Uutiset
16
kesä
krypto-uutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

16.6. Uutiskatsaus: Markkinat, Coinbase, Craig Wright, Saksa, Zilliqa, Chainlink

Tiistain uutiskatsaus aloitetaan markkina-analyysilla. Bitcoinilla on takana raju dumppi viime torstailta, mutta kurssi on sittemmin palautunut. Coinbase laajentaa tarjontaansa – onko vihdoin DigiByten vuoro? Craig Wright on ollut otsikoissa Mt. Goxiin liittyen. Bitcoin ETP -tuote Saksan pörssiin. Zilliqa on viimeisin hyötyjä staking-buumista. Chainlink saa puolestaan hehkutusta Weiss Cryptolta.

Markkinakatsaus: Bitcoin

Aloitetaan markkinakatsaus tuttuun tapaan Bitcoinin kurssikehitystä tutkimalla. Viikko sitten Bitcoinin kurssi oli 9700 dollarin tasolla, ja artikkelin kirjoitushetkellä pyöritään 9500-9550 dollarin välimaastossa. Takana on siis pientä laskua.

Todellisuus on hieman dramaattisempi, sillä Bitcoinin kurssi dumpattiin todella rajusti viime viikon lopulla. Alla oleva grafiikka näyttää hyvin tapahtuneen.

bitcoin-kurssi-20200616

Bitcoinin kurssi on kehittynyt koronadumpin jälkeen kohti alati pienenevän kiilan huippua. Viime viikolla odotettiin kuumeisesti, kumpaan suuntaan kurssi rikkoo nuo tuki- ja resistanssitasot. Valitettavasti suunta oli alaspäin.

Dumpin taustalla ei ole mitään erityistä syytä kryptomaailmasta. Tosin, me emme todellisuudessa tiedä koskaan rajujen kurssiliikkeiden taustoja. Jos kyse ei ole globaalista kriisistä kuten koronaviruksen tapauksessa (maaliskuu 2020), niin analyysit Bitcoin-kurssimuutoksista ovat vain arvailua.

Tässä kohtaa paras arvaus lienee osakemarkkinoiden romahdus, joka ajoittui myös viime viikon lopulle. Bitcoinin kurssikehitys on seurannut koko vuoden lähes käsi kädessä Yhdysvaltain S&P 500 -indeksin kehitystä.

Moni pelkää tällä hetkellä osakemarkkinan uutta romahdusta ja/tai koronaviruksen toista aaltoa. Kuukauden päästä saadaan myös yhtiöiden Q2-kvartaalin raportteja, joissa koronaviruksen vaikutukset näkyvät rajusti. Lisäksi koronatartuntojen määrät ovat globaalisti yhä korkealla.

Bitcoinkeskuksen Twitter-polli heijasti myös varovaisia fiiliksiä.

Äänet jakautuivat lähes tasan, mutta tämä tulos on hyvin linjassa yleisen fiiliksen kanssa. Moni sijoittaja on nyt odottavalla kannalla ja pyrkii välttämään vahvojen näkemysten ottoa markkinoilla.

Yleisesti ottaen voidaan todeta, että kryptovaluuttojen maailmassa on tapahtunut hyvin vähän viimeisen 3-4 viikon aikana. Kurssi ylitti 9000 dollaria toukokuun alussa, jonka jälkeen ei ole suurempaa draamaa nähty parista noususta ja laskusta huolimatta.

Markkinakatsaus: Altcoinit

Bitcoinin markkinaosuus on artikkelin kirjoitushetkellä 65,2%. Viikko sitten vastaava lukema oli 64,2% eli nousua on tullut prosenttiyksikön verran. Tämä ei ole mikään yllätys; viime viikolla tapahtunut raju kurssiromahdus iski altcoineihin Bitcoinia enemmän, mikä on tuttu näky.

Katsotaan taas top 15 -kolikoita eli ns. large cap -valuuttoja. Niiden tilanne on selkeästi heikentynyt viikon takaisesta. Lähes kaikki ovat pakkasella viikon ajalta ja suurin osa myös 30 päivän ajalta Bitcoiniin nähden.

altcoinit-20200616

Crypto.com, Cardano ja Ethereum jatkavat listan valopilkkuina. Kaikilla näillä on myös selkeät driverit: Ethereumia ajaa tuleva 2.0 -versio sekä DeFi-sektori, Crypto.comia Euroopan valloitus debit-korteilla ja Cardanoa puolestaan pian aktivoituva ADA-tokenin staking. Todennäköisesti tämä trio säilyttää vahvan asemansa myös jatkossa.

Kun katsotaan top-listaa eteenpäin, viikon nousijoita ovat mm. VeChain, DigiByte, SiaCoin ja Aave. Kaikki nämä ovat saaneet buustia Coinbaseen liittyvistä uutisista, joista lisää seuraavassa kappaleessa.

Myös Zilliqa-platform on noussut kesäkuun alussa reippaasti. Tähänkin pureudutaan vielä tarkemmin tässä artikkelissa.

Coinbasen tarjonta on laajentumassa

Coinbase on yksi maailman johtavista kryptovaluuttapörsseistä. Se on kiistatta suosituin kauppapaikka aloitteleville sijoittajille, jotka haluavat simppelin käyttöliittymän, yksinkertaisen ostoprosessin sekä mahdollisuuden pankkisiirtoihin.

Jos palvelu ei ole sinulle ennestään tuttu, voit lukea lisää Bitcoinkeskuksen Coinbase-oppaasta.

Yhtiö on todella suosittu myös suomalaisten keskuudessa. Se kilpailee kiistatta samasta kohdeyleisöstä kuin Suomen johtava palvelu eli Coinmotion. Coinbasen vahvuutena on laaja tarjonta, jonka ennakoidaan kasvavan entisestään. Pörssi ilmoitti viime viikolla blogissaan tutkivansa lähes 20 uuden altcoinin lisäämistä.

coinbae-coinit

Jos logot eivät ole tuttuja, niin lista sisältää seuraava altcoinit: Aave, Aragon, Arweave, Bancor, COMP, DigiByte, Horizen, Livepeer, NuCypher, Numeraire, KEEP Network, Origin Protocol, Ren, Render Token, Siacoin, SKALE Network, Synthetix, and VeChain.

Tämän uutisen myötä mm. DigiByte, Synthetix, VeChain ja SiaCoin saivat kymmenien prosenttien nousuja viime viikolla.

Mielenkiintoisimmat nimet ovat listalla kenties Aave ja DigiByte. Aave on DeFi-sektorin palvelu, jonka tiimissä on mukana myös suomalaista osaamista.

DigiByte esiteltiin aivan äskettäin Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalla. Yksi suurimmista puutteista on valuutan puuttuminen Binancesta ja Coinbasesta. Nyt DigiByte on varmasti lähellä listausta. Voisiko tämä olla puuttuva lenkki DGB-tokenin suuremmalle menestykselle?

On syytä muistaa, että yllä oleva lista on vasta kokoelma tokeneita, joita Coinbase tutkii tällä hetkellä. Kaikki eivät välttämättä pääse koskaan Coinbasen listoille, tai osa tokeneista voi olla tarjolla vain tietyissä maissa.

Coinbasella on joka tapauksessa selkeä tavoite lisätä suurin osa kryptomaailman suosituimmista kolikoista tarjontaansa. Etenkin DigiByteä on odotettu Coinbaseen jo vuosia. Olisiko vihdoin sen aika?

Craig Wright ja Mt. Gox -kohu

Bitcoin SV -kryptovaluutan johtohahmo Craig Wright on ollut jälleen otsikoissa Mt. Goxiin liittyen. Kyseessä on pienimuotoinen kohu, jonka lisäksi Wright vs Kleiman -oikeudenkäynti etenee kaiken aikaa taustalla. Siinä yritetään löytää sopu noin 500.000 bitcoinin omistuksesta (ja Satoshi Nakamoton henkilöllisyydestä).

Viime viikon kohu ei liity Kleiman-oikeudenkäyntiin vaan Mt. Goxiin. Kyseessä on Bitcoinin historian yksi dramaattisimmista nimistä. Mt. Gox oli japanilainen Bitcoin-pörssi, jossa käytiin 2010-luvun alussa jopa 70-80% Bitcoinin vaihdosta.

Lopulta Mt. Gox meni nurin hakkeroinnin vuoksi, jossa varastettiin peräti 800.000 bitcoinia. Näiden kolikoiden arvo olisi nykyrahassa päätähuimaava, mutta tuohon aikaan Bitcoinin kurssi oli vain 500 dollarin luokkaa. Tämän konkurssipesän selvittely on kesken vielä tänäkin päivänä.

Nyt aihe palasi uutisiin, kun Blockstream-yhtiöstä tunnettu Samson Mow jakoi Twitterissä Wrightin asianajotoimiston lähettämän kirjeen. Siinä mainitaan kaksi osoitetta, joiden sisältämät Bitcoinit on kirjeen mukaan hakkeroitu Wrightilta.

Asiasta nousi kohu, kun Mt. Goxin entinen omistaja Mark Karpeles twiittasi seuraavaa.

Myös Monero-projektista tunnettu Riccardo Spagni kommentoi Twitterissä saman suuntaisesti.

Väitteiden mukaan toinen Wrightille kuuluneita Bitcoin-osoitteista sisältäisi siis 80.000 bitcoinia, jotka olisivat osa Mt. Goxin hakkerointia yli viiden vuoden takaa. Ei mikään ihme, että asiasta nousi pienimuotoinen kohu.

Koska Craig Wrightin Twitter-tili on nykyisin suljettu, hän ei ole itse kommentoinut asiaa Twitterissä. Wrightin tukijana tunnettu Calvin Ayre on selvittänyt tilannetta Coingeek-sivustolla. Ayren mukaan ei ole olemassa mitään konkreettisia todisteita siitä, että Karpelesin ja Spagnin yllä olevat väitteet pitäisivät paikkansa.

Tapaus ei ole kehittynyt viime viikon lopulta sen kummemmin mihinkään suuntaan.

Saksan pörssiin Bitcoin ”ETF”

Viime viikolla saatiin merkittäviä uutisia Euroopan markkinoilta.

Pian on kulunut kaksi vuotta siitä, kun ensimmäinen Bitcoin ETF -buumi käynnistyi. Kesällä 2018 odotettiin kuumeisesti Yhdysvaltain SEC:n hyväksyntää ensimmäiselle ETF-tuotteelle. Sitä ei koskaan kuulunut, eivätkä uudetkaan yritykset ole vuonna 2019 ja 2020 onnistuneet.

Euroopassa on sen sijaan otettu askeleita oikeaan suuntaan. Viime viikolla saatiin uutinen, että Bitcoin ETP -tuote listataan Saksan pörssin digitaaliseen Xetra-järjestelmään.

https://twitter.com/ReFintech/status/1271340341745123328

Moni ”tavis” unohtaa helposti, miten suuri markkina Saksa on myös globaalisti. Kyseessä on BKT:lla mitattuna maailman neljänneksi suurin valtio, jonka edellä ovat vain Yhdysvallat, Kiina ja Japani. Saksassa on myös kahdeksan eri pörssiä.

Coindesk kertoo, että kyseessä ei ole tarkalleen ottaen Bitcoin ETF vaan ETP – Exchange Traded Product. Käytännössä instrumentti toimii kuin ETF, mutta se ei täytä virallista määritystä, koska rahastossa on vain yksi assetti (Bitcoin).

”It really is a hybrid ETP product that has the same features as an ETF [exchange-traded product]. Because it’s a single asset instrument it doesn’t qualify to be an ETF according to the European fund regime”

Instrumentin takana on Lontoossa päämajaansa pitävä ETC Group. Rahasto sijoittaa siis ”fyysisiin bitcoineihin”, jotka säilytetään kylmälompakossa. Partnerina toimii tässä kohtaa amerikkalainen BitGo.

Suomalaiset voivat myös sijoittaa vastaavaan tuotteeseen Nordnetissa. Tarjolla on Bitcoinin ja Ethereumin kursseja seuraava tracker. Voit lukea lisää tällaisen sijoitusmuodon eduista ja haitoista tästä Bitcoinkeskuksen artikkelista.

Staking nostaa Zilliqan kurssia

Kryptovaluuttojen steikkaus eli staking on kiistatta yksi vuoden 2020 suurimmista trendeistä. Staking alkoi nousta suurten massojen tietoisuuteen vuoden 2019 lopulla, ja se nosti mm. Tezos platformin XTZ-tokenia satoja prosentteja.

Steikkaus on siis Proof of Stake -lohkoketjujen ominaisuus. Niissä on louhijoiden sijaan verkon validaattoreita, joilla on insentiivi toimia oikein johtuen heidän panoksestaan eli lukituista tokeneista. Validaattoriksi pääsy on usein vaikeaa ja etenkin tavikselle mahdotonta.

Staking on tullut kuitenkin kaikkien ulottuville, kun eri pörssit ja lompakkosoftat ovat alkaneet tukea ns. delegointia. Voit siis delegoida vaikka 10 euron arvosta tokeneita steikkaukseen, jonka jälkeen saat osasi lohkopalkkioista.

Maailman johtava kryptovaluuttapörssi Binance on tässäkin asiassa edellä kilpailijoita. Voit steikata Binancen kautta noin paria kymmentä eri altcoinia, joiden vuosituotto vaihtelee 1-20% välillä. Pääset steikkaamaan tokeneita kun klikkaat päävalikosta Finance -> Staking.

binance-altcoin-staking

Steikkaus toimii todella vahvana nosteena tokenille myös ennen sen aktivointia. Hyvä esimerkki tästä on Cardanon ADA-token, joka on ollut vahvassa nousussa ennakoiden loppukesällä avattavaa steikkausta.

Tuorein tulokas steikkaus-markkinoille on Zilliqa, joka on esitelty tarkemmin myös Bitcoinkeskuksen oppaassa. Kyseessä on Ethereumin kanssa samalla platform-markkinalla kilpaileva projekti. Zilliqan staking käynnistyy aivan näinä päivinä.

Partnereina toimivat ensimmäisessä vaiheessa KuCoin sekä Binance.

Zilliqan kurssi on noussut dollareissa edeltävän kolmen kuukauden aikana yli 600% ja viimeisen 30 päivänkin aikana yli 130%. Bitcoinin vastaavat lukemat ovat ko. ajalta 87% ja -1,8%.

Weiss Crypto: Chainlink jyrää

Weiss Crypto on analytiikkatalo, joka julkaisee mielenkiintoisia rankingeja kryptovaluutoista. Tämän lisäksi yhtiö kertoo näkemyksiään tämän tästä eri kryptovaluutoista. Viime viikolla Weiss Crypto julkaisi analyysin, jossa se kehuu Chainlinkin asemaa kryptovaluuttojen maailmassa.

Artikkelin otsikko kuuluu: ”The Little-Known Crypto at the Sweet Spot of the Information Explosion”

Weiss Crypton mukaan älysopimukset ovat kaiken toiminnan ytimessä, kun puhutaan muusta kryptovaluuttojen käytöstä pl. maksusuoritukset. Ne toimivat kaikkien platform-projektien selkärankana ja hajautettujen ohjelmistojen ytimessä.

Älysopimuksia tarvitaan Weiss Crypton mukaan etenkin hurjasti kasvavassa DeFi-sektorissa, joka on yksinkertaistettuna kryptovaluuttojen laina- ja sijoituspalveluita ilman perinteisiä pankkeja.

Käytännössä kaikki DeFi-palvelut tarvitsevat dataa lohkoketjun ulkopuolelta feedeinä, ja tässä kohtaa Chainlink tulee mukaan. Se tekee jo yhteistyötä monien eri platformien kanssa ml. Google ja Oracle.

Weiss Crypto tiivistää näkemyksensä

”LINK Is the Currency Blockchains Use to Pay for Data. Because Data Is Valuable, So Is LINK”

Chainlink oli yksi vuoden 2019 parhaimmista sijoituksista. Chainlink kurssi on noussut kuluneen 12 kuukauden aikana toden teolla ja koko projekti sitä kautta kryptojen mainstreamiin. Se lähentelee jopa top 10 -sijaa markkinaosuudella. Chainlinkin etuna on moniin muihin puolikuolleisiin lohkoketjuihin se, että LINK-tokenilla on selkeä käyttötarve.

Tutustu Chainlinkiin tarkemmin tästä Bitcoinkeskuksen oppaasta.

Lopuksi vielä lukusuositus! Bitcoinkeskuksen analyytikko Antti Hyppänen pääsi kertomaan Bitcoinista Nordnet-pankin blogiin. Artikkeli on hyvä yhteenveto vuoden 2020 tapahtumista sekä lähitulevaisuuden näkymistä.

Photo by Sean Pollock on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *