Uutiset
15
maalis
laptop kuva

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

15.3. Markkinakatsaus: Uusi Bitcoin ATH ja maanantain dumppi

Bitcoin rikkoi viikonloppuna uudet ATH-lukemat! Riemua ei jatkunut pitkään, sillä markkinoilla nähtiin kova dumppi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Taas kerran. Tämä skenaario on tullut tutuksi vuoden 2021 aikana. Altcoinit ovat pahasti pakkasella Bitcoiniin nähden muutamia poikkeuksia sekä NFT-tokeneita lukuun ottamatta. DeFi-skenessä on sen sijaan rauhallisempaa jo neljättä viikkoa putkeen; BSC vs Ethereum vs Cardano -taistelu näyttäisi olevan toistaiseksi tauolla.

Rekisteröidy Binancelle

Markkinakatsaus: Bitcoin

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä 57.000 dollaria. Viikko sitten lukema oli 50.000 taalaa, joten takana on mukavaa kasvua.

Maanantain mittaus on itse asiassa matalin mittaus moneen päivään. Bitcoinin kurssi kohosi viikonloppuna yli 60.000 dollariin ja rikkoi uudet ATH-lukemat. Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä nähtiin kuitenkin raju dumppi.

btckurssi20210315

Bitcoin putosi noin 61.000 dollarista lähes 54.000 dollariin aamuyön tunteina. On mielenkiintoista, että vuosi 2021 jatkuu viikosta toiseen tällaisella kaavalla. Olemme nähneet todella monta dumppia markkinoilla juuri sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Kurssi näyttäisi usein sulkevan Bitcoin futuurien jättämän aukon, mutta nyt takana oli muitakin uutisia. Tunnettu analyytikko Willy Woo uskoo markkinoiden paniikin johtuneen virheellisestä datasta.

Mistä tällainen panikointi johtuu? Ostot ja myynnit ovat nykyisin pitkälti bottien ja algoritimien pelikenttä. Tietyt sijoittajat ovat ohjelmoineet bottinsa myymään siinä tapauksessa, jos on-chain datasta havaitaan suuria siirtoja pörsseihin.

Suuri transaktio lompakosta pörssiin viittaa (ainakin teoriassa) jonkun tehon olevan myyntiaikeissa. Näin botit pyrkivät tekemään ”front running” -operaation eli myymään ennen kuin kurssi putoaa.

Osa sijoittajista säikähti Reutersin ja muiden mediatalojen uutisia Intiasta. Kyseessä on taas kerran uutisoitu Bitcoin-bänni, joka on jälleen kerran feikkiuutinen. Intia ei ole bännäämässä kryptovaluuttoja.

Kaikki tällainen on pelkkää melua ja uutissaastetta pitkässä juoksussa. Fiksu sijoittaja käyttää näitä tilanteita hyödyksi ja tankkaa lompakkoonsa bitcoineja ALE-hintaan. Vastaavaa heiluntaa nähdään markkinoilla jatkuvasti. Kannattaa silloin tehdä zoom out -operaatio kurssigrafiikasta ja katsoa isoa kuvaa.

Jos maanantain dumppi kiukuttaa, muistele tilannetta vuosi sitten. Viime viikolla vietettiin mustan perjantain (13.3.2020) vuosipäivää. Jokainen markkinoilla mukana ollut muistaa varmasti sen tapahtumat. Tsekkaa tästä Bitcoinkeskuksen uutisointi vuoden takaisista tapahtumista.

Tällaista oli meno markkinoilla vuosi sitten:

Bitcoin kävi pahimmillaan noin 3800 dollarin tasolla. Koko markkina romahti noin 50 prosenttia yhdessä päivässä. Tämä on lisäksi tasolta, joka oli jo valmiiksi kymmeniä prosentteja helmikuun kurssihuippuja alempana. Kukapa olisi uskonut tässä koronapaniikissa, että Bitcoin on maaliskuussa 2021 yli 60.000 dollaria?

Historiallisesti, tällaiset romahdukset ovat aina olleet parhaita ostopaikkoja. Muista se, kun portfoliosi punertaa seuraavan kerran. Ostaminen kurssiromahduksen aikaan ei ole henkisesti helppoa. Kovahermoiset sijoittajat palkitaan lopulta parhaiten.

Mitä odotuksia Bitcoinkeskuksella on tälle viikolle? Todennäköisesti Bitcoin palautuu dumpista nopeasti takaisin nousu-uralle. Uusia ATH-lukemia testataan taas pian. Isossa kuvassa mikään ei ole muuttunut, eli bull-markkina jatkuu edelleen vahvana kohti 100.000 dollarin kurssia.

Markkinakatsaus: Altcoinit

Bitcoinin markkinaosuus on artikkelin kirjoitushetkellä 61,4 prosenttia. Viikko sitten oltiin tasan 60 prosentissa. Molemmat lukemat mahtuvat hyvin viime kuukausien vaihteluväliin 60-63 prosenttia.

BTC-dominanssin kasvun taustalla on viikonlopun heilunta. Ensin Bitcoinin kurssinousu ATH-lukemiin ja sitä seurannut markkinan ravistelu. Yleensä tällaiset liikkeet ovat myrkkyä alteille. Suurempaa nousu- tai laskutrendiä ei ole kuitenkaan näkyvissä. Alttien ja Bitcoinin välinen suhde on pysynyt pitkään samana.

Katsotaan sitten top 15 -altcoineja Coinpaprika-sivuston kautta. Kuten aina, lukemat ovat siis Bitcoiniin, ei dollariin nähden.

altit20210315

Tulos ei ole yllättävä, kun huomioi edellä mainitun Bitcoin-dominanssin nousun. Lähes kaikki tunnetut altcoinit ovat selvästi pakkasella Bitcoiniin nähden. Viikon ehdoton raketti on THETA, jonka huikea kurssikehitys on nostanut tokenin jo top 15 -listalle. Thetan lohkoketjussa on dual-token järjestelmä, eli erillinen gas-token nimeltään Theta Fuel. Myös TFUEL on raketoinut tuhansia prosentteja lyhyessä ajassa.

Eri kryptovaluuttalistauksissa on hieman hajontaa sen suhteen, millä sijalla mikäkin token tarkalleen on. Esimerkiksi Uniswap näkyy Coinpaprika-sivustolla yhä sijalla 15, vaikka Coinmarketcap ja Coingecko näyttävät viikko sitten muuttunutta sijalukua kahdeksan.

Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalla julkaistiin viime viikolla suuri markkinakatsaus. Video on saanut aiempien tapaan paljon kommentteja ja tykkäyksiä. Siinä käydään läpi markkinoiden parhaat sijoituskohteet juuri nyt.

Suositut NFT-pelit Decentraland, Chiliz ja Enjin ovat pärjänneet altcoineista erinomaisesti. Tähän vaikuttaa käynnissä oleva NFT-buumi.

Samaa voidaan sanoa Polygon/Matic -projektista. Se on yksi markkinoiden kuumimpia tokeneita ja noussut viikossa +74 prosenttia myös Bitcoiniin nähden. Se lisättiin viime viikolla myös Coinbasen tarjontaan.

Alttimarkkina on siis jakaantunut selkeästi voittajiin ja häviäjiin. DeFi-kolikot ja ”blue chip” altit eivät ole tällä hetkellä suosiossa. NFT-sektori sekä valitut platform-projektit keräävät sijoittajien rahaa.

Markkinakatsaus: DeFi

DeFi-markkina on edelleen suvantovaiheessa. Tästä olemme maininneet myös aiempien viikkojen katsauksessa. Ethereum-pohjaisen markkinan TVL kolminkertaistui vuoden alusta helmikuun puoliväliin. Edeltävä kuukausi on poljettu pitkälti paikallaan. Alla oleva kuva on Defipulse-sivustolta.

defi20210315

TVL on noin kymmenen prosenttia viime viikkoa korkeammalla, mutta isossa kuvassa kasvutrendi on silti pysähtynyt.

Top 5 -listalla on tapahtunut pientä muutosta, eli SushiSwap on siirtynyt kuudennelta sijalta suoraan neljänneksi. SushiSwapin suosiota on lisännyt tokenin tulo Coinbasen valikoimiin sekä Polygon/Matic-yhteistyö, mikä auttaa skaalautumisessa.

On myös syytä mainita Compoundin todella merkittävä kasvu: TVL on noussut viime viikosta yli miljardi dollaria. Compound haastaa nyt jo Makerin asemaa ykköspaikalla. TVL ei kerro suoraan palvelun suosiosta, mutta kyseessä on yksi tärkeä mittari.

Binance Smart Chainin DeFi kertoo pitkälti samaa kuin Defipulsen grafiikka. Alla oleva kuva on Defistation-sivulta, joka seuraa BSC:n DeFi-appeja.

defibinance20210315

Binance Smart Chainin TVL on polkenut myös paikallaan kuukauden päivät. Tällä hetkellä lukema on tasoittunut 12 miljardin dollarin maastoon. BSC:n suosituimmat DeFi-protokollat ovat edelleen Venus ja PancakeSwap. Tämä kaksikko vastaa noin 75 % Binance Smart Chainin DeFi-likviditeetistä.

Käynnissä oleva NFT-buumi on vienyt selvästi sijoittajien kiinnostuksen. Viime viikon suurin kohu tuli Beeple-nimisen artistin työstä, josta maksettiin peräti 69 miljoonaa dollaria!

NFT-buumi etenee todennäköisesti ICO-buumin ja DeFi-rallien tavoin sykleissä. Jossain vaiheessa suurin NFT-huuma hyytyy, ja sijoittajat kiinnostuvat taas muista kohteista.

Tällä hetkellä DeFi tai NFT ei vaikuta erityisen hyvältä sijoituskohteelta. Suosituimmat NFT-tokenit ovat hieman ylihintaisia, ja DeFi on puolestaan pahasti paitsiossa. Altcoin-sijoittajan kannattaa haistella markkinoilta merkkejä siitä, mikä on seuraava suuri trendi.

Nyt on myös hyvä aika opiskella NFT- ja DeFi-kenttää paremmin, sillä molemmat sektorit ovat tulleet jäädäkseen. NFT- ja DeFi-tokeneista löytyy jatkossakin paljon hyviä sijoituskohteita.

Image credit: XPS on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.