Uutiset
17
loka
markkinat

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

17.10. Markkinakatsaus: fake news sai aikaan kurssirallin

Maanantaina nähtiin raju Bitcoinin kurssiralli, joka perustui feikkiuutiseen. Solana jatkaa vahvaa suorittamista altcoin-markkinassa. Loom-tokenin kurssi vaikuttaisi raketoivan sijoittajien sekoitettua kaksi samannimistä yhtiötä toisiinsa.

Bitcoinin kurssi raketoi fake newsin vuoksi

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä 28.500 dollaria. Kurssi oli viikko sitten noin tuhat dollaria alempana, mikä tarkoittaa noin 3,5 prosentin nousua.

Alla olevasta grafiikasta näet Bitcoinin kurssikehityksen edeltävien kuukausien ajalta. Yksi kynttilä vastaa yhtä päivää. Sininen trendilinja on 50 päivän keskiarvo ja purppura trendilinja puolestaan tärkeä 200 päivän keskiarvo.

btc1710

Bitcoinin kurssi ei ole aiheuttanut suurempaa keskustelua lähes kahteen kuukauteen. Tilanne muuttui kuitenkin eilen, kun kurssi raketoi täysin yllättäen 28.000 dollarista noin 30.000 dollariin. Tämä kurssimuutos tapahtui alle kymmenessä minuutissa, joten kyseessä oli hyvin poikkeuksellinen liike.

Syynä oli Cointelegraph-uutispalvelun X-postaus, jonka mukaan Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova SEC olisi hyväksynyt Blackrockin spot Bitcoin ETF -hakemuksen. Markkina odottaa tämän hyväksyntää, mutta vasta aikaisintaan vuoden lopulla.

Valitettavasti kyseessä oli fake news. Myöhemmin selvisi, että X-postaus oli Cointelegraphin työntekijän liian hätäinen reaktio uutiseen, joka ei pitänyt edes paikkansa.

Sijoittajille tämä virhe kävi kalliiksi. X-postaus aiheutti yli 100 miljoonan dollarin tappiot, kun sekä short- että long-positioita likvidoitiin.

Mielenkiintoista on se, että Bitcoinin kurssi on jatkanut kohun jälkeen nousuaan. Kurssi on lähes kuusi prosenttia korkeammalla kuin viikonloppuna. Bitcoin on myös noussut tärkeän 200 päivän keskiarvon yläpuolelle ja hakee siitä tukea.

Isossa kuvassa Bitcoinin kurssi on trendannut ylöspäin 11. syyskuuta saavutetun pohjan jälkeen. Kuten yllä olevasta graafista näkyy, myös 50 päivän keskiarvo on kääntynyt nousuun kahden kuukauden alamäen jälkeen.

Herättikö feikkiuutinen jotkut sijoittajat siihen, että spot Bitcoin ETF on pian todellisuutta? Vai onko kurssirallin takana jokin muu voima?

Moni sijoittaja pohtii tällä hetkellä myös Lähi-idän kriisin mahdollista eskaloitumista ja sen vaikutusta markkinoihin. Kirjoitimme aiheesta lisää tämän viikon uutiskatsauksessa. Lyhyesti sanottuna voidaan todeta se, että sodat, terrori-iskut ja vastaavat kriisit näkyvät lopulta yllättävän vähän markkinoilla. Mitään syytä paniikkiin ei siis ole.

Isossa kuvassa eletään yhä hyvin epävarmaa ja ristiriitaista aikaa. Makrosignaalit ovat yhä negatiivisia, ja analyytikoiden näkemykset eroavat hyvin paljon toisistaan. Osa näkee merkittävää laskua, kun taas toinen puolisko ennakoi hyvää nostetta loppuvuodelle.

Vielä toistaiseksi mikään ei viittaa siihen, että kryptoissa nähtäisiin merkittäviä liikkeitä vuoden 2023 aikana. Tämä on ollut Bitcoinkeskuksen näkemys koko vuoden ajan.

Solanan vahva meno jatkuu altcoin-markkinassa

Tarkastellaan sitten altcoin-markkinan tilannetta, josta on jälleen hyvin vähän kerrottavaa. Tämä johtuu alati vahvistuvasta Bitcoinista sekä makrotalouden epävarmuudesta.

Kryptovaluutat ovat suurimmalle osalle sijoittajista se kaikista riskipitoisin sijoitusluokka. Mutta, kryptojen sisällä on myös iso ero Bitcoinin, Ethereumin ja pienempien altcoinien välillä. Riskimittarin huipulla ovat sitten meemikolikot ja NFT:t.

Koko vuosi 2023 on ollut varsin hiljaista aikaa ja toipumista edellisestä karhumarkkinasta. Tällainen jakso on vahvistanut Bitcoinin asemaa merkittävästi. Alla oleva grafiikka näyttää hyvin, miten Bitcoinin dominanssi eli markkinaosuus on noussut koko vuoden.

btc dominance

Eilen nähty Bitcoinin raketointi nosti dominanssi vuoden uuteen ennätyslukemaan. Näin korkealla Bitcoinin markkinaosuus ei ole ollut sitten huhtikuun 2021 eli kahteen ja puoleen vuoteen!

Myös suurin altcoin, Ethereum, on ollut laskussa Bitcoiniin nähden koko vuoden. Käsittelimme tätä aihetta eilisessä uutiskirjeessämme. Voit liittyä listalle ilmaiseksi tästä linkistä.

Altcoin-markkinassa on siis vähän voittajia. Esiin voidaan nostaa lähinnä kaksi kolikkoa; top 15 -listan paras suorittaja Solana ja top 100 -listalta esiin nouseva Loom. Aloitetaan kärkipäästä.

alts-1710

Älysopimusalusta Solana on ollut viime viikot ylivoimaisesti paras suorittaja top 15 -listalla. Se on ainoa kryptovaluutta, joka on plussalla Bitcoiniin verrattuna 24 h, 7 pv ja 30 pv ajalta. Solana jopa biittasi Bitcoinin eilisen rajun kurssinousun, mikä on todella vakuuttavaa.

Solanan nousuun ei ole mitään yhtä syytä. Kyseessä on yksi Ethereumin vahvimmista kilpailijoista, jonka maine ja kurssi kärsivät valtavan kolauksen vuosi sitten FTX-pörssin romahduksen jälkeen. Solana on kuitenkin hankkinut hiljalleen sijoittajien luottamuksen takaisin. Solana saa myös alati kasvavaa kiinnostusta instituutioiden suunnalta.

Solanan kurssi on noussut vuoden alusta lähes 150 prosenttia, eli SOL-tokenin hinta on noin 2,5x korkeampi kuin tammikuun ensimmäisenä päivänä.

Top 100 -listan raketti on puolestaan Loom. Token on noussut viikossa yli 46 prosenttia Bitcoiniin nähden. Uutiskanava Coin Bureau arvelee, että kyse on puhtaasti väärinkäsityksestä. Sijoittajat sekoittavat nimittäin Loomin toiseen samannimiseen yhtiöön, joka on tehnyt lähes miljardin dollarin arvoisen diilin Atlassian-sijoitusyhtiön kanssa.

Oikea Loom liittyy videoiden editointiin, tallentamiseen ja jakamiseen. Krypto-Loom on sen sijaan täysi eri projekti. Toistaiseksi tämä tuntuu parhaalta selitykseltä sille, miksi Loom-token on noussut niin paljon.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.