Bitcoinin Taproot-päivitys saatiin maaliin ilman ongelmia. SEC on tällä hetkellä Terraform Labsin kimpussa. Onko Luna-tokenin tiimillä edessään Ripplen kohtalo eli pitkä oikeudenkäynti? Verkossa liikkuu tällä hetkellä huijareita, jotka yrittävät tyhjentää kryptovaluuttalompakkosi. Coinbase julkaisi Q3-tuloksen. Bitcoinkeskus laajensi uusiin somekanaviin!
Bitcoinin Taproot-päivitys aktivoitiin ongelmitta
Sunnuntai 14.11.2021 jää Bitcoinin historiaan merkittävänä päivänä. Joidenkin mielestä Bitcoinin historiaa pitäisi mitata päivien sijaan blokeissa, joten voidaan tarkentaa ajankohta myös blokkiin 709632. Tuolloin Taproot-päivitys aktivoitiin virallisesti.
Kirjoitimme tästä aiheesta jo viime viikon uutiskatsauksessa. Taproot on merkittävin päivitys Bitcoinin ohjelmakoodiin sitten syksyn 2017 SegWit-päivityksen. Taproot oli enemmän otsikoissa viime kesänä, jolloin aktivoinnille haettiin hyväksyntä louhijoilta ns. signalointivaiheessa.
Varsinainen aktivointipäivä on huomioitu lähinnä Bitcoin-entusiastien joukossa. Se ei ole aiheuttanut suurempaa uutiskohua tai someväittelyä, eikä Taproot buustannut myöskään Bitcoinin kurssia. Tällaista osattiin myös odottaa.
Lauri Alasaukko-oja twiitasi tänään hyvän yhteenvedon Taprootin-merkityksestä.
Bitcoin sai tänään isoimman päivityksensä sitten 2017. Päivitystä kutsutaan yleisesti nimellä Taproot.
Ehdotus Taproot-päivityksestä esiteltiin 2018 ja tänään se aktivoitiin Bitcoin-protokollaan.
Mitä Taproot tarkoittaa käytännössä (yksinkertaistettuna) 👇 1/8
— Lauri Alasaukko-oja (@saukko123) November 14, 2021
Löydät laajemman Taproot-oppaan Bitcoinkeskuksesta. Siinä käydään myös läpi Bitcoinin kehitystä laajemmin ja avataan käsitteet soft fork ja hard fork.
Koska Taproot on soft fork -tyyppinen päivitys, kaikkien Bitcoin-solmujen (node) ei ole sitä pakko ottaa käyttöön. Verkossa on vieläkin yllättävän monta nodea, jotka eivät ole edes päivittäneet SegWitiä. Twitter-tili @taproot_signal seuraa verkon solmujen päivitystahtia. Artikkelin kirjoitushetkellä noin 52 prosenttia toimii Taproot-säännöillä.
Kuten Lauri Alasaukko-oja Twitter-ketjussaan kirjoittaa, Taprootin hyödyt tulevat näkyviin vasta pidemmän ajan kuluessa. Taproot on tärkeä päivitys, mutta sen vaikutukset eivät näy suoraan esim. tavalliselle käyttäjälle merkittävästi nopeampana verkkona tai halvempina transaktioina.
Taproot-päivitys saatiin maaliin Bitcoin-yhteisön kannalta todella nätisti. Julkisuudessa ei nähty vuoden 2017 kaltaisia riitoja, ja signalointivaihe meni myös kesällä läpi ripeästi. Aktivointi ei myöskään aiheuttanut mitään teknisiä ongelmia.
SEC on Terraform Labsin kimpussa
United States Securities and Exchange Commission (SEC) eli Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio on tuttu taho kryptoskenen aktiivisille seuraajille. SEC on se instanssi Yhdysvalloissa, jonka tontille myös kryptovaluutat kuuluvat. SEC hyväksyy (tai hylkää) mm. Bitcoin ETF-tuotteet, ja virasto on myös haastanut useita kryptoprojekteja oikeuteen.
Tällä hetkellä käynnissä on mielenkiintoinen vääntö Terraform Labsin kanssa. Kyseessä on teknologiayhtiö, joka on Terra Luna -kryptovaluutan sekä UST-stablecoinin taustalla. Bitcoinkeskuksessa julkaistiin viime viikolla kattava opas Terra Lunasta.
Terran ja SEC:n kiistely lähti liikkeelle vähintään oudolla tavalla. Terraform Labsin perustaja Do Kwon sai nimittäin haasteen SEC:ltä juuri ennen astumistaan lavalle Mainnet 2021 -konferenssissa. Tämä hämmästytti monet paikallaolijat.
Kwon ei itsekään sulattanut SEC:n toimintaa ja iski takaisin: Terraform Labs haastoi SEC:n oikeuteen viime kuussa. Alla olevalla videolla käsitellään aihetta (kahden viikon takaa).
SEC on tehnyt pari päivää sitten oman siirtonsa. Se haluaa nyt Terraform Labsin sekä Do Kwon pöydän ääreen oikeuden päätöksellä. Asiasta on julkaistu myös virallinen tiedote. SEC:n tutkinta kohdistuu etenkin Mirror Protocol -appiin ja sen governance tokeneihin.
The filing states that, based on its ongoing investigation, the SEC has reason to believe that Terraform Labs and Kwon participated in the creation, promotion, and offer to sell mAssets and MIR tokens to U.S. investors.
Onko Terraform Labsilla edessään nyt vastaava prosessi kuin Ripplellä? SEC haastoi Ripplen johtohenkilöt oikeuteen epäiltynä niin ikään arvopaperikaupasta. Oikeudessa on väännetty kättä pian vuoden päivät ilman tulosta.
Tilanteen kehitystä kannatta seurata tarkasti, jos pohtii sijoittamista Luna-tokeniin tai muihin Terraform Labsin palveluihin ja tokeneihin, kuten UST stablecoin.
Vaarallista verkkourkintaa Googlessa
Iltalehti ja Ilta-Sanomat ovat uutisoineet viime päivinä kryptovaluuttoja koskevasta verkkourkinnasta. Tapaukset ovat sen verran merkittäviä, että KRP:n Kyberkeskus antoi myös aiheesta tiedotteen.
‼️ Liikkeellä on virtuaalivaluutan vaihtopalveluiden ja virtuaalilompakoiden nimissä tapahtuvia huijauksia. Huijauksessa henkilö hakee palveluntarjoajaa hakukoneella, mutta tulokset johtavat rikollisen tekemälle valesivustolle, jonka kautta palautusavain päätyy rikolliselle. 1/3
— KRP Kyberkeskus (@Kyberkeskus) November 8, 2021
Kyseessä on klassinen phishing eli verkkourkinta-scammi. Niiden yksityiskohdat vaihtelevat, mutta periaate on aina sama. Käyttäjä houkutellaan feikkisivuston avulla antamaan rikollisille ja salasanan tai muita tärkeitä tietoja, joiden avulla tilit saadaan tyhjennettyä.
Tällaisia huijauksia tehdään usein esimerkiksi pankkien nimissä. Epäonninen henkilö klikkaa sähköpostin linkkiä ja päätyy aidonnäköiselle saitille, joka on kuitenkin huijareiden tekemä kopio.
Toinen usein käytetty taktiikka liittyy Google-mainoksiin. Ne näkyvät oikeiden hakutulosten yläpuolella ja houkuttelevat käyttäjiä klikkaamaan. Välillä rikolliset saavat ujutettua mainoksiin phishing-sivuston. Tätä taktiikkaa on käytetty usein myös kryptovaluuttoihin liittyen.
Iltalehti uutisoi suomalaismiehestä, joka menetti yli 13000 euroa SpookySwap -huijaussaitin kauta. Se näkyi Googlen hakutuloksissa seuraavasti (kuvan lähde: kuvakaappaus Iltalehden jutusta)
Uhri kertoo IL:n jutussa tapahtuneesta.
Kirjoitin suojaustunnuksen palveluun ja pääsin sisään, tai ainakin näytti siltä. Tajusin myöhemmin, että todellisuudessa kyseessä olikin taitavien varkaiden tekemä sivusto. Varkaat olivat tehneet sivuston niin, että kun uhri kirjoittaa lompakon suojaustunnuksen, päivittyy sivu ja ohjaa oikealle sivustolle. Tämän vuoksi minunkaan hälytyskellot eivät alkaneet soimaan, Aleksi kertoo.
Uudelleenohjaus oikealle saitille on ovela kikka, jonka avulla varkaat saavat rauhassa tyhjentää kryptolompakon vaikka seuraavana päivänä.
Tällaisilta huijauksilta välttyy parhaiten muistamalla kaksi asiaa.
- Varo Googlen käyttöä. Tallenna suositut sivustot kirjanmerkkeihin tai opi muistamaan www-osoite – älä hae niitä Googlesta.
- Jos siirryt tuntemattomille sivustoille, älä koskaan syötä lompakkosi palautusavainta.
Käytännössä jokainen kryptovaluuttalompakko antaa uuden lompakon luontivaiheessa listan palautusavaimista. Usein nämä ovat 10-20 aivan tavallista englanninkielistä sanaa. Kirjoita sanat paperille ja pistä ne hyvään talteen – älä koskaan säilytä avaimia omalla tietokoneellasi tai mobiililaitteessa!
Tarvitset käytännössä palautusavaimia vain silloin, jos ostat esimerkiksi uuden tietokoneen tai uuden puhelimen ja haluat ottaa vanhan lompakkosi käyttöön uudella laitteella.
Coinbasen Q3-tulos jäi hieman odotuksista
Vaikka Binance onkin vielä markkinoiden johtava kryptovaluuttapörssi, Coinbase on taatusti seuratuin sijoittajien keskuudessa. Tämä johtuu siitä, että Coinbase listautui puolisen vuotta sitten myös ”perinteisen pörssin” puolelle. Kuka tahansa voi nykyisin ostaa Coinbasen osakkeita tickerillä COIN Yhdysvaltain NASDAQ-pörssistä.
Koska Coinbase on pörssiyhtiö, se on julkistettava myös jokaisen kvartaalin jälkeen lukemat yhtiön tuloksesta ja liikevaihdon kasvusta. Vuoden 2021 kolmas kvartaali saatiin ulos viime viikolla.
Isossa kuvassa ei nähty mitään suurempia yllätyksiä. Kaikki avainluvut putosivat Q2-tasolta, mutta tähän oli helppo varautua. Kolmas kvartaali sisälsi heinä-, elo-, ja syyskuun, jotka olivat kokonaisuutena heikkoja kryptosijoittajien kannalta. Toiseen kvartaaliin osui sen sijaan kevään kryptohuuman huippu.
Coinbasen osake putosi lähes kymmenen prosenttia tulosjulkistuksen myötä. Se on sittemmin kohonnut hieman ylemmäs. Osakkeen kurssi on nyt $343, mikä on yli 50 prosenttia korkeammalla kuin kesän pohjat (noin $220).
Yhtiö teki jälleen hurjan tilin; 1,31 miljardia dollaria. Sijoittajien odotukset olivat kuitenkin 1,57 miljardia. Treidausvolyymi putosi Q2:n 462 miljardista 327 miljardiin. Bitcoinin osuus volyymista on 19 %, Ethereumin puolestaan 22 %. Loppu vaihdosta tulee muista kryptovaluutoista.
Coinbase Q3 earnings are out#Ethereum volume surpassed #Bitcoin volume for the 2nd straight quarter (ETH 22% of volume vs BTC at 19%)
We are starting to see a shift pic.twitter.com/Z7vcTCMpBX
— Josh Lelito🦇🔊 (@JoshLelito) November 9, 2021
Kuten yllä oleva taulukko kertoo, Ethereumin ja Bitcoinin välimatka on kasvanut yhden prosenttiyksikön. Vielä vuosi sitten Bitcoinin treidausvolyymi oli lähes 2x suurempi kuin Etherin. Muiden altcoinien kasvava suosio on syönyt molempien vaihtoa.
Coinbase kertoi myös verifioitujen käyttäjien määrän kasvaneen yli 73 miljoonaan henkilöön. Kasvu on hurjaa, sillä Q2-raportissa määrä oli ”vain” 56 miljoonaa.
Coinbase voi olla hyvä sijoituskohde sellaiselle henkilölle, joka haluaa portfolioonsa nostetta kryptovaluutoista ilman kryptovaluuttojen hankintaa. Voit sijoittaa Coinbasen osakkeeseen esim. Nordnetissa.
Jos haluat etsiä muitakin vastaavia sijoituskohteita, tsekkaa bitcointreasuries.net-sivuston lista. Esimerkiksi pörssilistatut louhintayhtiöt ovat yksi potentiaalinen sektori. MicroStrategy on sitten omassa kastissaan yli seitsemän miljardin dollarin arvoisella Bitcoin-positiolla.
Bitcoinkeskus on nyt myös TikTokissa sekä Instagramissa
Kerrotaan lopuksi uutisia myös Bitcoinkeskus.comista! Palvelu löytyy nyt myös kahdesta uudesta apista eli TikTokista sekä Instagramista. Käydään tässä läpi myös muitakin Bitcoinkeskuksen some-kanavia sekä niiden sisältöä.
Bitcoinkeskus.com pysyy jatkossakin tärkeimpänä infokanavana. Löydät sivustolta nykyisin reilut 500 artikkelia sisältäen yli 650.000 julkaistua sanaa. Sivusto päivittyy jatkossakin joka viikko mm. tuoreilla uutisilla, minkä lisäksi tuotamme uusia krypto-oppaita sekä muita artikkeleita tasaisin väliajoin.
Youtube-kanavamme on noussut vuoden 2021 aikana suureen suosioon. Kanavalla on tilaajia jo yli 3700 henkilöä! Vielä vuosi sitten lukema oli noin 500 kappaletta. Youtubeen tuotetaan paljon Bitcoinkeskus.comin sisältöä videoformaattiin. Julkaisemme tasaisin väliajoin myös muita videoita, joiden aiheita ei käsitellä verkkosivuilla.
Tilimme @BTCkeskus on puolestaan Suomen aktiivisin Twitter-tili kryptovaluuttaskenessä. Se twiittaa joka päivä alan tärkeimmistä uutisista ja tapahtumista. Jos haluat pysyä kryptoskenestä ajan tasalla, Twitter on siihen erittäin hyödyllinen somekanava.
Liityimme viime viikolla myös TikTokin puolelle! Siellä äänessä on Youtubestakin tuttu Lari Heinonen, joka tiivistää mm. uutis- ja markkinakatsauksia sekä muita tärkeitä aiheita noin minuutin mittaisiin videoihin. Laita TikTok-tilimme myös seurantaan!
Instagram-tilimme päivittyy myös tyypillisesti pari kertaa päivässä. Tiedotamme siellä uusista videoista sekä artikkeleista ja nostamme esiin myös muita tärkeitä aiheita. Sekä IG että TikTok-tilimme on lähtenyt aivan äskettäin nollasta liikkeelle, mutta seuraajia ja näyttöjä on kertynyt jo mukavasti.
Facebook ei ole erityisen aktiivinen media kryptovaluuttojen maailmassa. Tämä johtuu myös pitkälti siitä, että alan seuraajat ovat pääasiassa nuorempaa ikäluokkaa, jotka ovat siirtyneet Facebookista esim. Instagramiin ja muille some-alustoille viime vuosina. Jos olet kuitenkin Facebookin aktiivikäyttäjä, niin laita ihmeessä FB-sivumme seurantaan!
Yleisellä tasolla todeta, että Bitcoinkeskus laajenee palveluna tällä hetkellä mukavasti. Sivuston taustatiimi on kasvanut vuonna 2021 merkittävästi. Mukana on mm. joukko artikkeleiden sekä videoiden tekijöitä, graafikko ja SEO-ammattilaiset.
Bitcoinkeskus.com oli ennen lähinnä laadukkaita artikkeleita tuottava verkkosivusto. Nykyään haluamme näkyä ja kuulua myös muilla some-alustoilla, joissa etenkin nuorempi seuraajakuntamme liikkuu.
Kiinnostaako sinua videoiden tai artikkeleiden teko kryptovaluutoista? Jos kyllä, niin ota yhteyttä! Etsimme aina uusia talentteja tiimiimme. Omistatko Youtube-kanavan, IG-tilin tai TikTok-kanavan, jolla on kymmeniä tuhansia seuraajia? Jos vastasit kyllä, ota yhteyttä! Bitcoinkeskus etsii sopivia partnereita näkyvyyden lisäämiseksi sosiaalisesta mediasta.
Yhteydenotot joko some-tilien kautta tai sähköpostilla info [at] bitcoinkeskus.com.
Pian juhlimme myös Bitcoinkeskuksen 4-vuotissyntymäpäivää! Palataan tähän historiikkiin viikon päästä.
Kuva: Clifford Photography on Unsplash
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!