Yhdysvalloissa alkanut pankkikriisi koskettaa myös kryptosektorin yrityksiä. DeFi-palvelu Euler Financessa tapahtui 200 miljoonan dollarin hakkerointi. Norjalainen NBX tuo markkinoille bitcoineja cashbackina maksavan luottokortin. Amazonin huhutaan lanseeraavan NFT-markkinapaikan. New Yorkin syyttäjänvirasto leimaa Ethereumin arvopaperiksi.
Sisällysluettelo
Yhdysvaltojen pankkikriisi vaikutti stablecoin-markkinaan
Viime päivien suurin uutinen on ollut Yhdysvaltojen pankkikriisi. Tapahtumat eskaloituivat hyvin nopeasti, kun Silicon Valley Bank (SVB) joutui perjantaina FDIC:n eli pankkitalletuksia suojaavan viranomaisen haltuun. SVB joutui klassisen talletuspaon (bank run) kohteeksi.
Pankin ovet oli pakko laittaa kiinni, koska sillä ei ollut enää varoja maksaa ulos asiakkaiden talletuksia. Kyseessä oli merkittävin pankin kaatuminen sitten vuoden 2008 finanssikriisin. SVB oli peräti 16. suurin pankki Yhdysvalloissa. Se palveli etenkin teknologia-alan yrityksiä.
SVB oli investoinut asiakkaidensa talletukset Yhdysvaltain valtion velkakirjoihin matalien korkojen ympäristössä. Kun korot lähtivät vuonna 2022 rajuun nousuun, velkakirjojen arvo romahti. Tämä arvonlasku oli kuitenkin vain teoreettista, jos velkakirjan voi holdata lainan maturiteettiin asti. Silloin velkoja saa aina koko lainasumman takaisin.
Talletuspako aiheutti sen, että SVB:n oli pakko myydä sijoituksiaan valtavilla tappioilla. Tämä prosessi olisi johtanut pian koko pankin konkurssiin, joten tilanne pysäytettiin ennen kuin pankista tuli täysin varaton.
Tapahtumalla oli myös rajuja vaikutuksia kryptomarkkinaan. USDC-stablecoinia hallinnoiva Circle ilmoitti perjantaina, että sillä on 3,3 miljardia dollaria reservejä SVB:ssa. Prosentuaalisesti tämä vastasi hieman yli 8 prosenttia USDC:n takauksista.
1/ Following the confirmation at the end of today that the wires initiated on Thursday to remove balances were not yet processed, $3.3 billion of the ~$40 billion of USDC reserves remain at SVB.
— Circle (@circle) March 11, 2023
Uutinen sai sijoittajat hermostumaan, ja USDC:n kurssi alkoi pudota nopeasti alle dollarin. Paniikki oli pahimmillaan lauantaina aamupäivällä Suomen aikaa. USD Coinista maksettiin tuolloin vain 0,89 dollaria.
USD Coinin lisäksi mm. DAI putosi lähes saman verran. Tämä johtuu siitä, että USDC on merkittävässä roolissa myös DAI:n reserveissä. Käytännössä kaikki muut stablecoinit pl. USDT ja BUSD menettivät dollari-peginsä viikonlopun aikana.
Sijoittajia hermostutti ajatus, että muitakin pankkeja voisi olla vaikeuksissa. Tilanne laukesi sunnuntai-iltana, kun Yhdysvaltain hallinto ilmoitti eräänlaisesta bailoutista ja pelasti sijoittajat. Samalla myös Circlen reservit saatiin takaisin, ja USD Coin on palannut lähelle dollaria.
Yhdysvaltain hallinto teki sunnuntai-iltana myös toisen kryptosektoria haittaavan liikkeen. Se sulki Signature-pankin vedoten systeemiriskiin.
Signature Bank oli monien kryptosektorin firmojen suosima pankki. Vaikuttaa siltä, että Signaturesta tuli kryptovaluuttojen vastaisen kampanjan uusin uhri. Yllä oleva kuva on New York Timesin artikkelista.
”I think part of what happened was that regulators wanted to send a very strong anti-crypto message,”, hallituksen jäsen Barney Frank kertoo CNBC:n haastattelussa.
Silvergate-niminen pankki oli jo ajettu alas pari viikkoa sitten. Signature ja Silvergate olivat kryptomyönteisiä pankkeja ja monien yhdysvaltalaisten kryptofirmojen käytössä. Niiden alasajolla voi olla mittavat vaikutukset kryptosektorin yrityksiin tulevaisuudessa.
Palaamme todennäköisesti aiheeseen vielä tulevissa uutiskatsauksissa. Jos haluat enemmän tietoa tämän pankkikriisin syistä ja seurauksista, tsekkaa Lari Heinosen videot Mihin Sitä Säästäis -kanavalta.
Euler Finance joutui hakkeroinnin kohteeksi
Vuodet 2021 ja 2022 olivat synkkiä DeFi-hakkerointien osalta, sillä sijoittajin tappiot olivat miljardeja dollareita. Olemme todistaneet lukuisia iskuja satojen miljoonien dollareiden kokoluokassa. Vuosi 2023 on ollut toistaiseksi hiljainen, mutta eilen tilanteeseen tuli muutos.
DeFi-lainapalvelu Euler Finance joutui hakkeroinnin kohteeksi. Sijoittajien tappiot olivat noin 200 miljoonaa dollaria, mikä tekee hakkeroinnista todella merkittävän. Suurin osa iskussa kadonneista varoista oli stETH-tokeneita.
Alla olevassa Twitter-ketjussa on Euler Financen tuoreimmat kommentit aiheesta.
An update on our work today to recover funds for Euler protocol users.
Here are a few actions we took immediately:
1. Stopped the direct attack as soon as possible by helping disable the EToken module, which blocked deposits and the vulnerable donation function
2. Engaged TRM… https://t.co/6ZClE9uGoH
— Euler Labs (@eulerfinance) March 14, 2023
Hakkerit tekivät iskun hyödyntäen useita flash loan -hyökkäyksiä.
Flash loan eli salamalaina on älysopimusalustojen ominaisuus. Sen avulla voi ketjuttaa useita transaktioita yhteen ja tehdä valtavan suuruisen lainan ilman vakuuksia, koska lainasumma palautetaan saman lohkon aikana takaisin.
Hyökkäyksen mahdollisti Euler Financen älysopimuksessa oleva bugi. Mielenkiintoista on se, että Euler Financen koodi on käyty läpi vuonna 2022 lukuisten eri auditointifirmojen toimesta. Miten tällainen haavoittuvuus on jäänyt siitä huolimatta tuotantoversioon?
DeFi-lainaprotokollat ovat usein linkittyneitä toisiinsa, joten Euler Financen hakkerointi on vaikuttanut myös muihin DeFi-appeihin. Toista kymmentä DeFi-protokollaa on kärsinyt miljoonan dollarin luokkaa olevia tappioita.
Euler Financen likviditeettiä kuvaava TVL (Total Value Locked) oli ennen hakkerointia hieman yli 310 miljoonaa dollaria. Se oli DeFi-protokollien listalla sijalla 27. Nyt sen TVL on romahtanut lähes nollaan. Euler Financen oman EUL-tokenin kurssi romahti myös 50 prosenttia hakkeroinnin jälkeen.
Norjalaispörssi tuo markkinoille Bitcon-luottokortin
NBX eli Norwegian Block Exchange on Suomessa vähemmän tunnettu kryptovaluuttapörssi. Sen on perustanut Bjørn Kjos, joka on myös Norwegian-lentoyhtiön ja Norwegian-pankin taustalla. NBX on nimensä mukaisesti norjalainen pörssi ja Norjan finanssivalvonnan reguloima.
NBX julkaisi maaliskuun alussa mielenkiintoisen uutisen. Pörssi tuo markkinoille NBX Visa -luottokortin, joka maksaa käyttäjilleen cashbackia bitcoineissa! Cashback alkaa 0,5 prosentista ja nousee parhaimmillaan jopa neljään prosenttiin.
”We believe that this product will attract thousands of new customers and help transform the way people think about traditional credit cards”, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Stig Kjos-Mathisen.
Kortissa on kaksi merkittävää eroa perinteisiin kryptokortteihin verrattuna. Kaikki markkinoiden tunnetuimmat kryptokortit ovat debit-kortteja eli tilille on ensin talletettava varoja kortin käyttöä varten. NBX:n kortti on sen sijaan credit card eli luottokortti, jossa on ensin alkuun 20.000 kruunun (noin 2000 euron) luotto ilman kuluja 45 päivään asti.
NBX:n kortti maksaa myös cashbackin bitcoineissa, mikä on poikkeuksellista. Norwegian Block Exchange myöntää kortin Norjan, Ruotsin, Suomen ja Tanskan asukkaille. Tällä hetkellä käynnistyvät viimeiset testit. Kortti saadaan markkinoille lähikuukausina.
Bitcoinkeskus on julkaissut kattavan oppaan NBX-pörssistä. Kannattaa tutustua, jos kortti kiinnostaa enemmän. NBX on erittäin toimiva pörssi, joka tarjoaa matalat kulut ja mm. Cardanon ADA-tokenin steikkauksen. Suomalaisille käyttö onnistuu hyvin englanninkielisellä versiolla.
Amazon lanseeraa NFT-markkinapaikan
Amazon on noussut viime vuosina yhdeksi maailman suurimmista yrityksistä sekä markkina-arvolla että liikevoitoissa mitattuna. Amazon Web Services eli AWS linkittyy myös vahvasti kryptovaluuttojen maailmaan, sillä monen eri verkon node pyörii AWS:n päällä.
Tuoreimpien huhujen mukaan Amazon aikoo lanseerata oman NFT-markkinapaikan 24. maaliskuuta. Sen nimeksi tulisi Amazon Digital Marketplace, ja markkinapaikka olisi ensiksi avoinna yhdysvaltalaisille asiakkaille. Alla oleva Twitter-ketju käy läpi palvelun potentiaalia.
Amazon is building an NFT marketplace:
Is this the moment we've all been waiting for? 🧵👇
(1/16) pic.twitter.com/4n0ollaRjt
— wale.swoosh 🐳 (@waleswoosh) March 7, 2023
Kirjoitimme edellisessä uutiskatsauksessa NFT-kauppapaikkojen kisan kiristyneen Blur-platformin vuoksi. Amazon Digital Marketplace ei ole kuitenkaan OpenSean tai Blurin kilpailija, josta voisi ostaa Bored Apes -kuvia. Siltä ainakin vaikuttaa.
Amazon julkaisee huhujen mukaan alustallaan 15 erilaista NFT-kokoelmaa, jotka liittyvät fyysisiin tuotteisiin. Voit ostaa vaatteita ja muita tuotteita itsellesi, jolloin saat fyysisen ostoksen lisäksi myös sitä kuvaavan NFT:n.
Amazonin NFT:t voi maksaa perinteisillä maksutavoilla eli kortilla tai PayPalilla. Todennäköisesti NFT:t voi myös säilyttää Amazon Digital Marketplacen lompakossa. Näin tavallisen Amazon-käyttäjän ei tarvitse asentaa Web 3 -lompakkoa tai hankkia kryptovaluuttaa.
Amazonin tulo NFT-sektoriin tuo ennen kaikkea legitimiteettiä NFT-teknologialle. Ajoitus on vähintään mielenkiintoinen, sillä toinen teknologiajätti Meta ilmoitti tällä viikolla luopuvansa NFT-integraatiosta Instagramissa sekä muilla yhtiön alustoilla.
Jos NFT-teknologia ei ole sinulle tuttu, lue lisää Bitcoinkeskuksen NFT-oppaasta.
New Yorkin syyttäjänvirasto: Ethereum on arvopaperi
Yhdysvalloissa on käynnissä sota kryptovaluuttoja vastaan, kuten olemme viime viikkoina raportoineet. Maan eri viranomaiset ovat ottaneet kryptovaluutat sekä alan toimijat tähtäimeensä vuoden 2023 aikana. Uhreiksi ovat joutuneet myös kryptomyönteiset pankit.
Yhdysvalloissa on käyty jo vuosia kädenvääntöä arvopaperi-teeman ympärillä. Maan regulaatio on erittäin tiukka arvopaperikaupan osalta, johon esimerkiksi osakkeet kuuluvat. Kysymys on siitä, ovatko kryptovaluutat arvopapereita.
Jos kryptovaluutta leimataan arvopaperiksi, sillä ei voida käydä kauppaa yhdysvaltalaisissa pörsseissä. Kyseinen kolikko olisi käytännössä bännätty Yhdysvalloissa. Juuri tätä aihetta käsittelee myös kaksi ja puoli vuotta kestänyt Ripple vs. SEC -oikeustaistelu.
Arvopaperimarkkinaa valvova SEC on tehnyt useita iskuja viime kuukausina ja syyttänyt yksittäisiä henkilöitä sekä projekteja laittomasta arvopaperikaupasta. Tässä yhteydessä se on myös leimannut tietyn kryptovaluutan arvopaperiksi.
Viime viikolla myös NYAG eli New Yorkin syyttäjänvirasto liittyi joukkoon ja nimesi monien yllätykseksi Ethereumin arvopaperiksi!
👀 NYAG Claims That Ethereum Is a Security in Kucoin Lawsuit.
— Crypto Crib (@Crypto_Crib_) March 9, 2023
NYAG on haastanut KuCoinin lakitupaan, joka on yksi maailman suurimmista pörsseistä. Syyttäjäniviraston mukaan KuCoin on mahdollistanut New Yorkissa asuville henkilöille kryptovaluuttojen ostamisen. Samassa yhteydessä NYAG leimaa nimenomaan Ethereumin arvopaperiksi.
“This action is one of the first times a regulator is claiming in court that ETH, one of the largest cryptocurrencies available, is a security”, kommentoi NYAG:n Letitia James.
Uutinen pudotti Ethereumin kurssia hetkellisesti, mutta sillä ei ole ollut suurempaa vaikutusta. Kyse on vain yksittäisen viraston mielipiteestä. Loppujen lopuksi Yhdysvaltain kongressi säätää kryptovaluuttoja koskevat lait.
SEC-pomo Gary Gensler on todennut, että vain Bitcoin ei ole arvopaperi. Muut kryptovaluutat ovat Genslerin mukaan mahdollisesti kaikki arvopapereita. Mitään tarkkaa listaa tai määritystä SEC ei ole kuitenkaan suostunut antamaan.
Kulisseissa käydään kovaa vääntöä siitä, mikä viranomainen säätelee kryptovaluuttoja. SEC:n lisäksi esim. kullan ja hopean markkinaa valvova CFTC haluaa kryptot sateenvarjonsa alle. CFTC:n pomo Rostin Behnam totesi viime viikolla, että Ethereum on Bitcoinin tavoin hyödyke (engl. commodity).
Kryptovaluuttoja koskeva regulaatio on juuri nyt kovassa käymistilassa Yhdysvalloissa.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!