Uutiset
15
maalis
bitcoinkeskus uutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

15.3. Markkinakatsaus: Takana tapahtumaköyhä viikko

Bitcoinin kurssi ei ole juuri viikon takaisesta liikkunut. Epävarmuus vaivaa edelleen sijoittajia, minkä lisäksi Fed aloittaa tällä viikolla koronnostonsa. Terran Luna-token sekä UST-stablecoin ovat vahvassa nousussa. Terran protokollat ovat nousseet myös DeFi-sektorissa. Myös THORChainin RUNE-token on pärjännyt hienosti.

Bitcoinin kurssi pysynyt paikallaan

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 38.700 dollaria. Lukema oli viikko sitten 38.900 taalaa, eli kurssi on pysynyt käytännössä paikallaan. Viime päivät ovat olleet varsin tapahtumaköyhiä Bitcoinin osalta.

Alla olevassa grafiikassa näkyy Bitcoinin kurssikehitys noin puolen vuoden ajalta. Sininen trendilinja on 50 päivän liukuva keskiarvo ja purppura linja puolestaan 200 päivän liukuva keskiarvo. Nämä ovat perinteisesti bull-markkinaa kuvaavia trendilinjoja.

btc-150322

Bitcoinin kurssi on edelleen tukevasti 200 päivän keskiarvon alapuolella, kun taas 50 päivän keskiarvo näyttäisi toimivan vastuksena kurssinousulle.

Edeltävä viikko oli varsin tasaista sivuttaisliikettä 39.000 dollarin tuntumassa. Ainoa poikkeus nähtiin torstaina, jolloin Bitcoinin kurssi teki klassisen Bart-kuvion.

Bitcoinin korrelaatio osakemarkkinoihin on edelleen selvä, vaikka erojakin alkaa syntyä. Teknologiayhtiöitä kuvaava Nasdaq 100 -indeksi on sahannut helmikuun alusta joka viikko syvempään kuoppaan. Bitcoin on sen sijaan ollut jo kuukauden päivät sivuttaisliikkeessä.

Isossa kuvassa mikään ei ole suuremmin muuttunut viikon takaisesta. Ukrainan sodan vaikutukset näkyvät Venäjän pakotteiden kautta ympäri maailmaa. Sijoittajat pohtivat jatkuvasti mahdollista energia- tai ruokakriisiä. Lisäksi Kiinan ja Venäjän suhde on ollut paljon tapetilla.

Kiina puhuttaa myös muista syistä. Maan osakemarkkina on rajussa alamäessä, mikä näkyy etenkin jättiläisyhtiöiden kurssissa. Alla oleva Alibaban kurssigrafiikka on karua katseltavaa.

Myös koronatartuntojen määrä on noussut Kiinassa viime aikoina. Maan teknologiahubina tunnettu Shenzhen määrättiin viikonloppuna lockdowniin tästä syystä. Uudet lockdownit voivat aiheuttaa taas hidasteita tuotantoketjuihin, mikä pahentaisi inflaatiota entisestään Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Fed aloittaa myös tällä viikolla kauan odotetut koronnostonsa. Kävimme aihetta hieman tarkemmin läpi uutiskatsauksen puolella. Korkea inflaatio pakottaa Yhdysvaltain keskuspankin toimiin, vaikka osakemarkkinat ovat jo heikossa hapessa.

Markkinoilla on edelleen valtavasti epävarmuustekijöitä. Koska kryptovaluutat nähdään pääosin korkean riskin sijoituskohteena, ne joutuvat kärsijän rooliin osakkeiden peesissä. Sijoittajien kannattaa olla edelleen hyvin varovaisia riskinoton suhteen.

Terra Luna jälleen vahvoilla

Bitcoinin markkinaosuus on artikkelin kirjoitushetkellä 43,6 prosenttia. Lukema on pysynyt suurin piirtein paikallaan viikon takaisesta. Tämä heijastuu myös altcoin-markkinaan, jossa ei ole nähty suuria muutoksia.

Alla olevalla lista näyttää top 15 kryptovaluutat sekä niiden kurssikehityksen Bitcoiniin verrattuna (24h, 7pv, 30pv).

altit-150322

Yksi nimi erottuu selkeästi edukseen: Terra Luna. Kyseinen token veti henkeä viime viikolla suorittaen hieman markkinaa heikommin, mutta Luna on palannut jälleen nousukiitoon. Sen kurssia vauhdittaa Terran UST-stablecoinin jatkuva kasvu.

Luna-tokeneita poltetaan jokaisen UST-kolikon luontivaiheessa. Terran stablecoin on matkalla kovaa vauhtia kolmanneksi suurimmaksi vakaavaluutaksi. Sen markkina-arvo on noussut pelkästään viime viikon aikana yli 700 miljoonaa dollaria. UST:n markkina-arvo on noussut vuoden 2022 aikana lähes 50 prosenttia.

Terran perustaja Do Kwon teki myös miljoonan dollarin vedon Lunan kurssiin liittyen. Vedon toinen osapuoli on treidaaja Sensei Algod, jonka näkemys Lunan kurssikehityksestä on hyvin negatiivinen.

Top 100 -listalta löytyy myös muita hyvin pärjänneitä kryptovaluuttoja. Viikon ehdoton ykkönen on THORChainin RUNE-token. Se on noussut viikossa noin 84 prosenttia Bitcoiniin nähden. RUNE on ainoa altcoin, jonka kurssinousu ylittää 20 prosenttia.

Taustalla on uutinen liittyen synteettisiin assetteihin.

THORChainin synteettiset tokenit ovat johdannaisia, joiden takauksena on puolet RUNE-tokenia sekä puolet varsinaisesta assetista. Voit lukea projektista tarkemmin Bitcoinkeskuksen oppaasta.

Myös privaattikryptot Zcash (+16 %) ja Monero (+10 %) ovat pärjänneet hyvin muuhun markkinaan nähden. Taustalla lienee sijoittajien spekulointia liittyen Venäjän sanktioihin. Privaattikolikot voisivat olla pakotelistalla oleville henkilöille yksi tapa turvata omaisuutta.

Terra ja Cronos DeFi-sektorin voittajia

Tarkastellaan sitten DeFi-markkinaa. Isossa kuvassa ei ole tapahtunut mitään merkittävää viime viikon jälkeen. Seitsemän päivän takainen TVL-mittaus oli 195 miljardia dollaria. Tänään tuo lukema on 197 miljardia. DeFi-sektori on edennyt muun markkinan kanssa lähinnä vaakasuoraan.

Alla olevat grafiikat ja listat löytyvät defillama.com-sivustolta.

defi-tvl-150322

Edellä mainitun Terran menestys näkyy todella selvästi protokollatasolla. Lido ja Anchor ovat ainoat protokollat, joiden TVL on noussut merkittävästi seitsemässä päivässä. Näistä Anchor on sataprosenttisesti Terra-alustalla, mutta Lidon TVL:stä noin puolet on myös Ethereumissa.

Kuukausitasolla ero on vieläkin selvempi. Neljäntoista suurimman protokollan joukossa ei ole yhtään TVL:ää kasvattanutta protokollaa Lidon ja Anchorin lisäksi. Lidon TVL on noussut 48 % ja Anchorin 55 % edeltävän 30 päivän aikana.

defi-prot2-150322

Anchor nousi samalla Convex Financen ohi neljännelle sijalle. Jos nykyinen meno jatkuu, Lido ja Anchor ohittavat viikon sisällä myös kakkospaikalla olevan Makerin. Curven marginaali on vielä toistaiseksi varsin selkeä paalupaikalla. Listan loppupäästä on syytä huomioida, että Wrapped BTC sekä Multichain puuttuvat jostain syystä tällä hetkellä.

Tarkastellaan lopuksi lohkoketjujen tilannetta. Terra on ainoa kärkipään lohkoketjuista, jonka TVL on noussut yli kymmenen prosenttia. Sen likviditeeti on nyt jo yli kaksi kertaa niin suuri kuin kolmantena olevan BNB Chainin.

defi-chains-150322

Fantomin alamäki on jatkunut viikon takaisesta. Taustalla on pääkehittäjä Andre Cronjen yllättävä vetäytyminen alalta, josta uutisoimme viikko sitten. Fantomin TVL on laskenut enemmän kuin minkään muun top 20 -lohkoketjun. Samalla se on menettänyt viidennen sijansa Solanalle.

Suurin nousija on Crypto.comin älysopimusalusta Cronos. Sen DeFi-sektori kasvaa tällä hetkellä lupaavasti. Useat Cronos-alustalla olevat sovellukset ovat nostaneet TVL-lukemaansa kymmeniä prosentteja viikon aikana.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!