Maanantain uutiskatsaus aloitetaan tuttuun tapaan markkinoista. Tällä hetkellä eletään varsin tylsiä hetkiä. Suursuosion saanut OneCoin on viranomaisten tähtäimessä – myös Yle MOT julkaisi aiheesta kattavan raportin. Maailmassa jo yli 6000 Bitcoin-automaattia. Facebook Libra ei ole kuollut. Ledger Nano S saa tärkeän päivityksen.
Markkinakatsaus: Bitcoinin kurssi hitaassa ja tasaisessa laskussa
Bitcoinkeskuksen edellinen uutiskatsaus julkaistiin kaksi viikkoa sitten. Viime viikolla emme julkaisseet artikkelia johtuen varsin tapahtumaköyhästä jaksosta. Myös kuluneen seitsemän päivän aikana on tapahtunut hyvin vähän, kuten alla oleva grafiikka hyvin kertoo.
Kuvassa on Bitcoinin kurssikehitys kuluneen puolen vuoden ajalta (BitMEXin Bitcoin-futuuri). Kuten näkyy, kurssi on tällä hetkellä ”lukittuna” kahden jykevän support- ja resistanssitason väliin.
Bitcoin teki noin kolme viikkoa sitten historiallisen nousun kohotessaan yli 40% yhden ainoan päivän aikana. Kuten arvata saattaa, kyseessä ei ollut orgaaninen kasvu. Tällä hetkellä jo puolet tuosta raketoinnista on sulanut pois.
Monen analyytikon mielestä kurssinäkymä on varsin negatiivinen. Bitcoin laskee hitaasti mutta varmasti, eikä kurssikehityksessä näy teknisestä näkökulmasta mitään positiivisia elementtejä.
Konsensus on kuitenkin se, että harva uskoo Bitcoinin rikkovan tuota 7300-7400 dollarin tasolla näkyvää resistanssitasoa. Volyymi on myös laskenut rajusti, eli markkinoilla ollaan juuri nyt odottavalla kannalla.
Altcoin-katsaus: altit pitävät pintansa
Altcoin-markkina nousi myös Bitcoinin historiallisen nousun vanavedessä viime kuun lopulla. Kyseinen 40%+ nykäisy kasvatti myös Bitcoinin markkinaosuutta muutaman prosenttiyksikön. Marraskuun aikana lukema on taas palautunut alle 66% tasolle.
Bitoinin kurssi on siis laskenut lokakuun lopun huipusta altteja nopeammin. Mistään uudesta altseason-trendistä ei kuitenkaan voida vielä puhua, sillä Bitcoinin markkinaosuus on yhä korkeampi kuin ennen raketointia.
VeChain ja Basic Attention Token ovat pärjänneet viime aikoina hyvin suurimmista altcoineista.
Usein uutisissa mainittu Chainlink käväisi myös yli kolmen dollarin kurssitasolla, mutta nyt LINK-token on pudonnut taas 2,8 taalan tuntumaan. Vaikuttaisi olevan vain ajan kysymys, milloin Chainlink ohittaa ainakin Moneron ja Cardanon nousten Tronin tuntumaan 12. suurimmaksi valuutaksi.
Yllä oleva video kryptovaluuttojen treidaamisesta on hyödyllinen etenkin aloittelijoille – kannattaa tsekata!
Isossa kuvassa tilanne on tällä hetkellä muuttumaton. Edellisestä alttibuumista alkaa olla pian jo kaksi vuotta aikaa, sillä kupla puhkesi tammikuun alussa vuonna 2018. Tällä hetkellä on vielä mahdoton arvailla, milloin seuraava nähdään ja missä mittakaavassa.
OneCoin-perustajan veli tunnusti viranomaisille
OneCoin on Bitcoinin jälkeen eniten keskustelua aiheuttanut kryptovaluuttaprojekti Suomessa. OneCoin on ollut toiminnassa jo reilut viisi vuotta. Sen laillisuudesta on käyty jatkuvaa vääntöä verkon eri palstoilla heti alkumetreistä lähtien.
Maamme tunnetuin OneCoin-kriitikko on Petteri Järvinen, joka on blogannut projektista jo usean vuoden ajan. Järvisen postaukset ovat keränneet myös valtavan määrän keskustelua puolesta ja vastaan, niin myös viime viikolla postattu: Konstantin Ignatov laulaa kuin lintu.
Kyseinen postaus viittaa äskettäin uutisoituihin tapahtumiin OneCoinin tutkinnassa. Konstantin Ignatov on OneCoinin perustaja Ruja Ignatovin veli. Konstantin on istunut kahdeksan kuukautta newyorkilaisessa tutkintavankeudessa ja alkanut nyt, Järvisen sanoin, ”laulaa kuin lintu”.
Nyt kun Konstantin Ignatov on myöntänyt #Onecoin huijaukseksi, onko @krp_poliisi ja @kyberkeskus mitään syytä lykätä asian tutkimista? Lähdekoodin odottaminen ei enää kelpaa tekosyyksi. From now on, there is no excuse for Finnish police for NOT to investigate this scam.
— Petteri Järvinen 💻 (@petterij) November 6, 2019
Aiheesta uutisoi myös Coindesk.
Artikkelin mukaan Konstantin Ignatov on myöntänyt syyllisyytensä useisiin syytteisiin, jotka liittyvät mm. rahanpesuun ja petokseen. Kyseessä on sen kokoluokan tapaus, että Ignatovilla on Coindeskin mukaan edessä jopa 90 vuoden vankilatuomio.
OneCoinin perustaja Ruja Ignatov on yhä vapaalla jalalla. Cryptoqueen -tittelin saanut Ignatov katosi jo vuoden 2017 lopulla, eikä hänen sijainnistaan ole tällä hetkellä tietoa.
Bulgariassa pääkonttoriaan pitävä OneCoin Ltd toimii edelleen ja kiistää kaikki väitteet rikollisesta toiminnasta. Projektin kannattajat ovat leimanneet uutisoinnin propagandaksi.
OneCoin on kerännyt tähän mennessä jopa neljä miljardia dollaria sijoittajien rahaa. Eräiden arvioiden mukaan todellinen summa voi olla jopa huomattavasti suurempi. Petteri Järvinen kirjoittaa blogissaan, että Suomestakin löytyy yrittäjiä, jotka ovat lähteneet mukaan kuusinumeroisilla summilla.
Jos OneCoin todetaan petokseksi, kyseessä olisi yksi historian suurimmista Ponzi-huijauksista. Tähän mennessä suurin tapaus on Bernie Madoffin vuosia pyörinyt kupru, joka keräsi sijoittajilta lähes 20 miljardia dollaria.
Tällä hetkellä OneCoinia ei siis ole virallisesti tuomittu mistään. Suomessa asiaa on myös tutkittu, mutta KRP keskeytti prosessin vuonna 2015. Kotimaisia sijoittajia on mukana lähteistä riippuen noin 20-30.000 kappaletta.
Yle MOT on julkaissut tänään videon otsikolla: OneCoin – Jättihuijauksen suomalaisuhrit. Kyseinen ohjelma on katsottavissa tästä linkistä: https://areena.yle.fi/1-4530614. Edellä mainittu Petteri Järvinen esiintyy myös tällä videolla. Kannattaa ehdottomasti katsoa, olitpa sitten OneCoiniin sijoittanut tai täysin koko projektista tietämätön henkilö.
Päivitys: Petteri Järvinen julkaisi tätä artikkelia kirjoittaessa uuden blogipostauksen, joka käsittelee MOT:n ohjelmaa. Järvinen kirjoittaa heti juttunsa alussa:
”Tämä on se tutkivan journalismin tv-ohjelma, jota odotin lähes viisi vuotta. Viimeistään tämän katsottuaan jokaisen uhrin luulisi ymmärtävän, että peli on menetetty. Nyt tekemään niitä rikosilmoituksia, jotta saadaan poliisitutkinta käyntiin Suomessakin!”
Löydät Järvisen uusimman postauksen osoitteesta tästä linkistä: Yle MOT ja Onecoin-ohjelma.
Maailmassa on jo yli 6000 Bitcoin-automaattia
Kryptovaluuttojen massa-adoptiosta puhutaan jatkuvasti. Milloin se oikein nähdään ja mitä se tarkoittaa esimerkiksi Bitcoinin kurssin näkökulmasta? Kryptovaluuttojen adoptio ”tavallisen kansan” keskuuteen etenee taustalla hitaasti mutta varmasti. Yksi mittari on Bitcoin-automaatien määrä.
Bitcoin-automaatteja seuraa maailmalla CoinATMradar.com. Sivuilla oleva grafiikka kertoo vahvasta ja tasaisesta noususta, joka on jatkunut jo vuosien ajan.
Bitcoin-automaattien määrä tuplaantui karkeasti sanottuna joka vuosi 2014-2018 aikana. Vuoden 2019 kasvu on kappalemäärissä jälleen uusi ennätys, vaikka määrä ei aivan sataa prosenttia nousekaan vuoden 2018 luvuista.
Tässä kuussa rikottiin jälleen uusi tuhatluku: automaatteja on ympäri maailmaa jo reilut 6000 kappaletta. Yli kolme neljästä (76,9%) automaatista sijaitsee Pohjois-Amerikassa. Euroopassa on noin viidennes (19,5%) ja Aasiassa ainoastaan 2%.
Aasian maat kuten Singapore, Etelä-Korea ja Japani ovat tunnetusti todella pitkällä Bitcoin-adoptiossa. Kyseisissä maissa jopa 25-30% nuorista on sijoittanut kryptovaluuttoihin. Automaatit ovat ilmeisesti liian vanhanaikaisia laitteita Aasiaan kehittyneisiin maihin, jossa pienmaksut hoidetaan nykyisin lähinnä mobiililaitteilla.
Suomessa sijaitsee tällä hetkellä kymmenkunta Bittimaattia. Löydät niiden sijainnit, käyttöohjeet sekä kulut osoitteesta bittimaatti.fi.
Huhut Libran kuolemasta ovat ennenaikaisia (Facebook Pay)
Facebookin Libra -kryptovaluutta on ollut kiistatta vuoden 2019 puhutuimpia aiheita. Kesällä julkistettu Libran whitepaper sai myös osaltaan aikaan yli 13.000 dollariin nousseen Bitcoin-rallin.
Sittemmin Libraa ovat kritisoineet lähes kaikki maailman johtavat maat. Yhdysvaltain kongressi on myös grillannut Facebookin edustajia aiheesta, viimeisimpänä itse Mark Zuckerbergia.
Uutisoimme äskettäin myös maksuoperaattoreiden paosta. Visa, Mastercard ja pari muuta toimijaa jättivät Libran. Tällä viikolla Libra on julistettu taas kuolleeksi Facebook Pay -ilmoituksen myötä. Kyseessä on uusi järjestelmä, joka helpottaa maksamista WhatsAppin, Facebookin ja Instagramin puolella. Facebook Pay on kuitenkin uutisoitu virheellisesti Libran korvaajana. Tästä ei ole kyse.
Techcrunch kirjoittaa artikkelissaan Libran tilanteesta:
” Forty wallets, tools and block explorers plus 1,700 GitHub commits have how now been built on its blockchain testnet that’s seen 51,000 mock transactions in the past two months. Libra nodes that process transactions are now being run by Coinbase, Uber, BisonTrails, Iliad, Xapo, Anchorage and Facebook’s Calibra”
Kannattaa muistaa, että Facebook on Librassa vain yksi operaattori. Lisäksi Facebook Pay ei ole mikään yhtiön oma maksujärjestelmä, vaan käytännössä kyse on olemassa olevien rajanpintojen yhdistämisestä.
Facebook Pay tukee eri credit- ja debit-kortteja sekä PayPalia. Se hyödyntää PayPalin ja Stripen rajapintoja maksujen prosessointiin. Käytännössä Facebook tuo siis em. palveluihin kolmansien osapuolten prosessoimat maksut.
Huhut Libran kuolemasta ovat siis liioiteltuja.
Ledger Nano S firmware-päivitys
Suosittuun Ledger Nano S –lompakkoon on tullut Firmware-päivitys viime viikolla. Päivitys laitetaan jakoon progressiivisesti, eli se ei välttämättä näy juuri nyt kaikille käyttäjille. Nano S -lompakon sisältöä hallitaan Ledger Live-ohjelman avulla, jonka kautta firmware-päivityskin suoritetaan.
Ledger on julkaissut seuraavan Youtube-videon, jossa kuvataan päivitysoperaatio.
Firmware-päivityksiä nähdään yleensä noin kerran vuodessa. Ne ovat käytännössä isoja ohjelmistopäivityksiä, jotka on syytä aina suorittaa mahdollisimman nopeasti. Usein firmware-päivitykset sisältävät myös korjauksia mahdollisiin aukkoihin turvallisuudessa. Päivitykset ovat yksi syy sille, miksi kryptovaluuttasijoittajan on syytä seurata alansa tapahtumia jatkuvasti.
Ledgerin uusi firmware-päivitys tiivistää mm. laitteen ohjelmiston pienempään tilaan, jolloin siihen mahtuu useampi kryptovaluuttalompakko.
Usein näissä firmware-päivityksissä kehotetaan poistamaan kaikki appsit joko manuaalisesti tai sitten päivitysohjelma poistaa ne automaattisesti. Tätä ei tarvitse pelätä, sillä voit huoletta lisätä ja poistaa tietyn kryptovaluutta-appsin vapaasti. Tämä operaatio ei poista laitteella olevaa lompakkoa tai tyhjennä sen sisältöä millään tavalla.
Appsien poisto firmware-päivityksessä tarpeen, jotta uudelle versiolle on laitteessa tilaa asennuksen aikana.
Ledger Nano X julkaistiin keväällä 2019 yhtiön lippulaivamalliksi. Se tukee mm. bluetooth-yhteyttä mobiiliin ja useampia lompakoita. Tästä huolimatta, Nano S on edelleen todella suosittu vaihtoehto myös suomalaisten keskuudessa.
Tähän vaikuttaa vahvasti hinta. Nano X:n julkistus pudotti Nano S:n hintaa noin puolella. Tällä hetkellä Nano S maksaa 59e ja Nano X 119e.
Voit tutustua laitteisiin Ledgerin verkkokaupassa.
—
Jouluun on enää viisi viikkoa aikaa! Tsekkaa joulun parhaimmat Bitcoin-aiheiset lahjat tästä artikkelista:
Nostetaan myös mielenkiintoinen artikkeli, joka kertoo Binance-pörssin perustamisesta tapahtumista parin viime vuoden aikana.
I spent six months working in my spare time to create this, as a decent bit of real journalism in this space. if you appreciate that, please share!https://t.co/IsfgEGed8x #Binance #BNB @binance
— timcopeland.eth (@Timccopeland) November 16, 2019
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!
Ei kommentteja