Ethereumin EIP-1559 kuumentaa tunteita. Mitä louhijat tekevät seuraavaksi? DeFi-sektorissa jälleen hakkerointi. Tällä kertaa kyseessä on phishing-isku DNS-palvelimien kautta. CFTC tutkii Binancea: salliiko pörssi yhdysvaltalaiset käyttäjät? Polygon/MATIC on yksi markkinoiden kuumimpia tokeneita. Coinmotion päivitti palveluaan ja kertoi muitakin uutisia.
Johtaako EIP-1559 louhijoiden kapinaan?
EIP-1559 on ollut yksi kevään 2021 suurimmista puheenaiheista. Ainakin, jos puhutaan Ethereum-yhteisöstä. Kyseessä kohuttu päivitys Ethereum-ohjelmistoon, jonka tarkoituksena on hillitä valtavaksi paisuneita transaktiomaksuja.
EIP-1559 on esitelty tarkemmin tässä artikkelissa. Päivitys sai äskettäin vahvistuksen: EIP-1559 ajetaan heinäkuussa tapahtuvan London hard forkin yhteydessä. Ilmoituksen jälkeen on nähty kuhinaa louhijoiden piirissä. Ovatko louhijat uhkaamassa jopa koko Ethereum-verkon tulevaisuutta?
Aihetta ruotivat mm. Crypto Lark sekä Chico Crypto Youtube-kanavillaan.
Syy potentiaaliseen “kapinointiin” on selvä: EIP-1559 leikkaa rajusti louhijoiden tuottoja. Rajusti nousseet transaktiomaksut ovat piikki käyttäjien lihassa, mutta louhijat tienaavat tällä hetkellä valtavia summia. Kyse on vuositasolla miljardiluokan bisneksestä.
Chico Crypto väläyttelee videolla jopa mahdollisuutta hard forkista. Voisiko Ethereum-yhteisö jakautua ennen EIP-1559 päivitystä aivan kuten Bitcoin-yhteisö haarautui neljä vuotta sitten (Bitcoin Cash vs Bitcoin)? Entä mikä on Ethereum Classicin asema tässä pelissä? Voisiko Ethereumin alkuperäinen haara houkutella ”kapinallisia”?
Louhijoiden kapinoinnilla on kuitenkin selkeät rahat. Jos heidän toimintansa uhkaa Ethereum-verkon tulevaisuutta ja kapinointi säikäyttää sijoittajat & käyttäjät, louhijoiden tulot romahtavat joka tapauksessa. Forkkaus tai siirto Ethereum Classiciin on myös hyödytön, jos palveluiden käyttäjät jäävät nykyiseen ketjuun.
Vitalik Buterinin johtama Ethereumin ydintiimi ei ole myöskään aseeton. Ethereum 2.0 version kehitys etenee vauhdilla. Kyseessä on siirtyminen Proof of Stake -ratkaisuun, minkä jälkeen louhijoita ei tarvita lainkaan. Ethereum voi kiihdyttää 2.0-version lanseerausta vastapainona mainereiden keulimiselle.
Käynnissä on mielenkiintoinen valtapeli, johon saadaan varmasti sopuratkaisu hyvin pian. Taloudelliset insentiivit ohjaavat lopulta kaikkia toimijoita.
DNS-hakkerointi DeFi-palveluihin
Ei viikkoa ilman uutisia DeFi-hakkeroinneista, valitettavasti. Tällä kertaa kyseessä on varsin poikkeuksellinen tapaus. Kaksi Binance Smart Chainissa toimivaa DeFi-palvelua, PancakeSwap ja Cream Finance, joutuivat DNS-hakkeroinnin kohteeksi. Virallinen termi on DNS spoofing attack.
Kyseessä on tyypiltään phishing eli verkkourkinta eli tietojenkalastelu. Phishing-iskuja tehdään tyypillisesti sähköpostiin. Henkilöä pyydetään kirjautumaan esim. verkkopankkiin, joka on aidolta näyttävä kopio oikeasta sivusta. Kirjautumistiedot menevät tämän jälkeen hakkereille.
PancakeSwapin ja Cream Financen tapauksessa, liikenne ohjattiin hakkereiden luomalle kopiosivulle. Siellä käyttäjiä pyydettiin syöttämään MetaMask-lompakon seed phrase. Tämän avulla rikolliset saavat uhrin MetaMask-lompakon haltuunsa. Alla on kuvakaappaus PancakeSwapista DNS-iskun aikana.
Molempien DeFi-palveluiden liikenne saatiin eilen ojennukseen. Valitettavasti pieni määrä käyttäjiä meni halpaan ja menetti varansa. Uhreja oli ilmeisesti myös Suomessa.
Hakkerointi ei siis kohdistunut kummankaan DeFi-protokollan koodiin. Kyseinen isku on vaikeasti torjuttavissa, sillä rikolliset olivat päivittäneet domainien DNS-informaation väärään IP-osoitteeseen.
Uutinen on taas kerran hyvä muistutus vaaroista, joita kryptovaluuttoihin liittyy. Käyttäjän ei pidä koskaan luovuttaa privaattiavaimiaan, seed phrasea, backup-koodeja tai mitään muutakaan millekään taholle.
Älä koskaan lähetä kryptovaluuttaa tai euroja myöskään Bitcoinkeskukselle. Sosiaaliseen mediaan on syntynyt jo ensimmäiset feikkitilit, ja ajan myötä niitä tulee todennäköisesti lisää. Muista: jos teet yhden virheen ja rikolliset pääsevät lompakkoosi, varasi ovat kadonneet lopullisesti.
Binance ja CFTC
Viime viikon suurimpia uutisia oli Bloombergin perjantaina pudottama ”pommi”. Bloombergin mukaan, maailman johtava kryptovaluuttapörssi Binance olisi CFTC:n tutkinnan kohteena. Mitä tästä uutisesta pitäisi ajatella?
CFTC on lyhenne sanoista Commodities Futures Trading Commission. Kyseessä on hieman vastaava viranomainen kuin SEC. Molemmat ovat osa Yhdysvaltain hallintoa. SEC valvoo arvopaperimarkkinoita, kun taas CFTC keskittyy jalometalleihin ja raaka-aineisiin (commodities) kuten esim. kulta.
CFTC ei ole ensimmäistä kertaa pörssien kintereillä. Instituutio iski noin puoli vuotta sitten BitMEX-pörssin kimppuun. BitMEXin perustaja Arthur Hayes on tiettävästi edelleen karkuteillä Yhdysvaltain viranomaisilta.
Tällä kertaa CFTC:n tähtäimessä on Binance – samasta syystä.
Binance under CFTC investigation over trading activities: reporthttps://t.co/Q2aw4vZ5sZ
— The Block (@TheBlock__) March 12, 2021
Arvopapereiden ja hyödykkeiden treidausta säädellään Yhdysvalloissa tarkasti. Ammattilaisten suorittama vivutus- ja futuurikauppa ei ole sallittua ”taviksille”. Tästä johtuen, pörssit kuten BitMEX ja Binance blokkaavat Yhdysvaltain kansalaiset.
Näin ainakin teoriassa. Moni pörssi ei kuitenkaan vaadi KYC-prosessia kaikilta käyttäjiltä, vaan käyttää esimerkiksi geoblokkausta, joka on kierrettävissä VPN-ohjelmiston avulla. CFTC ilmeisesti tutkii nyt sitä, onko Yhdysvaltain kansalaisella pääsy Binancen palveluihin.
Binancen perustaja Chanpeng Zhao kuittasi uutiset FUDina.
It’s not a bull market without some FUD.
Ignore FUD, keep BUIDLing.
— CZ 🔶 Binance (@cz_binance) March 12, 2021
Vastaava uutinen saatiin myös BitMEXiin liittyen kesällä 2019. Tästä meni hieman yli vuosi, kunnes CFTC latoi syytteet pöytään. BitMEXin johto käyttäytyi kuitenkin hyvin ylimielisesti eikä tiukentanut prosessejaan CFTC:n vaatimuksista huolimatta.
Binance tuskin tekisi samaa, jos CFTC löytäisi väärinkäytöksiä. Todennäköisin seuraus olisi sakot, jotka Binancella olisi varaa kyllä maksaa. Bloombergin uutinen ei syyttänyt suoraan Binancea mistään väärinkäytöksistä. Aika näyttää, johtaako tämä tutkinta mihinkään.
Markkinoiden reaktio oli myös vaisu. Binance Coin otti hieman hittiä, ja kryptomarkkina notkahti myös uutisten jälkeen muutaman prosentin alaspäin. Tilanne kuitenkin korjaantui jo saman päivän aikana.
Polygon käy kuumana
NFT-taide ja keräilyobjektit ovat hallinneet otsikoita kryptovaluuttojen maailmassa. Uutisoimme tästä myös viime viikon katsauksessa. ”Perinteiset kryptovaluutat” pitävät silti pintansa. Markkinoilla löytyy raketteja myös NFT-kentän ulkopuolelta. Yksi näistä on ehdottomasti Polygon (entinen Matic).
Kyseessä on platform-kategoriaan kuuluva projekti, joka on idealtaan varsin poikkeuksellinen. Polygon ei kilpaile esim. Ethereumin kanssa vaan tarjoaa sille skaalausratkaisun. Polygon tarjoaa käytännössä skaalautuvan alustan, johon Ethereum-sovellukset voidaan siirtää helposti.
Tietyllä tapaa kyseessä on Binance Smart Chainin ja Tronin kilpailija. Nämä platformit ovat myös EVM-yhteensopivia, jolloin Ethereum Dapp saadaan kloonattua helposti BSC:n tai Tronin puolelle.
Finematics-kanava julkaisi äskettäin todella informatiivisen videon aiheesta.
Polygon tunnettiin ennen nimellä Matic. Uudelleenbrändäyksestä huolimatta, token on edelleen tickerillä MATIC eikä esimerkiksi POLY tai muuta vastaavaa. Kyseessä on Binancen IEO:sta alkunsa saanut projekti. Binancen lonkerot ovat siis tässäkin platformissa mukana.
MATIC-token on raketoinut hurjasti vuoden 2021 aikana, kun Ethereumin skaalaustarve on noussut yhä enemmän tapetille. Viime viikolla MATIC lisättiin myös Coinbasen valikoimiin. Tämä antoi raketille vielä lisää vauhtia.
Coinmotion lisäsi kryptovaluuttojen swapin
Coinmotion on Suomen johtava kryptovaluuttojen osto-, myynti- ja säilytyspalvelu. Kyseessä on myös Bitcoinkeskuksen vahvasti suosittelema kauppapaikka. Viime viikolla saatiin mielenkiintoisia uutisia, joilla on positiivisia vaikutuksia jokaiselle käyttäjälle.
Coinmotion lisäsi kauan odotetun ominaisuuden: kryptovaluuttojen swap. Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa voit vaihtaa suoraan esim. BTC -> LTC tai XRP -> ETH. Eli kryptovaluuttaa toiseen kryptovaluuttaan.
Tähän asti myynti piti tehdä aina euroiksi ja ostot myös euroilla. Nyt kaksi transaktiota vaihtuu yhteen, mikä säästää käyttäjältä kuluja. Vaihto tapahtuu seuraavasti:
Jos Coinmotion ei ole vielä tuttu, lue Bitcoinkeskuksen yksityiskohtainen käyttöopas.
Yrityksen perustaja, Henry Brade, kertoi myös Facebookissa mielenkiintoisia uutisia. Brade vahvisti Coinmotionin tarjonnan laajenevan juuri niillä kryptovaluutoilla, joista Bitcoinkeskus kuukausi sitten spekuloi. Kirjoitimme helmikuussa näin:
”Bitcoinkeskuksen arvaus on se, että mukana ovat varmuudella Chainlink ja Aave. Kaksi muuta voisivat olla edellä mainittu USDC sekä Uniswap. Kaikki neljä ovat suosittuja Ethereum-pohjaisia tokeneita ja markkinan top 20 -listalla.”
Brade vahvisti tiedon Bitcoin ja kryptovaluutat Facebook-ryhmässä. Hän kommentoi tarjonnan laajenemista näillä sanoin: ”AAVE, LINK, UNI ja USDC. Päivämäärää ei voida luvata, mutta kehitystyö on jo pitkällä.”
Samalla Brade paljasti myös mielenkiintoisia uutisia. Coinmotionille on tulossa lähiaikoina oma debit-kortti! Jokaisella käyttäjällä on debit-kortille oma veloitustili, johon voi siirtää euroja tai myydä kryptovaluuttaa. Debit-kortin aikatauluksi Brade kaavailee kevät-kesä -akselia, mutta tarkkaa päivämäärää hän ei uskalla vielä antaa.
—
Loppuun vielä pari lyhyttä kommenttia.
Suosittu some-persoona Alex Jones kertoi hukanneensa läppärin, jossa oli Max Keiserin lahjoittamat 10.000 bitcoinia.
One on the most startling chapters in #Bitcoin (the price was under $5 at the time)
— Max Keiser 🍊💊👑 (@maxkeiser) March 10, 2021
Erinomainen thread Bitcoiniin ja sen tehonkulutukseen liittyen. Tämän voi linkata kaikille louhinta-FUDia levittäville.
Thread 1/n
Addressing #Bitcoin #energy & #climate #FUD.
Feel free to add your own👇🏻
Bitcoin Does Not Waste Energy by @parkeralewis.https://t.co/yej4WXK84L by @parkeralewis
— TERRORCHAD 🔈HONK HONK 🔈 (@mtcbtc) January 6, 2021
Ei viikkoa ilman Microstrategyn Bitcoin-ostoja…
MicroStrategy has purchased an additional ~262 bitcoins for ~$15.0 million in cash at an average price of ~$57,146 per #bitcoin. As of 3/12/2021, we #hodl ~91,326 bitcoins acquired for ~$2.211 billion at an average price of ~$24,214 per bitcoin. $MSTRhttps://t.co/QIQP30rv2q
— Michael Saylor⚡️ (@saylor) March 12, 2021
Intian kryptobänneistä liikkuu taas uutisia. Totuus on jotain muuta.
Day 865
Our Finance Minister has now made it clear that India will NOT ban crypto
It’s great to see leaders of India listening to the voice of the crypto community
Let’s continue to spread the right information about Crypto in India
Jai Hind 🇮🇳#IndiaWantsCrypto
— Nischal (Shardeum) ⚡️ (@NischalShetty) March 15, 2021
Tunnettu sijoittaja Aki Pyysing kommentoi Bitcoinia. Pyysingin mielestä vain Bitcoin-evankelistat saarnaavat turvasta, mutta todellisuudessa sijoittajat ovat vain tuottojen perässä.
"Yksi merkittävä syy bitcoinin kallistumiseen on se, että osa sijoittajista on etsinyt siitä turvaa arvopaperimarkkinoiden epävakauden takia."
Tiedän paljon BTC sijoittaneita. Eivät etsi turvaa, vaan tuottoa. Toki jotkut evankelistat saarnaavat turvaa🥳.https://t.co/OQAvXhoQmH— Aki Pyysing (@AkiPyysing) March 14, 2021
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!