Kryptovaluuttamarkkinoilla vihertää pitkästä aikaa! Takana on pientä nousua, kiitos Elon Muskin twiitin. Bitcoin vetää markkinoita ylös ja pudottaa altcoineja selkeästi perästään. Nyt edessä on kuitenkin valtavasti resistanssia. Loppuuko orastava ralli lyhyeen, vai näemmekö muutoksen trendissä?
Bitcoinin kurssi sai buustia Elon Muskilta
Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 39.300 dollaria. Kolme edellistä mittausta ovat olleet 35.200 ja 36.300 dollarin välimaastossa. Takana on siis pitkään jatkunut sivuttaisliike. Onko trendi vihdoin kääntymässä?
Alla olevassa grafiikassa näkyy kolme tärkeää indikaattoria: 50 päivän keskiarvo (ylin trendiviiva), 200 päivän keskiarvo (alempi trendiviiva) sekä ~42.000 dollarissa oleva resistanssitaso (punainen viiva).
Nämä ovat kaikki esteitä Bitcoinin kurssille. Niiden lisäksi näyttää siltä, että ~39.500 dollarissa on myös paljon resistanssia. Kurssi ei ole clousannut tämän tason yläpuolelle lähes kuukauteen. Syytä suurempaan optimismiin ei ole, ennen kuin Bitcoin on selvästi näiden indikaattoreiden yläpuolella.
Mainitsimme viime viikon artikkelissa potentiaalisen Death Cross -signaalin. Se tarkoittaa 50 päivän ja 200 päivän keskiarvojen risteämistä. Tämä tapahtuma lähenee koko ajan, mutta ei välttämättä koskaan toteudu. Moni TA-guru myös vähättelee sen merkitystä.
Myös Wyckoff-metodi on herättänyt paljon keskustelua. Tämä johtuu siitä, että Bitcoinin kurssikehitys oli viime kuukausina kuin oppikirjaesimerkki Wyckoff-metodista. Kun alla olevaa kuvaa katsoo, niin kieltämättä trendeissä on yhtäläisyyksiä.
Toimiiko sama myös toiseen suuntaan? Jos Wyckoff-metodi on jälleen oikeassa, luvassa on pian aikamoinen raketointi.
Analyytikoilla riittää siis pohdittavaa.
Sunnuntain kurssipyrähdyksen takana lienee Elon Muskin twiitti. Teslan perustaja on joutunut viime kuukausina etenkin Bitcoin-maksimalistien sylkykupiksi, kuten olemme myös usein raportoineet. Tällä kertaa Musk twiittasi Bitcoinin louhinnasta positiiviseen sävyyn.
This is inaccurate. Tesla only sold ~10% of holdings to confirm BTC could be liquidated easily without moving market.
When there’s confirmation of reasonable (~50%) clean energy usage by miners with positive future trend, Tesla will resume allowing Bitcoin transactions.
— Elon Musk (@elonmusk) June 13, 2021
Musk kertoi Teslan hyväksyvän bitcoinit maksuvälineenä, kunnes louhinnasta saadaan ympäristöystävällisempää. Taustalla voi olla muitakin syitä, mutta kurssinousu osuu kyllä hyvin yksiin twiitin ajankohdan kanssa.
Viime viikolla saatiin myös lopullinen vahvistus Bitcoinin Taproot-päivityksestä. Tällä tuskin oli vaikutusta kurssiin, sillä hyväksyntä on ollut tiedossa jo pitkän aikaa. Taprootin todelliset vaikutukset näkyvät Bitcoin-verkossa vasta vuosien kuluessa.
Uuteen viikkoon lähdetään siis varovaisen positiivisella fiiliksellä. Nyt edessä on kuitenkin valtavia esteitä. Bitcoin tarvitsee paljon volyymia ja ostopainetta päästääkseen reilusti yli 40.000 dollarin kurssitasolle ja takaisin härkämäiseen trendiin.
Bitcoinin markkinaosuus jatkaa vakaana
Tarkastellaan sitten Bitcoinin markkinaosuutta. Me käytämme aiempien viikkojen tapaan TradingView-palvelusta löytyvää CRYPTOCAP-grafiikkaa.
Kun katsotaan isoa kuvaa ja viikkotason tolppia, niin tilanne näyttää hyvin vakaalta.
Noin kuukausi sitten saavutettu pohja (39,7%) näyttää dominanssin päätepysäkiltä – ainakin toistaiseksi. Historiallinen pohja on noin viisi prosenttiyksikköä alempana tammikuulta 2018.
Päivätasolla on nähty pientä sahausta ylös ja alas, mikä heijastelee Bitcoinin kurssimuutoksia. Viikko sitten dominanssi oli noin 42 prosentissa, mutta nyt ollaan tästä pohjasta lähes 46 prosenttiin. Edeltävät neljä viikkoa on pyöritty 40-50 prosentin välimaastossa.
Vielä on liian aikaista todeta, että seuraavaksi on luvassa Bitcoin-vetoinen ralli. Kyseessä voi myös olla ns. dead cat bounce matkalla kohti uutta dominanssin pohjaa.
Altcoinit tukevasti miinuksella
Käydään seuraavaksi läpi markkinoiden top 15 altcoineja. Koska Bitcoinin dominanssi on noussut viikossa neljä prosenttiyksikköä, se tarkoittaa veren vuodatusta altcoin-markkinassa. Kaikki merkittävät kolikot ovatkin selvästi miinuksella Bitcoiniin nähden. Tämä koskee sekä 7 päivän että 30 päivän ajanjaksoja.
Merkittävin asia lienee se, että top 15 -listalle mahtuu peräti kolme stablecoinia! Tether (USDT), USD Coin (USDC) sekä Binance USD (BUSD). Niiden yhteenlaskettu markkina-arvo on jo huikeat 96 miljardia dollaria.
Stablecoinien nousu on yhdistelmä markkinan laskutrendiä sekä stablecoinien markkina-arvon rajua kasvua. USDT:n markkina-arvo on noussut 3x, USDC:n 5x ja BUSD:n peräti 10x vuoden 2021 aikana!
Altcoin-markkinasta on muuten varsin vähän raportoitavaa, kuten koko markkinasta ylipäätään. Top 100 -listalla on stablecoinit pl. vain neljä kryptovaluuttaa, jotka eivät ole bitcoiniin nähden miinuksella (7 pv). Viime viikot ovat olleet vuoden tylsintä aikaa. Sijoittajat odottavat lähinnä uuden trendin alkua.
DeFi-sektori samoilla sijoillaan
DeFi-sektori on polkenut myös paikallaan viime viikot. Mitään suurempaa draamaa ei ole käynnissä, ja TVL-lukema pyörii 110-120 miljardin dollarin välimaastossa. Viikko sitten mitattiin 116,36 miljardia, tänään lukema on 121,88 miljardia.
Aave jatkaa protokollakisassa edelleen ykköspaikalla. Curve on myös yhtä selkeästi kakkosena, eli tässä suhteessa ei myöskään muutoksia. Kannattaa huomioida, että Uniswap on jaettu vielä erikseen Uniswap V3 -riville, mikä pudottaa ison siivun TVL:stä pois.
Yllä olevat kuvat ovat Defillama.com-sivustolta. Kun menet overview-näkymään ja filtteröit eri lohkoketjujen mukaan, saat myös TVL-lukemat per lohkoketju. Tilanne on tällä hetkellä seuraava:
- Ethereum: 89,5 miljardia dollaria
- Binance: 18,6
- Polygon: 7,6
- Muut: 6,2
Ethereum (+3,2 mrd) ja Polygon (+1,5 mrd) ovat nousseet aavistuksen viime viikosta. Ei mitään suurempaa draamaa myöskään tällä sektorilla.
Clifford Photography on Unsplash
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!