Uutiset
15
helmi
kryptovaluuttauutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

15.2. Uutiskatsaus: Bitfinex, Super Bowl, Blackrock, BlockFi, Binance

Yhdysvaltain oikeusministeriö tiedotti FBI:n pidättäneen kaksi henkilöä liittyen vuoden 2016 Bitfinex-hakkerointiin. Superbowlissa nähtiin lukuisia kryptovaluuttapörssien mainoksia. Maailman suurin sijoitusyhtiö Blackrock aikoo tarjota kryptovaluuttojen treidausta. BlockFi päätyi sopimaan SEC:n kanssa. Binance teki 200 miljoonan dollarin sijoituksen Forbesiin.

FBI pidätti kaksi henkilöä liittyen vuoden 2016 Bitfinex-hakkerointiin

Viime viikon suurin uutispommi tulee Yhdysvalloista. Maan oikeusministeriö kertoi tiistaina 8.2. pidätyksestä liittyen vuonna 2016 tapahtuneeseen Bitfinex-hakkerointiin. Kyseessä on yksi koko kryptoskenen suurimmista hakkeroinneista ja samalla myös pidätyksistä.

Bitfinex oli tietomurron tapahtumahetkellä markkinoiden johtavia kryptovaluuttapörssejä. Sen maine sai kuitenkin elokuussa 2016 kolauksen, josta Bitfinex ei ole täysin toipunut. Pörssi menetti hakkeroinnissa noin 120.000 bitcoinia, arvoltaan tämän päivän kurssilla 5,2 miljardia dollaria. Nykyisin Bitfinex on selvästi perässä markkinoiden johtavia kauppapaikkoja sekä volyymilla että asiakasmäärillä mitattuna.

Hakkerointi on myös viimeisin suuren luokan tietomurto, jonka seurauksena suoritettiin kryptoskenessä bail-in. Kyseessä on bail-outin vastakohta, eli suomennettuna Bitfinex vähensi jokaisen asiakkaan tilin saldosta 36 prosenttia estääkseen yhtiön menemisen konkurssiin.

Nyt FBI on pidättänyt kaksi henkilöä tapaukseen liittyen: Ilya Lichtenstein (34) sekä hänen vaimonsa, Heather Morgan (31). Etenkin Morgan on herättänyt hämmennystä sosiaalisessa mediassa. Tsekkaa alla olevan videon lisäksi myös tämä Twitter-lanka, jossa käydään läpi paljon tapauksen yksityiskohtia.

Kuten yllä oleva video kertoo, Heather Morgan on wannabe-räppäri, jonka musiikilliset ansiot ovat monien mielestä vähintäänkin kyseenalaiset. Eikä tässä vielä kaikki. Morgan on myös entinen Forbes-lehden toimittaja ja julkaissut mm. artikkelin otsikolla Experts Share Tips To Protect Your Business From Cybercriminals.

Voisi kuvitella, että miljardiluokan puhalluksen tehnyt kaksikko olisi vetäytynyt maan alle. Päinvastoin. Lisäksi he ovat asuneet koko ajan New Yorkissa eli käytännössä oikeusministeriön naapurissa.

Lichtenstein ja Morgan onnistuivat pesemään noin 25.000 bitcoinia kaikkien näiden vuosien aikana. He olivat luoneet lukuisia eri feikki-identiteettejä sekä tuhansia lompakoita. Viimeinen niitti pidätykseen oli FBI:n saama lupa päästä käsiksi Lichtensteinin käyttämään pilvipalveluun. Hän säilytti Bitcoin-osoitteita sekä privaattiavaimia online-pilvipalvelussa, josta FBI nappasi ne.

Vaikka pidätykset on tehty ja varat takavarikoitu, tapauksen ympärillä on paljon kysymysmerkkejä. Monien analyytikoiden on vaikea uskoa, että Lichtenstein ja Morgan olivat todella hakkeroinnin takana. Lainaus Decryptin artikkelista.

It seems impossible to marry the sheer extent of the alleged crime with the meme-rich videos of these two ‘influencers’ who appear as far away from being master criminals as it is possible to be.

Oliko varsinainen hakkerointi suoritettu jonkun muun henkilön toimesta, joka on edelleen vapaalla jalalla? Toinen suuri kysymys koskee FBI:n hallussa olevia bitcoineja. Palauttaako Yhdysvallat varastetut bitcoinit takaisin Bitfinex-pörssille, vai mikä niiden lopullinen kohtalo on?

Kyseessä on joka tapauksessa historiallisen kokoluokan rikos, josta saadaan taatusti lisää mielenkiintoisia yksityiskohtia. Ei mikään ihme, että Netflix kertoi jo tilanneensa tuotannon tapahtuneesta.

Päivitys: Artikkelin julkaisun jälkeen on tullut uutinen, että Heather Morgan on vapautettu takuita vastaan. Ilya Lichtenstein pysyy kuitenkin vangittuna.

Coinbasen Super Bowl -mainos kaatoi palvelun

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä pelattiin legendaarinen Super Bowl. Kyseessä on amerikkalaisen jalkapallon eli NFL:n kauden loppuottelu. Tämän kauden mestariksi kruunattiin Los Angeles Rams, joka voitti finaalissa Cincinnati Bengasin 23–20.

Super Bowl on kuuluisa sen väliaikashowsta sekä mainoksista. Super Bowlin mainossekunnin lienevät kalleimpia, mitä koko planeetalta löytyy. Tänä vuonna nähtiin odotetusti useita mainoksia tunnetuilta kryptovaluuttapörsseiltä.

Suurimmat otsikot sai aikaan Coinbase. Yhtiö käytti julkisuudessa olleiden tietojen mukaan jopa 14 miljoonaa dollaria mainokseen, jossa QR-koodi leijaili tv-ruudulla minuutin ajan.  QR-koodin skannaamalla päätyi rekisteröintisivulle, minkä kautta uusi asiakas saa $15 arvosta bitcoineja avatessaan tilin (tarjous on vain amerikkalaisille).

Aiheesta saatiin kohu somen puolella, koska mainoksen aiheuttamat trafiikki kaatoi Coinbasen sivut noin puolen tunnin ajaksi. Ainakin se oli todella suosittu, ja Coinbase sai taatusti näkyvyyttä koko rahan edestä.

Toinen näkyvä mainostaja oli FTX. Se on ollut viimeisen vuoden aikana koko sektorin eniten mainos- ja markkinointidiilejä tehnyt pörssi. FTX oli tehnyt mainosvideon, jota tähditti tunnettu amerikkalaiskoomikko Larry David.  Larry David esittää erilaisia hahmoja, jotka hylkäävät uusia teknologioita historian kuluessa.

Coinbasen ja FTX:n lisäksi myös Crypto.com mainostivat Super Bowlissa. Voit katsoa nämä mainokset tästä linkistä. Yllättävää oli lähinnä se, että Yhdysvaltoihin rekisteröity Binance US ei ollut mainostajien joukossa.

Blackrock tarjoaa pian kryptovaluuttojen treidausta

Viime viikolla saatiin merkittäviä uutisia Blackrockiin liittyen. Kyseinen yhtiö ei ole välttämättä tuttu harrastetason kryptosijoittajille, mutta jokainen sijoitusmaailmaa tarkemmin seuraava tuntee nimen. Blackrock on nimittäin maailman suurin varainhoitoyhtiö.

Blackrock hallitsee nykyisin yli 10 biljoonan dollarin arvosta assetteja. Sillä on myös hyvät suhteet etenkin Yhdysvaltain hallintoon ja keskuspankkiin. Blackrockin voi sanoa olevan maailman tärkein finanssilaitos suurimpien keskuspankkien jälkeen.

Bitcoinkeskus on uutisoinut Blackrockista myös aiemmin kryptovaluuttoihin liittyen. Se omistaa myös peräti 16,3 prosenttia Microstrategysta, joka holdaa 125.000 bitcoinia taseessaan. Tuoreimpien tietojen mukaan Blackrock on ottamassa konkreettisia askeleita kryptovaluuttojen treidauksen suhteen.

Coindeskin mukaan Blackrock tuo kryptovaluutat institutionaalisille asiakkaille tarkoitetulle Aladdin-platformille. Kyseessä ei ole vielä virallinen ilmoitus vaan informaatiota yhtiön sisällä työskenteleviltä henkilöiltä.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Blackrockin mukaantulo kryptomarkkinoille on vain ajan kysymys. Yhtiö on jo signaloinut aiemmin kiinnostustaan kryptovaluuttoihin ja tarjoaa jo nyt Bitcoin-futuurien treidausta.

Lähes jokainen Wall Streetin finanssijättiläinen on jo antanut vastaavia kommentteja viime vuosina. Kryptovaluutat tulevat pian tarjolle kaikkiin merkittäviin treidausalustoihin ja pankkien tarjontaan. Institutionaalinen peli kryptojen suhteen on vasta alkamassa.

BlockFi maksaa 100 miljoonan dollarin sakot

Pysytään edelleen Yhdysvalloissa. Viime päivinä on saatu aikaan kryptosektorin historian kallein sopimus SEC:n eli Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvovan viranomaisen kanssa. Toisena osapuolena, eli maksajana, on tunnettu lainapalvelu BlockFi.

Yhtiö on vääntänyt kättä Yhdysvaltain viranomaisten kanssa vanhasta ja tutusta aiheesta: arvopaperin määritelmästä eli englanniksi puhutaan termistä security. BlockFi:n kimpussa on ollut SEC:n lisäksi myös puoli tusinaa eri Yhdysvaltain osavaltiota.

Anthony Pompliano käsitteli aihetta eilisessä The Best Business Show -lähetyksessään. Voit myös tsekata BlockFin perustajan, Zac Princen, twiittiketjun aiheesta.

Kädenvääntö on koskenut BlockFin tarjoamista palveluista nimenomaan BIA-tiliä eli BlockFi Interest Account. Lisäksi kyse on nimenomaan Yhdysvalloista. Tapaus ei siis kosketa muita käyttäjiä tai muita palveluita, kuten esimerkiksi BlockFin debit-korttia.

BlockFi on päässyt sovintoon SEC:n kanssa. Se maksaa 50 miljoonaa dollaria SEC:lle sekä toiset 50 miljoonaa eri osavaltioille. Vaikka firman lompakkoon tuleekin syvä lovi, BlockFi on erittäin tyytyväinen päätöksestä ja lainsäädännön selkiytymisestä.

Kyseessä on siis erävoitto BlockFi:lle. Seuraavaksi yhtiön on rekisteröitävä uusi korkotuote SEC:lle, mutta tästäkin seuraa omat ongelmansa. Paperisota on vasta alkanut. Päätöstä kritisoinut SEC:n edustaja Hester Peirce käsittelee aihetta tarkemmin tuoreessa blogikirjoituksessa.

Tällä hetkellä on vielä epäselvää, miten päätös vaikuttaa lainapalveluihin laajemmin. Esimerkiksi Coinbase perui viime vuonna vastaavan korkotuotteen lanseerauksen SEC:n uhattua haastaa sen oikeuteen. BlockFi:n kilpailijoista ainakin Celsius ja Kraken tarjoavat myös vastaavia palveluita. Joutuvatko ne myös vastaavaan prosessiin ja maksamaan sakkoja? Entä miteä käy DeFi-palveluille?

Yhdysvalloissa on käynnissä tällä hetkellä monta eri prosessia kryptovaluuttasektorin säätelemiseksi.

Binance sijoitti 200 miljoonaa Forbesiin

Maailman johtava kryptovaluuttapörssi Binance teki mielenkiintoisen sijoituksen viime viikolla. Pörssi teki merkittävän sijoituksen Forbes-lehteen. Jos Forbes ei ole jollekin lukijoista tuttu, niin kyseessä on yli 100 vuotta vanha talousalan julkaisu.

Binancen sijoitus oli kokoluokaltaan merkittävä – peräti 200 miljoonaa dollaria. Sen myötä pörssistä tulee yksi Forbesin suurimmista omistajista. Binance saa myös kaksi tuolia Forbesin yhdeksänpaikkaiseen hallitukseen.

Binancen perustaja Changpeng ’CZ’ Zhao kommentoi kauppaa alla olevalla videolla.

Zhaon mukaan Binance haluaa nostaa Forbesin Web 1.0 -maailmasta Web 3.0 -maailmaan. Lisäksi Binance aikoo tehdä sijoituksia myös muille sektoreille media-alan lisäksi. Binance satsaus vauhdittaa Forbesin suunnitelmia listautua pörssiin ns. SPAC-yritysjärjestelyn kautta.

Jos Binance-pörssi kiinnostaa sinua enemmän, tutustu Bitcoinkeskuksen kattavaan oppaaseen sen käytöstä: Binance Suomi. Saat artikkelista Bitcoinkeskuksen kokemuksia, infoa Binance Suomi -palvelusta sekä käyttöohjeita tärkeimmistä toiminnoista.

Loppuun vielä infoa Verohallinnon suunnalta. Alla oleva teksti on lainaus Verohallinnon edustajan postauksesta Bitcoin ja kryptovaluutat Facebook-ryhmään. Ensi kuussa on siis tarjolla kaksi verotukseen liittyvää webinaaria.

Osa teistä oli kovin ilahtuneita aiemmin tänä vuonna, kun liityimme ryhmään. Silloin lupasimme kertoa täällä, kun verotukseen ja virtuaalivaluuttoihin liittyviä infoja on tulossa. Siispä, lämpimästi tervetuloa kaikki tämän ryhmän jäsenet seuraaviin ilmaisiin webinaareihin:

Ti 22.3. klo 13 Virtuaalivaluutat ja verotus – yleistä tietoa ja vakiintuneita käytäntöjä

Ti 22.3. klo 14 Virtuaalivaluutat ja verotus – erityistilanteita ja uusia ilmiöitä

Infoa ja ilmoittautuminen: https://vero.fi/tapahtumat. Molemmat webinaarit striimataan myös Facebook-livenä. Tallenteet löytyvät myöhemmin Youtubesta.

Otamme mielellämme vastaan täällä ryhmässä vinkkejä siihen, mihin kysymyksiin webinaareissa haluaisitte kuulla vastauksen. Joten jättäkää kyssäreitä tämän päivityksen kommentteihin, otamme niitä huomioon webinaariesitysten laadinnassa parhaamme mukaan.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.