Uutiset
15
marras
pörssien tokenit

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

15.11. Markkinakatsaus: Viikko täynnä volatiliteettia

Bitcoinin kurssi rikkoi uuden ennätyksen, mutta 70.000 taalaa osoittautui liian kovaksi resistanssiksi. Myös Bitcoinin dominanssi kääntyi pieneen laskuun. Litecoin on pärjännyt suurista altcoineista parhaiten. DeFi-sektorissa ei tällä viikolla rikottu uutta TVL-ennätystä.

Rekisteröidy Binancelle

Bitcoinin kurssi rikkoi ennätyksen, mutta ei 70.000 dollarin rajaa

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä hieman alle 66.000 dollaria. Viikko sitten oltiin noin 2000 taalaa korkeammalla ja uusissa ennätyslukemissa. Huippuja seurasi kuitenkin kolme laskupäivää, joiden aikana Bitcoinin kurssi vajosi lähes 62.000 dollariin. Lauantai, sunnuntai ja maanantai ovat tarjonneet vihreitä kynttilöitä.

Alla olevassa kuvassa näkyy Bitcoinin kurssikehitys heinäkuun lopun pohjasta saakka. Yksi kynttilä on yksi päivä. Sininen ja turkoosi viiva ovat 50 ja 200 päivän liukuvat keskiarvot.

btc20211115

Viikko sitten oltiin herkullisessa tilanteessa. Bitcoinin kurssi oli rikkonut kuvassa näkyvän kiilan ”katosta läpi” todella vakuuttavalla tavalla. Näytti siltä, että 70.000 dollaria saadaan rikki minä hetkenä hyvänsä. Kurssi nousi vielä keskiviikkona hieman yli 69.000 dollarin, mutta ei sen ylemmäs.

Bitcoinin kurssiromahdus osuu yksiin osakemarkkinan laskun kanssa. Yhdysvaltain S&P 500 -indeksi putosi juuri samoina päivinä. Kun tähän yhdistetään nopeasti kasvaneiden vivutusten likvidointi, niin lopputulos ei yllätä.

Positiivista on se, että kurssi pysähtyi täsmälleen kuvassa näkyvän kiilan ”kattoon” ja otti siitä tukea. Tämä tarkoittaa vastustason muuttamista tukitasoksi, mistä teknisen analyysin treidaajat tykkäävät.

Marraskuu on nyt tarkalleen puolivälissä. Moni sijoittaja seuraa mielenkiinnolla nimimerkki Plan B:n kommentteja. Supersuositun Stock-To-Flow -mallin kehittäjä on ennustanut Bitcoinin liikkeet kesän jälkeen hämmästyttävällä tarkkuudella. Miehen ennuste on marraskuun päätöskurssiksi 98.000 dollaria, jonka hän kertoi jo kesäkuussa. Jos eilistä twiittiä on uskominen, Plan B:n luottamus ei horju.

Kannattaa myös tsekata tässä twiitissä näkyvä grafiikka Bitcoinin mahdollisesta päätöskurssista tämän syklin lopussa.

Kun katsotaan on-chain dataa eli lohkoketjun informaatiota, mitään suurempaa muutosta ei ole näkyvissä. Bitcoinien määrä on pörsseissä edelleen matala eikä valaita kiinnosta kaupankäynti näillä kurssitasoille. Hyvää teknistä analyysia postaileva Kryptosuomi-kanava twiittasi tänään seuraavasti.

Alla oleva grafiikka on myös mainio mittari. Kurssihuippujen aikaan nähdään hurjaa liikennettä, kun valaat myyvät ja FOMOajat ryntäävät ostamaan. Markkinoilta puuttuu vielä täysin sijoittajien FOMO (Fear Of Missing Out). Tämä näkyy myös Googlen hakutrendeissä.

Bitcoinkeskus jatkaa edelleen tutulla linjalla. Mielestämme käytössä oleva informaatio ei viittaa siihen, että käynnissä oleva nousuralli olisi vielä lähellä päätöstä. Moni sijoittaja on alkanut säikkyä mahdollista Double Top -muodostelmaa, joka kertoo usein trendin kääntymisestä.

Alkava viikko tulee olemaan erittäin tärkeä loppuvuoden trendin kannalta. Puhkaiseeko Bitcoin 70.000 dollarin vakuuttavalla tavalla, vai kääntyykö kurssi laskuun syyskuun tapaan? Tämä alkaisi rikkoa aika vahvasti myös Stock-To-Flow -mallin ennusteita.

Bitcoinin markkinaosuudessa ei suuria muutoksia

Bitcoinin markkinaosuus on tällä hetkellä 43,35 prosenttia. Lukema on hieman matalampi kuin viikon takainen mittaus 44,0 prosenttia. Tällä hetkellä tuntuu siltä, että Bitcoinin dominanssi on todella vaikea ennustettava. Alla olevassa kuvassa näkyy kehitys noin puolen vuoden ajalta.

btcdominance20211115

Viikko sitten näytti sitä, että Bitcoin lähtee repimään markkinaa uuteen nousuun. Altcoinit putosivat kelkasta ja dominanssi nousi parissa päivässä lähes kaksi prosenttiyksikköä. Nousu kuitenkin hyytyi nopeasti ja orastava nousutrendi katosi.

Sijoittajat jakautuvat aika selkeästi kahteen leiriin. Osa uskoo vuoden lopun olevan Bitcoin-vetoinen ralli edellisen syklin tavoin. Toinen puoli uskoo Bitcoinin dominanssin hiipuvan 20–25 prosentin tasolle ja jäävän myös näihin lukemiin pidemmällä otannalla.

Molempien skenaarioiden puolesta löytyy argumentteja. Bitcoinkeskus on vielä toistaiseksi kallellaan siihen suuntaan, että Bitcoinin dominanssi lähtee nousuun vuoden lopulla.

Litecoin viikon voittaja

Bitcoin-dominanssin kehitys näkyy tyypillisesti altcoin-markkinassa, ja niin tälläkin kertaa. Koska Bitcoinin markkinaosuus ei ole juuri muuttunut, suurimmat altcoinitkin ovat polkeneet paikallaan Bitcoiniin verrattuna.

Alla olevassa kuvassa on top 15 -rankinglista sekä 24h / 7pv / 30pv kurssikehitys suhteessa Bitcoiniin.

altit2021115

Ainoa mainitsemisen arvoinen asia on Litecoinin todella väkevä viikko. Jo kymmenen vuoden ikään yltänyt Litecoin pesi kaikki suuret altcoinit ja nousi yli 30 prosenttia Bitcoiniin verrattuna. Taustalla ei kuitenkaan ole mitään merkittäviä muutoksia Litecoinin fundamenteissa.

Kolikko sai ehdottomasti buustia viikon takaisesta uutisesta AMC-leffateattereihin liittyen. LTC on yksi mahdollisista maksuvälineistä, joita AMC tutkii tällä hetkellä. Lisäksi Litecoin sai buustia teknisen analyysin puolelta, jossa kurssinousu rikkoi suotuisia resistanssitasoja.

Litecoin on myös usein saanut nostetta Bitcoinin kurssinoususta. Se voi olla siten yksi parhaiten pärjäävistä top 15 -alteista, jos markkinoilla nähdään Bitcoin-vetoinen ralli. Emme kuitenkaan näe Litecoinia järkevänä sijoituskohteena pitkällä tähtäimellä.

Top 30 -listan toinen selkeä voittaja on Crypto.comin CRO-token. Nostimme kolikon esiin viime viikolla Youtubessa, jossa kävimme läpi erilaisia pörssitokeneita.

CRO:n kurssi oli videon tekohetkellä $0,34 – nyt se on noin 40 prosenttia (!!) korkeammalla $0,48 tasolla. Crypto.comin oma token on biitannut Bitcoinin yli 19 prosentilla seitsemän päivän aikana. Tsekkaa video, niin löydät sieltä CRO:n lisäksi myös muita sijoitusideoita.

DeFi-sektorissa ei rikottu uutta ennätystä!

Siirrytään lopuksi DeFi-sektoriin, jossa EI ole rikottu tällä kerta uutta ennätystä! Nyt puhutaan siis Total Value Locked eli TVL-lukemasta, joka mittaa dollareissa eri DeFi-protokollissa olevaa likviditeettiä. DeFi-sektorin TVL on noussut viikko toisensa jälkeen parin kuukauden ajan. Nyt tälle kehitykselle tuli stoppi.

Mitään suurempaa laskua ei ole kuitenkaan nähtävissä. Tämän päivän mittaus 274,48 miljardia dollaria on vain noin miljardin alle viime viikon lukeman ($275,45 miljardia). Löydät ajankohtaisen datan defillama.com-sivustolta.

defitvl2021115

Isossa kuvassa trendi on edelleen todella komea. On myös hyvä muistaa, että TVL on nyt yli 50 prosenttia korkeammalla kuin kevään DeFi-huuman huipulla.

Vaikka sektori kerää koko ajan enemmän likviditeettiä, DeFi-protokollien omat tokenit eivät kiinnosta sijoittajia. Uniswap tippui viime viikolla ulos top 15 -rankingista. Suomalaistaustainen Aave on sijalla 48, kun keväällä token kolkutteli jo top kymppiin pääsyä. Kannattaa todennäköisesti odottaa trendin kääntymistä ennen kuin sijoittaa rahojaan DeFi-tokeneihin.

Protokollatason ranking näyttää seuraavalta.

defiprot20211115

Listalla ei ole tapahtunut mitään mielenkiintoista sitten viime viikon. Ykkösenä oleva Curve rikkoi pari viikkoa sitten 20 miljardin dollarin rajapyykin. Protokolla on lisännyt sen jälkeen TVL-lukuaan pikkuhiljaa ylemmäs. MakerDAO ei aivan päässyt kahdenkympin yläpuolelle.

Lohkoketjujen rankinglistalla on myös rauhallista.

defichains20211115

Tässä kohtaa voidaan mainita sijalle 11 kohonnut Ronin, joka lienee monille vielä tuntematon DeFi-protokolla. Ronin-lohkoketjuun on rakennettu Katana DEX eli hajautettu pörssi. Se on tehty varta vasten suosittua Axie Infinty-peliä varten. Katana-pörssissä voi vaihtaa Axie Infinity-peliin liittyviä tokeneita.

Katana on ollut toiminnassa vain kymmenen päivää, mutta se on kerännyt silti jo 1,5 miljardin dollarin verran likviditeettiä. Voit lukea lisää tästä artikkelista.

Photo by Executium on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.