Uutiset
14
maalis
markkinakatsaus

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

14.3. Markkinakatsaus: Kryptovaluuttojen kurssit kovassa nousussa

Bitcoinin kurssi on rikkonut tärkeän vastustason ja noussut yli 26.000 dollariin. Koko kryptomarkkina on tällä hetkellä hyvin vahvasti Bitcoin-vetoinen. Vain kourallinen altcoineja on pysynyt markkinajohtajan perässä. DeFi-sektori toipui nopeasti viikonlopun paniikista.

Bitcoinin kurssi rikkoi tärkeän vastustason

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 26.000 dollaria. Viikko sitten kurssi pyöri 22.000 dollarin tuntumassa, joten seitsemässä päivässä on nähty lähes 20 prosentin nousu!

Alla oleva grafiikka näyttää Bitcoinin kurssin päiväkohtaisilla kynttilöillä. Purppura viiva on tärkeä 200 päivän liukuva keskiarvo ja sininen viiva puolestaan 50 päivän liukuva keskiarvo.

btc-140323

Artikkelin kirjoitushetkellä eletään tiistai-iltapäivää juhlallisissa fiiliksissä. Bitcoinin kurssi rikkoi kuvassa keltaisella näkyvän vastustason 25.200 dollarissa. Bitcoin ei onnistunut läpäisemään tätä kattoa helmikuussa useista yrityksistä huolimatta. Nyt se on vihdoin rikottu!

Kyseinen vastus osuu elokuussa 2022 saavutettuun kurssihuippuun. Tämän takia 25.200 dollaria on tärkeä taso, vaikka se kuulostaa äkkiseltään täysin satunnaiselta luvulta. Bitcoin on ollut edellisen kerran yli 26.000 dollarissa 13. kesäkuuta viime vuonna. Kurssi lähti silloin jyrkkään alamäkeen Celsius-lainapalvelun romahtamisen jälkeen.

Takana on todella tapahtumarikas viikonloppu, kun Yhdysvalloissa alkanut pankkikriisi sai sijoittajat hermoilemaan. Kirjoitimme aiheesta tarkemmin tämän viikon uutiskatsauksessa. Kyseinen kriisi vaikutti kryptomarkkinassa lähinnä stablecoineihin. Suurimmat nousut on nähty kursseissa parin viime päivän aikana tilanteen selviämisen jälkeen.

Bitcoinin kurssi teki kovaa nousua jo eilen samaan aikaan kuin pankkien osakkeet olivat pahasti punaisella. Tänään sijoitusmaailma odotti puolestaan Yhdysvaltain tuoreita inflaatiolukuja. Ne olivat markkinan kannalta myönteiset.

Bitcoinin kurssi aloitti heti CPI-lukujen julkistamisen jälkeen kovan nousun ja rikkoi edellä mainitun vastustason. Tämän jälkeen kurssi on pyörinyt 25.500 ja 26.500 dollarin välimaastossa.

Kryptosijoittajien mielestä Yhdysvaltain pankkikriisi herätti monet ymmärtämään Bitcoinin tärkeän ominaisuuden: mahdollisuus säilyttää omaisuutta pankkimaailman ulkopuolella. Johtuuko raju nousu tästä vai muista syistä? Aika näyttää.

Samppanjat kannattaa pitää vielä jäissä kaikesta huolimatta. Vastustason läpäisyn jälkeen kurssin on myös pysyttävä sen yläpuolella. Päiväkynttilän clousaus yli 25.200 dollariin on ensimmäinen askel, ja seuraavaksi toivotaan samaa viikkotasolla. Tulevat päivät ovat erittäin mielenkiintoisia.

Jos maaliskuun kynttiläkin clousataan yli 25.200 dollarin niin karhumarkkina voidaan julistaa vihdoin päättyneeksi!

Altcoinit pahasti miinuksella Bitcoiniin verrattuna

Käynnissä oleva nousuralli on todella vahvasti Bitcoin-vetoinen. Tämä on helposti nähtävissä kryptojen top 15 -listalta. Yksikään top 15 -kryptovaluutta ei ole noussut bitcoinia enempää edeltävän 24 h, 7 pv tai 30 pv aikana!

alts-140323

Rankinglistalla täytyy mennä aina sijalla 26 saakka, ennen kuin löydetään Bitcoinia paremmin suoriutunut kryptovaluutta viikon ajalta. Kyseessä on Filecoin, jonka FIL-token on noussut viikossa reilut kolme prosenttia Bitcoinia enemmän. Filecoinin kurssi on kovassa nosteessa johtuen uutisista liittyen sen teknologiaan.

Filecoin on tunnettu tähän asti vain hajautettuna tiedostojen tallennuspalveluna. Nyt projekti on julkaissut FVM:n eli Filecoin Virtual Machinen, joka pystyy prosessoimaan älysopimuksia. FVM:n avulla kuka tahansa voi rakentaa sovelluksia, jotka hyödyntävät Filecoinin hajautettua tiedostojenhallintaa.

Viikon kovin nousija on Conflux Networkin CFX-token. Sen kurssi on kohonnut peräti 44 prosenttia Bitcoinia enemmän. Iso osa noususta on tapahtunut hetki ennen artikkelin kirjoitusta ilman mitään selkeää syytä.

Toinen selkeä nousija on Kava. Kyseessä on yksi monista älysopimusalustoista, jonka natiivitoken KAVA on noussut viikossa yli 31 prosenttia Bitcoiniin verrattuna.

Projekti on ilmeisesti saanut vauhtia Uniswap V3:n tulosta Kava-alustalle. Kava ilmoitti myös äskettäin olevansa yksi Consensus 2023 -konferenssin pääsponsoreista. Consensus on Coindesk-uutisportaalin organisoima kryptokonferenssi ja yksi alan päätapahtumista.

Yleisesi ottaen viikko on ollut Bitcoinin. Top 100 -listalla ei ole kuin viisi kryptovaluuttaa, joiden kurssikehitys on voittanut Bitcoinin yli viidellä prosentilla. Tällaista nähdään todella harvoin nousumarkkinassa, jolloin pienempien kolikoiden kurssit liikkuvat usein Bitcoinia nopeammin ylöspäin.

DeFi-sektorin likviditeetti palautui viikonlopun draaman jälkeen

Viikonloppuna nähtiin melkoista draamaa kryptovaluuttojen maailmassa, kun suurin osa stablecoineista menetti dollari-peginsä. Syy tähän oli Silicon Valley Bankin kaatuminen Yhdysvalloissa. Peräti 3,3 miljardia dollaria USD Coinin reservejä jäi kyseiseen pankkiin jumiin.

Kyseessä oli tapahtumahetkellä reilut kahdeksan prosenttia USDC:n reserveistä. Tämä johti USDC:n kurssin nopeaan laskuun pahimmillaan jopa 0,89 dollariin saakka. USDC:n lisäksi myös Makerin lanseeraama DAI laski lähes yhtä paljon, sillä merkittävä osa DAI:n reserveistä on USD Coineissa.

Käytännössä vain USDT ja BUSD pitivät arvonsa, mutta muut pienemmät stablecoinit menettivät peginsä yhteen dollariin. Tämä hermostutti myös DeFi-sijoittajia, ja sektori menetti miljardeja dollareita likviditeettiä lyhyessä ajassa.

Nyt näyttää siltä, että tilanne on rauhoittunut. Myös Makerin likviditeettiä kuvaava TVL-lukema on yli 20 prosenttia korkeammalla kuin viikko sitten. DeFi-protokollien ykköspaikkaa pitää yhä hallussaan Lido, jonka TVL on noussut yli 10 miljardin ensimmäistä kertaa sitten toukokuun 2022!

lido

Koko DeFi-sektorista hävisi viime vuoden toukokuussa 50 miljardia dollaria vain parin päivän aikana. Taustalla oli tietysti Terra Lunan ja sen UST-stablecoinin romahdus.

DeFi-sektorista saatiin äskettäin myös ikäviä uutisia. Top 30 -sijoilla ollut lainaprotokolla Euler Finance kärsi lähes 200 miljoonan dollarin hakkeroinnin. Eulerin TVL on pudonnut tapahtuneen jälkeen nollaan. Hakkerit onnistuivat hyödyntämään älysopimuksessa ollutta bugia. Lue lisää viikon uutiskatsauksesta.

Älysopimusalustojen rankingissa ei ole nähty muutoksia kärkipään osalta. Ethereumin asema on muuttumaton – Tron ja Binance pitävät puolestaan muita mitalisijoja hallussaan. Ethereumin Layer 2 -ratkaisut Arbitrum ja Optimism nousevat tasaisesti, mutta niillä on vielä paljon matkaa top 3 -sijoille.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.