Uutiset
15
marras
markkinat

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

15.11. Markkinakatsaus: Kurssit syöksyivät vuoden uusiin pohjiin

Kryptovaluuttojen kurssit syöksyivät vuoden uusiin pohjiin FTX-pörssin jälkimainingeissa. Bitcoinin kurssi on löytänyt huteran pohjan, mikä tuskin pitää. Altcoin-markkinassa on pari selkeää voittajaa. Hajautettujen pörssien treidausvolyymi on rajussa kasvussa, mutta likviditeetti on silti laskenut koko DeFi-sektorissa.

Bitcoinin kurssi on huteralla pohjalla

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 16.800 dollaria. Viikon takaisessa markkinakatsauksessa puhuttiin vielä noin 3000 dollaria korkeammasta lukemasta. Juuri nyt 20.000 dollarin kurssi tuntuu kovin kaukaiselta.

Alla olevassa grafiikassa näkyy Bitcoinin kurssikehitys kesästä lähtien päiväkohtaisilla kynttilöillä.

btc1511

Bitcoinin kurssi ehti sahata kuukausien ajan noin 18.000–22.000 dollarin välimaastossa ilman selkeää suuntaa. Se löysi tukea sinisellä merkityltä alueelta lukuisia kertoja. Sijoittajat ovat pohtineet jo pitkään, kestääkö tämä tukitaso lopulta vai ei.

Bitcoinkeskus on kirjoittanut koko kesän ja syksyn siitä, että uskomme markkinan tekevän vuonna 2022 vielä yhden ison laskun. Nyt tämä skenaario on toteutumassa. Bitcoinin kurssi rikkoi viikko sitten tärkeän tukitason ja puhkaisi samalla vuoden 2022 aiemman pohjan.

Pahimmillaan Bitcoin treidasi noin 15.500 dollarissa, riippuen pörssistä. Syy tähän laskuun on tietysti sijoittajia viikon päivät järkyttänyt FTX-pörssin romahdus. Kyseinen prosessi ei ollut vielä alkanut edellisen uutiskatsauksen kirjoitushetkellä. Tapahtumat alkoivat kuitenkin eskaloitua vain tunteja myöhemmin.

Lue kaikki oleelliset tiedot kohusta tästä artikkelista sekä tuoreimmista uutisista. Emme pureudu draamaan tässä kohtaa tarkemmin.

FTX:n romahdus oli todella valitettavaa monestakin syystä. Ei vähiten siksi, että kryptomarkkina missasi sen vuoksi massiivisen rallin viime viikon lopulla. Nousun syynä oli sijoittajien ennakoimaa pienempi inflaatiolukema Yhdysvalloista.

Vaikka tuore CPI-lukema ei ollut mikään massiivinen parannus, se triggeröi silti hurjan rallin teknologiaosakkeisiin. Niitä kuvaava Nasdaq-indeksi raketoi loppuviikosta peräti 7,35 % nousuun yhden päivän aikana. Todennäköisesti Bitcoinin kurssi olisi noussut 10–15 % vastaavana aikana.

Estikö FTX:n kaatuminen mahtavan kryptorallin jopa 25.000 dollarin tienoille? Se on mahdollista. Tämä lisää sijoittajien tuskaa entisestään. Viime viikko oli muutenkin ensimmäinen koko vuoden 2022 aikana, kun Jerome Powell, Fed ja CPI eivät olleet Crypto Twitterin isoja keskustelunaiheita.

Miten tästä eteenpäin? On vaikea nähdä karhumarkkinan pohjan asettuvan nykyisille kurssitasoille. Suosittu teknisen analyysin osaaja Gareth Soloway on samaa mieltä.

Soloway on ollut täysin oikeassa Bitcoinin kurssikehityksestä jo vuodesta 2021 lähtien. Hän kertoi romahduksen tulevan vuosi sitten samaan aikaan, kun muut sijoittajat odottivat 100.000 dollarin kurssia. Soloway on puhunut johdonmukaisesti, että pohja nähdään todennäköisesti 10.000 dollarin tienoilla.

Gareth Soloway argumentoi yllä olevalla videolla, miksi Bitcoin löytää todennäköisesti pohjan 40–50 prosenttia nykyistä alempaa. Kannattaa katsoa!

On vaikea sanoa mihin markkina kehittyy seuraavaksi. Se on kuitenkin selvää, että FTX:n romahdus säteilee vielä pitkään ja laajalle kryptojen maailmassa. Miten paljon se on säikyttänyt uusia ja vanhoja sijoittajia pois alalta? Tämä selviää tulevien kuukausien aikana.

Kehotamme sijoittajia varautumaan siihen, että pohja löytyy vasta vuoden 2023 puolelta ja huomattavasti nykyistä alempaa. Jos tämä skenaario toteutuu, tarjolla tulee olemaan huikeita ostopaikkoja pitkäjänteisille sijoittajille.

Altcoin-markkinasta löytyy myös voittajia

FTX-pörssin romahdus on koskettanut laajalti koko kryptomarkkinaa. Viime viikolla nähtiin rajua laskua myös altcoineissa, kun koko markkina alkoi sulaa Bitcoinin vanavedessä. Kryptovaluuttojen yhteenlaskettu markkina-arvo on pudonnut viikossa noin 1050 miljardista 850 miljardiin dollariin.

Kuten otsikko jo paljastaa, markkinasta löytyy myös voittajia. Osa altcoineista on palautunut mukavasti ja muutama kolikko on jopa dollareissa plussalla viikon takaiseen verrattuna. Alla on listaus top 15 -kryptovaluutoista. Kurssikehitys on suhteessa Bitcoiniin (ei dollareihin). Tsekkaa reaaliaikaiset kurssit tästä linkistä: kryptovaluutta kurssit.

alts-1511

Jos stablecoineja ei lasketa, kaikki top 15 -kryptot ovat dollareissa mitattuna vähintään 10 prosenttia pakkasella kahta lukuun ottamatta, Polkadot ja Uniswap. Selvästi parhaiten on pärjännyt Uniswapin natiivitoken UNI. Sen kurssi on noussut 15 prosenttia Bitcoiniin verrattuna.

Syy Uniswapin nousuun on selvä: kaikkien hajautettujen pörssien treidausvolyymi nousi rajusti FTX:n romahtamisen jälkeen. Osa sijoittajista on alkanut spekuloida Uniswapin suuremmalla menestyksellä. Pidä kuitenkin mielessä, että UNI on hallintotoken, joten sitä ei tarvita pörssin käyttöön.

Top 15 -listan suurin kärsijä on Solana. Sen kurssi on pudonnut dollareissa lähes 50 prosenttia. SOL on nyt peräti 94 prosenttia vuoden 2021 ATH-lukemaa alempana. Syy tähänkin laskuun on FTX:n romahduksessa. FTX on nimittäin yksi Solanan suurimpia tukijoita.

Top 100 -listalta löytyy jopa pari dollareissa kurssiaan nostanutta kryptovaluuttaa. Viikon ehdoton raketti on ollut Trust Walletin TWT-token. Sen kurssi on kohonnut peräti 134 prosenttia Bitcoiniin verrattuna.

Raketin bensana toimii, totta kai, FTX:n romahdus. Nykyisin Binancen omistama Trust Wallet on todella suosittu lompakko. Tuhannet ja taas tuhannet sijoittajat ovat siirtäneet varojaan pörsseistä mm. Trust Walletiin viime viikolla.

Nyt sijoittajat spekuloivat, että markkinoilla nähdään self custody -aalto, mikä buustaisi myös TWT-tokenita. Se on Trust Walletin käyttö- ja hallintotoken. TWT:n avulla saa alennuksia mm. Trust Walletin kautta tehtyjen treidien kuluihin, minkä lisäksi sen holdaajat päättävät Trust Walletin kehityksestä.

Viikon toinen selkeä nousija on GMX-token. Sen kurssi on noussut 45 % vs. BTC. GMX on saanut buustia samasta syystä kuin Uniswap, eli kyseessä on myös hajautettu pörssi. FTX:n romahdus selittää siis viikon suurimmat laskijat sekä nousijat.

Solana romahtanut myös DeFi-sektorissa

FTX-pörssin romahdus näkyy selvästi myös DeFi-markkinassa. Koko sektorin likviditeettiä kuvaava TVL on pudonnut viikossa noin 55 miljardista dollarista 43 miljardiin dollariin. Kaikki artikkelissa mainitut luvut ja rankingsijoitukset ovat defillama.com-sivustolta.

Kyseessä on vuoden 2022 selvästi alin mittaus. DeFi-sektorin TVL on ollut näin matalalla edellisen kerran maaliskuussa 2021.

defi-1511

Osa Defi-protokollista on myös hyötynyt FTX:n aiheuttamasta kaaoksesta. Mainitsimme aiemmin Uniswapin ja GMX:n tokenit, joiden kurssi on pärjännyt muuhun markkinaan nähden erinomaisesti. Hajautettujen pörssien treidausvolyymi on myös todella korkealla.

Tällä hetkellä tosin näyttää siltä, että volyymibuusti on jäämässä muutaman päivän mittaiseksi. Hajautetut pörssit ovat myös menettäneet likviditeettiään muiden protokollien tavoin.

FTX:n romahdus on myös muokannut älysopimusalustojen rankinglistaa.

defichains-1511

Aiemmin mainittu Solana on romahtanut pahemman kerran ja pudonnut top kympistä sijalle 12. Solanan TVL on pudonnut viikossa peräti 63 prosenttia. Sijoittajat ovat panikoineet FTX:n tuen loppumisella ja sen aiheuttamilla vahingoilla Solana-ekosysteemiin.

Listan neljänneltä sijalta löytyy Polygon, joka oli uutisissa jo viikko sitten Meta-yhteistyön vuoksi. Tällä viikolla Polygon ilmoitti kumppanuudesta Niken kanssa. Tunnettu urheiluvaatteiden valmistaja aikoo rakentaa NFT-markkinapaikkansa Polygon-alustalle.

Polygon vaikuttaa olevan yksi harvoista älysopimusalustoista, jonka ympärillä käy positiivinen kuhina. Sen natiivitoken MATIC on noussut kuukaudessa Bitcoiniin verrattuna yli 30 prosenttia. MATIC on nyt ensimmäistä kertaa sen historiassa kryptovaluuttojen top 10 -listalla.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.