15.9. Uutiskatsaus: Markkinat (BTC, altit, DeFi), Bitcoin Cash, Binance, Apple, louhijat

bitcoin-uutinen

Tiistain uutiskatsaus aloitetaan tuttuun tyylin markkinoista. Bitcoinin kurssi on mukavasti koholla viikon takaisesta, mutta altcoinien puolella nousut ovat keskittyneet DeFi:n lisäksi valittuihin kolikoihin. Bitcoin Cashia uhkaa marraskuussa taas uusi yhteisön jakautuminen. Binance iskee DeFi-markkinaan Launchpoolin kautta. Apple iskee kapuloita Coinbasen rattaisiin. Louhijoiden tuotot hurjassa nousussa etenkin Ethereum-verkossa.

Rekisteröidy Binancelle

Markkinakatsaus: Bitcoin

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 10700 dollaria (tekstiä kirjoittaessa kurssi ehti nousta tästä vielä noin 150 dollaria). Viikon takaisessa katsauksessa oltiin hieman alle kymppitonnin lukemissa, joten nousua on tullut mukavasti yli tuhat dollaria. Bitcoin on selkeästi toipunut syyskuun alkupäivien shokistaan.

Alla olevassa kuvassa on yhden päivän tolpat kesän ja alkusyksyn ajalta.

bitcoin-20200915

Moni tuntuu jo unohtaneen sen, miten pitkään Bitcoinilta kesti rikkoa edes 10.000 dollarin rajapyykki. Kurssi pysytteli kuukausia 9-10K taalan välimaastossa, kunnes se lopulta raketoi elokuun alussa noin 12.000 dollariin.

Syyskuun romahduksen takana oli mahdollisesti DeFi-kuplan pieni puhkeaminen sekä osakemarkkinoiden romahdus, kuten viikko sitten myös spekuloimme.

Viime viikon kurssikehityksessä oli hyvää se, että psykologisesti tärkeä kymppitonnin kurssi muodostui todella vahvaksi support-tasoksi. Bitcoinille löytyi nopeasti uusia ostajia, kun kurssi käväisi hieman alle 10.000 dollarissa.

10.500 dollaria on ollut myös historiallisesti tärkeä taso. Bitcoin ylitti tämän resistanssin maanantaina ja näyttää muodostavan siitä nyt uutta tukitasoa. Jos Bitcoinin kurssi testaisi onnistuneesti 10.500 taalaa eli ottaisi siitä pompun ylöspäin, se olisi mukava vahvistus härkämarkkinaan uskoville.

Bitcoinin Stock-To-Flow -mallin tilanne näyttää seuraavalta.

Kuten grafiikasta näkyy, uusi halving-syklin nousu on alkanut historialliesti aina pienellä viiveellä. Kurssi ei siis raketoi ylös heti halvingin jälkeen, vaan suurimmat nousut tapahtuvat noin vuotta myöhemmin.

Nyt elämme kuitenkin sellaista vaihetta Bitcoinin syklissä, että kurssin pitäisi selkeästi ottaa askeleita kohti kaavion oikeaa yläkulmaa.

Viime viikon kurssikehityksessä oli myös hyvää se, ettei epävarmuus osakemarkkinoilla (esim. Tesla ja Apple) heijastunut Bitcoinin kurssiin pahemmin. Bitcoin piti oman tukitasonsa, vaikka Tesla otti esim. viime tiistaina rajusti takapakkia.

Julkaisimme viime viikolla seuraavan videon Youtube-kanavallamme. Se voi auttaa etenkin aloittelijoita käsittelemään volatililteettia paremmin.

Tulevan viikon odotukset ovat toistaiseksi varsin maltilliset. Nyt seurataan suurella mielenkiinnolla, pitääkö 10.500 dollarin tukitaso ja päätyykö kurssi lähipäivinä takaisin yli 11.000 dollarin. Tämä asettaisi Bitcoinin mukavalle nousu-uralle.

Markkinakatsaus: altcoinit

Bitcoinin markkinaosuus on tällä hetkellä 56,9 %. Viikko sitten lukema oli prosenttiyksikön suurempi, eli markkinoiden tapahtumat on helppo tulkita tästä kehityksestä. Bitcoin nousi hieman, mutta altcoinit nousivat selkeästi enemmän.

Katsotaan tuttuun tapaan top 15 -altcoinien kehitystä Bitcoiniin nähden Coinpaprika-sivuston taulukosta.

altit-20200915

Kuten kuvasta näkyy, altcoinien kurssikehitys on ollut hyvin vaihtelevaa. Suurin osa top 15 -kolikoista on itse asiassa punaisella Bitcoiniin nähden. Suurimmat nousut on nähty tuttuun tapaan DeFi:n puolella, mistä lisää tarkemmin hetken päästä.

Viikon kovin nimi on ollut Binance Coin, joka nousi hetkellisesti jopa markkinan 5. sijalle. Tämä on korkein BNB:n sijaluku sen historiassa. Taustalla on Binance Smart Chainin tapahtumat, joihin palaamme tarkemmin myös artikkelissa.

Polkadot on myös pärjännyt erinomaisesti. DOT on yksi loppukesän kuumimpia nimiä, ja projekti on esitelty tarkemmin sekä Bitcoinkeskus.comissa että Youtube-kanavallamme.

Merkittävää on myös Bitcoin Cashin ja Bitcoin SV:n alamäki, josta on puhuttu jo moneen otteeseen. Nämä kolikot eivät kiinnosta sijoittajia, ja ne löytyvät pian top 15:n ulkopuolelta. Listalta on myös pudonnut Tezos, jonka suurin huuma on selvästi kadonnut edeltävän kuuden kuukauden aikana.

Uutena tulokkaana top 15 -listalla on USD Coin, joka on Tetherin kilpaileva stablecoin. USDC on Ethereum-verkossa pyörivä token, minkä vuoksi se on saanut merkittävää suosion kasvua DeFi-buumista. USDC on reguloitu ja auditoitu vaihtoehto Tetherille, joka on kulkenut kohusta ja oikeussalista toiseen viimeiset vuodet.

Markkinakatsaus: DeFi

Viime kuukausien DeFi-huuma sai syyskuun alussa kovan kolauksen, kun moni kuuma kolikko putosi kymmeniä prosentteja ATH-luvuistaan. Viime viikolla nähtiin jo ripeää palautumista. Esim. alle 20.000 taalan kurssiin pudonnut ”monsteri” YFI on palautunut jo lähes 40.000 dollariin.

Myös DeFi-markkinaan sijoitettu rahamäärä (TVL = Total Value Locked) on noussut viiden päivän takaisesta kuopastaan (6,14 miljardia) kymmeniä prosentteja (8,51 miljardia). Vaaditaan noin 15 % nousu, että DeFi-markkina on samalla tasolla kuin ennen romahdusta.

Yksi viikon DeFi-kohuista oli ehdottomasti bZx-protokolla, joka joutui hakkeroinnin kohteeksi jo kolmannen kerran tänä vuonna.

Mielenkiintoista tapauksessa on se, että varsin kokematon hakkeri saatiin kiinni transaktioiden jäljityksen avulla ja varat palautettiin. Kyse oli dollarimäärissä varsin pienestä summasta, noin 8 miljoonaa.

Yksi viime päivien suurimmista nousijoista on NXM-token. Kyseessä on Nexus Mutual -protokollan hallintatoken eli governance token. Nexus Mutual tarjoaa desentralisoidun vakuutuspalvelun DeFi-protokollien hakkerointeja ja älysopimus-bugeja vastaan.

Lue lisää tästä Medium-artikkelista. NXM-tokenin suora hankinta on hieman työlästä, mutta voit ostaa esim. Binancesta WNXM eli Wrapped NXM -tokenia, jonka kurssi seuraa NXM-tokenin arvoa. Lue lisää

Huom. Bitcoinkeskus julkaisi viime viikolla kattavan DeFi-oppaan, jossa käydään läpi kaikki aiheeseen liittyvä termistö. Julkaisemme pian myös vastaavan oppaan tunnetuimmista DeFi-palveluista. Aiheet käydään läpi myös Youtube-kanavalla.

Bitcoin Cashia uhkaa taas hard fork

Viime syksy oli varsin poikkeuksellinen Bitcoin Cashin historiassa. Yhteisö nimittäin selvisi vuodesta läpi ilman riitoja ja hard forkia. Nyt BCH-leirissä on niin sanotusti palattu arkeen, eli kryptovaluuttaa uhkaa marraskuun 2018 toisinto, jolloin Bitcoin SV sai alkunsa hard forkissa.

Bitcoin Cash syntyi alun perin elokuussa 2017, kun Bitcoin-yhteisö ei päässyt yksimielisyyteen skaalauskehityksestä. Bitcoin Cash -leiri halusi skaalauksen suurempien blokkien kautta ja erosi hard forkissa omaksi lohkoketjun haarakseen.

Vastaava tapahtui reilu vuotta myöhemmin Bitcoin SV:n kohdalla, joka on siis seurausta Bitcoin Cash- haaran jakaantumisesta. Nyt Bitcoin Cash -haara näyttäisi splittaavan uudelleen.

Suurinta riitaa aiheuttaa IFP eli Infrastructure Funding Proposal, joka otettaisiin käyttöön marraskuun puolivälissä. IFP:n tarkoituksena olisi jakaa 8 % siivu louhintapalkkioista erilliseen rahastoon, jonka tuottoja käytettäisiin Bitcoin Cashin kehitystyöhön.

Tämä ei kuulosta äkkiseltään kovin dramaattiselta muutokselta, mutta sille löytyy suuri periaatteellinen vastustus. Idea muistuttaa paljon Dashin nykyistä toimintamallia. Bitcoin Cashin keulahahmo Roger Ver on periaatetasolla Dashin kannattaja, mutta ei silti halua BCH:n siirtyvän siihen suuntaan.

Alla olevalla videolla Roger Ver kertoo omat näkemyksensä aiheesta sekä Bitcoin Cashista laajemmin.

Uusi forkki ja yhteisön jakautuminen ei olisi missään nimessä hyvä juttu Bitcoin Cashille, vaikka suurin osa jäisikin nykyisen ratkaisun taakse. Sirpaloituminen yhä pienempiin palasiin vain vauhdittaisi BCH:n alamäkeä.

Hyvä yhteenveto aiheesta sekä vastapuolen näkemys löytyy tästä artikkelista.

Binance Launchpool ja DeFi

Binance Coin (BNB) on ollut yksi kuluneen viikon parhaiten suoriutuneista altcoineista. Parhaimmillaan jopa 33,49 $ kurssissa käväissyt token alkaa pian kolkuttelemaan uusia ATH-lukemia, jos sama meno jatkuu.

BNB:n taustalla ovat uutiset Binance-leiristä. Maailman johtava kryptovaluuttapörssi laajenee jatkuvasti eri suuntiin, ja Binance-pörssistä on tullut todellinen monsteri, kun katsoo sen palveluvalikoimaa.

Viime viikolla esiteltiin kaksi merkittävää asiaa, joista ensimmäinen on Launchpool.

Launchpool keräsi nopeasti lähes 20 miljoonan dollarin edestä Binance Coineja steikkaukseen.

Launchpoolin voisi sanoa olevan ”CeDeFi” eli ”Centralized DeFi”. Käytännössä se tarjoaa aloittelijaystävällisen tavan ”farmata” uusia tokeneita. Voit steikata esim. Binance Coineja, jonka jälkeen saat palkintoja uusia markkinoille tulevia tokeneita.

Rekisteröidy tästä Binancelle

Ensimmäiset Launchpool-projektit ovat Bella ja Wing. Kyseessä jälleen uusi syy holdata Binance Coinia ja tapa poistaa sitä markkinoilta (staking), millä lienee pitkässä juoksussa kurssia nostava vaikutus, kun tähän yhdistetään muut BNB:n käyttökohteet ja Binancen coin burning -ohjelma.

Tämän lisäksi Binance on lanseerannut myös 100 miljoonan dollarin suuruisen rahaston DeFi-projektien kehitystä varten. ”We created a $100 million accelerator fund to empower emerging DeFi projects and drive collaboration between centralized finance (CeFi) and DeFi”

Kuten yllä oleva lainaus Binancen blogista kertoo, rahaston ideana on tuoda keskitetty ja hajautettu toimintamalli lähemmäs toisiaan.

Binance Smart Chain alkaa myös saada DeFi-protokollia, jotka kilpailevat pian Ethereumin kanssa. Kyseessä on EVM-yhteensopiva 3. sukupolven lohkoketju, joka haluaa saada oman osansa DeFi-buumista tarjoamalla skaalautuvuutta, jota Ethereumista ei nyt löydy.

Viime viikolla lanseeratun C.R.E.A.M. -projektin takana on Jeffrey Huang, jonka krypto-sijoittajat voivat muistaa Binance-alustalle siirtyneestä Mithril-projektista. C.R.E.A.M. on forkattu Compound-protokollasta, eli kyseessä on hajautettu lainapalvelu.

Lue lisää tästä Boxminingin artikkelista.

Apple rajoittaa Coinbasen mobiilisovellusta

Coinbasen toimitusjohtaja Brian Armsrong oli viime viikolla otsikoissa liittyen Appleen ja yhtiön politiikkaan koskien Apple Storen sovelluksia.

Coinbase on yksi markkinoiden suurimmista kryptovaluuttojen kauppapaikoista ja etenkin aloittelevien käyttäjien suosikki. Moni käyttää Coinbasen palveluita myös näppärän mobiilisovelluksen kautta, mutta nyt Apple heittää kapuloita rattaisiin koskien uusia ominaisuuksia.

Armstrongin mukaan, Apple on kieltänyt Coinbasea lisäämästä kahta merkittävää ominaisuutta appiinsa:

  1. Mahdollisuus tienata kryptovaluuttoja
  2. Yhteys DeFi-sovelluksiin

Coinbasen toimitusjohtaja twiittasi aiheesta pitkän ketjun:

Ensimmäinen ominaisuus liittyy Coinbase Earn -toimintoon. Kyseessä on käytännössä Coinbasen kehittämä oppimisympäristö, jossa voi tienata kryptovaluuttaa ilmaiseksi erilaisia tehtäviä suorittamalla eli oppimalla ko. kryptovaluutasta. Coinbase Earn ei ole käytössä kaikissa maissa.

Toinen ominaisuus olisi linkki alati kasvavaan DeFi-markkinaan. Nämä ominaisuudet ovat käytössä selainversion kautta, mutta Coinbase haluaisi lisätä ne myös mobiiliappiinsa.

Armstrong kertoo, että Coinbase on lähestynyt Applea useiden eri tahojen kautta, mutta neuvottelut eivät ole johtaneet mihinkään.

Markkinoiden aktiviteetti rajussa kasvussa

Moni sijoittaja on sitä mieltä, että paras merkki tietyn kryptovaluutan arvonnousulle on sen verkon aktiviteetti. Mitä enemmän verkkoa todella käytetään, sitä enemmän sijoittajia ja aktiivisia pelureita markkinoilla myös on.

Käydään läpi seuraavaksi muutamia lukuja mm. Ethereumiin ja Bitcoiniin liittyen. Bitcoin ei ole suoraan hyötynyt DeFi-buumista, mutta ”wanha kunnon” bittiraha on myös voimissaan. Tästä on hyvänä osoituksena hashraten eli louhintatehon uusi ennätys.

Bitcoin-verkon hashrate on yli 50 % suurempi kuin vuosi sitten ja yli 50 % korkeammalla kuin vuoden 2020 pohjat, jotka nähtiin halvingin jälkeen toukokuussa. Tämä kertoo ison rahan sijoittajien uskosta Bitcoinin tulevaisuuteen.

Bitcoinin louhintatuotot nousivat elokuussa yli 20 prosenttia peräti 368 miljoonaan dollariin. Lukema on nyt samalla tasolla kuin vuoden alussa, vaikka jokaisesta blokista irtoaa 6,25 bitcoinia eli reilut 65.000 dollaria vähemmän tuloa kuin puoli vuotta sitten.

DeFi-buumi näkyy huimalla tavalla Ethereum-louhijoiden kukkarossa. ETH-louhijat tienasivat 285 miljoonaa dollaria viime kuussa ja peräti 40 % tuotoista tuli transaktiomaksuista. Tämä on suoraan seurausta DeFi-palveluiden käytöstä, joissa valaat ovat maksaneet hurjan korkeita transaktiomaksuja.

Ethereum-louhijat eivät saaneet näin suurta pottia transaktiomaksuista edes joulukuussa 2017! Kokonaisuutena tuotot olivat suurimpia yli kahteen vuoteen, eli Ethereum-louhijat eivät ole tienanneet näin paljon sitten ICO-buumin.

DeFi-buumi näkyy myös perinteisissä pörsseissä, vaikka monet tokenit ostetaankin Uniswapista ja muista DEXeistä. Pörssien volyymi nousi heinä-elokuussa 75 %, mikä on suurin kuukausitason nousu sitten vuoden 2018 kevään.

Volyymin lisäksi pörssien sivuilla nähty liikenne oli korkeimmalla tasolla 14 kuukauteen, eli vastaavaa ei ole nähty sitten kesän 2019 Libra-buumin.

Image credit: Clifford Photography on Unsplash

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.