Uutiset
13
syys
bitcoin-uutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

13.9. Markkinakatsaus: Kurssit laskusuunnassa

Kryptomarkkina romahti 20 prosenttia samana päivänä, kun El Salvador otti Bitcoinin käyttöön virallisena maksuvälineenä. Tässä kuopassa ollaan edelleen. Sijoittajien raha valuu vahvasti älysopimusalustoihin. DeFi-sektorilla on nähty Arbitrumin raju nousu. Myös Solana jatkaa hurjaa menoaan.

Bitcoin romahti El Salvadorin juhlapäivänä

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä 44.600 dollaria. Takana on tyly lasku, sillä viikko sitten mitattiin peräti 51.800 dollarin kurssitaso. Onko alamäki vasta alkanut?

Alla olevassa kuvassa näkyy Bitcoinin kurssikehitys vuoden 2021 ajalta. Yksi kynttilä vastaa yhtä päivää. Otetaan esiin vähän pidempi ajanjakso, jotta voidaan hakea vertailupohjaa tämän päivän tilanteeseen.

btc20210913

Kuten kuvasta näkyy, olemme kokeneet monta vastaavaa romahdusta kuluneen vuoden aikana. Ne toistavat kaikki hyvin samanlaista kaavaa.

Ensimmäinen romahdus on todella raju ja nopea, usein luokkaa 20 prosenttia ja kestoltaan tunti tai pari. Kurssi palautuu nopeasti 5-10 prosenttia ylöspäin ja löytää uuden ”lattian”. Tästä alkaa kuitenkin tasainen alamäki, joka kestää helposti viikon tai pari.

Tämä performanssi toistettiin viisi kertaa kevään 2021 aikana. Viimeisin laskukausi kesti sitten parin viikon sijasta pari kuukautta. Jos historia toistaa itseään, voidaan syyskuu lasketella hiljalleen kohti 40.000 dollaria sekä sen alle.

Syyskuu on ollut myös Bitcoinin historiassa heikko kuukausi. Jopa kuuluisa Stock-To-Flow-malli ennusti Bitcoinille kuoppaa elokuun nousun jälkeen.

Kurssigrafiikasta on syytä nostaa esiin toinenkin pointti. Kuvassa näkyy aiemmista katsauksista tutut 200- ja 50-päivän liukuvat keskiarvot. Nämä linjat ovat leikkaamassa toisensa ja vieläpä täsmälleen Bitcoinin kurssin kohdalla.

Kun 50 päivän keskiarvo leikkaa 200 päivän keskiarvon alhaalta ylös, kyseessä on Golden Cross. Tämä on klassinen bull-signaali. Leikkaus toiseen suuntaan nähtiin kesäkuun puolivälissä. Tuolloin kyseessä oli Death Cross eli bear-signaali. Kurssi putosikin tämän jälkeen noin 6 viikkoa ja 12.000 dollaria.

Tässä kohtaa on hyvä mainita myös video, joka julkaistiin Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalla. Kyseessä on aloittelijan opas (osa 1/2) teknisestä analyysista. Jos haluat ymmärtää paremmin mm. näissä analyyseissa mainittuja asioita, tsekkaa ihmeessä alla oleva video!

Suurempaan paniikkiin ei ole aihetta. Bitcoinilla on hyviä tukitasoja 200 päivän keskiarvossa, 42-43.000 dollarissa sekä 40.000 dollarin paikkeilla. Niin kauan, kun kurssi alkaa numerolla 4, ollaan edelleen vahvassa nosteessa. Putoaminen alle 40.000 dollarin tarkoittaisi pientä huolestumista lyhyellä tähtäimellä.

Lohkoketjun data on edelleen erittäin positiivista. Alla on hyvä esimerkki siitä.

Louhijat sekä valaat ovat jatkaneet Bitcoin-ostoja. Kolikoita siirretään ”tuulensuojaan” pörsseistä edelleen kovaa tahtia. Jatkuvasti kasvava määrä bitcoineja on ns. kovien käsien hallussa, joilla ei ole mitään aikomusta luopua niistä.

Bitcoinin markkinaosuus ei osoita elonmerkkejä

Bitcoinin markkinaosuutta mittaava CRYPTOCAP-indeksi on lukemassa 41,2 prosenttia. Viikon takainen mittaus oli 41,1 prosenttia, joten suurta muutosta ei olla nähty.

Pinnan alla kuitenkin muhii uusi laskukausi. Markkinaosuus ehti pudota viikonloppuna jo alle 40 prosentin. Ainoastaan tämän päiväinen markkinoiden alamäki on nostanut Bitcoinia hieman ylemmäs.

cryptocap20210913

Tällä hetkellä näyttää siltä, että markkinaosuus putoaa alle 40 prosentin lähipäivinä ja rikkoo toukokuun pohjan 39,8 prosenttia. Tämän jälkeen target olisi tammikuun 2018 historiallinen lukema 35,4 prosenttia.

Syy altcoinien vahvuuteen on platform-tokeneissa. Sijoittajat ovat spekuloineet koko alkusyksyn DeFi-buumin leviämistä myös muille alustoille. Esimerkiksi Solana ja Avalanche ovat saaneet paljon rahaa. Viime päivinä on nähty usein tilanteita, joissa kymmenkunta älysopimusalustaa on yli 10 prosentin nousussa muuhun markkinaan verrattuna.

Jos luotetaan vanhaan sanontaan ”trend is your friend”, niin altcoinit ovat Bitcoinia parempi sijoituskohde ainakin lyhyellä tähtäimellä.

Solanan nousu ei hyydy

Solana, Solana, Solana. Tämä platform on ollut viikosta toiseen kovin nousija, eikä SOL-tokenin meno näytä hyytyvän. Kun katsotaan kryptovaluuttojen top 15 -listaa, niin Solana on pärjännyt jälleen erinomaisesti. Tällä kertaa sen seurana on myös Terra.

Alla olevassa kuvassa on kryptovaluuttojen nousu suhteessa Bitcoiniin, ei siis dollariin.

altit20210913

Koska Bitcoinin dominanssi on pysynyt paikallaan, niin altcoineissa on tällä kertaa paljon hajontaa. Osa on hävinnyt selkeästi Bitcoinille, ja nousut keskittyvät pieneen joukkoon.

Kun katsoo top 100 -listaa laajemmin, niin käynnissä on selvääkin selvempi trendi. Sijoittajien rahat menevät hyvin vahvasti älysopimusalustoihin. Lähes jokainen hyvin pärjännyt altcoin kuuluu tähän kategoriaan.

Syykin lienee selvä. Käynnissä on edelleen huikea NFT-buumi. Tämä ruokkii aktiivisuutta myös muilla kuin Ethereum-alustalla. Sijoittajat spekuloivat sillä, että suositut NFT-kokoelmat nostavat koko platformin arvoa. Todennäköisesti kyseessä on lyhytaikainen trendi.

Tässä kohtaa on syytä myös mainita Cardanon ADA-token. Kuten uutiskatsauksessa kerroimme, Cardano sai vuosia odotetut älysopimukset maanantain ja sunnuntain välisenä yönä. Moni sijoittaja odotti ADA-tokenilta kurssiromahdusta.

Cardanon historiassa on nähty usein tilanne, että tärkeää päivitystä edeltävä hype on romahtanut H-hetken koittaessa. Ilmiö on tuttu sijoitusmaailmasta laajemminkin. Sitä kutsutaan englanniksi ”buy the rumor, sell the news”. ADA ei kuitenkaan kokenut merkittävää romahdusta. Ainakaan vielä.

Arbitrum raketoi DeFi-sektorissa

DeFi-sektori ei ole välttynyt yleiseltä markkinan alamäeltä. Sovelluksiin lukittua varallisuutta mittaava TVL on laskenut viime viikon ennätyslukemista reiluun 167 miljardiin dollariin. Tämä käy hyvin järkeen, sillä monien tokeneiden dollariarvo on pudonnut.

defitvl20210913

Isossa kuvassa ollaan edelleen todella hyvällä tasolla. Tämän päivän TVL-mittaus on toukokuun huippua korkeammalla, joka oli todella kuuman DeFi-huuman aikaa.

Katsotaan sitten DeFi-markkinaa protokollatasolla. Top kympissä ei ole nähty tälläkään kertaa suuria muutoksia.

defiprotocols20210913

Aave jatkaa jälleen ykköspaikalla. Suomalaistaustainen likviditeettiprotokolla on pitänyt paalupaikkaa hallussaan jo keväästä lähtien. Kuuden kärki on pysynyt lähes muuttumattomana jo kuukausien ajan. Niin myös tällä viikolla.

Ainoa muutos on sijalla 10, josta Uniswap on pudonnut pois pienellä erolla. Muistetaan jälleen se, että Uniwap on erotettu kahdelle riville (V2 ja V3). Niiden yhteenlaskettu TVL olisi yli seitsemän miljardia. Ikonisotkulta näyttävä rivi on Sushiswap. Se löytyy tällä hetkellä peräti 13 eri platformilta!

Parhaiten on pärjännyt sijalla 8 oleva Lido. Kyseessä on myös korkein Solana- sekä Terra-platformilla toimiva steikkausprotokolla.

Katsotaan sitten eri lohkoketjujen tilannetta.

defichains20210913

Nyt alkaa vihdoin tapahtua! Tällaista raketointia ei ole nähty kenties koskaan yhden viikon aikana. Kyseessä on Arbitrum, mikä ei sano välttämättä monille lukijoista yhtään mitään. Kyseessä on Ethereumin Layer 2 -skaalausratkaisu eli kilpaileva teknologia Polygonille. Teknologiasta vastaa Offchain Labs -niminen yhtiö.

Lähes kaikki Arbitrumin TVL:stä on toistaiseksi peräisin ArbiNYAN Yield Farming -sovelluksesta. Sen NYAN-token ehti jo romahtaa 90 prosenttia, mutta likviditeetti on ainakin vielä protokollassa sisällä.

Ethereumin skaalausratkaisut ovat suoria kilpailijoita esim. Solanalle ja Binance Smart Chainille, joiden vetonaulana ovat halvat & nopeat transaktiot. Arbtirum ja Polygon ratkaisevat täysin saman ongelman.

Arbitrumin lisäksi on mainittava jälleen Solana, joka jatkaa hurjaa nousuaan tälläkin osastolla. Solanan TVL ohittaa minä hetkenä hyvänsä Binance Smart Chainin. Solanan TVL on noussut syyskuun aikana noin 3,3 miljardista yli 11 miljardiin dollariin. Voit tsekata alustan suurimmat DeFi-sovellukset tästä.

Alla oleva Finematics-kanavan video opastaa Rollups-teknologian pariin (mm. Arbitrum).

Photo by Executium on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!