Uutiset
13
syys
bitcoinkeskus uutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

13.9. Markkinakatsaus: Sijoittajat odottavat Yhdysvaltain inflaatiolukuja

Bitcoinin hinta on noussut merkittävästi viime päivien aikana. Seuraavaksi sijoittajat keskittyvät Yhdysvalloista tuleviin inflaatiolukuihin. Bitcoinin dominanssi on myös rajussa nousussa, mikä näkyy suoraan altcoinien heikkona menestyksenä. Terran uusi ja vanha natiivitoken ovat raketoineet. DeFi-sektorissa ei ole nähty muutoksia kärkisijoilla.

Bitcoinin hinta on 50 päivän keskiarvon yläpuolella

Bitcoinin hinta on artikkelin kirjoitushetkellä noin 22.300 dollaria. Tämä on merkittävästi korkeampi taso kuin viime viikon tiistaina, jolloin Bitcoinin hinta putosi jopa alle 19.000 dollarin. Nyt tilanne näyttää kaikin puolin valoisammalta.

Alla olevassa grafiikassa näkyy Bitcoinin hintakehitys vuoden 2022 aikana. Sininen trendilinja on 50 päivän keskiarvo ja purppura trendilinja tärkeä 200 päivän keskiarvo.

btc-1309

Viime viikon tiistai oli vuoden pohjanoteeraus Bitcoinille. Sen kurssi clousasi noin 18.700 dollariin hieman pörssistä riippuen. Tämä lukema on itse asiassa matalampi kuin kesäkuun 18. päivän päätöskurssi. Bitcoinin päiväkynttilä on sulkeutunut näin alas edellisen kerran vuoden 2020 lopulla.

Markkina kääntyi kuitenkin positiiviseen sävyyn viime viikon lopulla. Perjantai oli erityisen vahva päivä kryptomarkkinoilla, ja Bitcoinin kurssi kohosi silloin 10,6 prosenttia. Yli kymmenen prosentin päiväkohtaiset nousut ovat nykyisin harvinaista herkkua.

Bitcoinin kurssi on noussut myös pitkästä aikaa yli 50 päivän keskiarvon. Tämä ei tarkoita vielä mitään sen kummempaa. Tilanne alkaa näyttää mielenkiintoiselta siinä vaiheessa, kun 50 päivän keskiarvo leikkaa 200 päivän keskiarvon ja Bitcoinin kurssi nousee molempien trendilinjojen yläpuolelle. Tähän on vielä matkaa.

Viime viikon kurssiliikkeiden taustalla on Yhdysvaltain dollari-indeksi eli DXY. Se saavutti vuoden 2022 ennätyslukemat ja nousi korkeimmalla tasolle sitten kesän 2002. DXY kääntyi kuitenkin nopeasti laskuun, ja tämä pudotus sai krypto- ja osakemarkkinat lentoon perjantaina.

Tällä hetkellä DXY on todella selvässä laskussa jo viidettä päivää peräkkäin. Vaara ei ole kuitenkaan vielä ohi. DXY on tehnyt vastaavaa ylös-alas sahausliikettä koko kesän. Niin kauan, kun dollari-indeksi on näin korkealla tasolla, sillä on todella negatiivinen vaikutus kryptovaluuttoihin sekä moniin muihin sijoitusluokkiin.

Ruotsalainen analyytikko CTO Larsson kävi kurssiliikkeiden taustoja läpi eilisellä videolla.

Isossa kuvassa markkina on nyt odottavassa tilassa. Tämä johtuu siitä, että Yhdysvalloista saadaan lähiaikoina tärkeää talousdataa. Myöhemmin tänään (13.9.) julkaistaan elokuun inflaatiolukemat (CPI). Markkinoiden kannalta olisi erittäin tärkeää saada jatkumoa viime kuun laskevalle trendille.

Jokainen sijoittaja muistaa varmasti Fed-pomo Jerome Powellin lausunnot Jackson Holesta parin viikon takaa. Fed ei aio löysentää rahapolitiikkaansa ennen kuin inflaatio on painettu takaisin parin prosentin tasolle. Toivottavasti CPI:n laskutrendi saa tänään jatkoa.

Edellä mainittu Fed pitää myös ensi viikolla ensimmäisen kokouksensa sitten heinäkuun. Sijoittajat kuulevat lisää Jerome Powellin mietteitä inflaatiosta sekä korkopolitiikasta.

Jokainen kryptosijoittaja pohtii edelleen myös mahdollisen pohjan löytymistä. Tähän kysymykseen ei ole vieläkään olemassa selvää vastausta. Moni indikaattori tukee ajatusta pohjan muodostumisesta, mutta Bitcoinin kurssi on toisaalta yhä täysin osakemarkkinoiden armoilla.

Bitcoin vahvoilla altcoineihin verrattuna

Edeltävät viisi päivää ovat olleet Bitcoinin juhlaa. Perjantaina alkanut kurssiralli on keskittynyt todella vahvasti Bitcoiniin. Sen dominanssi lähti todella väkevään nousuun noin 39 prosentin tasolta. Tämä on sama piste, josta dominanssi on ottanut pomppua vuoden 2018 jälkeen useaan otteeseen.

Kryptovaluuttojen top 15 -listalla on vain yksi nimi vihreällä Bitcoiniin verrattuna.

alts-1309

Solanan SOL-token on ainoa top 15 -krypto, joka on nostanut kurssiaan Bitcoinia enemmän viimeisen seitsemän päivän aikana. Solanakin on pystynyt vain marginaaliseen voittoon Bitcoinista – 3,5 prosenttia. Edes top 100 -listalta ei löydy kuin kolme kryptovaluuttaa, jotka ovat nousseet yli 20 prosenttia Bitcoiniin verrattuna.

Viikon suurin nousija on Terran natiivitoken LUNA, jonka kurssi on kohonnut dollareissa mitattuna yli 120 prosenttia seitsemässä päivässä. LUNA on siis uuden Terra-platformin natiivitoken, joka perustettiin romahtaneen Terran raunioista.

Vanha Terra platform on yhä hengissä. Sen natiivitoken on nykyisin nimellä Luna Classic ja tickerillä LUNC. Vaikka LUNC on yksi viikon heikoimpia suorittajia, sen kurssi on noussut dollareissa yli 270 prosenttia edeltävän kuukauden aikana.

Luna Classic on saanut vauhtia uudesta ehdotuksesta, joka toisi 1,2 prosentin polttomekanismin jokaiseen transaktioon. Myös uusi steikkauspalvelu käynnistyi elokuun lopussa, joka tarjoaa lähes 40 prosentin vuosikorkoa. Lunan kurssin nousun taustalla on todennäköisesti sijoittajien spekulointi Luna Classicin kaltaisesta raketoinnista.

Toiseksi kovin nousija on Ravencoin. Tämä kolikko on saanut buustia Ethereumin tulevasta The Merge -päivityksestä.

The Merge tekee Ethereumin louhijoista työttömiä, joten sijoittajat spekuloivat Ravencoinin olevan yksi suosittu vaihtoehto. Ravencoin onkin saanut viime aikoina merkittävästi lisää hash ratea. Tämä on saanut monet spekuloimaan RVN-tokenin kurssilla, vaikka sen hinta ei ole suoraan riippuvainen verkon louhintatehosta.

Tämän viikon, ja koko vuoden, suurin tapahtuma on tietysti edellä mainittu The Merge. Sen ajankohdaksi ennakoidaan torstaiaamua Suomen aikaa. Vaikka kyseessä on massiivinen päivitys, se ei ole nostanut Ethereumin kurssia viime päivinä. Tämä johtuu todennäköisesti kahdesta syystä.

Sijoittajat eivät palkitse karhumarkkinan aikana hyvistä uutisista vaan reagoivat lähinnä pettymyksiin. The Merge on lisäksi ollut tiedossa jo kuukausien ajan. Markkina on todennäköisesti hinnoitellut sen onnistumisen sisään jo aiemmin tänä kesänä, jolloin Ethereumin kurssi nousi merkittävästi mm. Bitcoiniin verrattuna.

Raportoimme The Mergen onnistumisesta myöhemmin tällä viikolla Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalla sekä ensi viikon uutiskatsauksessa.

Ei mitään uutta DeFi-sektorista

DeFi-sektorissa on ollut hyvin hiljaista alkukesän draaman jälkeen. Sektorin likviditeettiä kuvaava TVL on kulkenut vaakasuoraan noin kolme kuukautta. Viimeiset kolme viikkoa TVL on heilunut 57-61 miljardin dollarin välimaastossa. Tämän päivän mittaus on 59,39 miljardia dollaria.

defi-1309

Edellinen markkinakatsaus julkaistiin kaksi viikkoa sitten eli 30. elokuuta. Tuohon verrattuna protokollien top 10 -lista on muuttumaton kolmen kärjen osalta. Ainoastaan Uniswap & Curve sekä Instadapp & Compound ovat vaihtaneet paikkoja pienellä marginaalilla.

Kaikki top 3 -protokollat ovat kasvattaneet TVL-lukemaansa 300–500 miljoonaa dollaria kahden viikon takaisesta.

defi-dapps-1309

Osa sijoittajista saattoi ennakoida Lidon kovempaa lentoa Ethereumin The Merge -päivityksen lähestyessä. Kuten olemme aiemmin kirjoittaneet, Lido tarjoaa likvidiä steikkausta Ethereumiin. Sen TVL ei ole kuitenkaan noussut merkittävästi kesän aikana.

Tarkastellaan lopuksi lohkoketjujen tilannetta. Tälläkään listalla ei ole nähty suuria muutoksia.

defi-chains-1309

Ethereum pitää tukevasti ykköspaikkaa hallussaan. The Mergellä ei ole ollut suurempaa vaikutusta sen likviditeettiin. Koska The Merge ei ole skaalauspäivitys, se ei muuta Ethereum-verkon sovellusten käyttöä millään tavoin. Esimerkiksi transaktiokulut ja siirtoajat pysyvät ennallaan.

Top 10 -lista on itse asiassa täysin muuttumaton kahden viikon takaisesta.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!