikka pohjasignaaleja alkaa löytyä, kannattaa olla varuillaan. Historia ei ole koskaan tae tulevaisuudesta. Tämä nähtiin hyvin vuoden 2021 lopulla, jolloin Bitcoinin nelivuotisten syklien teoria heitettiin romukoppaan.

Yllä olevassa twiitissä on yksi esimerkki datasta, joka viittaa Bitcoinin olevan historiallisesti harvinaisessa kuopassa eli hyvässä ostopaikassa.

Myös hyvänä nyrkkisääntönä toimiva Mayer Multiple on tällä hetkellä 0,86. Se kuvaa Bitcoinin kurssin suhdetta 200 päivän keskiarvoon. Toisin sanoen, aina kun Bitcoinin kurssi on selvästi alle 200 päivän keskiarvon, kyseessä on ollut historiallisesti katsottuna hyvä ostopaikka.

Pitkäjänteiselle sijoittajalle nykytila sopii hyvin – tarjolla on halpoja bitcoineja. Lyhyellä tähtäimellä kannattaa pitää hermot kurissa ja antaa markkinoiden näyttää uusi suunta. Matalapaine voi hyvin jatkua vielä pari kuukautta, eikä pudotus alemmille tasoille ole pois suljettua.

Bitcoinin dominanssissa vuoristorataa

Bitcoinin markkinaosuus eli dominanssi on artikkelin kirjoitushetkellä 40,07 prosenttia. Lukema oli viikko sitten 40,56 prosenttia, joten laskua on nähty puoli prosenttiyksikköä. Takana on varsin mielenkiintoinen vuoristorata.

cryptocap-180122

Bitcoinin dominanssi nousi viime viikolla pitkästä aikaa yli 41 prosentin yleisen kurssinousun siivittämänä. Kun Bitcoinin kurssi kääntyi laskuun, altcoinit ottivat markkinan haltuunsa. Bitcoinin dominanssi putosi aina 39,2 prosenttiin viikon lopulla. Sieltä se on palautunut hieman ylemmäs.

Markkinaosuus löysi jälleen tukea 39 prosentin tuntumasta. Bitcoinin dominanssin lasku on stopannut näille tasoille jo neljä kertaa viime kevään jälkeen. Markkinaosuus ei ole mikään treidattava assetti, eli yllä oleva grafiikka on nähtävä varsin viihteellisenä. On silti mielenkiintoista, miten sijoitukset siirtyvät alteista Bitcoiniin aina samassa markkinatilanteessa.

Cardano heräsi talviunilta

Koska Bitcoinin dominanssi on hieman laskenut, suurimmat altcoinit ovat pääasiassa vihreällä Bitcoiniin nähden. Top 15 -listalla on nähty myös pari suurempaa nousua, vaikka pääosin liikkeet ovatkin parin prosentin luokkaa.

Alla on kryptomarkkinan 15 suurinta kolikkoa sekä niiden suoritus Bitcoiniin verrattuna (24h / 7pv / 30pv).

altcoins-180122

Listalta erottuu selkeästi Cardanon ADA-token. Se on ollut tasaisessa alamäessä jo syyskuun alusta asti, jolloin Cardano sai kauan odotetut älysopimukset. Nyt sen ekosysteemi alkaa toden teolla kasvaa. ADA on saanut buustia uusista Dapp-julkaisuista, joita käsittelimme tarkemmin uutiskatsauksen puolella.

Toinen selkeä voittaja on Dogecoin. Maailman tunnetuin meemikolikko on nosteessa samasta syystä kuin niin monta kertaa aiemminkin.

Kuten Elon Musk yllä kertoo, Tesla hyväksyi Dogecoinin maksuvälineeksi. Kyse on Tesla Shopissa olevista oheistuotteista, joista osa on hinnoiteltu Dogecoineissa. Yksi esimerkki on Cyberwhistle. Dogecoinin kurssinousu jäi lopulta varsin maltilliseksi, kun vertaa vuoden 2021 hullutteluihin.

Top 100 -listalta löytyy useita kryptovaluuttoja, jotka ovat nostaneet kurssiaan yli 10 prosenttia Bitcoiniin nähden. Mitään valtavia raketteja ei kuitenkaan näy.

Heti top 15 -listan ulkopuolelta voidaan mainita Chainlink, joka oli vuoden 2022 alussa todella kuuma kolikko. LINK on pudonnut Bitcoiniin verrattuna lähes 15 prosenttia ja menettänyt noin puolet vuoden 2022 kurssinousustaan ($19,6 -> $28,5 -> $ 23,2). Staking-uutisen antama buusti on jäänyt lyhytaikaiseksi, mutta kyseinen ominaisuus aktivoidaan Chainlinkiin vasta myöhemmin tämän vuoden aikana.

DeFi-sektori jatkaa Curven kommennossa

DeFi-sektori on taantunut marraskuun jälkeen muun kryptomarkkinan perässä. Sektorin likviditeettiä kuvaava TVL-lukema on laskenut hiljalleen kaksi kuukautta. Tänään lukema on pari miljardia korkeammalla kuin viikko sitten, mutta isossa kuvassa ei ole tapahtunut juuri mitään.

Protokollatasolla on myös hiljaista suurimpien DeFi-appien osalta. Top kymppiin on kuitenkin noussut yksi uusi nimi: Multichain, joka tunnettiin aiemmin Anyswapina. Kyseessä on cross-chain -protokolla, mikä mahdollistaa kryptovaluuttojen treidauksen lohkoketjusta toiseen.

Peräti 50 prosenttia Multichainin likviditeetistä on Fantom-platformilla.

defi-protocols-180122

Multichainin nousu on pudottanut top kympistä yhden DeFi-sektorin tunnetuimmista protokollista, Compoundin. Kyseinen lainapalvelu aloitti historian ensimmäisen DeFi-vallankumouksen keväällä 2020. Sittemmin se on jäänyt kilpailevien vaihtoehtojen varjoon.

DeFi-sektori kulkee edelleen vahvasti Curven & Convex Finance komennossa. Viime aikoina on nähty myös DeFi-tokenien piristymistä markkinoilla. Ennakoimme tätä sektorirotaatiota jo aiemmissa uutiskatsauksissa.

Esimerkiksi Aave ja Uniswap ovat pärjänneet viimeiset 30 päivää selvästi Bitcoinia ja monia muita altcoineja paremmin.

Katsotaan seuraavaksi lohkoketjujen tilannetta.

defi-chains-180122

Fantom on ollut viikon ehdoton raketti. Sen TVL-lukemaa on nostanut etenkin yllä mainittu Multichain, mutta moni muukin Fantom-appi on kasvattanut rajusti suosiotaan. Fantom-platformin natiivitoken (FTM) on myös nostanut dollarikurssiaan yli 29 prosenttia viikon aikana.

Muilta osin lohkoketjujen pelissä ei näy suuria muutoksia. Kisan kakkospaikka on yhä tukevammin Terran hallussa. On syytä huomioida, että defillama-sivusto ei trackaa vielä aiemmin mainittua Cardanoa. Toivottavasti sekin saadaan lähitulevaisuudessa listoille!


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.