15.12. Uutiskatsaus: Markkinat, Ranska, Tulli, Orion Terminal, Nordnet

Bitcoin

Kryptovaluuttamarkkinoilla on nähty pientä vuoristorataa, mutta Bitcoinin kurssi on silti samalla tasolla kuin viikko sitten. Myös altcoin- ja DeFi-markkinat ovat olleet varsin vaisuja. Ranska kaavailee regulaation kiristystä terrorismin varjolla. Tulli takavarikoi lisää bitcoineja. Orion Terminal on palvelu, jossa CEX & DEX yhdistyvät. Bitcoinkeskus levittää Bitcoinin ilosanomaa Nordnetissa!

Rekisteröidy Binancelle

Markkinakatsaus: Bitcoin

Bitcoin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä hieman yli 19.300 dollaria. Viikko sitten lukema oli 19.200 taalaa, joten tässä välissä on tapahtunut hyvin vähän. Kurssi on kuitenkin elänyt yllättävän paljon, kuten alla olevasta grafiikasta voi hyvin havaita.

bitcoin-kurssi-20201215

Kuvassa ovat neljän tunnin (4H) tolpat viimeisen kuukauden ajalta. Kuten näkyy, Bitcoinin kurssi on jämähtänyt noin 17.500-19.500 dollarin väliseen kanavaan. Tämä sivuttaisliike on jatkunut jo useita viikkoja.

Kurssikehityksestä voidaan nostaa esiin kaksi selkeää pointtia:

  • Myyntipaine noin 19.500 dollarin tasolla on todella kova. Bitcoinin nousu on pysähtynyt tähän jo puoli tusinaa kertaa.
  • Aina kun kurssi dippaa, enemmän tai vähemmän, sille löytyy ripeästi uusia ostajia.

Tämä tarkoittaa sitä, että todennäköisesti maaginen 20.000 dollaria rikotaan vasta suuremman uutisaiheen siivittämänä. Esimerkiksi syksyn ralli lähti toden teolla käyntiin vasta PayPal-uutisten jälkeen. Michael Saylorin satojen miljoonien ostot ehtivät olla uutisissa jo pari kuukautta.

Saylor on ollut esillä pari kuukautta enemmän kuin kukaan muu Bitcoin-skenen hahmo. Mies kohahdutti kansaa taas viime viikolla.

Microstrategy otti käytännössä 650 miljoonaa dollaria lainaa markkinoilta, jotka se aikoo yhtiön ilmoituksen mukaan sijoittaa Bitcoiniin.

MicroStrategy intends to invest the net proceeds from the sale of the notes in bitcoin in accordance with its Treasury Reserve Policy pending identification of working capital needs and other general corporate purposes.

Tämä peliliike nostaa Microstrategyn Bitcoin-sijoitukset yli miljardiin taalaan. Aiempi, noin 425 miljoonan dollarin osto, tehtiin noin 11.000 taalan keskikurssilla. Kyseessä ei ollut ainoa instituutio, joka oli otsikoissa viime viikolla. Yhdysvaltalainen vakuutusyhtiö MassMutual ilmoitti 100 miljoonan Bitcoin-sijoituksesta.

Kuten olemme moneen kertaan todenneet, tällaisia uutisia nousee esiin viikoittain. Vielä pari vuotta sitten niitä ei saatu edes kerran vuodessa. Ne harvat instituutiot, jotka Bitcoiniin sijoittivat, olivat asiasta hyvin hiljaa.

Kaiken keskellä kannattaa muistaa eräs mielenkiintoinen pointti; Bitcoin on yhä niin pieni markkina, että se pitää alan suurimmat instituutiot pois BTC-sijoituksista! Moni todellinen sijoitusjätti voi alkaa ostaa bitcoineja vasta siinä vaiheessa, kun Bitcoinin markkina-arvo on 5-10x nykyisestä.

Markkinakatsaus: Altcoinit

Bitcoinin markkinaosuus on artikkelin kirjoitushetkellä 63,5 prosenttia. Kolmen edeltävän viikon mittaukset ovat 62,6 %, 62,2 % sekä 63,2 %. Asetelma Bitcoinin ja altcoinien välillä näyttää jähmettyneen 62-64 prosentin välimaastoon.

Katsotaan, miltä tilanne näyttää top 15 altcoinien osalta Coinpaprika-sivustolla. Kuvassa näkyy siis tuotto Bitcoiniin, ei dollareihin, verrattuna.

altit-20201215

Tilanne on viime viikon osalta vähän ristiriitainen, eli mitään selkeää trendiä ei ole näkyvissä. Monero on pärjännyt parhaiten, mutta sekin vain reilut 10 prosenttia Bitcoiniin nähden.

Eniten miinuksella on XRP, jonka kurssi laski viikonloppuna Spark-token airdropin jälkeen. Vastaavasti 30 päivän sarake näyttää reilusti plussaa XRP:n kohdalla, koska tokenia pumpattiin yhdessä XLM:n kanssa toista sataa prosenttia lyhyessä ajassa.

Sijalle 60 noussut Elrond (EGLD) on noussut peräti +67 % ja kuukaudessa +126 % Bitcoiniin nähden. Tämän platformin ovat nostaneet esiin monet some-vaikuttajat, mikä näyttää buustanneen tokenin kurssia merkittävästi. Voit tutustua Elrondiin tarkemmin tästä Bitcoinkeskuksen oppaasta.

Kokonaisuutena takana on varsin tapahtumaköyhä viikko suurimpien altcoinien sekä Bitcoinin osalta. Markkina tuntuu olevan hieman odottavalla kannalla juuri nyt. Joko 20.000$ saadaan pian rikottua, mikä todennäköisesti triggeröisi myös altcoin-huumaa, tai sitten kurssi hakee vauhtia hieman alempaa.

Markkinakatsaus: DeFi

DeFi-sektori oli muun markkinan tavoin varsin odottavalla kannalla viime viikon. Suurempia kohuja ei ole nähty, ja TVL-lukema on pysynyt lähes edellisen katsauksen tasolla. Total Value Locked oli viikko sitten 14,67 miljardia, nyt lukema on 14,87 miljardia.

Alla oleva kuva on defipulse.com -sivustolta.

defi20201215

Kuvassa oleva TVL-grafiikka on 90 päivän ajalta. Kuten näkyy, sektorin kehitys on jäänyt polkemaan paikalleen viimeisen kuukauden ajan.

Viiden suurimman DeFi-palvelun listalla on tapahtunut yksi merkittävä muutos. Suomalaistaustainen Aave on noussut tasoihin Compoundin kanssa. Aaveen TVL on noussut 1,42 miljardista 1,71 miljardiin dollariin viikon aikana.

Aave on tästä huolimatta vielä kaukana kärkipaikasta, jota pitää hallussaan MakerDAO. Myös WBTC:n eli Wrapped Bitcoinin asema on kakkosena vakaa.

DeFi-sektorista on hyvä pitää mielessä asia, josta DeFiGod1 alla twiittaa.

Vaikka DeFi on poissa uutisista, pinnan alla kuplii koko ajan. Yield Farming ja lainapalvelut rullaavat, ja koko markkinan TVL on kasvanut selvästi myös kesällä puhjenneen kuplan ajoilta. DeFi nousee varmasti otsikoihin vuoden 2021 aikana vielä moneen kertaan.

Ranska väläyttelee kiristyvällä regulaatiolla

Sana regulaatio kuulostaa usein varsin ikävältä – etenkin Bitcoin-sijoittajien korvaan. Olitpa lainsäädännön ystävä tai et, niin regulaatio on tulossa myös kryptovaluuttoihin. Yhteiset pelisäännöt ja KYC/AML-prosessit mahdollistavat myös instituutioiden tulon ja koko markkina kasvun.

On kuitenkin tärkeä ymmärtää, mihin raja kannattaa vetää. Pari viikkoa sitten uutisoitu Trumpin hallinnon suunnitelma yksittäisten lompakoiden KYC:stä on hyvä esimerkki virheestä. Valitettavasti Ranska haluaa nyt tehdä vastaavan peliliikkeen.

Ranska perustelee suunnitelmiaan maassa tehdyillä terrori-iskuilla, joiden rahoituksessa kryptovaluutat ovat olleet mukana. Uudet pykälät pakottaisivat fiat->krypto->fiat -transaktioiden sijasta myös krypto->krypto -transaktiot KYC:n alle.

Lainaus The Blockin artikkelista.

In other words, all crypto transactions worth more than €0 will have to go through full KYC processes and require two forms of government identification (ID). The current limit for KYC checks is €1,000, and at present it applies only to crypto-to-fiat transactions.

Idea olisi ilmeisesti vastaava kuin Trumpin hallinnon suunnitelmissa. Jos kotiutat vaikka €10 edestä bitcoineja pörssistä omaan lompakkoosi, se pitäisi jotenkin varmentaa KYC:n mukaisesti. Iso ongelma tällaisessa regulaatiossa on kustannus sen valvomisesta.

The Blockin artikkelin mukaan Ranska ei pyri tukahduttamaan kryptovaluuttabisnestä, vaan taustalla olisi terrorismin rahoituksen kitkeminen.

“What we are trying to do in France is to fight against the financing of terrorism through crypto-assets. But our overall goal remains to foster innovation through crypto-assets”

Tulli takavarikoi lisää bitcoineja

Suomen tulli on päässyt pitkästä aikaa taas uutisiin Bitcoiniin liittyen. Olemme viitanneet tulliin 17.11. uutiskatsauksessa sekä 27.2. uutiskatsauksessa. Helmikuussa tulli nousi otsikoihin siksi, koska laitos ei ole jostain syystä saanut bitcoinejaan myydyksi.

Suomen kansan kannalta tämä viivyttely on ollut hyvä asia! Tulli lähes 2000 bitcoinin omaisuus on kasvattanut valtavasti arvoaan viime vuosina. Nyt tulli takavarikoi jälleen bitcoineja, joiden kokonaismäärää ei ole toistaiseksi uutisoitu.

Alla oleva kuva on Kauppalehden uutisesta:

tulli-sipulimarket

Tulli takavarikoi Tor-verkossa toimineen Sipulimarket-kauppapaikan palvelinkoneen ja sen sisällön kokonaisuudessaan. Tullin mukaan suomenkielisen Sipulimarketin kautta on myyty merkittäviä määriä huumausaineita sekä muuta laitonta materiaalia.

Viime kesänä tulli takavarikoi Silkkitie-nimisen kauppapaikan, joka on johtanut tuhansiin rikostutkintoihin ympäri maata. Myös Silkkitiellä käytettiin maksuvälineenä bitcoineja.

Aika näyttää, miten isoksi tullin Bitcoin-potti kasvaa tämän takavarikon myötä. Neuvottelut ovat Kauppalehden mukaan yhä kesken:

Takavarikoidulle bitcoinelle kaavailut vaihtoehdot on lueteltu tullilaissa. Ne ovat huutokauppa, muu myynti, luovuttaminen toiselle virastolle tai hävittäminen.

Tullin talousjohtaja Pekka Pylkkänen sanoi marraskuussa, ettei usko niitä ainakaan hävitettävän. Pylkkäsen mukaan keskustelut valtiovarainministeriön kanssa olivat kesken, ja viivästyneet koronan takia.

Onneksi tullin Bitcoin-potti on kasvanut arvoltaan jo kymmeniin miljooniin, joten tuskin bittirahoja nyt ollaan ainakaan hävittämässä…ehkä byrokratian rattaat pyörivät sen verran hitaasti, että tullilaitos saa aikanaan myynneistä 100.000 taalaa per kolikko?

Orion Terminal avautuu

Markkinoille on avautunut tänään mielenkiintoinen palvelu, josta on puhuttu sosiaalisessa mediassa viime päivinä. Kyseessä on Orion Terminal, joka tarjoaa käyttäjille jotain uutta. Löydät palvelun osoitteesta orionprotocol.io.

Kryptovaluuttojen kauppapaikat ovat jakautuneet tähän asti kahtia: CEX ja DEX eli keskitetyt pörssit (Binance, Coinbase) sekä hajautetut pörssit (Uniswap). Orion Terminal pyrkii yhdistämään nämä kaksi maailmaa, eli käyttäjä saa pääsyn molempiin markkinoihin yhdestä osoitteesta.

Alla oleva Crypto Larkin video näyttää, kuinka Orion Terminal toimii. Klipin pitäisi alkaa kohdata 10:24.

Orion mainostaa olevansa todellinen ”one-stop shop”, jossa käyttäjä pääsee kiinni keskitetyn pörssin likviditeettiin, mutta pitää yhä hallussaan omia privaattiavaimiaan.

Pörssi toimii siis MetaMaskin tai vastaavan Web3-lompakon avulla. Jokainen treidi ja transaktio vahvistetaan suoraan MetaMaskista, eikä käyttäjätilejä tarvita lainkaan. Perusidea on sama kuin esim. Uniswapissa, mutta Orion tarjoaa myynitpuheen mukaan paremman likviditeetin ja order bookit.

Jäämme seuraamaan mielenkiinnolla, millaisen suosion Orion Terminal lopulta saa. Suunnitelmissa on tuottaa Bitcoinkeskukseen lähiaikoina myös tarkempi opas! Pakettiin kuuluu myös ORN-token, jota kannattaa pitää silmällä. Boxmining-sivusto on tehnyt aiheesta hyvän infopaketin.

Bitcoinkeskus levittää Bitcoinin ilosanomaa Nordnetissa

Bitcoinkeskuksen kantava idea on ollut alusta asti luotettavan ja laadukkaan informaation julkaiseminen kryptovaluutoista suomen kielellä. Tätä julkaisutoimintaa harrastetaan ennen kaikkea Bitcoinkeskus.com -alustalla, joka on noussut liikennemäärissä jo vilkkaaksi sivustoksi viime vuosina.

Keväällä 2020 lanseerattu Youtube-kanava tuo mukanaan vielä uuden ulottuvuuden. Joskus tarjoutuu myös mahdollisuus päästä myös kommentoimaan isommalle areenalle. Tällä viikolla Bitcoinkeskus tuotti kattavan blogipostauksen Nordnetiin!

Nordnet on tärkeä alusta siksi, koska kyseisen sivuston lukijat edustavat ns. perinteisen osakemaailman sijoittajia. Heidän tietotaitonsa kryptovaluutoista ovat vielä pääosin puutteelliset, eikä bittirahaa löydy kovinkaan monesta portfoliosta.

On erittäin tärkeää, että tällaiselle yleisölle päästään kertomaan faktoja ja nostamaan esiin tärkeimpiä asioita markkinan kehityksestä. Löydät linkin blogipostaukseen yllä olevasta Twitter-upotuksesta. Kyseessä on yhteenveto vuoden 2020 tapahtumista sekä kurkistus kristallipalloon vuoden 2021 osalta.

Hyödyllistä luettavaa jokaiselle kryptosijoittajalle!

Bitcoinkeskuksessa julkaistaan kattava yhteenveto vuoden 2020 tapahtumista sekä katsaus vuoden 2021 parhaimpiin kryptovaluuttasijoituksiin. Nämä tulevat ulos todennäköisesti heti uuden vuoden jälkeen.

Kuva: iStock

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.