Uutiset
14
heinä
pörssien tokenit

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

14.7. Uutiskatsaus: Binance, inflaatio, ShapeShift, PoolTogether, Square

Kryptopörssi Binancen ongelmat jatkuvat – rahaliikenne pankkitileille Iso-Britanniassa sekä Euroopassa on edelleen tukossa. Inflaatio jatkaa kasvuaan Yhdysvalloissa. Tämä ei tiedä hyvää markkinoille. ShapeShift tekee historiallisen ratkaisun ja muuttuu DAO:ksi. PoolTogether – lotto, jossa ei voi hävitä. Square aikoo valmistaa kylmälompakon.

Rekisteröidy Binancelle

Binance ongelmat pankkisiirroissa jatkuvat

Binance-pörssi täytti tällä viikolla neljä vuotta. Synttäreitä on juhlittu hyvin vaitonaisesti ainakin Euroopassa, sillä pörssin ongelmat pankkisiirroissa jatkuvat edelleen.

Uutisoimme Binancen tilanteesta jo viikko sitten. Tuolloin oli jo tiedossa, että Binance menetti (toistaiseksi) SEPA-siirrot eli euromaksualueen pankkisiirrot. Myös usean maan regulaattorit olivat yhtiön kimpussa, ja mm. brittiläinen Barclays-pankki esti asiakkaidensa korttitalletukset Binanceen.

Tilanne on tästä vielä pahentunut. Pari päivää sitten, myös pankkisiirtoja tekevä Clear Junction pisti Binancen niin sanotusti mustalle listalle.

Myös pankkien taholta on tullut lisää blokkeja. Espanjalainen pankkijätti Santander ilmoitti perjantaina, ettei se salli brittiläisten asiakkaidensa enää tallettaa Binanceen. Myös NatWest pankki on liittynyt rintamaan.

Tällä hetkellä tilanne on se, että Binancesta ei voi kotiuttaa pankkisiirroilla eurooppalaisille tileille. Myös pankkisiirrot Iso-Britanniaan menivät eilen pois käytöstä kokonaan. Pörssin edustajat eivät ole vieläkään kommentoineet tilannetta tarkemmin. Asiakkaille lähetetyssä sähköpostissa käytetään sanaa ’temporary’, mikä viittaa ongelmien olevan luonteeltaan väliaikaisia.

Binancea voi muuten käyttää täysin normaalisti, eikä mikään viittaa toistaiseksi laajempiin ongelmiin. Pörssihän toimi kolme vuotta ilman suoria pankkitalletuksia, kunnes SEPA-siirrot saatiin käyttöön kesällä 2020. Tämä lisäsi Binancen suosiota etenkin Euroopassa valtavasti.

Bitcoinkeskus seuraa tilanteen kehittymistä.

Inflaatio säikyttää jälleen markkinoita

Inflaatio on yksi vuoden 2021 suurimmista teemoista. Tuskin mitään muuta sanaa on toistettu niin usein finanssimaailman keskusteluissa tänä keväänä. Inflaatio puhuttaa sijoittajien lisäksi myös ’taviksia’ ympäri maailmaa. Tuotteiden ja palveluiden hinnat ovat koholla kaikkialla.

Kuuluisa New York Post julkaisi tänään aiheeseen sopivan etusivun: The incredible shrinking dollar.

Yhdysvaltain työministeriö raportoi inflaatiolukemat kerran kuukaudessa. Eilen julkaistiin 5,4 prosentin vuosivauhdilla kohoava lukema, joka oli selkeästi yli ennusteiden. Kuukaudessa inflaatio on kasvanut peräti 0,9 prosenttia.

Kyseessä ovat hyvin poikkeukselliset lukemat, eikä kasvulle näy vielä stoppia. Keskuspankkien (etenkin Fed) mukaan kyseessä on vain väliaikainen ilmiö, minkä taustalla on koronakriisin aiheuttama tuotantoshokki (supply shock). Moni analyytikko on sitä mieltä, että kyseessä on päinvastoin pysyvä ilmiö.

Alla oleva grafiikka näyttää hyvin tämänhetkisen kehityksen.

Inflaatiolukemat alkavat selvästi eriytyä valtionlainojen korotista. Tämä on juuri ilmiö, mikä huolestuttaa sijoittajia. Osaindeksit laskivat eilisen ilmoituksen myötä ja kryptomarkkina sukelsi mukana. Miksi?

Sijoittajat pelkäävät, että jatkuvasti kasvava inflaatio pakottaa keskuspankit korkojen nostoon. Ilmaista rahaa ei enää tulisi ovista ja ikkunoista, kun painokone menisi säppiin. Tämä puolestaan tarkoittaisi markkinoiden (osakkeet sekä kryptot) romahtamista.

Edessä ovat seuraavat skenaariot. Jos inflaatio jää pysyvästi korkealle tasolle, niin

  1. Keskuspankit nostavat korkoja ja romahduttavat markkinat
  2. Keskuspankit eivät nosta korkoja ja antavat inflaation laukata. Jossain vaiheessa sijoittajat ymmärtävät, etteivät korot tule koskaan nousemaan ja syöksyvät ostamaan kultaa, bitcoinia ym.

Jos inflaatio palautuu loppuvuoden aikana normaalille tasolle, niin keskuspankit voivat huokaista helpotuksesta ja jatkaa rahan printtaamista. Tämä olisi positiivista markkinoiden kannalta.

Inflaatiolukemat vaikuttavat siis epäsuorasti myös kryptovaluuttojen kursseihin.

ShapeShift muuttuu hajautetuksi pörssiksi

Nimet ShapeShift ja Erik Voorhees eivät sano taviskäyttäjälle Suomessa juuri mitään. Jos olet sen sijaan pitkän linjan Bitcoin-aktivisti, niin molemmat ovat varmasti tuttuja. Etenkin nimi Erik Voorhees.

Kyseessä pitkän linjan Bitcoin-vaikuttaja, joka oli mukana jo 2010-luvun alussa BitInstant-yhtiössä. Kyseisen firman perustaja on Charlie Shrem, joka joutui myöhemmin kahdeksi vuodeksi vankilaan. Myös Winklevoss-veljekset aloittivat Bitcoin-sijoituksensa juuri BitInstantista.

Voorhees on tullut tunnetuksi ShapeShift-palvelun kautta, joka oli pitkään simppeli kryptovaluuttojen swappausalusta. Vuonna 2018 ShapeShift otti käyttöön KYC-prosessin eli asiakkaiden tunnistamisen regulaation vuoksi. Voorheesin mukaan, sivusto menetti 95 prosenttia käyttäjistään.

Alla on kahden kuukauden takainen haastattelu, jos miehen ura kiinnostaa enemmän.

ShapeShift on myös integroituna joihinkin lompakoihin, kuten esim. suosittu Exodus.

Palvelu on taistellut olemassaolostaan vuoden 2018 romahduksesta lähtien. Nyt ShapeShift ottaa mielenkiintoisen kurssin: palvelusta tehdään hajautettu organisaatio eli DAO, ja varsinainen kryptovaluuttojen vaihtopalvelu muuttuu hajautetuksi pörssiksi (DEX).

Kyseessä on varsin uniikki tapaus kryptovaluuttojen maailmassa. ShapeShift lanseeraa tämän muutoksen yhteydessä oman tokeninsa, FOX. Se on ERC-20 eli Ethereum-pohjainen token ja tyypiltään hallintotoken (governance).

ShapeShift luovuttaa siis päätösvallan palvelun kehityksestä FOX-tokenin holdaajille. Samalla idealla toimivat myös kaikki DeFi-palvelut, eli niiden omat tokenit (AAVE, UNI, MKR jne.) antavat päätösvaltaa kehitystyössä.

ShapeShift mainostaa FOX-airdropin olevan myös historian suurin. Tokenia jaetaan ilmaiseksi peräti 900.000 palvelun käyttäjälle. Lue lisää täältä.

PoolTogether on lotto, jossa et voi hävitä

Suomen Twitterissä käy tällä hetkellä kova keskustelu Veikkauksen asemasta hashtagilla #veikkauskratia. Se on lähtenyt liikkeelle samannimisestä kirjasta, joka on julkaistu äskettäin. Kirjassa kritisoidaan vahvasti Suomen nykyistä rahapelijärjestelmää ja sen aiheuttamia ongelmia.

Suomalaiset ovat lottokansaa – tätä lausetta on hoettu vuosikymmeniä. Valitettavasti lotto on palautusprosentiltaan hirvittävän heikko pelimuoto, jossa suurin osa pelaajista häviää rahansa pitkän ajan kuluessa.

Entä jos olisi lotto, jossa kukaan ei voisi hävitä rahaa? Sellainen löytyy kryptovaluuttojen maailmasta! Tämän pelin nimi on PoolTogether. Se on kirjaimellisesti lottoa ilman riskiä häviöstä. Miten tämä on mahdollista?

PoolTogetherin idea on hyvin yksinkertainen. Palvelu hyödyntää DeFi-maailmasta monille tuttua steikkausta. Kuten nimikin kertoo, PoolTogether niputtaa palvelun käyttäjien varat yhdeksi pooliksi. Tämän jälkeen ne steikataan Compound-palveluun.

Jos jokainen käyttäjä steikkaisi omat kolikkonsa itse, viikossa syntyisi esim. $1000 talletuksesta mitätön määrä korkoa. Kun kymmenet tuhannet henkilöt niputetaan yhteen, saadaan kymmenien miljoonien suuruisia pooleja. Näistä kertyy jo viikossa kymmeniä tuhansia dollareita staking-tuottoa.

Tämä steikkauksen tuotto kotiutetaan kerran viikossa ja maksetaan muutamalle onnelliselle käyttäjälle ”loton päävoittona”. Palvelussa on tällä hetkellä talletuksia yli 180 miljoonaa dollaria, joista maksetaan voittoina reilut 102.000 taalaa!

Lähes 100 prosenttia sijoittajista ei saa viikottain mitään voittoja. Parasta on kuitenkin se, että kukaan pelaajista ei häviä rahaa. Myös lottokuponki siirtyy aina automaattisesti seuraavalle viikolle. Voit myös kotiuttaa varasi pelistä milloin tahansa. Ainoat kulut ovat transaktiomaksut PoolTogether-talletuksen ja kotiutuksen yhteydessä.

Täysin riskitön ei tämäkään peli ole. Vaikka itse lotossa ei voi hävitä, niin kolikkosi ovat lukittuna palveluun, joka voidaan esim. hakkeroida.

Square valmistaa kylmälompakon

Yhdysvaltalainen maksupalvelu Square astuu Ledgerin sekä Trezorin reviirille. Yhtiön laitekehityksestä vastaava Jesse Dorogusker twiittasi viime viikolla seuraavaa.

Dorogusker vahvisti sen, mitä yhtiön perustaja Jack Dorsey oli pohtinut ääneen kuukausi sitten. Square aikoo valmistaa kylmälompakon Bitcoinin säilytykseen. Kylmälompakko (cold wallet) tunnetaan myös nimellä hardware-lompakko.

Tätä kenttää dominoivat brändit Ledger sekä Trezor. Molempien tuotteet ovat laadukkaita, mutta ehkä aavistuksen hankalia aivan ummikoille. Etenkin pienen pieni näyttö tekee käytöstä haastavaa. Tämä on yksi asia, johon Dorsey twiittiketjussaan puuttuu. Square haluaa tuoda kylmälompakot jokaisen ulottuville.

Squaren hardware-lompakkoon on tulossa myös hyödyllinen multi-signature -ominaisuus. Tehdäänkö laite vain Bitcoinin säilytykseen? Aika näyttää.

Square on muutenkin vahvasti mukana Bitcoin-skenessä. Se omistaa supersuositun Cash App -sovelluksen, jota käytetään Yhdysvalloissa paljon myös Bitcoinin hankintaan. Cash App generoi huimat 3,5 miljardia dollaria tuottoa vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä.

Square omistaa myös 8027 bitcoinia. Se on Teslan ja Microstrategyn jälkeen kolmanneksi eniten tiedossa olevista pörssiyhtiöistä.

Photo by Executium on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.