Uutiset
17
touko

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

17.5. Markkinakatsaus: Elon Musk ja inflaatiopelko häiritsivät markkinoita

Bitcoinin kurssi on jälleen rajussa laskussa. Takana on hyvin negatiivinen viikko, jota häiritsivät mm. inflaatiopelko sekä Elon Muskin twiittailu. Altcoin-listalle ilmestynyt ICP ihmetyttää. Polygonin MATIC-token jatkaa rajua nousuaan, ja sen TVL-lukema raketoi myös DeFi-sektorilla.

Rekisteröidy Binancelle

Bitcoinin kurssigrafiikka ei näytä hyvältä

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 45.200 dollaria. Viikko sitten lukema oli noin 13.000 dollaria korkeammalla. Takana on siis kovaa laskua. Mikä pahinta, viime viikon orastava nousutrendi on rikottu.

Tällä hetkellä on pakko todeta seuraava: Bitcoinin kurssikehityksessä on vaikea nähdä mitään hyvää. Alla olevassa grafiikassa on piirretty polku kohti 30.000 dollaria, jota kurssi valitettavasti seuraa.

bitcoin20210517

Piirsimme tämän skenaarion jo kahden viikon takaisessa uutiskatsauksessa, jolloin kurssi oli vielä 59.000 dollarin tasolla. Viikonlopun romahdus oli kolmas lower low eli alati matalampi pohjakosketus, minkä lisäksi nousujen huiput ovat nyt lower high -trendissä (jokainen huippu edellistä matalampi).

Kurssi on myös kaukana tärkeästä 50 päivän keskiarvosta.

Sunnuntaiyön positiivinen asia oli laskun pysähtyminen 42.000 dollarin tärkeälle tukitasolle (sininen viiva kuvassa). Jos tämä pohja pettää, voidaan hyvin ennakoida alamäen jatkuvan jopa 32-34.000 dollarin maastoon. Kurssikehitys näyttää niin rumalta, että tätä skenaariota on pidettävä realistisena vaihtoehtona.

Laskutrendin taustalla on parikin syytä. Ensinnäkin, Bitcoinin kurssi on ollut jo kolme kuukautta vaakasuorassa liikkeessä. Käynnissä on ollut sinänsä täysin terve markkinan ”hapenotto” pitkän nousurallin jälkeen. Rahaa on virrannut bitcoinista valtavasti altcoineihin tämän aikana, eikä Bitcoin kiinnosta sijoittajia juuri nyt.

Toinen ongelma on kasvava inflaatiopelko. Kirjoitimme tästä laajemmin viime viikon uutiskatsauksessa. Yhdysvaltain 4,2 prosentin inflaatiolukemat säikäyttivät viime viikolla markkinat pahemman kerran.

Ongelma on lyhyesti sanottuna seuraava: Yhdysvaltain osakemarkkina on elänyt jo vuosia keskuspankin (Fed) pumppaaman rahan voimalla. Jos inflaatio uhkaa karata käsistä, Fedin on pakko puuttua siihen. Keskuspankin ainoa ase inflaatiota vastaan on ohjauskoron nostaminen.

Tämä tarkoittaisi käytännössä osakemarkkinan romahdusta ja 10+ vuotta jatkuneen nousukauden loppua. Ilmaisella rahalla kasattu korttitalo ei kestä pientäkään korkojen nousua. Yhdysvaltain osakemarkkinat johdattavat aina koko maailman kehitystä, joten sijoittajan on fiksua seurata USA:n tilannetta.

Kokenut analyytikko Harry Dent ennakoi romahduksen tapahtuvan tulevan kesän aikana.

Jos osakemarkkinat romahtavat, kryptomarkkinat putoavat perässä. Tästä on jo kaksi esimerkkiä: joulukuu 2018 sekä maaliskuu 2020. Ei kannata tuudittautua siihen uskoon, että Bitcoin kestäisi jotenkin mystisesti kolmannen romahduksen.

Kryptovaluutat ovat yhä valtaosalle sijoitajista (etenkin instituutioista) marginaalinen ja korkean riskin sijoitusluokka. Kun epävarmuus lisääntyy, portfoliosta dumpataan ensimmäisenä korkean riskin kohteet. Inflaatio on nyt todella kuuma puheenaihe, ja se hermostuttaa sijoittajia jatkuvasti enemmän.

Toinen tekijä on Elon Musk, joka aiheutti viime viikolla kaksikin romahdusta. Miljardöörin sanomisiin palataan vielä tarkemmin uutiskatsauksen puolella. Ensimmäinen viesti nähtiin torstaina, jossa Musk kertoi Teslan muuttuneesta tilanteesta.

Yhtiö oli ilmoittanut vasta pari kuukautta aiemmin hyväksyvänsä bitcoinit maksuvälineenä autojen ostossa. Kyseessä on enemmänkin imagotappio Bitcoinille, sillä Teslan ostaminen bitcoineilla on kaikin puolin typerää. Se kuitenkin riitti pudottamaan markkinoita.

Ilmoituksen jälkeen, Musk on kiistellyt Bitcoin-maksimalistien kanssa useaan otteeseen. Miehen lausunnot ovat olleet paikoin todella kummallisia, ja Musk on saanut syystäkin Bitcoin-yhteisön vihat niskaansa. Välirikko sai sunnuntaina liikkeelle huhut, joiden mukaan Tesla olisi jopa myymäsä 1,5 miljardin Bitcoin-sijoituksensa.

Tämä ei sentään pidä paikkaansa, jos Elon Muskia on uskominen. Onko Musk myynyt sitten omia bitcoinejaan? Se on kokonaan toinen juttu.

Bitcoinin tilanne näyttää lyhyellä tähtäimellä huolestuttavalta. Bitcoinkeskus ei usko bull-markkinan loppuneen, mutta edessä voi hyvinkin olla nähtyä suurempi kuoppa.

Jos Bitcoin jatkaa tämän vuoden trendiään, luvassa on tulevalla viikolla ripeä nousu 50.000 dollarin yläpuolelle. Laskutrendin rikkomiseksi, Bitcoinin pitäisi ylittää aiempi, noin 59.000 dollarin, kurssihuippu. Sinne on juuri nyt todella pitkä matka.

Uuteen viikkoon lähdetään negatiivisissa tunnelmissa.

Bitcoinin markkinaosuus jatkaa syöksyään

Bitcoinin alati putoava markkinaosuus on ollut viime viikkojen suuria puheenaiheita. Trendissä ei näy vielä mitään merkkejä kääntymisestä tai pohjan muodostuksesta. Päinvastoin, pian ollaan historiallisen matalissa luvuissa.

Alla oleva grafiikka TradingView-palvelusta löytyvä BTC Dominance, jota olemme tutkineet myös aiempina viikkoina.

cryptocap20210517

Grafiikassa on zoomattu neljä vuoden mittainen jakso. Kuten näkyy, olemme nyt samalla tasolla kuin tasan kolme vuotta sitten.

Bitcoinin markkinaosuus on pudonnut viime viikosta hurjat neljä prosenttiyksikköä. Vielä kaksi viikkoa sitten BTC dominance oli lähes 50 prosenttia! On vain ajan kysymys, milloin 40 prosentin rajapyykki rikotaan.

Historialliset pohjat ovat tammikuun alusta vuonna 2018, jolloin edellinen altcoin-huuma saavutti huippunsa. Tuolloin Bitcoinin markkinaosuus putosi 35,4 prosenttiin saakka. Todennäköisesti tämä pohja käydään testaamassa toukokuun aikana.

Aikanaan trendi kääntyy, sillä Bitcoinista tulee yksinkertaisesti liian houkutteleva sijoituskohde. Altcoineilla tuottoja tehneet sijoittajat myyvät kolikkonsa ja siirtävät voitot Bitcoiniin. Jos tätä rotaatiota haluaa ennakoida, niin nyt ollaan jo historiallisesti todella hyvillä paikoilla.

Internet Computer nousu tyhjästä top 10 -listalle

Bitcoinin kurssiromahdus järisytti sunnuntaina myös altcoin-markkinaa. Tästä huolimatta, altit ovat pärjänneet selvästi Bitcoinia paremmin. Siitä kertoo myös edellä kuvattu Bitcoinin markkinaosuuden lasku.

Kuluneen viikon kummastus on ehdottomasti Internet Computer (ICP). Jos et ole kuullut tästä kryptovaluutasta aiemmin, et ole yksin. ICP-token ilmestyi tyhjästä top 10 -listalle viime viikon aikana. Kuvassa on top 15 -altcoinien kehitys Bitcoiniin verrattuna.

altit20210517

Tällä hetkellä Coinmarketcapin ranking-sijoitus on kiistelty, sillä ICP-tokenin market cap lienee todellisuudessa pienempi. Esimerkiksi Coingecko ja Coinpaprika eivät listaa sille markkina-arvoa lainkaan.

Internet Computer on platform-kategorian projekti, jota kuvaillaan jopa AWS:n (Amazon Web Services) kilpailijaksi. Löydät perustiedot esim. Messarin profiilisivulta. Bitcoinkeskus esittelee projektin aikanaan tarkemmin.

Internet Computer nousi Coinmarketcapin listalle, koska sen 2018 luotu ICP-token tuli viime viikolla vihdoin julkisesti treidattavaksi. ICP ilmestyi välittömästi markkinoiden johtavien pörssien listoille. Voit ostaa sitä esim. Binancesta ja Coinbasesta.

Viikon rakettina voidaan pitää myös Polygonin MATIC-tokenia, joka on noussut 80 prosenttia Bitcoiniin nähden. MATICin uudet ATH-lukemat ovat 1,89 dollaria. Se on yli 5x korkeammalla kuin kuukausi sitten, jolloin Bitcoinkeskus kertoi MATICin loistavasta potentiaalista!

MATIC on noussut nyt top 20 -listalle, minne se ehdottomasti myös kuuluu. Kyseessä on tärkein Ethereumin Layer 2 -skaalausratkaisu, jonka käyttö kasvaa hurjaa tahtia.

DeFi-markkina laskussa

Viime viikon markkinaromahdukset näkyvät myös DeFi-sektorilla. Koko vuoden kasvussa ollut TVL-lukema on pudonnut 167 miljardin huippulukemista 143 miljardiin. Tästä ei kannata suuremmin hätääntyä.

Kun katsotaan DeFi-sektoria protokollatasolla, niin ykkössija on edelleen suomalaistaustaisen Aaveen hallussa. Aavetta buustaa edelleen pari viikkoa sitten tehty päätös, jossa likviditeetin tarjoajille jaetaan bonusta heinäkuuhun saakka.

Kakkossijalle on noussut MakerDAO. Sen TVL on kohonnut viime viikon 9,75 miljardista yli 13 miljardiin dollariin. Samalla Binance Smart Chainin ykkösnimi PancakeSwap on pudonnut jo neljänneksi.

Suurin nousija on täälläkin edellä mainittu Polygon. Sen TVL jatkaa hurjaa kasvua, sillä muutosta on seitsemässä päivässä +56 prosenttia. Polygon on kohonnut viikossa DeFi-rankingin sijalta 10 sijalle 5. Tämä muutos kulkee käsi kädessä MATIC-tokenin kurssinousun kanssa.

Vertailu on hieman epäreilu, sillä Polygon on oma lohkoketjunsa eikä yksittäinen appi. Noin vertailun vuoksi, Aaveen todellinen TVL on yli 19 miljardia. Tästä noin 5,5 miljardia on Polygonin alla.

Photo by M. B. M. on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.