Uutiset
13
heinä
uutiset-tietokone

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

13.7. Uutiskatsaus: Markkinat, Dogecoin, Coinbase, Aave, kryptoscammit

Maanantain uutiskatsauksen pääaiheena ei ole Bitcoin vaan altcoinit. Kulunut viikko on ollut altcoin-huumaa täynnä, ja markkinoilta löytyy useita kymmenien prosenttien nousijoita. Käymme läpi etenkin Dogecoinin nousua sekä top 10 -altcoinien tulevaisuutta. Coinbase pohtii myös pörssilistausta. Suomalaistaustainen Aave julkaisi Credit Delegation -prosessin. Kryptoscammit näkyvät yhä enemmän Youtubessa.

Markkinakatsaus: Bitcoin

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 9300 dollaria. Edellisen katsauksen aikaan kurssi oli 100 taalaa alempana, joten viikon aikana ei ole tapahtunut oikeastaan yhtään mitään. Tämä voidaan hyvin todeta myös Bitcoinin kurssigraafista.

Alla olevassa kuvassa näkyy miten Bitcoinin kurssi on kehittynyt kuluneen puolen vuoden ajalta. Trendi on tällä hetkellä hyvin selkeä: ei trendiä.

bitcoin-kurssi-2020713

Moni analyytikko haluaa piirtää sinisellä näkyvän kiilan, jonka kärkeä Bitcoinin kurssi lähestyy päivä päivältä. Tällaisen trendin puhkaisu ”katosta läpi” tarkoittaisi hyviä aikoja, mutta yhä useampien katseet ovat samaan aikaan osakemarkkinoiden kehityksessä.

Tästä aiheesta on mainittu myös aiemmissa uutiskatsauksissa kevään mittaan. Bitcoinin korrelaatio Yhdysvaltain osakemarkkinoita kuvaavan S&P 500 -indeksin kanssa on noussut ennätystasolle.

Jos joku miettii, miksi juuri S&P 500, niin Yhdysvaltain osakemarkkinoiden nousu tai lasku määrittelee pitkälti myös muun maailman pörssikurssit. Viime kuukausina on näyttänyt siltä, että se on ohjannut myös Bitcoinin kurssikehitystä.

Jokainen voi tietysti uskoa mihin haluaa, mutta korrelaatioon vaikuttaa osaltaan viime vuosina kasvanut institutionaalisen rahan tulo Bitcoin-maailmaan. Mitä useampi Wall Street -sijoittaja on mukana Bitcoinissa, sitä vahvempi korrelaatio Bitcoinilla on osakemarkkinaan.

Tämä johtuu siitä, että Wall Street -sijoittajille Bitcoin ei ole turvasatama vaan maksimaalisen riskin kohde. Tämä todistettiin hyvin koronaromahduksen aikana maaliskuun puolivälissä. Jos Wall Street -sijoittajat näkevät taivalla mustia pilviä, laidan yli heitetään ensin korkean riskin sijoitukset.

Jossain vaiheessa Bitcoin ja kryptomarkkinat alkavat elää omaa elämäänsä. Viime viikkoina on alkanut näyttää yhä vahvemmin siltä, että altcoinit olisivat aloittaneet oman karkumatkansa. Näiden rallien vahvuus nähdään vasta sitten, jos osakemarkkinoilla tapahtuu romahduksia.

Isossa kuvassa Bitcoinin tilanne on käytännössä sama, kuin se on ollut viimeiset kaksi kuukautta. Sijoittajien mentaliteetti on odottava. Rahaa tehdään sen sijaan altcoin-markkinoilla.

Markkinakatsaus: Altcoinit

Bitcoinin markkinaosuus on tällä hetkellä 62,1%. Laskua on tullut viime viikosta reilun prosenttiyksikön verran, ja kuluneen kuukauden aikana useampi prosenttiyksikkö. Altcoinien trendi on ollut selkeästi nousussa.

Viime viikon uutiskatsauksessa totesimme: ”Altcoineilla on siis ollut vahva jakso, mutta mistään alttirallista tai -buumista on turha puhua vielä tässä vaiheessa.”. Toisin kävi, sillä viime päivinä on nähty todellisia merkkejä alttirallista ja oikein altcoin-buumista.

Alla olevassa kuvassa ovat top 15 altcoinit ja niiden tulos bitcoiniin (ei siis dollareihin) suhteutettuna Coinpaprika-sivustolta.

altit-20200713

Kuten näkyy, takana on huikean hyvä viikko (sekä kuukausi) monille large cap -altcoineille. Kuumin nimi on ollut ehdottomasti Chainlink, jonka LINK-token on rikkonut viikon sisällä 5, 6, 7 ja 8 dollarin rajapyykit.

Cardanon ADA-token on ollut jo pidempään vahvassa nousussa, ja viime viikolla se ohitti sekä BSV:n että Litecoinin markkina-arvossa. Myös Tezos, Stellar sekä VeChain ovat olleet vahvassa nousussa. Julkaisimme VeChainista viime viikolla myös Youtube-videon, jonka löydät tästä linkistä.

Jos katsotaan top 50 altcoinin listaa, niin useampi tunnettu kolikko on noussut yli 20% Bitcoiniin nähden kuluneen seitsemän päivän aikana.

Viikolla nähtiin jo todellisia altcoin-huuman merkkejä, kun Dogecoin aloitti raketoinnin täysin tyhjistä. Palaamme DOGE-kolikkoon sekä alttiralliin vielä tarkemmin seuraavassa kappaleessa. Yhä useampi analyytikko näyttää tällä hetkellä uskovan altcoin-rallin alkaneen.

Dogecoin ja altcoinien kehitys

Viime viikon puhutuin kryptovaluutta oli ehdottomasti Dogecoin. Kyseessä on kryptomaailman rakastama ”meemikolikko”, jonka nousua on pidetty aina merkkinä altcoin-huuman alkamisesta. DOGE nousi noin kahdessa päivässä 0,00235 tasolta 0,005 dollariin eli hieman yli 100 prosenttia.

Nousun takana oli Tik Tok -palvelussa alkanut hassuttelu, jossa kehotettiin sijoittamaan 25 dollaria Dogecoiniin. ”Let’s all get rich” – jos kurssi nousee yhteen dollariin, sijoituksesi arvo on 10.000 taalaa!

https://www.youtube.com/watch?v=iJ6hzlvc7xc

Tällaiset hassuttelut eivät yleensä elä pitkään, ja Dogecoinin kurssi onkin pudonnut jo huipustaan kymmeniä prosentteja.

Dogecoinin lisäksi moni muu large cap -kolikko on esittänyt kovia nousuja viime viikkoina. Pinnan alla tapahtuu selkeästi jotain, mutta altcoinien kehityksestä erottuu selkeä trendi: vanhemmat kolikot menettävät asemiaan jatkuvasti staking / platform / DeFi-kategorian valuutoille.

Esimerkiksi XRP on ollut jo vuosia todella heikosti tuottava sijoitus. Bitcoin Cash ja Bitcoin SV menettävät myös koko ajan asemiaan. On vain ajan kysymys, milloin Litecoin putoaa top kympistä ja katoaa samoille sijoille Dashin ja DigiByten kanssa.

Tämä ei ole sinänsä yllättävää, sillä syyt em. kolikoiden holdaamiseen ovat vähissä. Toisin on markkinoita valloittavilla platformeilla. Steikkaus ja DeFi ovat kuumia trendejä, jotka vetävät sijoittajia puoleensa. Ne tuovat myös selkeän käyttökohteen kyseiselle valuutalle.

Tasan vuosi sitten XRP, Litecoin, Bitcoin Cash ja Bitcoin SV markkinaosuus oli noin 30 miljardia. Samaan aikaan Cardano, Chainlink, Crypto.com ja Tezos olivat yhteensä noin 4,3 miljardia. Tänään XRP, Litecoin, Bitcoin Cash ja Bitcoin SV ovat yhteensä arvoltaan noin 20 miljardia. Kuumimmat kilpailijat ovat noin 11 miljardia. Sijoittajana olisit joko hävinnyt 30% tai tienannut 150%.

Mikään ei viittaa siihen, että näiden ”old school” -kryptovaluuttojen suosio olisi jotenkin kasvamassa – päinvastoin. Jos haluat siis ratsastaa trendillä, sijoita sellaisiin valuuttoihin, jotka eivät olleet edellisen kryptohuuman aikana top 20:n joukossa.

Coinbase pörssiin vuonna 2021?

Yksi viikon mielenkiintoisimmista uutisista liittyy amerikkalaiseen Coinbase-pörssiin. Jos kyseinen palvelu ei ole vielä tuttu, niin tässä lyhyt kertaus.

Coinbase on perustettu jo vuonna 2011. Se on yksi markkinoiden vanhimmista, tunnetuimmista, parhaimmista ja suurimmista pörsseistä. Joidenkin mielestä Coinbase on ykkössijalla kaikissa neljässä kategoriassa. Coinbase on suunnattu etenkin aloitteleville sijoittajille käyttöliittymänsä osalta. Löydät pörssistä tarkemman esittelyn tästä artikkelista.

Viime viikolla alkoi levitä uutisia Coinbasen pörssilistautumisesta!

Moni uutinen ja twiitti on kutsunut tätä IPO:ksi, joka on perinteinen ja yleisin tapa listautua pörssiin. IPO eli Initial Public Offering eroaa kuitenkin Coinbasen suunnitelmista. Yhtiön tavoitteena on uutisten mukaan niin sanottu Direct Listing.

Ero tulee siitä, että Direct Listing -vaihtoehdossa ei luoda uusia osakkeita, minkä lisäksi Coinbase välttäisi monia muitakin byrokratian vaiheita.

Molempien tavoitteena on joka tapauksessa listautuminen pörssiin. Yhtiö on kerännyt edellisen kerran rahaa sijoittajilta kahdeksan miljardin dollarin valuaatiolla (2018), eli kyseessä on varsin arvokas firma. Nykyinen valuaatio olisi varmasti jo yli 10 miljardin luokkaa.

Coinbase ei ole vielä tehnyt hakemusta SEC:lle, jonka pitäisi listautuminen hyväksyä. Yhtiö ei ole myöskään virallisesti vahvistanut uutista. Syitä listautumiselle voi olla monia, ja kyse voi olla yksinkertaisesti sijoittajien halusta saada cashout kaikkien vuosien jälkeen.

Listaus olisi ehdottoman positiivinen asia myös koko kryptosektorille. Se toisi jälleen lisää legitimiteettiä kryptovaluutoille.

Aave julkisti uuden palvelun

Suomalaistaustainen Aave.com on yksi DeFi-markkinan kuumimpia nimiä. Kyseessä on siis Ethereum-alustalla toimiva DeFi-protokolla, jonka LEND-lyhenteellä kulkeva token on noussut tuhansia prosentteja viime kesästä lähtien.

Jos haluat muuten sijoittaa Aave-projektiin, löydät LEND-tokenin Binancen valikoimista. Voit ostaa Aavetta Binancesta bitcoineilla. Säilytys onnistuu mm. suositussa TrustWallet mobiililompakossa.

Aave on siis julkistanut äskettäin uuden ominaisuuden, josta Stani Kulechov kertoo tarkemmin tässä twiittiketjussa:

Tässä sama teksti helpommin luettavassa muodossa. Kyseessä on CD eli Credit Delegation. Mistä on oikein kyse?

Aave on perusidealtaan lainapalvelu, kuten moni muukin suosittu DeFi-protokolla. Voit lainata Aave-platformiin kryptovaluuttaa ja saada siitä vuosikorkoa tai vaihtoehtoisesti ottaa lainan itse. Tässä tapauksessa käytät omaisuuttasi (eli kryptovaluuttoja) panttina hieman kuin panttilainaamossa.

CD mahdollistaa kahdenväliset suorat lainat, esimerkiksi sinun ja ystäväsi välille tai kahden yhtiön välille (B2C, B2B, C2C). Stani Kulechovin esimerkissä Karen tallettaa Aave-palveluun USDT-valuuttaa ja ottaa ETH-lainan. Hän ei kuitenkaan lainaa Etheriä itse vaan lainaa ne suoraan Chadille.

Idea on siinä, että Karen ja Chad muodostavat kahdenkeskisen lainasopimuksen. Karen saa lainastaan mukavaa lisätuottoa koron myötä, ja kaikki on rekisteröity lohkoketjuun. Samalla CD mahdollistaa Chadille vakuudettoman lainan.

Credit Delegation avaa todella paljon erilaisia mahdollisuuksia. Onko tässä lainamarkkinoiden tulevaisuus?

Kryptoscammit ovat taas täällä

Kryptovaluuttojen synkkä puoli ovat alaa vaivaavat huijaukset, joista ei päästä lopullisesti eroon koskaan. Huijarit keksivät myös jatkuvasti uusia tapoja aloittelevien sijoittajien pään menoksi.

Huijareiden suosituin formaatti on edelleen ns. giveaway scam. Ne räjähtivät totaalisesti Twitterissä vuonna 2018, jonka jälkeen ko. platform on siistiytynyt hieman. Viime aikoina ovat yleistyneet valitettavan paljon myös Youtubessa.

Saatat törmätä Youtubessa esimerkiksi Changpeng Zhaon, Elon Muskin tai Vitalik Buterinin ”livestriimiin”, jossa ko. henkilö puhuu jossain konferenssissa. Vieressä pyörii giveaway scammi, joka pyytää sinua lähettämään kryptovaluuttaa osoitteeseen x, jonka saat sitten tuplana takaisin.

Pahinta on se, että nyt nämä scammit ovat menneet läpi jopa Youtuben mainoksina, kuten yllä oleva twiitti päivittelee. Äkkiseltään voisi luulla, että kyseinen scammin muoto ei voi millään toimia. Valitettavasti joka ikinen giveaway scammi kerää kymmeniä tai satoja uhreja.

Netistä löytyy myös täysin suomalaisille suunnattuja huijauksia:

Kyseessä on Facebookissa ja Youtubessa pyörivä mainoskampanja, jolla houkutellaan ihmisiä hankkimaan ylihintaisia tuotteita.

”Ilmeisesti tuotteet ostetaan halvalla, ja myydään eteenpäin kalliimmalla sosiaalisessa mediassa pyöritettävän mainoksen kautta. Tuotteet ovat luultavasti olemassa ja saapuvat kyllä tilattuna, mutta eivät ne tee läheskään sitä mitä mainokset lupaavat”, Petteri Järvinen kertoo.

Näistä mainoksista on myös omat kryptovaluuttaversionsa. Moni onkin saattanut nähdä mainoksen, jossa kerrotaan Kone-miljardööri Antti Herlinin keksineen Bitcoinin. Näitä posteja ilmestyy spämmikansioon lähes joka päivä.

Mitä enemmän kryptovaluuttojen kurssit nousevat, sitä enemmän huijauksia netissä alkaa pyöriä. Jos olet aloittelija, niin noudata seuraava nyrkkisääntöä: älä koskaan lähetä kryptovaluuttaasi mihinkään palveluun, olivat lupaukset millaisia hyvänsä. Omaisuutesi takaisin saaminen on kryptoscammeista käytännössä mahdotonta.

Photo by Austin Distel on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!