Bitcoinin kurssissa ei ole tapahtunut juuri mitään viime viikon aikana, mutta altcoin-markkina kuohuu. DeFi-projektit keräävät jatkuvasti lisää rahaa, ja YAM-tokenin romahtaminen muistuttaa myös riskeistä. David Portony on uusi Bitcoin-lähettiläs miljoonille amerikkalaisille. Ethereum-transaktiot ovat nyt todella kalliita. Pörssiyhtiö Microstrategy osti yli 21.000 bitcoinia.
Markkinakatsaus: Bitcoin
Bitcoinilla on takana varsin tapahtumaköyhä viikko. Heinä- ja elokuun taitteessa nähty kurssiralli on nyt selkeästi tasaantunut, eli käynnissä on odottava vaihe. Jatkuuko ralli pian 13.000-14.000 dollarin tasolle?
Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 11.800 dollaria. Edellisen uutiskatsauksen aikaan oltiin hitusen yli 12.000 dollarin tasolla, joten tämäkin vertailu todistaa varsin tylsää jaksoa. Alla olevassa grafiikassa näkyy Bitcoinin kurssi ja neljän tunnin tolpat.
Graafissa näkyy hyvin kahden viikon takainen flash crash, jolloin Bitcoin romahti 12.000 dollarista noin 10.500 dollariin alle puolessa tunnissa. Markkina toipui tapahtuneesta parissa päivässä, jonka jälkeen on edetty lähinnä vaakasuoraan.
Jos haluat hyvän katsauksen Bitcoinin nykytilasta, tsekkaa tämä viikko sitten julkaistu Youtube-klippi. Kyseisestä videosta tuli muutamassa päivässä Bitcoinkeskuksen kanavan tykätyin video!
Jos katsotaan isoa kuvaa, niin mikään ei ole oikeastaan muuttunut elokuun ensimmäisellä puoliskolla. Bitcoin etenee koko ajan Stock-to-Flow -mallin mukaisesti kohti ensi vuonna häämöttävää 100.000 dollarin rajapyykkiä.
Samaan aikaan fiat-valuuttojen devalvointi jatkuu ympäri maailmaa. Kulta ja hopea ovat Bitcoinin tavoin hyötyneet tästä kehityksestä, jolle ei tule loppua ihan heti. On mahdotonta nähdä keskuspankkien edes harkitsevan kiristystoimenpiteitä pariin vuoteen.
Yhä useampi pieni ja heikko fiat-valuutta on romahtamisvaarassa ympäri maailmaa. Tuorein tapaus on Turkki.
Turkey Hit By Bank Runs, Currency Panic As Locals Sell Their Cars And Houses To Buy Gold While Lira Implodes https://t.co/0xmT4DDqqB
— zerohedge (@zerohedge) August 16, 2020
Venezuela, Argentiina, Turkki ja Iran ovat esimerkkejä siitä, mikä fiat-valuuttojen kohtalo tulee lopulta olemaan. Turvasatamat kuten kulta ja hopea ovat kuin luotuja tällaiseen ympäristöön. Moni uskoo Bitcoinin kuuluvan tähän joukkoon. Siltä ainakin näyttää tällä hetkellä.
Nyt odotellaan rauhassa Bitcoinin seuraavaa askelta. Se voi tulla huomenna tai kahden kuukauden päästä.
Markkinakatsaus: Altcoinit
Jos Bitcoinin viikko on ollut tylsä, samaa ei voi todeta altcoin-markkinasta. DeFi-buumille ei näy loppua, eli raha tuntuu hakeutuvan jatkuvasti tietyn sektorin projekteihin. Kyseessä ei ole vielä kokonaisvaltainen altcoin-buumi tai kryptomarkkinan buumi.
Markkinaa liikuttavat tällä hetkellä kryptosijoittamisen ammattilaiset, jotka toimivat myös DeFi-sektorin pelureina. Esim. Google trendit kertovat hyvin siitä, että uusia naamoja ei markkinoilla vielä pahemmin näy.
DeFi-buumi näkyy myös Bitcoinin markkinaosuudessa, joka on pudonnut nyt selvästi alle 60 prosentin. Viikko sitten lukema oli 60,7% ja pari viikkoa siitä 61,4%. Nyt Bitcoinin osuus koko kryptomarkkinasta on enää 58,7%. Trendi on kyllä selvä.
Alla olevassa kuvassa on top 15 altcoinit Coinpaprika-sivustolta ja niiden kehitys Bitcoiniin verrattuna.
Viikko sitten vain 3/14 kolikosta oli plussalla Bitcoiniin verrattuna, mutta nyt tilanne on täysin toinen: 11/14 kärkipään altcoinista on vihreällä Bitcoiniin nähden.
Johtotähtenä on jo toista viikkoa putkeen Chainlink, joka paukuttaa uusia ATH-lukuja jatkuvalla syötöllä. LINK-tokenille ei löydy pysäyttäjää juuri nyt. Viime viikolla se ohitti jopa Bitcoin Cashin ja siirtyi ensimmäistä kertaa historiassa top 5 -kryptovaluutaksi.
Monia kiinnostaa tällä hetkellä myös Chainlinkin haastaja – Band protocol. Alla oleva Coin Bureaun uusi video antaa hyvän yleiskuvan Band-tokenista ja näiden projektien eroista.
EOS ja Tron ovat saaneet myös pitkästä aikaa nostetta. Taustalla voi olla osaltaan teknisiä syitä, eli nämä tokenit ovat olleet pitkään paitsiossa ja tuottaneet heikosti, joten uusia raketteja etsivä raha hakeutuu vaihteeksi EOS:n ja Tronin suuntaan. Myös JustSwap on tuonut nostetta Tronille.
Jos mennään listaa alemmas, niin nousijoiden joukosta löytyy tuttuja DeFi-projekteja: Aave, Maker, Synthetix jne. Monille tuntematon platform Waves on noussut viikossa lähes 150% Bitcoiniin verrattuna. Taustalla on teknisiä päivityksiä sekä yhteistyötä Tron-projektin kanssa.
Kun katsotaan vuosi taaksepäin, niin top 30 alteista Bitcoiniin nähden ovat pakkasella vain XRP, Bitcoin Cash, Litecoin, Binance Coin, Monero, LEO token, Huobi token ja Dash (sekä pari stablecoinia).
Jos ei lasketa pörssien tokeneita ja stablecoineja, niin listalle jää vuoden 2017 rallista tutut nimet. Näihin perinteisiin projekteihin ei löydy sijoittajilta kiinnostusta, ja trendi on ollut sama jo pidemmän aikaa. Tarjolla on niin paljon parempaa tuottoa muualta.
Warren Buffett ja David Portnoy
Viime viikolla saatiin mielenkiintoisia uutisia liittyen kahteen tunnettuun amerikkalaismieheen. Heistä Warren Buffett on tunnettu myös ympäri maailmaa Suomi mukaan luettuna, mutta David Portnoy on varmasti tuntematon monille suomalaisille.
Kyseessä on amerikkalainen sporttifani, joka siirtyi koronaviruksen aiheuttaman tauon myötä pelaamaan osakemarkkinoilla. Miehen lanseeraamaa ”Davey Day Trader” -striimaus on iskenyt etenkin milleniaaleihin ja ns. Robinhood-treidaajiin. Robinhood on suosittu appi mobiilitreidaukseen.
Portnoylla on Twitterissä yli 1,7 miljoonaa seuraajaa, jotka ovat kiinnostuneita urheilusta, vedonlyönnistä ja sijoittamisesta. Hyvää kohderyhmää siis kryptovaluutoille. Viime viikolla Winklevoss-veljekset kävivät Portnoyn asunnolla houkuttelemassa miehen mukaan kryptovaluuttoihin. Portnoy osti 200.000 taalalla Bitcoinia ja 45.000 dollarilla Chainlinkia.
Fun conversation with @stoolpresidente. Watch #DDTG buy 200k of #Bitcoin and 45k of $LINK on @Gemini. Welcome to the Astronaut Moon Club Davey! 👨🚀🚀https://t.co/EABQcW1g9P
— Tyler Winklevoss (@tyler) August 13, 2020
Portnoy on täydellinen hahmo houkuttelemaan miljoonia retail-sijoittajia kryptovaluuttojen pariin Yhdysvalloissa.
Jatketaan uutisilla Warren Buffettiin liittyen. Yksi historian parhaista sijoittajista on vastustanut kultaa jo vuosikymmeniä, mutta nyt hänen sijoitusyhtiönsä Berkshire Hathaway teki jotain odottamatonta. Portfolioon lisättiin kanadalainen louhintayhtiö Barrick Gold.
Käänne yllätti monet saaden aikaan paljon kohua sijoitusmarkkinoilla. Buffett ei ostanut kultaa esim. ETF:n kautta vaan louhintafirman osakkeita, minkä voi nähdä vivutettuna betsinä kultaan. Kaiken lisäksi Berkshire Hathaway rahoitti ostoa dumppaamalla pankkien osakkeita.
Today it was announced Berkshire Hathaway just bought its first gold stock ever. The reasons are self-apparent at this point.
Just in case you’re wondering what the coming years are going to look like for #Bitcoin, this was Buffett on gold in 1998- pic.twitter.com/puIYsQebyF
— Travis Kling (@Travis_Kling) August 14, 2020
Kuten yllä oleva lainaus kertoo, Buffett on ollut negatiivinen kullan suhteen jo pari kymmentä vuotta. Mies on sanonut vastaavia kommentteja myös Bitcoinista. Näillä kahdella ei varmasti ole suoraa yhteyttä, mutta kyseessä on askel oikeaan suuntaan.
Mitä enemmän kulta saa hyväksyntää sijoittajien piireissä, sen parempi Bitcoinille. Moni BTC-sijoittaja on etenkin ammattilaispiireissä tullut peliin kullan kautta. Kun sijoittajat alkavat hakea laajalla rintamalla suojaa inflaatiolta, katseet kääntyvät väistämättä myös Bitcoinin suuntaan.
DeFi-uutisia: YAM, Curve ja Aave
DeFi-sektorissa tapahtuu koko ajan niin paljon, että kehityksestä on lähes mahdoton pysyä kartalla. Etenkin, jos yrittää samaan aikaan seurata myös kymmeniä ”perinteisiä” kryptovaluuttoja. Nostetaan esiin muutama DeFi-pointti viime viikolta.
Suurin kohu liittyi varmasti YAM-tokeniin, joka on hyvä esimerkki vallitsevasta DeFi-buumista. Alla oleva The Block Crypton artikkeli kertoo hyvän tiivistyksen.
BREAKING: YAM token's market cap collapses by more than 90% within minutes as a flaw gets uncovered https://t.co/54LMelKFot
— The Block (@TheBlock__) August 13, 2020
Kyseessä oli uusi DeFi-protokolla, joka tuli täysin tyhjästä markkinoille ja keräsi satojen miljoonien dollarin markkina-arvon parissa päivässä. Protokollasta löytyi kuitenkin kriittinen bugi, mikä uhkasi tuhota sijoittajien varat.
Yam Finance sai masinoitua yhteisön apuun äänestämään protokollan uusista toimista, mutta bugi esti tämän äänestyksen käytön, joten token oli sitä myöten tuomittu. YAM-token menetti 99,9% arvostaan yhdessä yössä ja sijoittajat (vain) noin 750.000 dollaria. Yam Financen tarina ei ole kuitenkaan ohi – päin vastoin. Yam versio 2.0 tulee ulos jo tällä viikolla ja V3 julkaistaan auditointien jälkeen. Toivottavasti lopputulos on tällä kertaa parempi.
Toinen hämmentävä tapaus on Curve, joka on yksi suosituimmista DeFi-protokollista. Koska projektin koodi on open sourcea, se on kenen tahansa luettavissa GitHub-palvelussa. Joku päätti julkaista Curven uuden version tiimin tietämättä.
Someone deployed $CRV based on smart contracts we had published on github, front-running our efforts.
While we initially were skeptical, it appeared to be an acceptable deployment with correct code, data and admin keys.
Due to the token/DAO getting traction, we had to adopt it.— Curve Finance (@CurveFinance) August 14, 2020
Uusi protokollan versio alkoi kerätä sijoittajien rahaa, ennen kuin tiimi huomasi, mitä oli tapahtunut. Curve tutki koodin olevan oikea, joten sille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa, kun antaa tilanteen olla ja hyväksyä tapahtunut. Sijoittajille ei syntynyt taloudellista vahinkoa, mutta DeFi-maailma jaksaa kyllä hämmentää.
Suomalaistaustainen Aave ilmoitti myös protokollansa uudesta versiosta, Aave V2, joka sisältää monia parannuksia. Voit lukea alla olevasta Twitter-ketjusta lisää.
1/ Today we are excited to introduce the Aave Protocol v2, the new Money Market Protocol ready to push DeFi even further ! 👀👀👀https://t.co/yUHE1ShA2g
— Aave (@AaveAave) August 14, 2020
Aiheesta uutisoi myös Coindesk. Monien eri lainapäivitysten lisäksi Aave aikoo tuoda asuntolainat DeFi-alustalle yhteistyössä RealIT-yhtiön kanssa. Tästä saadaan myöhemmin lisätietoa.
Aaveen LEND-token on jatkanut myös nousuaan näiden uutisten siivittämänä. Kyseessä on yksi DeFi-sektorin suurimmista pelureista, joka on ollut vuoden 2020 parhaimpia sijoituskohteita. Protokollaan on lukittuna jo yli miljardi dollaria.
Koko DeFi-markkinaan on sidottuna yli 6,3 miljardia dollaria. Lukema on kasvanut kolmessa kuukaudessa yli 500 prosenttia.
Ethereum-siirtomaksut ennätyksellisen kalliitta
Viime kuukaudet raivonnut DeFi-buumi on näkynyt myös sellaisten sijoittajien elämässä, joita DeFi-tokenit eivät kiinnosta. Tämä johtuu DeFi-markkinan keskittymisestä lähes 99-prosenttisesti Ethereum-platformille.
DeFi-protokollien käyttö tarkoittaa paljon tokeneiden siirtelyä sekä älysopimusten suorittamista. Tämä kuormittaa puolestaan verkkoa, mikä näkyy transaktiomaksujen räjähdysmäisellä kasvulla. Viime viikolla Ethereumin transaktiomaksut rikkoivat ennätyksiä useaan otteeseen.
Tästä voi seurata myös ikäviä ongelmia käyttäjille, jotka eivät ole teknisesti taitavia. Bitcoinkeskus törmäsi esim. seuraavaan ongelmaan viime viikolla.
Piensijoittajan kannattaa nyt välttää ETH-pohjaisten tokeneiden siirtelyä. Transaktiomaksut ovat taivaissa ja helposti luokkaa 10-20$/siirto. Esim. 100-500€ kokoluokan transaktioista hirveä siivu.
Siirrot voivat feilata (myös pörsseistä), jos et pääse itse määrittämään maksuja. pic.twitter.com/dOWOKQzBr9
— Bitcoinkeskus (@BTCkeskus) August 13, 2020
Suoritimme transaktion yhdelle Ethereum-pohjaiselle DeFi-tokenille pörssistä lompakkoon. Siirto kuitenkin feilasi eli epäonnistui, koska pörssin asettama gas-maksu oli liian pieni. Käytännössä Ethereum-verkko perui siis sinänsä täysin validin transaktion, eivätkä kolikot siirtyneet mihinkään.
Kun suoritat Ethereum-transaktioita verkossa, siirrosta maksetaan aina transaktiomaksu. Aivan kuin Bitcoinin ja muidenkin kryptovaluuttojen kohdalla. Ethereum-maksun suuruus muodostuu kahdesta tekijästä:
- Gas limit
- Gas price
Gas limit on se summa virtuaalista bensaa, jonka käyttäjä on valmis siirrosta maksamaan. Yleensä vaatimus on sitä korkeampi, mitä vaativammasta älysopimuksesta on kyse. Gas price on puolestaan bensan hinta, aivan kuin autoa tankatessa.
Kun verkon kuormitus on noussut, gas price on kohonnut hurjaa tahtia. Aivan kuten nähtiin Bitcoinin kohdalla joulukuussa 2017. Tyypillinen Ethereum-siirto maksoi viime viikolla helposti jopa 10-20 dollaria! Tämä on yli 100x nousu standardiin.
Eli, varoituksen sana. Tällaisen huuman ja buumin aikana kannattaa varoa turhaa siirtelyä. Joudut ensinnäkin maksamaan tähtitieteelliset kulut, ja toiseksi, riskinä on virheet siirtojen kanssa. Et voi määrittää siirtohintoja itse oikeastaan missään pörssissä, joten asiakkaana potentiaalisiin virheisiin on vaikea edes vaikuttaa.
Jos teet Ethereum-siirtoja kovan kuormituksen aikana eikä siirtosi tule pörssistä perille, tsekkaa transaktion ID (TXID) etherscan.io-sivustolta. Jos näet ruudulla yllä olevan ”out of gas” -virheen, ota yhteyttä pörssin asiakaspalveluun. Heidän täytyy prosessoida siirto uudelleen.
Binancen asiakaspalvelu hoiti Bitcoinkeskuksen probleeman hienosti, ja siirto suoritettiin uudelleen pari tuntia myöhemmin. Mitään kolikoita ei menetetty, mutta tällaiset tapaukset voivat olla hämmentäviä kokemuksia aloitteleville sijoittajille. Voit katsoa esim. tältä sivulta, miten kalliita siirrot ovat juuri nyt.
Microstrategy osti yli 21000 bitcoinia
Yksi viime viikon mielenkiintoisimmista uutisista saatiin heti tiistaina. Kyseessä on amerikkalainen bisnesanalytiikkaan keskittyvä yritys, Microstrategy, joka on myös listattu NASDAQ-pörssiin. Yhtiö ilmoituksen, joka järisytti maata niin kryptosijoittajien kuin ”legacy”-markkinankin puolella.
”MicroStrategy® Incorporated (Nasdaq: MSTR), the largest independent publicly-traded business intelligence company, today announced that it has purchased 21,454 bitcoins at an aggregate purchase price of $250 million, inclusive of fees and expenses.” (Businesswire)
MicroStrategy toimitusjohtaja Michael J. Saylor kommentoi kyseessä olevan pitkän ajan strateginen sijoitus, jonka yhtiö uskoo tuovan arvoa osakkeenomistajille. Saylorin mukaan Bitcoin on ennen kaikkea luotettava arvonsäilyttäjä.
”This investment reflects our belief that Bitcoin, as the world’s most widely-adopted cryptocurrency, is a dependable store of value and an attractive investment asset with more long-term appreciation potential than holding cash.”
Monien mielestä tämä on vain alkua.
As I suggested 6 months ago, we are now starting to see businesses owning Bitcoin as a marketable security on their balance sheet. MicroStrategy Adopts Bitcoin as Primary Treasury Reserve Asset. Just. Getting. Started. https://t.co/dVUOr8Loac
— Preston Pysh (@PrestonPysh) August 11, 2020
MicroStrategy on tuskin viimeinen pörssiyhtiö, joka lisää kryptovaluutat strategisiin reserveihinsä. Kyseessä on historiallinen ja tärkeä pelinavaus. Kaiken lisäksi kauppa oli kokoluokaltaan massiivinen: 21454 bitcoinia dollariarvoltaan yli 250 miljoonaa!
Mitä tapahtuu siinä vaiheessa, kun valtiot ja keskuspankit lähtevät mukaan tähän kilpajuoksuun?
Image credit: D’Vaughn Bell from Pexels
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!