Uutiset
13
syys
bitcoin taproot

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

13.9. Uutiskatsaus: Cardano, Arvopaperi, El Salvador, Coinbase, NFT

Cardano sai vuosia odotetut älysopimukset sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Mitä tapahtuu seuraavaksi? Bitcoinkeskuksen perustaja Antti Hyppänen mukana Arvopaperin sijoitusliitteessä. El Salvador teki historiaa ja otti Bitcoinin käyttöön virallisena maksuvälineenä. Coinbasen toimitusjohtaja Brian Armstrong paljasti SEC:n aikeet. Suositut NFT-kokoelmat on kopioitu Solana-alustalle.

Rekisteröidy Binancelle

Cardano sai älysopimukset

Aloitetaan uutiskatsaus käsittelemällä Cardanoa. Charles Hoskinsonin johtama platform on ollut kuuman keskustelunaihe jo viikkoja. Syynä on vuosia odotettu päivitys. Alonzo hard fork suoritettiin noin klo 00:44 Suomen aikaa viime yönä. Se mahdollistaa älysopimukset Cardanolle.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Cardanon pääverkkoon (MainNet) voidaan vihdoin luoda hajautettuja sovelluksia (Dapp) Ethereumin ja muiden platformien tapaan. Cardano on saanut tästä handicapista jatkuvaa kuittailua jo vuosien ajan. Nyt nähdään, mihin Cardano todella pystyy.

Charles Hoskinson ehti jo huudella vastustajilleen Twitterissä.

Cardanolla on silti omat haasteensa. Näistä suurimmat lienevät Plutus sekä eUTXO.

Ethereumin älysopimukset koodataan Solidity-ohjelmointikielellä. Älysopimuksia pyörittää lohkoketjussa EVM eli Ethereum Virtual Machine. Moni kilpaileva platform on luonut EVM-yhteensopivan ratkaisun, jotta Ethereumille rakennetut sovellukset voidaan helposti siirtää myös heidän alustalleen.

Cardanon ei ole EVM-yhteensopiva, ja sen älysopimukset koodataan Plutus-ohjelmointikielellä. Tämä on iso este adoptiolle, jos Cardano ei saa riittävästi sovelluskehittäjiä opettelemaan uutta kieltä. Lisähaasteen tuo Cardanon käyttämä eUTXO-kirjanpitomalli, joka muistuttaa Bitcoinin vastaavaa.

Ethereum käyttää monien platformien tapaan tilipohjaista kirjanpitomallia. Se mahdollistaa paljon helpompia ratkaisuja esimerkiksi DeFi-sovelluksissa. Cardanon sovelluskehittäjät joutuvat ratkomaan aivan erilaisia ongelmia.

Niin tai näin, vuosia jatkunut ”ghost chain” spekulaatio ja some-riitely on saanut jonkinlaisen päätöksen. Cardanon potentiaalia voidaan jatkossa arvioida samoilla perusteilla kuin kilpailevia ratkaisuja. Aika näyttää, millaisen markkinaosuuden Cardano saavuttaa esimerkiksi DeFi-sektorissa.

Cardanon ADA-token ei myöskään romahtanut markkinoilla, kuten moni sijoittaja odotti.

Kryptovaluutat esillä Arvopaperin sijoitusjulkaisussa

Arvopaperi on suomalainen sijoitusalan julkaisu. Lehti kuuluu Alma Median konserniin mm. Kauppalehden sekä Talouselämän tavoin. Arvopaperi käsittelee lähinnä perinteistä sijoitusmaailmaa, mutta nyt on nähty todella mielenkiintoista kehitystä myös kryptovaluuttojen suunnalla.

Viime viikon lopulla julkaistiin perinteinen sijoitusopas. Kyseessä on yli 50 sivuinen lukupaketti, joka käy läpi kotimaan sekä maailman taloutta sijoittajan näkökulmasta. Syksyn 2021 numero käsittelee ensimmäistä kertaa myös kryptovaluuttoja.

Toimittaja Henri Koponen on rakentanut laadukkaan artikkelin, jossa luettavaa riittää kolme täyttä sivullista. Merkittäväksi asian tekee se, että Bitcoinkeskuksen perustaja, Antti Hyppänen, oli toinen haastateltavista henkilöistä.

Hyppäsen lisäksi aihetta kommentoi myös Toni Heiskanen, joka on kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n puheenjohtaja. Jutussa on kysytty molempien kommentteja etenkin aloittelijoita askarruttaviin aiheisiin.

Suomessa on tällä hetkellä yli miljoona osakkeenomistajaa. Tässä joukossa on myös valtavasti potentiaalisia kryptovaluuttasijoittajia. On erittäin positiivista, että ”perinteisille sijoittajille” saadaan yhä enemmän laadukasta informaatioita myös kryptovaluutoista.

Jos Arvopaperin sijoitusliite kiinnostaa, sen voi hankkia näköislehtenä osoitteesta arvopaperi.fi/lehti tai sitten paperiversiona. Digilehden pääsee lukemaan euron hintaisella kokeilutilauksella, jonka voi lakkauttaa milloin haluaa.

El Salvador teki historiaa

Yksi viikon suurimpia puheenaiheita oli ehdottomasti El Salvador. Mainitsimme tästä jo edeltävässä uutiskatsauksessa. Se julkaistiin maanantaina ennen virallista H-hetkeä.

El Salvador teki tiistaina 7.9. historiaa ottamalla Bitcoinin käyttöön virallisena maksuvälineenä. Lopulta kaikki tapahtui yllättävän pienen kohun saattelemana. Mielenkiintoisin tapaus oli Bitcoinin massiivinen kurssiromahdus.

Bitcoinin kurssi romahti noin tunnin aikana yli 50.000 dollarista noin 43.000 dollariin. Ajankohta ei taatusti ollut sattumaa.

Tämä ei silti pilannut bileitä. Päinvastoin – El Salvadorin presidentti ilmoitti nimittäin ostaneensa dipin!

Kyseessä oli myös historiallinen tapahtuma. El Salvadorista tuli ensimmäinen valtio, joka on julkisesti hankkinut bitcoineja. Maan keskuspankilla on nyt hallussaan 550 bitcoinia, arvoltaan reilut 25 miljoonaa dollaria.

Eri valtioilla on kyllä hallussaan bitcoineja mm. huumerikollisten takavarikoista. Myös Suomen Tulli omistaa noin 2000 bitcoinia. Tämä on kuitenkin eri asia. El Salvador osti vapailta markkinoilta bitcoineja sijoitustarkoituksessa.

Bitcoin-lanseerauksessa nähtiin hieman teknisiä ongelmia, ja tunnetut talousalan julkaisut ovat myös suoltaneet FUD-artikkeleita. Molempia sopi odottaa jo ennakkoon. Suurempaa draamaa ei kuitenkaan nähty.

Bitcoinilla voi maksaa välittömästi myös globaaleissa ketjuissa, kuten Starbucksissa ja McDonaldsissa.

Kysymys kuuluu; milloin nämä yhtiöt laajentavat Bitcoinin myös globaaliksi maksutavaksi?

Monilla tahoilla on intressinä nähdä El Salvadorin epäonnistuvan. Sen Bitcoin-kokeilu on saanut jo muita valtioita liikkeelle. Panama on toinen Väli-Amerikan maa, joka ottaa askeleita El Salvadorin suuntaan. Ukraina on kenties vieläkin mielenkiintoisempi tapaus.

Coinbase vs. SEC

Viime viikolla tapahtui El Salvadorin lisäksi muutakin mielenkiintoista. Loppuviikon suurimman kohun aiheutti Coinbasen toimitusjohtaja Brian Armstrong. Hän avautui pitkässä Twitter-ketjussa yhtiön ongelmista SEC:n kanssa. Kyseessä on siis Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova virasto.

Voit lukea Armstrongin ketjun alla olevasta linkistä.

Mielenkiintoista on se, että Armstrongin paljastus tuli julki Bitcoinin kurssiromahduksen jälkeisenä päivänä. Tämä herätti kysymyksen; oliko asia joidenkin sisäpiiriläisten tiedossa, jotka aiheuttivat dumpin markkinoilla?

Brian Armstrongin hyökkäys SEC:tä kohtaan liittyy Coinbase Lend -palveluun. Pörssi haluaa tarjota asiakkailleen kiinteää neljän (4) prosentin tuottoa USDC-stablecoinille. Tässä ei ole mitään mullistavaa, sillä vastaavia palveluita on markkinoilla muitakin. Myös Yhdysvalloissa toimii alan yrityksiä.

Coinbase on yrittänyt saada SEC:ltä lausuntoa jo keväästä lähtien. Armstrongin mukaan SEC ei suostu kertomaan omaa kantaansa. Siitä huolimatta, virasto aikoo haastaa Coinbasen lakitupaan, jos Lend-palvelu avataan.

Tämä kuulostaa kummalliselta, koska SEC ei ole kommentoinut kilpailevia palveluita. Esimerkiksi amerikkalainen Gemini-pörssi sekä BlockFi-lainapalvelu tarjoavat myös korkopalveluita. Epäselvä regulaatio on turhauttavaa sekä yhtiöille että kryptovaluuttasijoittajille.

Gary Gensler valittiin SEC:n pomoksi Joe Bidenin presidenttikaudelle. Gensleriä pidettiin yleisesti kryptomyönteisenä henkilönä. Näyttää kuitenkin siltä, että Gensler on saanut aikaan lähinnä sotkua ja hämmennystä. SEC tuntuu hyökkäävän sinne tänne, ja alan regulaatio ei ole millään tavoin selkeytynyt.

Taustalla käydään jo tammikuussa alkanutta SEC vs. Ripple -oikeudenkäyntiä. Ei kannata myöskään unohtaa infrastruktuuripakettia, jonka käsittely jatkuu myöhemmin syksyllä.

Yhdysvaltain tilanne näyttää juuri nyt hyvin sekavalta. Maan regulaatio voi mennä vielä paljon huonompaan suuntaan.

Suosittu NFT-taide on kopioitu Solanalle

Solana on ollut kiistatta alkusyksyn kuumin altcoin kryptovaluuttamarkkinoille. Olemme maininneet SOL-tokenin useaan kertaan elo- ja syyskuun markkinakatsauksissa. Solana on noussut jo markkinoiden 6. suurimmaksi projektiksi. Se voi ohittaa XRP:n milloin tahansa.

Kyseessä on älysopimusalusta eli Ethereumin kilpailija. Solanan valttina on muiden ”Ethereum killerien” tavoin nopeat ja halvat transaktiot. Sen suosio on kasvanut hurjasti NFT-buumin siivittämänä.

Viime päivinä on nähty kehitystä, jota voidaan pitää väistämättömänä. Tunnetuista NFT-kokoelmista on luotu Solana-spinoffeja.

Ethereum-alustalle lanseeratut CryptoPunks ja Bored Apes ovat saaneet hurjan suosion. Yksittäinen NFT on mennyt kaupaksi miljoonilla dollareilla. Nyt niistä on luotu SolanaPunks ja Degen Ape Academy -versiot Solana-platformille.

Vaikka kyseessä on vain halpa kopio alkuperäisestä, sijoittajat ovat innoissaan. Moonrock Capital maksoi esim. tästä Degen Ape NFT:stä yli miljoona taalaa.

Tämä kehitys on varsin odotettua. Mikään ei estä kopioimasta suosittua ideaa toiselle platformille. Tai kolmannelle. Tai neljännelle. Ja niin edelleen. Kysymys kuuluu: aiheuttaako tämä inflaatiota alkuperäiselle NFT-kokoelmalle?

Miljoonan dollarin kaupat Solana-kopioista kertovat siitä, että NFT-kupla on paisunut todella suureksi. Ilmassa ovat taas kaikki samat merkit, joita on nähty markkinoilla niin monesti aiemminkin. Keväällä kaikki intoilivat sadoista erilaisista meemikolikoista, jotka eivät kiinnosta enää ketään.

Bitcoinkeskus kehottaa sijoittajia suureen varovaisuutteen NFT-markkinoilla.

Photo by James Harrison on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.