Uutiset
15
marras
kryptovaluuttauutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

15.11. Uutiskatsaus: FTX, Proof of Reserves, Crypto.com, Binance, DeFi, Northcrypto

FTX:n romahdus on järkyttänyt kryptosijoittajia ympäri maailmaa. Seuraavaksi pohditaan vaikutuksia eri alan toimijoihin. Crypto.comin asiakkaat panikoivat myös viime päivinä, mutta tämä osoittautui onneksi vääräksi hälytykseksi. Onko Proof of Reserves työkalu pörssien maineen palauttamiseksi? DeFi, lompakkovalmistajat ja suomalaiset pörssit tulevat tästä kaaoksesta ulos voittajina.

FTX:n romahdus järisytti kryptomarkkinaa

FTX-pörssin romahdus on järkyttänyt koko sijoitusmaailmaa edeltävän viikon ajan. Kyseessä on todella sekava tapahtumaketju, jota emme käy tässä artikkelissa tarkemmin läpi. Voit lukea yksityiskohdat tästä Bitcoinkeskuksen artikkelista.

FTX oli vielä kaksi viikkoa sitten yksi maailman suurimmista pörsseistä. Nyt jäljellä ovat vain savuavat rauniot ja potentiaalisesti kymmenien miljardien dollareiden tappiot. Tuntuu edelleen täysin uskomattomalta, miten nopeasti Sam Bankman-Friedin imperiumi oikein romahti.

Tällä hetkellä ilmassa on vielä valtavasti kysymyksiä. FTX hakeutui viime viikon lopulla konkurssiin yhdessä 133 muun yhtiön kanssa. Samassa nipussa on mm. useita eri Alameda Researchin tytäryhtiöitä.

Kaikista kiinnostavin kysymys on se, miksi kaikki oikein tapahtui? Minkä vuoksi FTX:n taseessa oli jopa miljardien dollareiden suuruinen aukko? Tähän kysymykseen saadaan todennäköisesi vastauksia tulevien oikeudenkäyntien myötä.

Alla olevassa twiitissä on toistaiseksi vahvistamaton teoria, mikä vaikuttaa kuitenkin hyvin todennäköiseltä.

FTX:n romahduksen tärkein yksittäinen syy oli Alameda Research. Kyseessä on Sam Bankman-Friedin perustama hedgerahasto, joka on toiminut FTX:n läheisenä kumppanina alusta asti.

Teorian mukaan FTX käytti holtittomasti rahaa mainostamiseen, luksusasuntoihin sekä FTX Ventures -yhtiön tekemiin sijoituksiin. Rahaa se sai Alamedalta, joka teki kovaa tuottoa treidaamalla ja oli itse saanut valtavia lainoja. Vakuutena lainoille FTX antoi epälikvidejä FTT-tokeneita.

Tämä korttitalo romahti Terra Lunan jälkilöylyissä noin kuusi kuukautta sitten. Terran seurauksena mm. Alamedan kaltainen hedgerahasto 3AC ja lainapalvelu Celsius kaatuivat. Tämä sai monet yhtiöt ongelmiin ja vaatimaan takaisinmaksua kaikkiin lainoihin.

Alameda Research olisi romahtanut kesäkuussa, mutta FTX tuli hätiin ja paikkasi valtavan aukon asiakkaiden varoilla. Mutta miten tämä operaatio oli mahdollista suorittaa FTX:n sisällä kenenkään huomaamatta? Selitys löytyy alla olevasta twiitistä.

Ilmeisesti Sam Bankman-Fried olisi asentanut FTX:n kirjanpitojärjestelmiin takaportin, jonka avulla hän pystyi siirtämään varoja Alamedan suuntaan.

Tapahtumien tarkka kulku on tässä vaiheessa epäselvää. Vaikuttaa kuitenkin hyvin todennäköiseltä, että FTX:n romahdus johtui Alamedan toimista. Hävisikö Alameda taseensa Terran romahdukseen? Oliko syynä FTX:n holtiton rahankäyttö?

Eniten ihmetyttää FTX:n ja Alamedan tappioiden suuruus. Monien mielestä tähän asti saadut selitykset eivät mitenkään voi kattaa jopa 10 miljardin dollarin reikää taseessa. Todennäköisesti saamme lähiaikoina vielä uutta tietoa.

Karmivaa on se, että korttitalo olisi pysynyt piilossa ilman historiallisen suurta bank runia.

Tämä tapaus kehittyy joka päivä uusilla tiedoilla. Suosittelemme seuraamaan Bitcoinkeskuksen Twitter-tiliä, niin pysyt kärryillä uusimmista käänteistä.

FTX:n vaikutukset kryptomarkkinaan

Jatketaan FTX:ään liittyvillä uutisaiheilla. Yhtiön romahdukseen liittyvä tapahtumaketju on kaikkia kiinnostava aihe juuri nyt. Sen lisäksi sijoittajia kuumottaa toinen tärkeä kysymys: mitä vaikutuksia FTX:n romahduksella on koko kryptomarkkinaan?

Jokainen Bitcoinkeskuksen lukija muistaa Terra Lunan romahduksen ja siitä poikineet 3AC:n sekä Celsiuksen konkurssit. Nämä säteilivät valtavia tappioita kymmeniin alan yhtiöihin ja aiheuttivat monia konkursseja. FTX on monta kertaluokkaa pahempi tapaus. Valitettavasti.

Lukumäärällisesti suurin joukko ovat pari miljoonaa FTX:n asiakasta. Näiden joukossa oli myös yllättävän paljon kryptoskenen veteraaneja, jotka kärsivät valtavia tappioita koska luottivat SBF:n imperiumiin. Tämän lisäksi lukemattomat FTX:n työntekijät olivat sijoittaneet varansa pörssiin ja menettivät ne – työpaikkojensa lisäksi.

Sam Bankman-Fried oli myös Wall Streetin ja Silicon Valleyn suosiossa. FTX-pörssiin olivat sijoittaneet monet alan tunnetuimmat yhtiöt. Esimerkiksi Shark Tankista tuttu Kevin O’Leary piti FTX:ää koko alan turvallisimpana pörssinä. Jopa maailman suurin sijoitusyhtiö Blackrock oli mukana.

Vaikutukset säteilevät myös moniin kryptovaluuttaprojekteihin.

Yllä olevassa kuvassa on paljon tuttuja nimiä älysopimusalustojen sekä DeFi:n maailmasta. FTX oli merkittävä sijoittaja monissa projekteissa FTX Ventures -yhtiönsä kautta.

Projektit eivät koskaan saa sijoittajilta luvattua rahasummaa kerralla. Rahoitusta jaetaan X dollaria kuukaudessa tai vuodessa, jotta sijoittajat voivat seurata rahankäyttöä ja puuttua epäilyttävään tuhlailuun. Monen projektin rahoitus vuodelle 2023 on nyt vaarassa.

Yksi ensimmäisistä uhreista oli lainapalvelu BlockFi. Se sulki ovensa heti FTX:n konkurssi-ilmoituksen vuoksi. Yhtiö on julkaisut viime yönä tuoreen tiedotteen sen tilanteesta. BlockFi olisi kaatunut 3AC:n ja Celsiuksen vanavedessä jo kesällä, mutta FTX tuli sen pelastajaksi. Nyt tämä pelastusrengas on uponnut.

Tulemme saamaan ilmoituksia kryptoprojektien rahoitusvaikeuksista, hedgerahastojen valtavista tappioista sekä eri palveluiden konkursseista tulevien viikkojen aikana. Vahingot säteilevät todella laajalle. Niiden kokoluokaksi on arvioitu 10-50 miljardia dollaria.

Pelastaako Proof of Reserves kryptopörssien maineen?

FTX-pörssin romahduksella on ollut yksi vakava seuraus koko alalle. Kyseessä on totaalinen PR-katastrofi. Eikä vain PR-katastrofi, sillä FTX on romahduttanut myös sijoittajien luottamuksen.

Perustaja Sam Bankman-Fried on jäänyt viime aikoina kiinni useista valheista. Mies totesi julkisesti kaiken olevan ok viime viikon maanantaina, vaikka 24 tuntia myöhemmin yhtiön kotiutukset pysähtyivät. FTX:n ja Alamedan avainhenkilöt olivat lisäksi tienneet asiakasvarojen käytöstä jo kuukausien ajan.

Celsiuksen perustaja Alex Mashinsky syytti Twitterissä avoimesti muita käyttäjiä FUDin levittämisestä alle 24 tuntia ennen kuin yhtiö pysäytti kotiutukset. Ei myöskään unohdeta Do Kwonin lupauksia. On selvää, että sijoittajat eivät jatkossa enää luota toimitusjohtajan sanaan.

Onko ratkaisu ongelmaan Proof of Reserves?

Kuten yllä oleva twiitti kertoo, monet alan tunnetuimmista pörsseistä ovat lähteneet julkaisemaan tietoja lompakoistaan ja kryptovaluuttareserveistään. Aiheesta puhui ensin Binancen perustaja Changpeng Zhao. Näitä reservejä voi tutkia esimerkiksi Defillaman sivuilta.

Bitcoinkeskus on valitettavasti samoilla linjoilla kuin Vinny Lingham sekä moni muukin alan pioneeri. Proof of Reserves on vain kaunis ajatus ja tapa luoda yleisölle avoimempi mielikuva yhtiöstä. Se on kuitenkin yksistään täysin hyödytön.

Ongelma on siinä, että reservien vastapainona ovat vastuut, eli tarvittaisiin myös Proof of Liabilities. Esimerkiksi FTX olisi näyttänyt todella hyvältä Proof of Reserves -listalla, koska sillä oli valtavat määrät asiakasvaroja hallussaan.

Pelkät varat eivät kuitenkaan todista mitään, jos yhtiö on samaan aikaan sopinut lainoista, jotka ovat assetteja suurempia. Tällaisten sopimusten tuominen julkisuuteen ei taas koskaan tule onnistumaan, sillä ne sisältävät usein myös salassa pidettävää tietoa sopimusosapuolista.

Täysin aukoton data reserveistä ja vastuista saadaan vain hajautetusta ympäristöstä. Ratkaisu on siis DeFi. Esimerkiksi lainapalvelu Aaveen jokainen talletus ja laina ovat jatkuvasti verifioitavissa lohkoketjusta.

Crypto.comin asiakkaat panikoivat

Tämän viikon neljäskin uutinen liittyy osittain FTX-pörssiin. Kyseinen romahdus on saanut kaikki sijoittajat hermostuneiksi, ja pörsseistä on kotiutettu edeltävän viikon aikana historiallisen paljon varoja. Glassnoden mukaan sekä piensijoittajat että valaat ovat kotiutuspuuhissa.

Suosittu kauppapaikka Crypto.com on ollut viime päivinä kohun keskellä. Tuhannet sijoittajat ovat kotiuttaneet varansa pörssistä. Mitä oikein tapahtui? Huhut ongelmista lähtivät liikkeelle sunnuntaina. Julkisuuteen tuli silloin tietoja, että Crypto.com oli lähettänyt vahingossa 400 miljoonan dollarin edestä Ethereumia väärään osoitteeseen.

Kaiken lisäksi tämä väärä osoite oli Gate.io -pörssissä, jonne varat olivat siirtyneet juuri sopivasti ennen yhtiön suorittamaa auditointia varoista. Tämä sai aikaan huhuja ja epäilyksiä Crypto.comin toiminnasta. Yhtiö oli lisäksi myöntänyt jo aiemmin kärsineensä noin 10 miljoonan taalan tappiot FTX:n kaatumisesta.

Crypto.comin toimari Kris Marszalek joutui vakuuttelemaan sijoittajia huolella.

Ilmeisesti tilanne on nyt ohi, eikä siirrossa ollut mitään hämärää. Gate.io -pörssin auditointia varten tehty snapshot oli otettu jo ennen Crypto.comin tekemää vahinkoa, joten sillä ei ollut mitään vaikutusta. Crypto.com suoriutui myös stressitestistä erinomaisesti. Panikoivien sijoittajien kotiutukset käsiteltiin, eikä suurempaa bank runia syntynyt.

Onneksi kyseessä oli väärä hälytys. Kryptosektori ei kaipaa juuri nyt yhtään uutta konkurssia.

Onko FTX-kaaoksessa voittajia?

Viikon viides uutinen liittyy myös FTX:ään, kuten oikeastaan kaikki edeltävän viikon tapahtumat. FTX:n romahdus on aiheuttanut kiistatta valtavasti rahanmenetystä ja PR-haittaa. Mutta, löytyykö tämän kaaoksen keskeltä myös voittajia? Näinkin voidaan sanoa.

Mainitsimme DeFi-sektorin jo Proof of Reserves -uutisen yhteydessä. Moni sijoittaja on yhtäkkiä herännyt siihen, että hajautetut pörssit tarjoavat mahdollisuuden treidata ilman kolmannen osapuolen riskiä. Ei mikään ihme, että DEXien treidausvolyymit ovat räjähtäneet edellisen viikon aikana.

Hajautetuilla pörsseillä on vielä paljon rajoitteita, eivätkä ne voi korvata keskitettyjä palveluita. Ne tarjoavat kuitenkin (kirjaimellisesti) hajautusmahdollisuuden. Voit suorittaa esim. kaikki Ethereum-polettien treidit aivan hyvin Uniswapissa. Etenkin nyt, kun kulutkin ovat todella pienet.

FTX:n romahdus on myös lisännyt lompakoiden suosiota. Ennätysmäärä sijoittajia on oppinut viime päivinä ”not your keys, not your coins” -sanonnan merkityksen. Suosittujen ilmaislompakoiden (TrustWallet, Exodus) lisäksi myös Ledger on saanut varmasti paljon tilauksia.

Bitcoinkeskuksesta löytyy kattava Ledger Nano X -artikkeli, minkä lisäksi voit tsekata alla olevan videon.

Moni aloittelija ei vielä osaa tai uskalla käyttää Ledger Nanoa tai muita omia lompakoita. Missä varoja uskaltaa siinä tapauksessa säilyttää? Jos haluat nukkua yösi hyvin, avaa tili kotimaiseen Northcryptoon tästä linkistä.

Northcrypto on Suomen finanssivalvonnan tarkasti reguloima. Asiakasvarat säilytetään aina erillään yhtiön varoista. Sen ansiosta sekä sinun eurosi että kryptovaluuttasi ovat aina turvassa.

Nyt tarjolla on lisäksi bonus!

Arvomme viidelle henkilölle Northcrypto-aiheisen tuotepaketin, jotka avaavat tilin Bitcoinkeskuksen kautta marraskuun aikana (1.11 – 30.11.2022 mennessä). Jos olet jo avannut tilin meidän kauttamme aiemmin, onneksi olkoon, olet mukana arvonnassa!

Northcrypto valitsee voittajat joulukuussa ja ottaa heihin yhteyttä.

Moni suomalainen on todennäköisesti alkanut arvostaa kotimaisen palvelun turvallisuutta ja luotettavuutta aivan eri tavalla. Vuoden 2022 aikana on nähty valitettavan monta konkurssia alalla. Kärsijöinä on miljoonia asiakkaita.

Nämä konkurssit ovat olleet mahdollisia, koska yhtiöt ovat käyttäneet asiakkaiden talletuksia riskisijoituksiin. Suomalaisten palveluntarjoajien kohdalla tämä ei ole mahdollista. Asiakkaiden varat on aina eritelty yhtiön omaisuudesta, joten asiakkaat ovat aina turvassa – myös konkurssitilanteessa.

Northcrypton lisäksi Suomesta löytyy myös Coinmotion-palvelu. Voit lukea tästä artikkelista lisäinfoa molempien yhtiöiden turvallisuuskäytännöistä.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.