Uutiset
16
elo
bitcoin-rahaa

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

16.8. Markkinakatsaus: Positiivista kurssikehitystä kaikkialla

Bitcoinin kurssi nousee vastustamattomasti kohti 50.000 dollaria. Tärkeitä resistanssitasoja on rikottu, ja on-chain data näyttää hyvältä. Tosin, altcoinit kirivät vieläkin kovempaa! Älysopimuksia odottava Cardano nousi jo 3. sijalle. Myös XRP, Dogecoin ja Solana ovat nosteessa. NFT-sektori lähestyy myös uutta ATH-lukemaa.

Rekisteröidy Binancelle

Bitcoinin kurssi yli 200 päivän keskiarvon

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 47.500 dollaria. Viikko sitten lukema oli lähes 3.000 taalaa matalampi. Edellinen markkinakatsaus tehtiin ennen lomia, 19. heinäkuuta, ja tuolloin kurssi oli vain reilut 31.000 dollaria.

Taustalla on siis vahvaa nousua, mistä kertoo hyvin alla oleva kurssigrafiikka.

bitcoin20210816

Koko kesä oli Bitcoinin kannalta masentavaa aikaa. Toukokuun puolivälissä nähty romahdus sai aikaan tasaisen alamäen, joka päättyi lopulta 21. heinäkuuta. Spekuloimme tuolloin järjestetyn The B Word -tapahtuman saavan aikaan positiivista nostetta mm. Elon Muskin siivellä. Näin myös tapahtui.

Bitcoin palautui muutamassa päivässä takaisin 50 päivän keskiarvon yläpuolelle (vihreä trendiviiva), jossa kurssi oli yhtäjaksoisesti lokakuusta 2020 alkaen pitkälle kevääseen 2021.

Tärkeä 42.000 dollarin resistanssitaso aiheutti noin viikon mittaisen hidastelun kurssinousuun. Lopulta Bitcoin rikkoi myös tämän rajapyykin helposti. Viime viikko on ihasteltu kurssin nousua tärkeän 200 päivän keskiarvon yläpuolelle (kuvassa näkyvä sininen viiva).

Bitcoinin kurssi oli 200 päivän keskiarvon yläpuolella 29.4.2020 – 19.5.2021 välisen ajan. Tuolloin nähtiin hurja bull-markkina, mikä nosti Bitcoinin kurssin noin 8.000 dollarista lähes 65.000 dollariin. Nyt ollaan palattu bull-markkinaan – ainakin tämän indikaattorin taholta.

Lohkoketjun informaatio (on-chain data) on ollut myös erittäin positiivista pitkän aikaa.

Yllä oleva grafiikka on yksi hyvä esimerkki tästä. Bitcoinin louhijat ovat alkaneet taas holdata bitcoineja yhä kasvavissa määrin. Jos louhintafarmit uskovat positiiviseen kurssikehitykseen, he eivät kippaa bittirahoja heti yli laidan laskujen maksamiseen.

Kannattaa ehdottomasti seurata Will Clementen Twitter-tiliä, mikä on täynnä laadukasta informaatiota. Hän twiittasi viime viikolla myös seuraavaa.

Listasta voidaan nostaa yksi tärkeä pointti, eli kohta viisi. Vivutus on tällä hetkellä aivan eri tasolla (positiivisessa mielessä) kuin kevään huumassa. Kurssia ajaa ylös spottikauppa eikä spekulointi suurella vivuilla.

Keväällä nähtiin vivuttamisen haittavaikutukset markkinaan. Kurssilaskusta eskaloitui räjähdysmäinen pudotus, kun sijoittajien positioita likvidoitiin miljarditolkulla yhden päivän aikana. Nyt vastaavaa riskiä ei ole, sillä markkina on terveempi.

Bitcoinin tilanne näyttää kaikin puolin erittäin positiiviselta. Myös Stock-To-Flow -malli on palannut raiteilleen. Jos Bitcoinin nelivuotiset syklit pitävät taas paikkansa, niin luvassa on loppuvuosi täynnä rajua kurssinousua.

Bitcoinin markkinaosuudessa ei suurta muutosta

Tarkastellaan sitten Bitcoinin markkinaosuutta. Tämä on aina mielenkiintoinen grafiikka, sillä se kertoo markkinan suunnasta isossa kuvassa. Onko luvassa Bitcoinin vain altcoinien dominointia?

Viime syksy oli Bitcoinin juhlaa aina tammikuun alkuun saakka. Sitä seurasi koko kevään mittainen altcoin-ralli, jolloin Bitcoinin dominanssi putosi alle 40 prosentin. Tästä on alkanut sivuttaisliike, mikä näyttäisi jatkuvan edelleen.

btcdominanssi20210816

Bitcoinin markkinaosuus on artikkelin kirjoitushetkellä 44,2 prosenttia. Se on edelleen hyvin vahvasti 42-49 prosentin välisessä rangessa, jossa lukema on pyörinyt jo kolme kuukautta. Tällä hetkellä altcoinit vetävät markkinaa, mutta vielä on liian aikaista puhua suuremmasta trendistä.

Tällä sektorilla ei ole siis mitään uutta sanottavaa. Bitcoinkeskuksen mielestä vuoden 2021 loppu voi hyvinkin olla myös Bitcoin-vetoinen.

Cardano nousi altcoin-markkinan top kolmeen

Tarkastellaan sitten markkinoiden suurimpia altcoineja. Edellisessä kappaleessa mainittiin jo Bitcoin-dominanssin selkeä laskusuunta edeltävän viikon ajalta. Tämän pitäisi näkyä vihreänä värinä altcoineissa, ja näin myös on asian laita.

Alla on top 15 -lista altcoineista suhteessa Bitcoiniin, ei siis dollareihin.

altit20210816

Yksi elokuun puhutuimmista kolikoista on ehdottomasti Cardano, joka nousi jo top 3 -listalle ohi Binance Coinin. Kuvassa valuutoilla on marginaalinen ero BNB:n hyväksi, mutta tilanne voi vaihtua minä hetkenä hyvänsä.

ADA-tokenia nostaa tuleva Alonzo hard fork, joka on kenties sen historian tärkein. Cardano saa tässä päivityksessä jo vuosia odotetut älysopimukset. Tämä mahdollistaa kilpailijoiden haastamisen oikein toden teolla. Aiheeseen palataan vielä tarkemmin tulevien viikkojen uutiskatsauksissa.

Myös XRP ja Solana ovat nousseet viikossa yli 50 prosenttia Bitcoiniin nähden. XRP käy edelleen jo joulukuussa alkanutta oikeustaistelua, jonka lopputulosta markkina jälleen spekuloi. Lopullinen ratkaisu venyy hyvinkin vielä kuukausien päähän.

Myös Dogecoin jatkaa sitkeästi top kympissä. Sen markkina-arvo on edelleen yli 45 miljardia dollaria. Moni sijoittaja odotti DOGE:n romahdusta kesän markkinakuopan aikana, mutta toisin on asia. Lähinnä piensijoittajien suosiossa oleva meemikolikko on pitänyt tiukasti kiinni faneistaan.

Tunnettu miljardööri Mark Cuban innostui myös twiittailemaan Dogecoinista. Cuban on Elon Muskin ohella selkeä koirakolikon fanittaja.

Top 15 -listan ulkopuolelta nostetaan esiin jo sijalle 35 kivunnut Axie Infinity. Kyseessä on hyvä esimerkki käynnissä olevasta NFT-buumista. AXS on noussut 30 päivän aikana huikeat 142 % Bitcoiniin nähden ja dollareissa peräti 267 prosenttia.

DeFi-markkina lähellä ATH-lukemia

Tarkastellaan lopuksi DeFi-sektoria. Kulunut kesä oli varsin kuivaa aikaa myös tällä osastolla, eli DeFi-markkina polki paikallaan muun markkinan peesissä. Nyt näkyy kuitenkin positiivista kehitystä!

Koko DeFi-sektorin TVL-lukema on noussut viime päivinä lähes uuteen ennätykseen! Päivän mittaus on 148,14 miljardia dollaria, mikä on vain aavistuksen alle 154 miljardin ennätystason. Huippu nähtiin 10. toukokuuta. TVL tulee siis sanoista Total Value Locked. Se tarkoittaa kaikkien kryptovaluuttojen arvoa dollareissa mitattuna, jotka on lukittu eri DeFi-protokolliin (esim. lainapalvelut ja likviditeetin tarjoaminen hajautettuihin pörsseihin).

Alla olevat tilastot löydät defillama.com-sivustolta.

defi20210816

Protokollatasolla ei ole nähty suuria muutoksia. Markkinaa dominoivat samat nimet kuin kuukausi sitten. Ykköspaikkaa pitää hallussaan suomalaistaustainen Aave, jonka peesissä tulevat lainapalvelut Curve ja Compound.

Lista on edelleen hyvin vahvasti Ethereumiin pohjautuva. Binance Smart Chain oli suosionsa huipulla puolisen vuotta sitten, mutta nyt paras BSC-sovellus, PancakeSwap, mahtuu vaivoin top kymppiin. Sen yläpuolelle kuuluisi mm. Uniswap, mikä on jaettu listalla kahteen versioon.

defiprotokollat20210816

Defillama on lisännyt taulukkoon myös hyödyllisen Mcap/TVL-lukeman. Se kertoo siis markkina-arvon sekä TVL:n suhteen. Mitä pienempi lukema, sitä enemmän aliarvostettu on kyseisen protokollan natiivitoken. Näin lähinnä teoriassa, sillä käytännössä markkina ei toimi näin yksinkertaisesti.

TVL-lukemat per platform näyttävät seuraavilta. Suluissa on edellisen markkinakatsauksen lukema heinäkuun lopulta.

  • Ethereum 112,03 miljardia dollaria (82,35)
  • Binance Smart Chain: 17,29 (12,46)
  • Polygon: 5,54 (5,34)
  • Terra; 5,17
  • Muut: 8,11 (7,31)

Binance sekä Ethereum ovat kasvaneet lähes samassa suhteessa. Polygon on jäänyt selkeästi jälkeen, eli Muut-vaihtoehto on lähes tuplaantunut kuukaudessa. Siitä on erotettu nyt omaksi rivikseen Terra.

Vaikka DeFi-sektori onkin nosteessa, niin sijoittajien suurin mielenkiinto on NFT-sektorilla. Uutiskatsauksessa mainittu OpenSea-markkinapaikka rikkoo ennätyksiä, ja Twitterissä tulee jatkuvasti vastaan uusia NFT-villityksiä. Yksi suosituista on Pudgy Penguins.

Photo by CardMapr on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.