Uutiset
17
marras
bitcoins

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

17.11. Uutiskatsaus: Markkinat, DeFi, HS, Silk Road, JP Morgan, Citi, PayPal

Tämän viikon uutiskatsaus on jälleen positiivinen Bitcoinin osalta; kurssi jatkaa tasaisesti matkaansa kohti ATH-lukemia! DeFi-markkinoilla on tapahtunut jälleen miljoonien dollareiden arvoisia iskuja. Hämeen Sanomat uutisoi kryptosijoittajan kovista sanktioista. Miljardin dollarin edestä Silk Road -bitcoineja takavarikkoon. JP Morgan & Citi ennustavat rajua kurssinousua. PayPalin yhdysvaltalaiset asiakkaat voivat ostaa nyt kryptovaluuttoja.

Rekisteröidy Binancelle

Markkinakatsaus: Bitcoin

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 17.000 dollaria. Riippuu hieman pörssistä, onko kurssi hieman yli vai hieman alle tämän lukeman. Edellisen katsauksen aikaan bittirahan kurssi oli 15.200 taalaa, joten takana on jälleen yksi positiivinen viikko.

Alla olevassa kuvassa ovat Bitcoinin päivätolpat noin kuuden viikon ajalta.

bitcoinkurssi20201117

Kuva on otettu TradingView-palvelun ilmaisversiota. Kyseessä on markkinoiden suosituin palvelu tekniseen analyysiin, joka on käytössä tuhansilla kryptojen ammattitreidaajilla. Pro-versio alk. 14,95$/kk. Tutustu tarkemmin tästä linkistä.

Kuten kuvasta näkyy, takana on todella vakuuttava ralli noin 10.000 dollarin tasolta. Kurssi on noussut noin 70 prosenttia kuukaudessa! Tähän jaksoon mahtuu vain yksi merkittävä korjausliike, joka ei ollut edes viittä prosenttia.

Viimeisen viikon nousu johtuu samoista syistä, joita olemme käsitelleet tämän syksyn ajan jokaisessa uutiskatsauksessa. Instituutiot ovat tulleet markkinoille, ja piensijoittajat loistavat yhä poissaolollaan. Pientä aktivoitia on nähtävissä esim. suomalaisissa Facebook-ryhmissä, mutta siinä kaikki. Googlen trendit Bitcoin-hakutuloksille ovat yhä vain luokkaa 10 prosenttia vuoden 2017 huipuista.

Yrityspuolen markkinoita dominoiva Grayscale tahkoaa uusia ennätyksiä jatkuvasti. Kryptorahastoja pyörittävä firma imuroi pelkästään viime viikolla yli 15.000 bitcoinia markkinoilta.

Taustalla on käynnissä todella vahva dynamiikka, joka tukee vain ja ainoastaan uutta kurssinousua. Kryptovaluuttapörssien reservit ovat nimittäin todella kovassa laskussa. Tämä on positiivinen merkki, koska kukaan ammattilainen ei säilytä pörsseissä omistuksiaan pitkässä juoksussa.

Kryptovaluutat siirretään lompakosta pörssiin vain yhtä tarkoitusta varten: myynti. Silloin kun kolikot siirretään pörssistä lompakkoon, se tarkoittaa puolestaan vain yhtä asiaa: HODL. Kymmeniä tuhansia bitcoineja siirretään joka viikko pörsseistä kylmälompakoihin ja pois markkinoilta.

Olemme uutisoineet lukemattomia kertoja sijoittajaguruista, hedge-rahastoista ja pörssiyhtiöistä, jotka ovat kääntäneet katseensa Bitcoiniin tämän vuoden puolella. Uusin nimi on Anthony Scaramucci, jonka perustama SkyRidge Capital pyörittää seitsemän miljardin dollarin sijoituspottia.

Scaramucci on ilmaissut kiinnostuksensa kryptovaluuttoja sekä lohkoketjuteknologiaa kohtaan jo aiemmin: ”Since I returned to SkyBridge in 2018, we’ve done a deep dive into the digital assets space. I am a fan. I believe that digital assets have a future and obviously that blockchain has a future.”

Vastaavia esimerkkejä raportoidaan taas seuraavassa viikkokatsauksessa. Trendi on tällä hetkellä todella vahva, eikä kehitykselle näy loppu. On syytä muistaa, että ainoastaan prosentti tai pari alan ammattilaisista on sijoittanut kryptovaluuttoihin. Mitä käy Bitcoinin kurssille, kun tämä prosentti nousee esim. kymmeneen?

Viime viikkojen nousun takana voi hyvin olla useita hedge-rahastoja tai pörssiyhtiöitä, jotka paljastavat tekemänsä Bitcoin ostot vasta kuukausien tai vuosien jälkeen.

Markkinakatsaus: altcoinit

Bitcoinin markkinaosuus on artikkelin kirjoitushetkellä 65,3 prosenttia. Edellisten viikkojen mittaukset ovat 64,1 %, 63,3 % ja 61,1 %. Tämän trendin tunnistaminen ei vaadi tilastotieteen tai matematiikan korkeakoulututkintoa: Bitcoin jyrää.

Tämän rallin voittajia ovat siis Bitcoin-maksimalistit. Jos portfoliossasi on mitä tahansa muita kolikoita kuin Bitcoinia, olet hyvin todennäköisesti heikommassa asemassa kuin 100 % BTC -portfoliot. Tämä ralli, ja oikeastaan edeltävät 2,5 vuotta, on hyvä muistutus aloittelijoille altcoin-ostosten vaarallisuudesta.

Katsotaan Coinpaprika-sivustolta suurimpien altcoinien performanssia Bitcoiniin nähden.

altit20201117

Ei ole mikään yllätys, että lukemat ovat todella rajusti punaisella. Tämä on ollut tilanne jo pitkään. Kun katsotaan 1Q-palautuksia, niin jokainen top 15 -kolikko on miinuksella ja suurin osa 20-50 prosenttia.

Bitcoinin ovat biitanneet viime viikolla vain vanhat klassikot eli XRP ja Litecoin. Tähän ei ole mitään erityistä syytä; XRP on ollut teknisen analyysin kannalta suotuisassa tilanteessa, ja ”Bitcoinin pikkuveli” Litcoin on raketoinut todennäköisesti lähinnä Bitcoinin siivellä.

XRP:n ja Litcoinin lisäksi top 50 -kolikoista ovat plussalla Bitcoiniin nähden lähinnä muutamat DeFi-suosikit, kuten Aave, Uniswap ja Compound.

Markkinakatsaus: DeFi

DeFi-markkinan TVL-lukema on artikkelin kirjoitushetkellä 12,91 miljardia dollaria. Viikko sitten oltiin 12,75 miljardissa taalassa, eli suurempaa liikettä ei ole tällä sektorilla nähty. DeFi-markkinan sisällä on kuitenkin nähty actionia.

Alla oleva kuvan on defipulse.com -sivustolta, joka on hyvä tietolähde DeFi-markkinan seurantaan.

defipulse20201117

Jos olet DeFi-markkinasta yhtään perillä, näet heti valtavan muutoksen yllä olevassa listassa. DeFi-sektoria syksyn dominoinut Uniswap on romahtanut sijalle viisi, ja palvelun likviditeetti on pudonnut lähes 50 prosenttia. Listan ykköspaikan on ottanut Maker, joka hallitsi DeFi-buumia ennen kesän 2020 rallia.

Kakkosena oleva WBTC eli Wrapped Bitcoin on noussut arvossa taas noin 10 prosenttia. Kyseessä ovat siis Ethereum-verkkoon siirretyt bitcoinit – ei varsinainen DeFi-palvelu. WBTC on noussut tällä listalla kymmeniä sijoja vuoden 2020 aikana.

Syy Uniswapin TVL-romahdukselle on sen liquidity mining -ohjelman päättyminen.

Likviditeetin tarjoajat saivat marraskuun puoliväliin asti extra bonusta UNI-tokeneiden muodossa. Nyt kun bonus on hävinnyt, sijoittajat hakevat parempaa tuottoa muualta.

Markkina on siis kokonaisuutena pysynyt ennallaan, mutta likviditeettiä on siirtynyt Uniswapista lähes 1,5 miljardia taalaa muihin DeFi-palveluihin.

Uniswapin UNI-token on pärjännyt tästä huolimatta hyvin; se on yksi harvoista top 50 altcoineista, jotka ovat yli 10 prosenttia plussalla Bitcoiniin nähden 7 päivän aikana. Aave on jatkanut myös nousuaan. AAVE-token on yli tuplannut arvonsa parin viikon aikana.

Taas uusia DeFi-iskuja

DeFi-markkina on ollut surullisen kuuluisa erilaisista manipuloinneista ja hakkeroinneista vuoden 2020 aikana. Kyse ei tarkalleen ottaen ole hakkeroinnista, vaan iskusta protokollan heikkoon kohtaan, mikä mahdollistaa väärinkäytön.

Viime viikkoina ovat yleistyneet ns. price oracle -iskut, joita on nähty jo neljä kappaletta. Pari tuli lisää viimeisen viikon aikana.

Valitettavan moni DeFi-protokolla käyttää token-kurssien määrittämiseen vain yhtä ainoaa lähdettä. Tämä vesittää jo lähtökohtaisesti koko DeFin eli hajautetun palvelun idean, jos sen toiminta on riippuvainen yhdestä, keskitystä komponentista.

Juuri tähän ovat verkkorikolliset myös iskeneet hyödyntäen flash loan eli salamalaina-ominaisuutta. Sen toi tunnetuksi Aave-palvelu, mutta salamalainoja on saatavilla myös muista DeFi-protokollista.

Idea on lyhyesti sanottuna seuraava: hyökkääjä ottaa ensin salamalainan tokenille A ja käyttää sitten varoja manipuloidaakseen sen kurssia hajautetussa pörssissä. Kun kurssi on romahtanut, hyökkääjä voi maksaa lainan halvalla takaisin ja pitää erotuksen itsellään. Lopputuloksena lainapalvelun likviditeetissä on miljoonien dollareiden reikä.

Hyökkäykset eivät onnistuisi, jos palvelut käyttäisivät Chainlinkin hajautettuja oraakkeleita. Silloin tokenin kurssi ei riippuisi koskaan yhdestä tietolähteestä, joten tällainen mainpulointi ei onnistuisi.

Toistaiseksi nämä price oracle -iskut ovat olleet kokoluokaltaan varsin pieniä alan suurimpiin hakkerointeihin verrattuna, noin 3-10 miljoonan dollarin välimaastossa.

Chainlink on kirjoittanut blogipostauksessaan aiheesta tarkemmin, jos haluat oppia lisää. Nämä iskut vain lisäävät Chainlinkin suosiota alleviivaten sen merkitystä DeFi-markkinoilla.

Hämeen Sanomat: 6kk ehdollista ja 35.000 euron mätkyt

Hämeeen Sanomat uutisoi Suomen tasolla merkittävistä sakoista kryptovaluuttoihin liittyen. Kyseessä on klassinen tapaus verojen välttelystä, joka tuli kalliiksi hämeenlinnalaismiehelle. Juttu löytyy täältä, mutta se on maksumuurin takana.

hs-verottaja

Kuten ingressi kertoo, Verohallinto on tehostanut viime vuosina seurantaa kryptovaluuttoihin liittyen. Selkeä muutos tapahtui vuoden 2017 kryptorallin jälkeen. Kyseinen vuosi teki monista kryptosijoittajista miljonäärejä myös Suomessa. Osa on maksanut kiltisti myyntiveronsa, osa ei.

Hämeen Sanomien uutisoima henkilö sai vuonna 2018 yli 100.000 euron tulot virtuaalivaluuttojen myynnistä. Veroja tästä kertyi tarkastuksen mukaan yli 35.000 euroa. Mies tuomittiin törkeästä veropetoksesta puolen vuoden ehdollisella vankeustuomiolla.

Jos olet tehnyt kauppoja kryptovaluutoilla, mutta verokuviot ovat epäselvät, tsekkaa tämä Bitcoinkeskuksen johdatus asiaan.

Tärkeintä on ymmärtää, että jokainen kryptovaluuttojen myynti tai käyttö realisoi mahdollisen arvonnousun verotuksen. Vaihdoit sitten kryptovaluutat toisiin kryptoihin tai ostit bitcoineilla kupin kahvia – jokainen tapahtuma on kirjattava ylös ja tarkasteltava mahdollisia myyntivoittoja.

Bitcoinkeskus suosittelee myös tutustumaan Cointracking-ohjelmistoon.

Miljardin dollarin Bitcoin-takavarikko

Mainitaan seuraavaksi uutinen, joka tapahtui viime viikon sijasta jo hetkeä aiemmin. Kyseessä on siis Yhdysvaltain historian suurin Bitcoin-takavarikointi FBI:n toimesta. Näiden bittirahojen juuret yltävät aina kuuluisaan Silk Road -kauppapaikkaan asti.

Aiheesta uutisoitiin laajalti talousaiheisissa medioissa.

Kyseessä on siis edellä mainitun Silk Road -kauppapaikan hakkerointi vuosien takaa. Silk Road oli 2010-luvun alkuvuosina bitcoineilla toimiva kauppapaikka, jossa ostettiin ja myytiin mm. huumeita. FBI sulki Silk Roadin vuonna 2013 ja heitti sen perustajan, Ross Ulbrichtin, vankilaan loppuelämänsä ajaksi.

Ulbrichtin todella poikkeuksellista tuomiota vastaan on kampanjoitu sen ilmoituksesta lähtien.

Hakkeri onnistui varastamaan Silk Roadista lähes 70.000 bitcoinia jo vuonna 2013. ”Individual X” -nimellä kulkeva henkilö oli pitänyt bittirahoista hyvää huolta tähän päivään asti, eikä niitä oltu liikutettu.

Nyt kyseinen henkilö teki ilmeisesti diilin Yhdysvaltain syyttäjänviraston kanssa ja luovutti hakkeroimansa bitcoinit. Nykyrahassa hakkeroinnin arvo on yli miljardi dollaria, joten kyseessä on rahallisesti valtavan kokoluokan pidätys.

JP Morgan ja Citibank

Bitcoinkeskus on uutisoinut läpi syksyn ammattisijoittajien tulosta Bitcoiniin. Hedge-rahastot ja sijoittajagurut eivät ole enää ainoita tahoja, jotka puhuvat positiiviseen sävyyn Bitcoinin tulevaisuudesta. Nyt myös pankkimaailman jättiläiset ovat samoilla linjoilla!

Aloitetaan ensin JP Morganista.

JP Morganin Global Markets Strategy -tiimi julkaisi viikko sitten analyysin, jossa se vertailu kultaa ja Bitcoinia keskenään. Tämä tehtiin tutkimalla aiemmin mainitun Grayscalen Bitcoin -rahastoa sekä kulta-ETF:ä.

Bitcoin liikkuu tällä hetkellä siihen malliin, että edes pankkimaailman sijoittajat eivät voi enää ohittaa sitä.

”Corporate endorsements of bitcoin and in particular the endorsement by Paypal a couple of weeks ago appear to have propagated further demand for bitcoin.”

JP Morganin analyytikko kirjoittaa, että viimeaikainen kehitys kertoo sijoittajien siirtyvän yhä suuremmassa määrin kullasta digitaaliseen kultaan, eli Bitcoiniin. Tämä voi johtaa JP Morganin mukaan jopa Bitcoinin 10x-kurssinousuun, jos kysyntä jatkaa nousuaan.

Voit lukea koko raportin tästä linkistä.

Pari päivää sitten myös Citibank liittyi samaan joukkoon rajulla kurssiennustuksellaan.

Citin analyytikko vertaa Bitcoinin nykyistä kehitystä 1970-luvun kultaralliin. Tämän hetken markkinaympäristö on erittäin suotuista kullan arvonnousulle. Citibankin analyysi kertoo: ”Bitcoin is the new Gold”.

Moni muukin analyytikko on kirjoittanut Bitcoinista samaan sävyyn. Käynnissä on todella vahva nousuralli kullan osalta, jonka päätepysäkki on todennäköisesti satoja prosentteja nykytasoa korkeammalla. Bitcoinin pitäisi menestyä samassa ympäristössä, mutta todennäköisesti monta kertaa kultaa paremmin.

Nyt jo maailman suurimmat pankit uskovat Bitcoinin kurssin räjähtävän. Citibankin analyytikko ennustaa bitcoinille yli 300.000 dollarin kurssia…

PayPal avasi kryptovaluuttaostot

PayPal on ollut kuluneen syksyn ehdottomasti suurin uutinen kryptovaluuttoihin liittyen. Jos olet elänyt kolme viikkoa tynnyrissä, niin tsekkaa 26.10. päivän uutiskatsaus tästä. PayPal ilmoitti siis lokakuun lopussa lisäävänsä kryptovaluutat tarjontaansa.

Tämä uutinen toimi polttoaineena Bitcoinin 11K -> 13K kurssinousulle. Se on vaikuttanut varmasti myös useiden ammattisijoittajien suhtautumiseen.

Aiemmin uutisoitu aikataulu oli ”vuoden 2020 lopulla”, mutta tarkka päivä kryptovaluuttojen lisäyksestä ei ollut tiedossa. Viime viikolla saatiin somessa ensimmäiset raportit asiasta.

Kryptovaluuttojen osto onnistuu nyt PayPalissa parilla hiiren klikkauksella.

Kysyntä on ollut toistaiseksi valtavaa. PayPalin tarkoituksena oli kerätä odotuslista kryptoista kiinnostuneille, joille palvelu tulisi ensin mahdolliseksi. Valtavan kysynnän vuoksi PayPal mahdollisti kryptojen hankinnat kaikille yhdysvaltalaisille käyttäjille.

Aluksi palvelussa on tietyt ostorajat per viikko, eikä kryptovaluuttaa voi vielä ilmeisesti lähettää toisille käyttäjille. Nämä rajoitukset poistuvat lähitulevaisuudessa. PayPal on luvannut alustavasti tuoda kryptovaluutat kaikille käyttäjille vuoden 2021 aikana.

Mainitaan vielä lopuksi pari somessa suosiota saanutta uutista. Thomas Brand twiittasi eilen, miten Suomen Tulli holdaa yhä 1889 bitcoinia. Niiden arvo on tämän päivän kurssilla jo mukavat 32 miljoonaa dollaria. Tulli ei jostain syystä saa kolikoita myydyksi, ja hyvä niin! Kerrankin byrokratia toimii suomalaisten eduksi.

Satakunnan Kansa kirjoitti jutun Sami Kriikkulasta, joka siirtyi pankkimaailmasta Coinmotionin pariin.

Teemu Antikainen julkaisi hyvän katsauksen taloushistoriaan.

Photo by Roger Brown from Pexels


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.