Uutiset
14
tammi
krypto-uutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

14.1. Uutiskatsaus: Kryptot nousussa, remittance market, Battle of Elrond, Konsensus Network, XRP

Tiistain uutiskatsausta tehdään positiivisissa tunnelmissa. Kryptomarkkinoilla vihertää ja Bitcoin rikkoo vuoden 2020 kurssiennätyksiä monien altcoinien tavoin. Muita aiheita: Kryptot avainasemassa remittance marketin kulujen pienentämisessä. Battle of Elrond Samsungin lohkoketjupuhelimiin. Konsensus Network julkaisee uuden kirjan. Onko XRP arvopaperi?

Kryptovaluuttojen markkina vahvassa nosteessa

Kryptovaluuttasijoittajilla on ollut todella mukava alkuvuosi. Bitcoinin virallinen kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä 8578$, mikä tarkoittaa samalla koko vuoden uutta huippua ja lähes 20 prosentin nousua 14 päivän aikana.

Viikko sitten oltiin tuhat taalaa alempana. Bitcoinin kurssi yritti tuolloin puhkoa kuvassa näkyvää alempaa sinistä viivaa eli ~7500 dollarin tärkeää tukitasoa. Se oli toiminut resistanssina jo marraskuun lopulta lähtien.

bitcoin-kurssi-2020-01-14

Kuten moni lukijoista varmasti tietää, Iranin ja Yhdysvaltain väliset jännitteet saivat reilu viikko sitten kullan kurssin nousuun. Samalla myös Bitcoin kiri ylöspäin ja nousi yli 8000 dollarin ensimmäistä kertaa sitten marraskuun lopun.

Sosiaalinen media täyttyi viikko sitten kommenteista, joiden mukaan kurssiliike todistaa Bitcoinin olevan todellakin digitaalista kultaa. Kun jännitteet alkoivat purkautua, kulta sekä Bitcoin lähtivät laskuun.

Juuri kun kurssi näytti palaavan takaisin 7500 dollariin, se kääntyi perjantaina takaisin väkevään nousuun ilman sen kummempaa syytä. Viikonloppu vietettiin 8000-8100 dollarin maastossa, mutta tänään on saatu taas uutta nostetta.

Kuten päivän kurssinousu osoittaa, Bitcoin ei tarvitse taakseen Iranin ohjuksia tai muutakaan maailmanpolitiikkaa. Välillä kurssi nousee kullan kanssa yhtä aikaa ja välillä se tekee osakemarkkinan kanssa uusia ennätyksiä.

Ihmisiä tietysti kiinnostaa syy markkinamuutosten taustalla, ja kurssiliikkeille pyritään löytämään tarinaa. Monesti taustalla on myös teknisiä indikaattoreita, joita on käytössä kymmeniä erilaisia. Tässä on esimerkiksi yksi kanava, josta Bitcoin on nyt poistumassa.

Jos yrität löytää Bitcoinin kurssinousulle erilaisia tarinoita tai selityksiä, kannattaa palata aina tiedon alkulähteille ja miettiä sitä, mistä Bitcoin saa pitkässä juoksussa arvonsa.

Bitcoin on isossa kuvassa matkalla kohti seuraavaa nousukautta. Uuden ’halvingin’ eli puoliintumisen alkuun on alle viisi kuukautta, ja tätä on seurannut historiallisesti reilun vuoden mittainen, todella vahva, nousukausi.

Bitcoinin kurssissa nähdään rajuja nousuja sekä laskuja matkalla kohti uusia ATH-lukemia. Välillä nämä nousut osuvat samaan hetkeen muun maailman tapahtumien kanssa, ja välillä niille ei löydy sen kummempia selityksiä.

Bitcoinin kilpailijat vahvassa nousussa

Bitcoin ei ole suinkaan ollut kuluneen vuoden suurin raketti. Jos katsotaan kryptomarkkinan 30 päivän lukemia, niin ylivoimainen ykkönen on yksi tunnetuimmista Bitcoin-forkeista, Bitcoin SV.

BSV on noussut viikon aikana huimat 78% ja kuukaudessa 120%. Samalla valuutta on ohittanut markkina-arvossa Litecoinin ja EOS:n nousten kuudenneksi. Tästä noususta on tarjolla yhtä monta selitystä kuin on kirjoittajia.

Jos laitat Googleen hakusanoiksi why bitcoin sv is going up, saat monta eri teoriaa. Perustaja Craig Wrightin oikeudenkäyntiä on pidetty yhtenä syynä, mutta Bitcoin-leirissä nousua pidetään jopa exist scammina.

BSV:n pahin kilpailija, Bitcoin Cash, on noussut samalla noin 38% kuluneen kuukauden aikana. Ei yllättäisi lainkaan, jos molemmat leirit möisivät myös Bitcoin-omistuksiaan yrittäen saada FOMO-efektiä ja rajumpaa nousua aikaan.

Kolmas merkittävä altcoin-nousija on Dash, joka on kirinyt viikossa hieman yli 49% ja kuukaudessa reilut 60%. Dashin nousun taustalla lienee projektin lupaava kehitys, josta yksi mainittiin myös viime viikon katsauksessa.

Kuten yllä oleva lista kertoo, Dash on ominaisuuksiltaan varsin pätevä kryptovaluutta kilpailijoihinsa nähden. Tällä hetkellä Dash on lähinnä suosiossa Etelä-Amerikassa. Bitcoin Cashin vahvinta aluetta on selkeästi Japani, kun taas Litecoin vaikuttaisi olevan vahvoilla Pohjois-Amerikassa.

Kryptovaluutat ratkaisevat siirtotyöläisten rahansiirrot

Englanniksi puhutaan termistä ”remittance”, jonka suomennos on rahanlähetys. Remittance market on siis rahanlähetysmarkkina, mutta nyt puhutaan hyvin tietystä markkinasta. Termillä viitataan siirtotyöläisten rahansiirtoihin, jotka ovat valtava bisnes.

Hyvä esimerkki tästä on Meksikon ja Yhdysvaltain välinen ”remittance market”. Todella moni Meksikosta tullut siirtotyöläinen lähettää osan palkastaan takaisin perheelleen. Samaa tehdään ympäri maailmaa myös monien muiden maiden kohdalla.

Meksikolainen Bitso hoitaa tällä hetkellä pari prosenttia USA:n ja Meksikon välisistä siirroista. Yhtiö ennustaa prosentin nousevan jopa 20% tasolle vuoden loppuun mennessä.

Remittance market on kuin luotu kryptovaluutoille. Jutun mukaan, keskimääräinen kustannus 200$ suuruisella siirrolla on 7%. Kulut vaihtelevat noin 5-9% välillä. Tällä hetkellä rahansiirtoja välittävät firmat (esim. Western Union) saavat tienestinsä maailman köyhimmän väestön transaktioista, joilla ei todellakaan olisi vara maksaa yhtään ylimääräistä dollaria.

Tällä hetkellä esim. Venezuelassa saat kuukauden ruoat parilla dollarilla. Mieti, miten merkittävä kulu 7% / 200$ siirrosta voi olla köyhissä maissa.

Kryptovaluutoilla kulut saadaan 50-90% alemmas, vaikka mukana onkin yhä maksuoperaattori. Todellinen vallankumous tapahtuu sitten, kun siirtotyöläiset lähettävät kryptovaluuttoja suoraan omasta lompakostaan perheensä Bitcoin-tilille.

Toistaiseksi maksuoperaattoreita tarvitaan, sillä kryptovaluuttojen konvertointi paikalliseksi rahaksi voi olla monissa paikoin vielä todella vaikeaa.

Yksi merkittävä alan yhteistyö on Ripplen ja MoneyGramin välillä. Ripple omistaa nykyisin osan MoneyGramista ja tarjoaa omaa teknologiaansa edellä kuvattujen kulujen pienentämiseksi.

Battle of Elrond -peli Samsungin puhelimiin

Edellisen uutisen aiheen lisäksi on toinen todella merkittävä niche, joka tulee ajamaan kryptovaluuttojen adoptiota suurille massoille. Tämä on pelimaailma ja etenin mobiilipelit.

Maailman suosituimmat mobiilipelit ovat jo nyt täynnä digitaalista valuuttaa, jonka avulla voidaan parantaa omaa hahmoaan tai edistää pelin kulkua. Ihmiset ovat jo nyt tottuneet ostamaan näitä tokeneita, jotka ovat tällä hetkellä timantteja, kultaa tai muita vastaavia objekteja.

Kryptovaluutat tuovat mukaan uuden ulottuvuuden. Voit nostaa pelin sisällä saamasi palkinnot eli tokenit ulos ja muuttaa ne oikeaksi rahaksi.

Samalla pelin hahmot ja tärkeät esineet (esim. aseet) ovat NFT (Non-Fungible Token) muodossa olevia uniikkeja kolikoita, joita voidaan siirtää toiselle hahmolle tai vaikka pelin eri versiosta toiseen. Jo vuosi sitten Gods Unchained -nimisen lohkoketjupelin kortti ostettiin 62.000 dollarin hintaan.

The Block uutisoi mielenkiintoisesta uutuuspelistä The Battle of Elrond, joka tulee osaksi Samsungin blockchain-tukea tarjoavia puhelimia, kuten Samsung S10, jo tämän kevään aikana.

Kyseessä on seikkailupeli, jossa pelaajat ansaitsevat ERD-tokeneita esim. voittamalla toisia pelaajia. Tämä ei ole kuitenkaan hajautettu blockchain-sovellus eli dApp. Battle of Elrond on perinteinen mobiilisovellus, johon on lisätty lohkoketjukomponentti.

Samsung on ottanut viimeisen vuoden aikana todella rohkaisevia askeleita kryptovaluuttojen sekä lohkoketjuteknologian integroinnin osalta.

Kuten yllä olevassa tviitissä sanotaan: Gems and stars are nice but $ERD is real. Houkutus voittaa kryptovaluuttaa virtuaalisten timanttien sijaan voi olla monelle nuorelle todella vetovoimainen tekijä tulevaisuudessa. Kunhan pelien laatu on vain riittävän hyvä.

Konsensus Network on jälleen käännöspuuhissa

Konsensus Network on ottanut vuoden 2019 aikana suomenkielisen Bitcoin-kirjallisuuden haltuunsa. Yhteisön suosituin julkaisu oli syksyllä lanseerattu käännös Bitcoin-standardi. Samalla julkaistiin Bitcoin-Raha lastenkirja.

Saifedean Ammousin alkuperäisteos (The Bitcoin Standard) on nimetty yhdeksi historian tärkeimmäksi Bitcoin-julkaisuksi. Sen käännöstyö suomen kielelle oli taatusti yksi viime vuoden merkittävimpiä tapahtumia Suomen Bitcoin-skenessä.

Konsensus Network on verkosto alan parhaita suomalaisia ammattilaisia:

”Our services include translating and localising literature, creating YouTube content, organising tailor made seminars, conferences and workshops. Our network consists of expert operators including developers, economists, translators, IT and security specialists, designers, generalists, engineers and is expanding constantly.”

Huomaa, että kyse ei siis ole Konsensus Ry -kryptovaluuttayhdistyksestä, joka on täysin erillinen taho.

Bitcoinkeskus arvosteli joulukuun lopulla myös kolmannen Konsensus Networkin käännöksen: Bitcoin – Matemaattisesti turvattu itsemääräämisoikeus. Kyseessä on ruotsalaisen Knut Svanholmin mielenkiintoinen esseekokoelma.

Viime viikolla saatiin taas positiivisia uutisia kirjarintamalta: 21 oppituntia on valmistunut!

21oppituntia

Kyseessä on siis Konsensus Networkin neljäs käännöstyö. Painokoneet lähtevät käyntiin, kun 50 ennakkotilausta on saatu kasaan. ”21 Oppituntia” on varmasti hintansa arvoinen teos, jos referenssinä käytetään aiempia julkaisuja.

Voit tehdä oman ennakkotilauksesi tästä linkistä. Hinta on ennakkotilaajille vain 19,98€ ja kirja tulee kotiovellesi ilman postikuluja! Bitcoinkeskus tulee totta kai arvostelemaan myös tämän teoksen, kun kirja saadaan painokoneesta ulos.

Toivottavasti lukijoita riittää, jotta kirjoja saadaan ulos myös jatkossa. Kannattaa suosia suomalaista ja tukea hienoa työtä alan kehityksen puolesta. Nämä teokset auttavat aloittelijoita ymmärtämään kryptovaluuttojen toimintaa aivan uudella tavalla.

Onko XRP arvopaperi?

Pitkään jatkunut vääntö Ripplen XRP-tokenista ei ota loppuakseen. Kyse on erittäin tärkeästä määrittelystä: onko XRP arvopaperi vai ei? Englanniksi puhutaan termistä security.

Arvopaperien kauppaa valvoo Yhdysvalloissa U.S. Securities and Exchange Commission (SEC). Osittain samalla tontilla toimii U.S. Commodity Futures Trading Commission (CFTC), joka valvoo johdannaismarkkinoita.

CFTC on määritellyt jo aiemmin Bitcoinin sekä Ethereumin hyödykkeeksi (engl. commodity), mutta XRP.n osalta ei ole tullut vielä selvää tuomiota kumpaankaan suuntaan. Kyseessä ei ole mikään pilkunviilaus, sillä arvopaperiksi määrittelyllä olisi (ainakin teoriassa) vakavia seurauksia.

Koska XRP-tokenia ei ole rekisteröity arvopaperiksi, Ripplen johdolle voisi koitua seurauksia aina sakoista vankilatuomioihin. CFTC:n puheenjohtaja Heath Tarbert kommentoi tuoreeltaan tilannetta uutispalvelu Cheddarille:

”It’s unclear. Stay tuned I’d say. Part of the issue is that our jurisdiction we share with the SEC. If it’s a security, it falls under their jurisdiction. If it’s a commodity, it falls under ours.”

U.Today -sivusto raportoi myös ”Ripplen tuomipäivästä”, eli huomenna 15.1. koittavasta oikeuskäsittelystä. Kyse on kanteesta Rippleä vastaan, mutta tämän käsittelyn tuloksena tuskin saadaan mitään ratkaisua arvopaperi-määrittelyyn.

https://twitter.com/mdudas/status/1215727123937267713

The Block Crypto -uutissivuston perustaja Mike Dudas tviittasi yllä olevat kommentit tapaukseen liittyen aiemmin tänään. Dudasin tviittiketju sai kokonaisuutena varsin tylyn vastaanoton XRP:n faneilta, joita riittää edelleen sosiaalisessa mediassa valtava määrä – heikosta XRP kurssi kehityksestä huolimatta.

Jos haluat tehdä omat johtopäätöksesi Dudasin tviittamasta ”todistusaineistosta”, niin tsekkaa yllä oleva linkki.

Bitcoinkeskuksen mielipide on se, että todennäköisin seuraus tästä kaikesta on jonkinlainen näpäytys sormille Ripplen suuntaan. Esimerkiksi neljä miljardia laittomalla ICO:lla kerännyt EOS sai viime vuonna reilut 20 miljoonaa dollaria sakkoa. Summa on suorastaan naurettavan pieni prosenttiosuus kerätyistä varoista.

XRP:n listaaminen Coinbase-pörssiin viime vuonna oli myös merkki siitä, että token tuskin joutuu suurempiin ongelmiin. Vaikea uskoa Coinbasen kaltaisen organisaation listaavan XRP:tä, jos se ei olisi varma siitä, että tästä ei koidu yhtiölle ongelmia.

Tämä keskustelu olisi hyvä vihdoin saada päätökseen etenkin sijoittajien kannalta.

Photo by Sean Pollock on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *