Uutiset
16
elo
ethereum

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

16.8. Uutiskatsaus: Ethereum, Tornado Cash, Acala, Coinbase, Nuri, Hodlnaut

Ethereumin The Merge -päivitys sai lopullisen päivämäärän.  Tornado Cash joutui Yhdysvaltain mustalle listalle. Acalan stablecoin romahti hakkeroinnin seurauksena. Coinbase kärsi yli miljardin taalan tappiot Q2:lle. Nuri ja Hodlnaut konkurssiin kryptomarkkinan alamäen vuoksi.

Ethereumin The Merge -päivitys sai virallisen päivämäärän

Ethereumin The Merge -päivitys on ollut jatkuvasti esillä Bitcoinkeskuksen uutisissa. Eikä syyttä, sillä kyseessä on kryptomaailman suurin tapahtuma sitten edellisen Bitcoin halvingin (2020) ja vuoden 2017 Bitcoin ”lohkosodan”.

Äskettäin saavutettiin viimeinen etappi testien osalta. The Merge -päivitys ajettiin viime viikolla onnistuneesti Goerli-testiverkkoon. Tämä oli viimeinen testipäivitys ennen Ethereumin MainNetia. Goerlin päivitys sujui ongelmitta, joten Ethereumin perustaja Vitalik Buterin julkisti torstaina virallisen päivämäärän The Merge:lle.

Tarkalleen ottaen päivitys suoritetaan hetkellä, jolloin Ethereumin louhinnan vaikeustaso on saavuttanut tietyn pisteen. Louhintaa vaikeutetaan tarkoituksella nopealla tahdilla, jotta louhijoiden on pakko lopettaa työnsä. The Mergen näkyvin muutos on juuri siirtyminen louhinnasta Proof of Stake -konsensukseen.

The Mergen lopulliseen päivämäärään vaikuttaa syyskuun alussa tapahtuva Bellatrix hard fork. Kyseinen päivitys käynnistää niin sanotusti lähtölaskennan. Bellatrix suoritetaan joko 1. syyskuuta tai 6. syyskuuta. The Merge tapahtuu kahta viikkoa myöhemmin, eli 15. tai 20. syyskuuta.

Sijoittajilla riittää nyt pohdittavaa. Tällaiset päivitykset ovat usein ’buy the rumor, sell the fact’ -tyyppisiä tapahtumia kryptovaluuttojen maailmassa. Hypeä rakennettaan edeltävinä viikkoina, mutta varsinaisen eventin kohdalla markkinoita hallitsevat valaat dumppaavat sijoituksensa ja keräävät voitot.

Näin voi tapahtua myös Ethereumin kohdalla. Pidä se mielessä, jos spekuloit Etherin kurssilla. The Mergen suurimmat vaikutukset näkyvät vasta pidemmän ajan kuluessa. Se on todennäköisesti erittäin vahva kurssiajuri Ethereumille seuraavan 6–12 kuukauden aikana.

Paljon riippuu myös yleisestä kryptomarkkinan kehityksestä The Mergen aikoihin. Kryptot seuraavat yhä tiiviisti osakemarkkinoita. Jos osakkeissa nähdään laskua tulevina viikkoina, Ethereum tuskin raketoi tällaista trendiä vastaan.

Yhdysvallat asetti Tornado Cashin mustalle listalle

Viime päivien suurin puheenaihe on ollut Tornado Cash. Kyseessä on Ethereum-alustalla toimiva ns. mixer-palvelu. Nykyisin Tornado Cash on kloonattu myös muihin EVM-yhteensopiviin lohkoketjuihin, kuten Avalanche ja Polygon. Mixer-palveluita löytyy myös Bitcoin-verkosta.

Mixer-palvelun idea on simppeli: voit lähettää esim. 1 ETH suuruisen transaktion sen pooliin. Siellä se sekoittuu muiden käyttäjien lähettämiin 1 ETH -siirtoihin. Tämän jälkeen mixer-palvelu toimittaa transaktion eteenpäin vastaanottajalle. Lähettäjän osoitetta on tämän jälkeen mahdoton selvittää.

Mixer-palvelut ovat olleet jo otsikoissa aiemmin. Jotkut kryptovaluuttapörssit ovat esimerkiksi kieltäneet asiakkailtaan niiden käytön. Tornado Cash on noussut pinnalle viimeisen vuoden aikana tapahtuneiden DeFi-hakkerointien jälkeen.

Yhdysvallat päätti ottaa kovan linjan ja asetti Tornado Cashin sekä 40 sitä käyttänyttä Ethereum-osoitetta OFAC:n mustalle listalle. Tämä ei ole mikään pieni juttu, sillä sanktioita rikkovaa henkilöä uhkaa pahimmillaan 10 miljoonan dollarin sakot ja 30 vuoden vankilatuomio.

Aiheeseen on tullut viime päivinä uusia käänteitä.

Ethereum-yhteisössä nousi valtava kohu pari päivää sitten, kun Hollannin viranomaiset pidättivät Tornado Cashin kehittäjän. Ilmeisesti pidätyksiä on tässä vaiheessa jo useita.

Tapaus on saanut aikaan valtavaa keskustelua koko ekosysteemin tulevaisuudesta. Miten paljon esimerkiksi DeFi-sovellusten pitäisi taipua Yhdysvaltain hallinnon vaatimuksiin? Entä jos yksittäisiä lohkoketjun lohkoja ryhdytään blokkaamaan validaattoreiden toimesta, jotka sisältävät mustan listan osoitteiden transaktiota?

Vastaava aihe nousi pinnalle myös viime keväänä Bitcoinin kohdalla. Tuolloin louhintafirma Marathon alkoi skipata transaktioita, jotka oli lähetetty OFAC:n mustan listan osoitteista. Marathon joutui kuitenkin nöyrtymään Bitcoin-yhteisön edessä ja lopettamaan estot hyvin nopeasti.

Todennäköisesti kysymystä protokollatason sekä sovellustason blokeista käsitellään vielä pitkään. Yhdysvaltalainen Coin Center suunnittelee jo sanktioiden haastamista oikeudessa.

Acalan stablecoin romahti

DeFi-maailmassa on nähty jälleen uusi hakkerointi ja stablecoinin romahdus. Tällä kertaa kyseessä on Acala Network, joka on Polkadot-ekosysteemiin luotu älysopimusalusta. Acalan oma stablecoin aUSD joutui hakkereiden iskun kohteeksi muutama päivä sitten.

Kyseessä oli virhe likviditeettipoolin konfiguroinnissa. Uusi aUSD-pohjainen pooli lanseerattiin sunnuntaina, mutta vain hetki sen jälkeen hakkeri onnistui luomaan 1,3 miljardia aUSD-kolikkoa tyhjästä. Tämä romahdutti stablecoinin arvon hetkessä 99 prosenttia.

Acala USD ei ole Tetherin tai USD Coinin tavoin dollareiden takaama, mutta kryptotakauksia sillä kyllä löytyy. Niistä ei ollut tässä tapauksessa tosin mitään iloa.

Näyttää kuitenkin siltä, että Acala-tiimi on saanut pelastettua stablecoininsa.

Acala reagoi nopeasti ja organisoi ehdotuksen, jossa virheellisesti mintatut aUSD-tokenit tuhotaan. Tämä operaatio on nyt suoritettu. Samalla aUSD:n kurssi on palautunut nopeasti. Se ei ole vielä aivan yhden dollarin tasolla, mutta suurin tuho on sentään vältetty.

DeFi-sektorin hakkeroinnit ovat olleet valtava riesa vuosien 2021–2022 aikana. Tappiot ovat jo usean miljardin luokkaa, vaikka osat varoista onkin saatu palautettua.

Coinbase teki rajut tappiot toisella kvartaalilla

Coinbase on monille tuttu kryptovaluuttapörssi. Kyseessä on siitä poikkeuksellinen yhtiö, että Coinbase on listattuna myös ”perinteisen pörssin” puolella. Coinbasen osake (ticker: COIN) listattiin noin 1,5 vuotta sitten Yhdysvaltain Nasdaq-pörssiin.

Koska Coinbase on julkinen pörssiyhtiö, se on julkaistava kvartaaleittain raportit yhtiön tuloksesta. Ne ovat mielenkiintoista luettavaa, koska Coinbasen tilanne heijastaa paljon koko alan kehitystä. Voimme arvioida esimerkiksi piensijoittajien kiinnostusta ja karhumarkkinan tilaa näistä raporteista.

Coinbase julkaisi Q2-2022 raporttinsa viime viikolla. Voit lukea PDF-tiedoston tästä linkistä. Käydään seuraavaksi läpi tärkeimpiä pointteja.

coinbase1

Yllä oleva taulukko kertoo karua kieltään tuloksen kehityksestä. Coinbase teki vuosi sitten 1,6 miljardin nettotuloksen, mutta tänä vuonna lukema oli 1,1 miljardia pakkasella. Treidausvolyymi on myös romahtanut yli 50 prosenttia viime vuoden huipuista, vaikka aktiivisten asiakkaiden määrä onkin pysynyt suht samalla tasolla.

Yhtiön kassavarat ovat tuloksesta huolimatta kunnossa. Coinbasen taseessa on lähes 5,7 miljardia dollaria, mikä on noin 1,3 miljardia enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Seuraava taulukko näyttää treidausvolyymin jakaantumisen eri kryptovaluuttojen välille.

coinbase2

Trendi on selkeä: Bitcoinin osuus kaupankäynnistä nousee merkittävästi, kun markkinan tilanne heikkenee. Myös Ethereumin osuus muihin altcoineihin verrattuna on nousussa. Sijoittajat keskittyvät siis vaikeina aikoina kahteen suurimpaan kryptovaluuttaan.

Myös retail-sijoittajien osuus treidausvolyymista on pienentynyt vuoden 2021 jälkeen. Tämäkin alleviivaa sitä, että olemme syvällä karhumarkkinassa.

Coinbasen osake sai viime viikolla kovaa buustia BlackRock-uutisista. COIN on silti laskenut 75 prosenttia marraskuussa 2021 alkaneen karhumarkkinan aikana. On mielenkiintoista nähdä, pystyykö Coinbase parantamaan tulostaan 3. kvartaalin aikana.

Nuri ja Hodlnaut ovat kryptotalven viimeisimmät uhrit

Käynnissä oleva karhumarkkina (tai ”kryptotalvi”) on vaatinut jo valtavasti uhreja. Moni piensijoittaja on menettänyt valtaosan portfoliostaan kurssilaskujen aikana, mutta suurimmat tappiot on nähty yritysmaailmassa. Celsiuksen ja 3AC:n konkurssit ovat järisyttäneet koko markkinaa.

Myös monia kryptopalveluita on ajautunut konkurssiin. Joissain tapauksissa syynä ovat tappiot Celsiukseen ja 3AC:n lainoihin liittyen, osa yhtiöistä on vaikeuksissa muista syistä. Viime viikolla listalle saatiin kaksi uutta nimeä: Nuri ja Hodlnaut.

Osa lukijoista saattaa tuntea Nurin nimellä Bitwala. Kyseessä on yksi Saksan suurimmista kryptopalveluista, jolla on puoli miljoonaa asiakasta. Nyt yhtiö on hakeutunut konkurssiin. Nuri kertoo tiedotteessaan Celsiuksen ja Terran romahdusten vaikuttaneen asiaan. Hyvä puoli Nurin konkurssissa on se, että asiakkaiden varat ovat turvassa.

Hodlnaut on puolestaan Singaporessa toimiva kryptopörssi. Se ilmoitti pysäyttävänsä ulosmaksut sekä palvelun toiminnot reilu viikko sitten.

Hodlnautin mukaan syynä ovat ”vaikeat markkinaolosuhteet”. Kyseessä oli varsin uusi toimija markkinoilla, sillä Hodlnaut on perustettu vuonna 2019. Yhtiö ehti jo kommentoida kesäkuussa olevansa kuivilla Celsiuksen ja 3AC:n lainoihin liittyen. Ilmeisesi taustalla on muitakin ongelmia.

Vuosi 2022 on ollut todella brutaali kryptovaluuttasijoittajille. Valtavien konkurssien ja kurssilaskujen lisäksi hakkerit ovat aiheuttaneet sijoittajille usean miljardin dollarin tappiot.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.