Uutiset
15
maalis
kryptouutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

15.3. Uutiskatsaus: EU, Ripple, Joe Biden, Ukraina, Fed

EU:n potentiaalinen Proof of Work -bänni kaatui äänestyksessä. Ripple sai tärkeän erävoiton oikeudessa. Joe Bidenin toimeenpanomääräys nähtiin Yhdysvalloissa positiivisena. Ukraina on saanut tukea kryptopörsseiltä. Fedin koronnostot alkavat.

EU äänesti Proof of Work -bännistä

EU:ssa on nähty kummallinen episodi Bitcoiniin liittyen. Uutisoimme viikko sitten hyvästä kehityksestä, kun EU:n kryptoregulaatiota koskevasta lakiehdotuksesta poistettiin Proof of Work -kolikoita koskeva kielto. Tilanne kehittyi kuitenkin nopeasti huonompaan suuntaan.

Proof of Work -bänni tuotiin yllättäen takaisin draftiin viime viikon perjantaina. Ajankohta oli varsin mielenkiintoinen, sillä äänestys lakiehdotuksesta tapahtui maanantaina iltapäivällä. Kryptoskenessä oltiin viikonloppuna (sekä maanantaina) kuin tulisilla hiilillä.

Tunnettu suomalainen Bitcoin-vaikuttaja Henry Brade tuomitsi ehdotuksen selväsanaisesti.

Onneksi järki voitti, ja EU-parlamentissa äänestettiin tuloksella 30 vs. 23 PoW-bänniä vastaan. Käytännössä äänestys koski kahta eri versiota liittyen Bitcoinin louhintaan, joista toinen olisi tähdännyt PoW-pohjaisten kryptovaluuttojen (kuten Bitcoin) de facto bänniin yritystasolla tarkoittaen louhinnan lisäksi myös Bitcoinin treidausta kryptovaluuttapörsseissä.

Ilmeisesti laki ei olisi puuttunut yksityishenkilöiden omistusoikeuteen. Se olisi silti ollut todella huono signaali EU-tasolla innovaatioita ja Bitcoinin ympärillä toimivaa kehitystyötä kohtaan.

Äänestykseen osallistui kolme suomalaista meppiä: Sirpa Pietikäinen, Eero Heinäluoma ja Silvia Modig. Kaikki äänestivät PoW-bännin puolesta.

Bitcoin-myönteisempää ehdotusta ajanut MEP Stefan Bergen kommentoi tulosta seuraavasti:

By adopting the MiCA report, the European Parliament has paved the way for an innovation-friendly crypto-regulation that can set standards worldwide. The regulation being created is pioneering in terms of innovation, consumer protection, legal certainty and the establishment of reliable supervisory structures in the field of crypto-assets. Many countries around the world will now take a close look at MiCA.

Lainaus on poimittu EU:n virallisesta tiedotteesta.

Yksi taistelu on voitettu, mutta Bitcoin-louhintaa tullaan käsittelemään vielä muissa yhteyksissä EU-tasolla. Kannattaa lukea tämä Patrick Hansenin Twitter-ketju, jossa käsitellään äänestystuloksen vaikutuksia sekä tulevia skenaarioita.

Ripple sai tärkeän erävoiton oikeudessa

Jatketaan regulaatioon liittyvillä uutisilla. Jos Bitcoin sai tärkeän erävoiton EU-alueella, niin Ripplen leirissä voidaan todeta samaa Atlantin toisella puolella.

Osa lukijoista saattaa muistaa uutisen yli vuoden takaa. Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova SEC haastoi Ripplen oikeuteen joulukuussa 2020. Kyse on siitä, täyttääkö Ripplen lanseeraama XRP-token arvopaperin määritelmän. Englanniksi puhutaan termistä security.

Vastaavaa keskustelua on käyty myös muiden kryptovaluuttojen kohdalla. Kyseessä on iso juttu, sillä arvopapereita koskevat eri säädökset, eivätkä kryptovaluuttapörssit kuulu tällä hetkellä niiden piiriin. Arvopaperiksi luokiteltavaa kolikkoa ei voisi siten treidata kryptovaluuttapörsseissä. Tästä syystä amerikkalaispörssit poistivat XRP:n jo varmuuden vuoksi valikoimistaan.

Arvopaperin määritelmä on kuitenkin ongelmallinen, sillä sen perusteena käytetty Howey Test on peräisin 1930-luvulta. Digitaalisten valuuttojen luokittelu lähes 90 vuotta vanhan määrityksen perusteella ei ole järkevää. Toistaiseksi parempaakaan ohjenuoraa ei ole olemassa.

Ripple vs. SEC case on ollut käsittelyssä jo yli vuoden ajan. Ripple on saanut välillä muitakin erävoittoja, mutta puolustus nappasi viime viikolla ison päänahan.

Kyse on termistä fair defense. Ripple on argumentoinut, että SEC:llä on ollut vuosikausia aikaa huomauttaa asiasta ja tuoda esiin regulaatio-ongelmia XRP-tokeniin liittyen. SEC ei ole kuitenkaan tehnyt mitään. Vuonna 2020, seitsemän vuotta XRP-tokenin lanseerauksen jälkeen, SEC haastoi yhtäkkiä Ripplen perustajat oikeuteen.

Ilmeisesti SEC pyrki estämään tämän faktan käytön puolustuksessa, mutta oikeus oli Ripplen kannalla. Miten iso voitto tämä lopulta on, aika näyttää. Oikeudenkäynnin odotetaan kestävän vielä vuoden 2022 loppuun. Jos aihe kiinnostaa tarkemmin, Youtubesta löytyy lukuisia kanavia, jotka seuraavat Ripple vs. SEC -tapausta sekä Ripple kurssia lähes päivittäin.

SEC on saanut valtavasti kritiikkiä sen tavasta toimia. Englanniksi käytetään termiä regulation by enforcement. Viranomaisen kuuluisi ensin säätää lait ja luoda regulaatio, jonka jälkeen alan toimijat voivat alkaa noudattaa sitä. Nyt SEC luo ennakkotapauksia haastamalla alan toimijoita oikeuteen yksi kerrallaan.

Joe Bidenilta kauan odotettu toimeenpanomääräys

Jatketaan regulaatioon liittyvillä uutisilla Yhdysvalloista. Viime viikolla saatiin kauan odotettu toimeenpanomääräys eli executive order kryptovaluuttasektoria kohtaan. Joe Bidenin käsky ei ollut erityisen tarkka detaljien osalta, mutta se otettiin kryptoskenessä vastaan positiivisesti.

Yhdysvaltain presidentin executive order on ikään kuin pikakaista kongressin ohi. Sen avulla voidaan luoda nopeita säädöksiä sekä ohjeita viranomaisille. Presidentti voi myös peruuttaa edeltäjiensä vastaavia käskyjä.

Bidenin toimeenpanomääräys ei tuonut suoraan pöydälle uusia lakeja. Se oli enemmänkin toimintakäsky maan eri viranomaisille koordinoida ja valmistella regulaatioita kryptovaluuttoihin liittyen. Alla oleva video tiivistää aiheen viidessä minuutissa.

Jos haluat pysyä kärryillä Yhdysvaltojen regulaatioon liittyvissä uutisissa, kannattaa seurata Blockchain Association -yhdistyksen Jake Chervinskya. Hän kommentoi Bidenin toimeenpanomääräystä myös hyvin positiiviseen sävyyn.

Tässä vaiheessa lienee selvää kaikille, että regulaatio tarkentuu kryptovaluuttojen osalta kaikkialla. Yhdysvalloissa, EU:ssa sekä Aasian maissa. Tärkeintä on nyt se, että poliitikot eivät tee hätäisiä ja innovaatioita tappavia päätöksiä. Tämä oli juuri riski edellä mainitussa EU-äänestyksessä.

Yhdysvalloissa edetään myös oikeaan suuntaan. Kryptovaluuttasektori otetaan nyt maan hallinnossa vakavasti, ja sitä halutaan säädellä paremmin. Yhdysvallat haluaa silti tukea innovaatiota ja alan tuomia työpaikkoja. Toivottavasti sama linja otetaan myös Euroopassa.

Kryptovaluuttapörssit tukevat Ukrainaa

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kestänyt pian kolme viikkoa. Sodan seuraukset ovat nostaneet myös kryptovaluutat esille monin eri tavoin. Bitcoiniin ovat turvautuneet sekä ihmiset sodan keskellä että ruplan romahdukselta suojautuvat venäläiset.

Ukraina on ottanut vastaan myös lahjoituksia kryptovaluutoilla sodan alkupäivistä lähtien. Kryptolahjoitusten summa oli saavuttanut viikko sitten lähes 60 miljoonaa dollaria. Ukrainan IT-sektorin kehityksestä vastaava apulaisministeri Alex Bornyakov kertoi viime viikolla, mitä lahjoituksilla on saatu.

Myös kryptovaluuttapörssit ovat olleet aktiivisia. Uutisoimme jo aiemmin siitä, miten pörssit kieltäytyivät bännäämästä kaikkia venäläisiä asiakkaita. Pörssit ovat kyllä estäneet pakotteiden kohteena olevia tilejä sekä kryptovaluuttaosoitteita. Esimerkiksi Coinbase on blokannut 25.000 kryptovaluuttaosoitetta viranomaisten pyynnöstä. Suurin osa näistä blokeista on tehty jo ennen Ukrainan sotaa.

Yhdysvaltalainen Kraken-pörssi kertoi viime viikolla peräti 10 miljoonan dollarin lahjoituksesta. Kraken lahjoittaa 1000 dollarin arvosta bitcoinia ukrainalaisille asiakkailleen. Lahjoitukset saadaan mm. venäläisasiakkaiden treidauspalkkioista.

Myös Binance Charity on auttamassa aktiivisesti. Sen tavoitteena on kerätä 20 miljoonaa dollaria Ukrainan tukemiseksi.

FTX-pörssi tekee puolestaan yhteistyötä suoraan Ukrainan hallituksen kanssa. Se on mukana äskettäin avatussa Aid For Ukraine -palvelussa, joka on kerännyt artikkelin kirjoitushetkellä lähes 50 miljoonaa dollaria.

Palvelun kautta voi lahjoittaa yhdeksää erilaista kryptovaluuttaa. FTX hoitaa kryptotalletukset fiat-rahaksi ja lähettää tukidollarit sitten Ukrainan keskuspankin tilille.

Fedin koronnostot alkavat

Tällä viikolla siirrytään uuteen aikakauteen. Nollakorkojen ja löysän rahan bileet ovat nyt ohi – ainakin toistaiseksi. Syynä on tietysti inflaation raju nousu, jolle ei näy loppua. Olemme käsitelleet tätä aihetta lukuisia kertoja myös aiemmissa uutiskatsauksissa.

Viime viikolla saatiin taas uusia merkkipaaluja aiheeseen liittyen. Torstaina julkaistiin Yhdysvaltojen tuoreet inflaatiolukemat. Kuluttajahintojen nousua kuvaava CPI kohosi lähes puoli prosenttiyksikköä viime kuusta 7,9 prosenttiin. Kyseessä on siis year-over-year lukema eli 7,9 prosenttia kuvaa hintojen nousua vuoden takaisesta.

Inflaatiota ajaa rajusti ylös etenkin autoihin ja polttoaineisiin liittyvät kustannukset. Polttoaineen hinnannousu on näkynyt viime aikoina myös Suomessa.

Monien mielestä todellinen inflaatio on paljon korkeampi. Yksi syy tähän on vain 4,7 prosenttia koholla oleva shelter. Vuokrat ovat Yhdysvalloissa koholla toista kymmentä prosenttia joka puolella, mutta asumiskustannusten laskennassa ei käytetä todellisia vuokria.

Yhdysvaltain keskuspankki eli Fed suoritti myös viimeiset arvopaperiostonsa noin viikko sitten. Tämä markkinoiden tukiohjelma käynnistyi koronakriisin aikaan keväällä 2020. Fed ilmoitti jo vuoden 2021 lopulla ajavansa arvopaperiostot nollaan ennen kuin korkoja voidaan nostaa.

Nyt luvassa on sitten mielenkiintoinen näytelmä. Ukrainan sodan seuraukset uhkaavat maailman taloutta erilaisilla kriiseillä. Energian hinnannousu sekä potentiaalinen ruokakriisi ovat etenkin tapetilla. Tämän lisäksi myös Yhdysvaltain talous uhkaa mennä taantumaan.

Myös osakemarkkinat ovat jo nyt heikossa hapessa. Yhdysvaltain S&P 500-indeksi on käynnistynyt vuoden 1928 jälkeen heikommin vain kolme kertaa.

Fed on nyt todella tukalassa paikassa. Se haluaisi tukea markkinoita, mutta korkea inflaatio pakottaa sen nostamaan korkoja. Liian tiukka kiristys rahapolitiikkaan voi kuitenkin romahduttaa osakkeita entisestään.

Moni analyytikko uskoo Fedin nostavan korkoja lupaustensa mukaisesti. Vuosi 2022 on nimittäin Yhdysvalloissa vaalivuosi. Marraskuussa käydään ns. välivaalit, jossa valitaan edustajainhuoneen kaikki edustajat sekä kolmannes senaattoreista. Vaalikansan suurin huolenaihe on tällä hetkellä inflaatio. Se pakottaa poliitikot tekemään ongelmalle jotain, mikä taas ohjaa myös Fedin politiikkaa.

Markkina ennakoi tällä hetkellä 6-7 koronnostoa vuodelle 2022, joten pienin askelin tehtävät korotukset on hinnoiteltu jo sisään. Moni odottaa Jerome Powellin kertovan 0,25 prosenttiyksikön nostosta ohjauskorkoon tällä viikolla.

Jos Powell yllättää markkinat ennakoitua kovemmalla kiristyksellä, luvassa on laskua osakkeisiin ja varmasti myös kryptovaluuttoihin.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!