Uutiset
14
maalis
bitcoin kriisi

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

14.3. Uutiskatsaus: Verilöyly kryptomarkkinoilla – taustat, syyt, turvasatamat ja tuleva kriisi

Kulunut viikko on ollut täynnä toinen toistaan hurjempia tapahtumia niin perinteisillä markkinoilla kuin kryptovaluuttojen puolella. Tässä uutiskatsauksessa keskitytään täysin koronakaaokseen sekä sen aiheuttamaan paniikkiin markkinoilla. Onko pahin nyt jo ohi?

Rekisteröidy Binancelle

Huom. Jos olet Youtuben ystävä, voit katsoa/kuunnella tämän artikkelin sisällön myös alla olevalta videolta.

Bitcoinin historiallinen romahdus

Bitcoinin kurssissa on tapahtunut hurjia muutoksia viime päivien aikana. Tilanne oli rauhallinen vielä viikko sitten, jolloin edellinen uutiskatsaus julkaistiin. Kurssi oli tuolloin 9100$ tuntumassa ja noussut noin 8% kyseisen viikon aikana.

Artikkelin kirjoitushetkellä virallinen kurssi pyörii 5300$ tasolla eli reilut 40% alempana. Pelkästään tämä olisi jo aikamoinen shokki, mutta torstain ja perjantain välisenä yön nähtiin tästäkin pahempia tapahtumia.

Hurjan kurssikehityksen taustalla on tietysti koronavirus, joka sai aikaan loppuviikosta totaalisen paniikin kaikkialla markkinoilla. Tältä verilöylyltä ei ole säästynyt mikään omaisuusluokka.

Eilen perjantaina (13.3.) jopa kultakin putosi lähes 4% ja hopea peräti 7,6% – nämä ovat valtavia ja harvinaisia romahduksia kyseisissä markkinoissa. Maanantaina puolestaan raakaöljy romahti 30% Venäjän ja Saudi-Arabian hintasodan seurauksena. Puhumattakaan Bitcoinin ja osakemarkkinoiden liikkeistä.

Alla on Bitcoinin yhden tunnin tolpat muutaman päivän ajalta.

bitcoin-kurssi-1h

Bitcoinin kurssi romahti alkuviikosta 8000 dollarin pintaan, kun öljyn hintasota ja koronapaniikki alkoivat painaa kaikkia markkinoita alas. Tämän jälkeen ei nähty suurempaa kriisiä, mutta torstaina pääsi helvetti irti.

Jo päivällä nähtiin täysin poikkeuksellista liikehdintää, kun kurssi romahti tunnissa noin 1500$ ja alkoi sitten sahata edes-takaisin satoja dollareita minuutissa. Kyseessä oli hurja markkinamanipulointi, jossa shortit ja longit pudotettiin vuoron perään pelistä.

akuankka
Meno oli kuin suoraan Aku Ankasta!

Suomen aikaa noin klo 03-04 perjantaina nähtiin sitten vieläkin uskomattomampi esitys. Bitcoinin kurssi romahti noin 3600-3800 dollariin, hieman pörssistä riippuen. Tästä pohjasta kuitenkin noustiin yli 50% ylöspäin alle tunnissa!

Kyseessä olivat täysin poikkeukselliset tapahtumat Bitcoinin historiassa. Riippuu vähän aikavyöhykkeestä, eli mistä päivä alkaa ja mihin loppuu, mutta todennäköisesti kyseessä oli historian suurin (tai ainakin top 3) romahdus 24h aikana.

Onko Bitcoin muuten vielä matkalla kohti Stock-To-Flow -mallin lupaamia 100K tasoja? Kyllä on.

Kuten kuvasta näkyy, Bitcoinin kurssi on kaiken lisäksi käynyt mallin haarukan ylä- ja alapuolella aiemminkin. Vaikka kurssi poikkeaisi tuosta keskihajonnasta, se ei vielä olisi aukoton todiste teorian epäonnistumisesta.

Tällä hetkellä on täysin mahdotonta arpoa, onko Bitcoinin pohja nähty vai ei. Jo paluu 6K, 5K ja 4K tasolle tuntui todella rajulta liikkeeltä huomioiden tulevan halvingin.

Käydään mahdollisia syitä läpi seuraavaksi.

Onko johdannaiskauppa syypää kriisiin?

Nyt kun koronaviruksen aiheuttamia markkinareaktioita on seurattu parin viikon ajan, käytössä alkaa olla huomattavasti enemmän tietoa. On selvää, että koronaviruksen aiheuttama paniikki on vähintään osasyyllinen nykyiseen alamäkeen.

Bitcoin-markkinoiden liikkeistä ei kuitenkaan koskaan saada täyttä varmuutta. Tämän takia myös viime viikon tapahtumista on monia teorioita. Käydään seuraavaksi läpi muutamia potentiaalisia selityksiä.

Viimeisen viikon ajan on ollut käynnissä likviditeettikriisi, minkä vuoksi kaikki mahdolliset sijoituskohteet ovat myyty fiat-valuutoiksi. Tähän on todennäköisesti johtanut maailmalla yleistynyt johdannaiskauppa.

Margin trading -trendi on näkynyt myös kryptovaluutoissa pitkän aikaa. Sen vastakohtana oleva spot-hintoihin perustuva kauppa on jäänyt volyymeiltaan pieneen osaan. Jos ostat kryptovaluuttaa esimerkiksi Northcryptosta tai Coinbasesta eurolla, niin käyt spot-kauppaa.

Johdannaiskaupassa markkinoita dominoi mm. BitMEX. Erona spot-kauppaan on vivun käyttö, joka mahdollistaa valtavat tuotot ja valtavat tappiot.

kaupankäyntiä bitmex-sivustolla
Kuva BitMEX-palvelun sivulta.

Kun käyt johdannaiskauppaa ja sijoitat Bitcoiniin esim. 5x, 10x tai jopa 100x-vivulla, käyttämäsi vipu on lainattava jostain. Vastaavasti, jos shorttaat Bitcoinia, lainaat käytännössä Bitcoinit ensin jostain, mitkä sitten laitat myyntiin.

Margin trading kaupankäynnin mörkönä ovat sanat margin call. Se tarkoittaa pistettä, jossa markkina on liikkunut sinua vastaan liikaa. Tässä kohtaa kaikki positiosi myydään automaattisesti markkinahinnalla. Kyse on käytännössä lainasta, josta loppuvat vakuudet. Kun pakkomyynti koittaa, saatu hinta on usein todella huono.

Alla on esimerkki BitMEX-pörssistä, jossa ostettaisiin XBTUSD (eli Bitcoin vs dollari) -instrumenttia 10.000 dollarilla ja 25x vivulla. Ostohinta näkyy 5374$ ja liquidation price on 5198$ eli vaivainen 3,27% muutos alas tarkoittaisi sitä, että koko positiosi myytäisiin markkinoilla. Tuo voi tapahtua vaikka seuraavan viiden minuutin aikana, ja tilisi olisi sen jälkeen tyhjä.

bitmexdiili

Kun puhutaan broker-kaupasta, nähdään elokuvista tuttuja tilanteita, joissa välittäjäsi soittaa sinulle. Saat kirjaimellisesti margin call- puhelun. Jos et laita lisää varoja broker-tilillesi, niin koko sijoituksesi likvidoidaan saman tien.

Tätä ongelmaa ei ole spot-kaupassa. Jos ostat Northcryptosta bitcoineja voit holdata niitä ko. välittäjän tilillä, vaikka arvo putoaisi 99%. Sinulla ei ole mitään pakkoa myydä yhtään mitään.

Johdannaiskaupan ongelma on siis tässä: kun markkina lähtee liikkumaan rajusti yhteen suuntaan kryptovaluutoissa, valtavan joukon positiot myydään automaattisesti. Mikä saa markkinan romahtamaan yhä rajummin. Etenkin tällaisessa poikkeustilanteessa, jossa ostajia on vähän jo valmiiksi. Näin dominot alkavat kaatua nopeaa tahtia.

Onko PlusToken myös osaltaan syyllinen?

Edellä oleva johdannaiskauppa on varmasti yksi syyllinen tapahtumiin. Se sai aikaan etenkin torstaina valtavia romahduksia, jotka eivät olisi vielä 3-4 vuotta sitten olleet mahdollisia. Tämän vuoksi kryptomarkkinoilla on rikottu epämiellyttäviä ennätyksiä.

Toinen selkeä tekijä voi olla institutionaalisen rahan lisääntyminen. Tämä trendi on ollut käynnissä jo vuodesta 2019 lähtien. Hedge-rahastojen omistukset on otettu ilolla vastaan, ja soraäänet olivat vähissä viime keväänä Bitcoinin raketoidessa 14.000 dollariin.

Bitcoin on kuitenkin tällaisille toimijoille aina max risk -sijoituskohde. Monesti näillä instituutiolla on selkeät säännöt siitä, millä tavalla positioita myydään tai ostetaan kriisitilanteissa. Yleensä ensimmäinen askel on paniikin kasvaessa riskin pienentäminen, mikä tarkoittaa Bitcoinin myyntiä.

Viikon aikana on nähty raju lasku Yhdysvaltain valtionlainojen koroissa, mikä kertoo niiden olevan tällä hetkellä turvasataman roolissa. Tämän lisäksi cash is king. Monet kuluttajat ovat joutuneet myymään sijoituksiaan paniikissa saadakseen ruokaa ja muita varusteita.

Nicholas Merten käy alla olevalla videolla läpi näitä vastaavia asioita.

Merten puhuu myös kolmannesta tekijästä eli Plus Tokenista. Kyseessä on miljardiluokan Ponzi-huijaus, joka paljastui noin puoli vuotta sitten Kiinassa. Verkkorikolliset onnistuivat huijaamaan jopa 200.000 bitcoinia eli yli prosentin kaikista maailman bittirahoista.

Päätekijöitä on yhä vapaalla jalalla, ja he ovat dumpanneet jo kymmeniä tuhansia bitcoineja markkinoille viime kuukausina. Rikolliset käyttävät ns. coin mixer -palveluita, joiden avulla kolikoiden alkuperä pyritään häivyttämään.

On todennäköistä, että useat viime viikkojen myynnit ovat Plus Tokenista peräisin. Huono asia on se, että rikollisilla on yhä noin 60.000 bitcoinia hallussaan. Tämä voi johtaa uusiin romahduksiin lähitulevaisuudessa, jos Bitcoinin kurssi lähtee nousuun.

On mahdoton sanoa, olisiko Bitcoinin kurssi yli 10.000 dollaria tällä hetkellä ilman Plus Token dumppauksia kuluneen kuuden kuukauden aikana.

Bitcoinin arvon ajurit eivät ole kadonneet

Aina kun Bitcoinin kurssi romahtaa merkittävästi, sosiaalinen media täyttyy yleensä haaskalle tulevista nälvijöistä. ”Eikö Bitcoinin pitänyt olla turvasatama?” ”Haha, se halving taisi tapahtua jo” ovat kaksi suosikkiani viime viikolta. Bitcoin julistetaan yleensä valtamediassa kuolleeksi, kuten se on tehty satoja kertoja aiemmin.

Tilanne oli tosin vuosi sitten pahempi, sillä tällä hetkellä kaikki ovat liian kiireisiä sijoitusportfolioiden romahtamisen sekä koronaviruksen kanssa. Onko Bitcoin sitten menettänyt asemansa turvasatamana? Todistaako viime viikon romahdus sen, että Bitcoin vain lopulta seuraa osakemarkkinoiden suuntaa?

Kuluneen viikon romahdus kertoo jotain, mutta se ei ole millään tavalla hävittänyt niitä attribuutteja, joiden vuoksi Bitcoin on poikkeuksellinen sijoituskohde. Bitcoinia lähestytään hyvin monesta näkökulmasta, sillä jokainen sijoittaja arvostaa hieman eri asioita.

Tietylle joukolle Bitcoin on yksinkertaisesti spekulointikohde. He ostavat kryptovaluuttaa, koska näkevät niiden historiallisen arvonnousun ja haluavat olla raketissa mukana. Tähän päälle sitten päivätreidaajat, jotka käyvät kauppaa myös yksittäisillä liikkeillä ylös ja alas.

Joillekin Bitcoinin tärkein ominaisuus on mahdollisuus saada sijoitus ulos omasta pankkijärjestelmästä omaan haltuun. Tämä on yksi iso syy myös sille, miksi fyysistä kultaa ja hopeaa hankitaan. Jos haluat vertailla kultaa ja Bitcoinia sijoituskohteena, niin tsekkaa alla oleva Bitcoinkeskuksen video.

Osa taas näkee Bitcoinin (ja laajemmin kryptovaluutat) vallankumouksena. Bitcoinin rahapolitiikka on täysin fiat-valuutoista poikkeava, eli kyseessä on deflatorinen järjestelmä. Tämä on johtanut viimeisen 10 vuoden aikana valtavaan arvonnousuun fiat-valuttoja vastaan.

Tämän näkökulman tärkeä rooli on myös Bitcoinin kyky olla aidosti hajautettu järjestelmä sekä resistantti sensuurille. Kukaan ei hallitse Bitcoinia yksi, kukaan ei päätä yksin sen kehityksestä eikä kukaan voi pysäyttää transaktioitasi tai takavarikoida bitcoinejasi lompakostasi.

Näiden ominaisuuksien lisäksi Bitcoinilla on nykyisin myös valtava network value eli verkon arvo. Kyseessä on kymmenien miljoonien ihmisten käyttämä maksuprotokolla, joka samalla maailman turvallisin järjestelmä huikean louhintakapasiteetin myötä.

Entä sitten turvastama? Onko Bitcoin todella myös sellainen? Käydään sitä läpi seuraavaksi.

Bitcoin osoittaa tulevaisuudessa asemansa turvasatamana

Kun puhutaan Bitcoinin asemasta turvasatamana juuri nyt, mennään hieman metsään. Tämä johtuu siitä, että koronaviruksen aiheuttama paniikki ei ole se kriisi, jota vastaan Bitcoin on alun perin rakennettu.

Kriisejä on monenlaisia. Esimerkiksi 90-luvulla Long Term Capital Management oli lähellä (pari päivää) aiheuttaa koko pankkijärjestelmän romahduttamisesta. Kyse oli muutaman Nobel-palkitun neron hedge-rahastosta, joka upposi katastrofaalisella tavalla.

Pari vuotta myöhemmin nähtiin IT-kupla, minkä jälkeen Fed sai aikaan vuoden 2008 finanssikriisin. Tuolloin puolestaan pankit olivat kaatumassa johtuen asuntolainojen sulamisesta ja tarvitsivat valtavat pelastuspaketit.

Tämän hetken paniikki ei kuitenkaan koske finanssijärjestelmää. Kyseessä on tähän asti ollut pako valtionlainoihin ja fiat-rahaan, eli sijoittajien varat ovat nimenomaan rahoituslaitoisten hallussa ja uskoa riittää myös valtioiden maksukykyyn. Tämän vuoksi myös kulta ja hopea ovat olleet kärsijän roolissa.

Kullan ja hopean ystävät ovat liputtaneet seuraavaa finanssikriisiä jo pian kymmenen vuotta. Katso, miltä näiden assettien grafiikka näyttää kahden kuukauden ajalta. Punaisella näkyvät muutokset ovat yhdeltä päivältä eli perjantai 13. maaliskuuta.

goldsilver

Kullan pitäisi olla tällä hetkellä 2000-2500$ ja hopean jossain 25-30$ tienoilla, jos teoriat olisivat pitäneet paikkansa. Etenkin perjantaina nähtiin suorastaan turvasatamien teurastus. Molempien kurssi on noin -50% siitä, missä se piti ennusteiden mukaan olla tällaisessa tilanteessa. Aivan kuten Bitcoinin.

Valitettavasti tilanne on tämä: se kriisi ei ole vielä edes alkanut, joka nostaa Bitcoinin 100K dollariin, kullan 10K dollariin ja hopean 100+ taalaan. Tuo kriisi on pankki- ja valuuttakriisi, jolloin sijoittajat pakenevat fiat-valuutoista ja valtionlainoista. Mihin heidän sijoituksensa voi tässä tilanteessa mennä?

Jäljellä ei ole tuossa tilanteessa muita kohteita kuin kulta, hopea sekä kryptovaluutat.

Keskuspankkien tutut lääkkeet

Koronavirus on aiheuttanut maailmanlaajuisia ongelmia monilla eri aloilla. Lentoliikenne ja matkailu ovat yksi selkeimpiä. Tämän lisäksi taloutta ravistelee todella raju öljyn hintasota Saudi-Arabian ja Venäjän välillä. Tällä öljysodalla on vakavia vaikutuksia pankkeihin.

Yhdysvaltain öljysektori tarvitsee vähintään nykyistä tuplasti korkeammat hinnat pysyäkseen voitollisena. Koko mahtava omavaraisuus perustuu valtavasti velkaantuneisiin yhtiöihin, joita on tuettu vuosikausia käytännössä ilmaisella rahalla.

Tämä sektori uhkaa kaatua pankkien syliin kuin dominot. Esimerkiksi lentoyhtiö Norwegian on myös viittä vaille konkurssissa ja huutaa valtion väliintuloa. Vastaavia yrityksiä on pian joka puolella maailmaa todella paljon.

Yhdysvaltain keskuspankki ilmoittikin pari päivää sitten mielettömän suurista tukipaketeista:

Vuoden 2008 finanssikriisin kauhisteltu pelastuspakettihan oli 700 miljardia dollaria. Fed enemmän kuin tuplasi tämän yhdessä ainoassa päivässä, minkä lisäksi sen balanssissa on ollut jo ennen tätä biljoonia dollareita.

Kaikki tämä valuutta on luotava tyhjästä, sillä valtioilla tai pankeilla ei ole mitään mystistä säästöpossua, joka olisi täynnä pahan päivän varalle olemassa. Koko maailma hukkuu tällä hetkellä velkaan, mutta ratkaisuna on luoda sitä aina vain lisää.

Tämä on juuri se tilanne, josta vuoden 2008 kriisin ennustanut Peter Schiff on puhunut pian kymmenen vuotta. Loputon valuutan printtaaminen johtaa jossain vaiheessa inflaation kasvuun ja pahimmillaan fiat-valuuttojen romahdukseen.

Siinä vaiheessa, kun sijoittajien usko alkaa kadota dollariin sekä valtion lainapapereihin, alkaa pako turvasatamiin. Tämä kriisi antaa yhä odottaa itseään.

Varaudu pahempaan

Tällä hetkellä moni sijoittaja on kriisitunnelmissa, vaikka perjantaina saatiinkin pientä toivonkipinää. Yhdysvaltain osakemarkkinat nousivat viimeisen puolen tunnin aikana historiallisen paljon. Ilmeisesti Turmpin hallinnon toimiin koronaviruksen suhteen oltiin tyytyväisiä.

Kuten edellä tuli jo mainittua, kriisi ei ole missään nimessä ohi. Todellinen pankki- ja valuuttakriisi ei ole vielä edes alkanut. Seuraavana on luvassa valtavia tukipaketteja ympäri maailmaa, joista saatiin jo esimakua viikon lopulla. Fed johtaa joukkoja, ja muut keskuspankit seuraavat perässä.

Keskuspankeilla on käytössään sama pelikirja, josta peliliikkeet on luettu aina ennenkin. Jos markkinoita uhkaa kriisi, pumpataan rahaa. Osakemarkkinoiden ei anneta kerta kaikkiaan romahtaa etenkään Yhdysvalloissa, koska tulossa ovat pian presidentinvaalit.

Peter Schiff käy aihetta läpi tällä videolla lyhyesti reilun viikon takaa.

Kuten Schiff sanoo: ”Corona virus might be the pin, but the problem is not the pin, but the bubble, that the pin pricks.”

Vastaava tilanne nähtiin reilu vuosi sitten, jolloin osakemarkkina alkoi korjata kurssejaan alaspäin. Fed riensi apuun, alkoi laskea korkoja ja pumppasi markkinat ennätyksellisiin tuottoihin vuonna 2019. Tätä samaa on jatkettu viimeisen kymmenen vuoden ajan. Miten kauan se voi vielä jatkua?

Juuri nyt on mahdoton sanoa, miten kauan koronaviruksen aiheuttamat vaikutukset kestävät. Emme tiedä esimerkiksi sitä, nähdäänkö viruksesta useita eri tartuntakierroksia. Joudutaanko syksyllä tekemään vielä uudet karanteenit ja tukipaketit?

Yhdysvaltain keskuspankkihan on myös pumpannut rahaa pankkeihin jo kuukausia ennen koronakriisiä ns. Repo-operaatoiden kautta.

On selvää, että keskuspankkien tukitoimet ajavat finanssimaailman koko ajan lähemmäs sitä valuuttakriisiä ja valtavan velkakuplan puhkeamista, josta Peter Schiff, yllä olevalla videolla Bix Weir ja monet muut ”gold bugit” ovat varoitelleet ainakin kymmenen vuotta.

Tämä on se kriisi, jolloin sijoittajat huomaavat myös Bitcoinin arvon sijoituskohteen. Todennäköisesti kryptosijoittajan ei siis kannata olla huolissaan. Jos keskuspankkien elvytys taas onnistuu ja rahaa pumpataan markkinoille valtavat määrät, osa siitä valuu väistämättä myös kryptovaluuttoihin. Kun tähän lasketaan mukaan vielä tuleva halving, ei Bitcoinin holdaajalla luulisi olevan suurempaa hätää?

Jos haluat varautua pahempaan kriisiin, niin mieti ajoissa sijoitustesi säilytystä ja allokointia. Nyt voi olla hyvä hetki hankkia oma Ledger Nano X (tai Nano S), jonne kryptovaluutat saa turvaan vaikka maailmanlopun varalle. Mitä suurempi kriisi, sen suurempi todennäköisyys on sille, ettet saa kryptovaluuttaasi tai sijoituksisasi ulos kauppapaikoista.

Esimerkiksi suomalaisten suosimat Coinmotion ja Nordnet ovat olleet pahasti tukossa viime päivinä esim. asiakaspalvelun osalta. Vaikka online-toimijoilla ei olisikaan likviditeettiongelmia, niin valtavat ruuhkat yksinkertaisesti hidastavat palveluiden toimintaa. Tämän tietää myös jokainen vuoden 2017 kryptohuumassa mukana ollut henkilö.

Fiksu sijoittaja varautuu poikkeuksellisiin tapahtumiin juuri siitä syystä, että tilanteen tullessa hänen ei tarvitse panikoida muun lauman tavoin. Pää kylmänä pystyy tekemään sitten oikeita ratkaisuja oman talouden turvaamiseksi.

Kuva: Gerd Altmann from Pixabay


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.