Uutiset
16
elo
bitcoin usd

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

16.8. Uutiskatsaus: Ethereum, fiat-raha, Yhdysvallat, Coinbase, Binance

Ethereumin EIP-1559 päivitys saatiin läpi onnistuneesti. Yli 30 prosenttia uusista ETH-tokeneista on jo tuhottu! Fiat-raha vietti 50-vuotissyntymäpäivää sunnuntaina. Yhdysvaltojen infrastruktuuripaketti oli puheenaiheena viikkoja. Coinbase julkaisi kovan Q2-tuloksen. Binancen pakottaa KYC:n käyttäjilleen regulaattoreiden paineen alla.

Ethereumin London hard fork ja EIP-1559 päivitys

Yksi elokuun suurimpia uutisia on ollut Ethereumin EIP-1559 päivitys. Tarkalleen ottaen kyse on London hard forkista, joka sisälsi 1559:n lisäksi myös EIP:t 3198, 3529, 3541 sekä 3554. EIP on lyhenne sanoista Ethereum Improvement Proposal, eli kyse on Ethereumin ohjelmiston muutoksista.

Jos haluat oppia lisää aiheesta, tsekkaa Bitcoinkeskuksen EIP-1559 opas.

Suurin kohu on pyörinyt EIP-1559 -päivityksen ympärillä. Se muuttaa Ethereumin transaktiomaksujen rakennetta ja tuo mukaan Etherin polttamisen eli tuhoamisen. Uutta Etheriä syntyy jokaisen lohkon yhteydessä aivan kuten bitcoineja. Jatkossa tuo määrä putoaa, eli inflaatio pienenee.

Kyseessä on merkittävä muutos. Uutta Etheriä on tullut London hard forkin jälkeen markkinoille 145.581 ETH, joista peräti 51.264 ETH eli 35 prosenttia on poltettu. Kyse on yli 168 miljoonasta dollarista. Näin paljon Etheriä on otettu pois markkinoilta vain 10 päivän aikana.

Voit seurata statistiikkaa esimerkiksi watchtehburn.com-sivustolta.

watchtheburn

Ethereumin transaktiomaksut (gas price) ovat olleet yhä varsin kalliita. Tähän on muutama hyvä syy. Ensinnäkin, EIP-1559 päivitystä markkinoitiin sosiaalisessa mediassa (tahallaan tai tietämättä) bensamaksuja merkittävästi alentavana ratkaisuna. Tämä on ollut virheellinen narratiivi.

Toiseksi, elokuun alussa on nähty uusi NFT-buumi. Tästä kertoo hyvin OpenSea-markkinapaikan uusi ennätys treidausvoluumissa. OpenSea on myös polttanut Etheriä enemmän kuin mikään muu Ethereum-sovellus.

Kolmas syy on puhtaasti tekninen. Vasta osa lompakko-ohjelmistoista tukee uutta tapaa transaktiomaksujen laskemiseksi.

Markkinat ovat antaneet hyväksyntänsä London hard forkille. Kyseessä oli kriittinen päivitys, joka saatiin ulos ilman ongelmia. EIP-1559 -buumia oli varmasti hinnoiteltu kurssiin edeltävinä viikkoina, mutta mitään ”sell the news” -efektiä ei päivityksen jälkeen nähty.

Jos halaut lisätietoa EIP:n vaikutuksista ja tulevasta Ethereum 2.0-päivityksestä, tsekkaa tämä tuore Coin Bureaun video.

Fiat-dollarin 50-vuotissyntymäpäivä

Sunnuntaina (15.8.2021) vietettiin tärkeää vuosipäivää. Monien mielestä kyseinen päivämäärä on yksi tärkeimmistä modernin talouden historiassa. On vaikea vähätellä tapahtuneen merkitystä. Mistä on oikein kyse?

Tasan 50 vuotta sitten nähtiin tapahtuma, joka muutti nykyisen rahajärjestelmämme lopullisesti. Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon keskeytti puheellaan suositun Bonanza TV-ohjelman. Nixon kertoi, että Yhdysvallat oli päättänyt katkaista dollarin ja kullan linkin. Väliaikaisesti.

Nyt toki tiedämme, että ”väliaikaisesta” ratkaisusta tuli pysyvä. Yhdysvaltain dollarista tuli 15.8.1971 fiat-valuutta. Näin tapahtui myös kaikille muille valuutoille, joiden kurssi oli sidottu kultaan dollarin kautta. Maailma siirtyi fiat-aikaan, jossa elämme edelleen.

Alla on hyvä video, mikä tiivistää tapahtuman sekä sen merkityksen.

Maailman johtavat valuutat olivat vielä 1900-luvun alussa kultakannassa. Ensimmäinen maailmansota sekoitti tilannetta ensin, minkä jälkeen toinen maailmansota romutti loputkin haaveet. Vuonna 1944 päätetty Bretton Woods -järjestelmä lukitsi dollarin kultaan kiinteällä kurssilla 35 dollaria per unssi.

Yhdysvaltain poliitikot eivät voineet vastustaa kiusausta. He toimivat lopulta aivan samoin kuin muinaiset roomalaiset tuhansia vuosia aiemmin. Yhdysvallat alkoi luoda dollareita tyhjästä rahoittaakseen mm. Vietnamin sotaa ja avaruusohjelma.

Lopulta muu maailma havahtui kehitykseen ja alkoi vaihtaa dollareita kultaan kasvavassa määrin. Ilman Nixonin päätöstä, Yhdysvallat olisi menettänyt kaiken kultansa, ja koko järjestelmä olisi romahtanut.

Seuraukset eivät yllättä. Dollarin ostovoima heikkeni muihin valuuttoihin nähden noin 70 prosenttia kymmenessä vuodessa. Kullan hinta nousi 35 dollarista 850 dollariin ja mm. bensiinin hinta 10-kertaistui. Tsekkaa lisää mielenkiintoista dataa tältä videolta.

Dollarin syöksy loppui vasta 1980-luvulla, kun Yhdysvaltain keskuspankin (Fed) pääjohtajana ollut Paul Volcker nosti korot jopa 20 prosentin tasolle.

Kultaan sidottu valuutta olisi rajoittanut poliitikkojen rahankäyttöä ja velanottoa. Ainakin teoriassa. Nyt mitään rajoituksia ei ole, joten uutta fiat-rahaa voidaan luoda tyhjästä rajattomasti. Tämänkin laskun maksavat lopulta tavalliset kansalaiset, kun heidän säästönsä ja ostovoimansa tuhotaan.

On vaikea uskoa, että nykyinen fiat-järjestelmä muuttuisi koskaan poliitikkojen aloitteesta. Todennäköisesti uusi rahajärjestelmä syntyy vain pakon edessä eli kriisien kautta. Jokaisen on suojattava itse omaisuutensa kovan rahan avulla. Onneksi meillä on Bitcoin!

Yhdysvaltain infrastruktuuriuudistus

Yhdysvaltain senaatin äänestäminen biljoonan dollarin infrastruktuuripaketista ei kuulosta kryptovaluuttoihin liittyvältä aiheelta. Toisin on kuitenkin asia. Kyseessä on ollut vieläpä sektorin suurin uutinen usean viikon ajan heinä- ja elokuun taitteessa.

Tästä on oikein kyse.

Yhdysvaltain lainsäädäntöelin on nimeltään kongressi, joka koostuu senaatista ja edustajainhuoneesta. Viime viikot otsikoissa on ollut senaatti, joka on äänestänyt Joe Bidenin masinoimasta (yli) biljoonan dollarin infrastruktuuripaketista. Sen tarkoitus on buustata taloutta ja korjata mm. tie- ja raideinfraa.

Uudistukseen lisättiin kuitenkin maininta kryptovaluutoista. Nämä kaksi eivät liity suoraan toisiinsa, mutta kyse on tavasta, jolla erilaisia uudistuksia ajetaan läpi niputettuna toisiinsa. Poliitikot haluavat, että kryptojen hodlaajat maksavat osan tästä uudistuksesta.

Kyse ei ole mistään pienestä asiasta kryptojen kannalta. Lakiteksti on nimittäin sellaisenaan niin vaarallinen, että se voisi teoriassa tuhota koko kryptoskenen Yhdysvalloissa. Alla olevalta videolta saat hyvää informaatiota.

Käytännössä laki voisi pakottaa esim. louhijat, node-operaattorit, steikkaajat ja lompakko-ohjelmistojen valmistajat pitämään kirjaa jokaisesta heidän kauttaan kulkevasta transaktiosta ja tunnistamaan lähettäjät KYC:n kautta.

On helppo ymmärtää, että kyseessä on täysin järjetön vaatimus. Lakia on mahdoton noudattaa ja vielä vaikeampi valvoa. Useat senaattorit taistelivat heinä-elokuun taitteessa lakitekstin muuttamiseksi. Lopulta yrityksissä ei onnistuttu.

Taistelu ei ole kuitenkaan ohi. Laki on vielä hyväksyttävä edustajainhuoneessa muutaman kuukauden päästä, eikä se tulisi voimaan ennen vuotta 2023.

Mielenkiintoista on se, että Bitcoinin kurssi raketoi tapahtumista huolimatta voimakkaasti. Markkinat antoivat vahvan signaalin siitä, että Bitcoinin tulevaisuus ei riipu yksittäisestä valtiosta. Harva myös uskoo lain menevän sellaisenaan läpi.

Esimerkiksi Yhdysvaltain valtionvarainministeriö on jo kommentoinut, että se ei lähtisi yksityishenkilöiden perään tämän lain pohjalta. Todennäköisesti laki kuivuu tavalla tai toisella omaan mahdottomuuteensa. Sijoittajan ei siis kannata olla huolissaan.

Coinbase julkaisi Q2-raportin

Yksi kevään 2021 suurimmista uutisista oli kryptovaluuttapörssi Coinbasen listautuminen Yhdysvaltain Nasdaq-pörssiin. Kyseessä oli historiallinen tapahtuma. Coinbasesta tuli ensimmäinen kryptovaluuttapörssi, jonka osake listautui ”perinteisen pörssin” puolelle.

Tätä ennen pörssissä oli jo listattuna louhintayhtiöitä sekä sijoitusfirmoja. Oma tapauksensa on vielä Michael Saylorin Microstrategy unohtamatta myöskään Teslaa, jonka taseessa on yhä kymmeniä tuhansia bitcoineja.

Coinbasen osake (ticker: COIN) tuli markkinoille lähellä kevään Bitcoin-huuman huippua. Ei mikään ihme, että kurssi ei ole viime kuukausina raketoinut. Alla on grafiikkaa Yahoo.comista.

Viime viikkoina COIN on lähtenyt nousuun muun markkinan mukana. Taustalla on myös erinomainen Q2-raportti, jota FTX-pörssin perustaja Sam Bankman-Fried käy läpi tässä ketjussa. Viralliset raportit löytyvät Coinbasen sivuilta.

Kasvu on ollut huimaa: Coinbase tienasi nettona yli kaksi miljardia dollaria Q2/2021 aikana, mikä on yli 1000 prosenttia enemmän kuin Q2/2020. Treidausvolyymi nousi myös Q1/2021 lukemista 37 prosenttia.

Mielenkiintoista on se, että 90 prosenttia tuotoista saatiin piensijoittajien (retail) treidauspalkkioista. Instituutiot tienasivat 5 prosenttia, ja loput 5 syntyi muista tulonlähteistä. Coinbasella on jo yli 9000 institutionaalista asiakasta, joten tulopohja laajenee varmasti myös tätä kautta.

Seuraava statistiikka pistää myös silmään.

Kuvassa näkyy treidausvolyymin kehitys kvartaaleittain Q2/2020 -> Q2/2021. Muutos vuoden takaiseen on valtava. Bitcoinin osuus on pudonnut 57 prosentista 24 prosenttiin. Viimeisin kvartaali oli myös ensimmäinen, kun Etheriä treidattiin Bitcoinia enemmän.

Coinbase lienee tällä hetkellä maailman johtava pörssi piensijoittajille. Jos haluat tutustua Coinbaseen tarkemmin, tsekkaa Bitcoinkeskuksen yksityiskohtainen käyttöopas.

Binance pakottaa käyttäjilleen KYC:n

Lopuksi vielä uutisia Binancesta. Kyseinen kryptovaluuttapörssi oli otsikoissa läpi heinäkuun, milloin mistäkin syystä. Binance on saanut kovaa painetta eri maiden regulaattoreilta. Löydät aiemmat uutiset täältä.

Binance näyttää reagoineen tähän paineeseen eri tavoin. Heinäkuun lopussa saatiin mielenkiintoinen ilmoitus vivun käytöstä. Peräti 100x-vivutusta tarjonnut Binance päätti rajoittaa maksimivivun jatkossa vain 20x-tasolle. Binancen osittain omistama FTX-pörssi teki vastaavan ilmoituksen päivää aiemmin.

Yhtiö ilmoitti elokuun alussa myös rajoituksista Etelä-Koreassa.

Suurin muutos tulee kuitenkin KYC-prosessista. Tähän asti Binancea on voinut käyttää ilman KYC:tä eli henkilöllisyyden varmentamista. Rajoituksena on ollut 2 BTC/päivä transaktioiden limiitti. Jatkossa Basic-tason käyttäjä voi siirtää vain 0,06 BTC verran kolikoita per päivä.

Käytännössä pörssi pakottaa aktiiviset käyttäjät vähintään Intermediate-tasolle eli tunnistautumaan passin ja videotunnistuksen kautta. Tämä rajoitus on ollut voimassa myös tähänkin asti, jos henkilö on halunnut tehdä fiat-siirtoja tai hankkia Binance debit-kortin. Muutoksella ei ole siten merkitystä suurelle osalle käyttäjistä.

Photo by Executium on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!