13.4. Uutiskatsaus: Coinbase, Binance, Ripple, Kiina, HSBC, Bitcoinkeskus

nasdaq

Viikon suurin puheenaihe on Coinbasen listautuminen pörssiin. Rikkoiko Bitcoin uudet ATH-lukemat tätä ennakoiden? Binance lanseerasi tokenisoidut osakkeet! Ripple otti jo toisen erävoiton SEC:tä vastaan, mutta sota ei ole vielä ohi. Kiinan digi-yuan puhuttaa. HSBC esti Microstrategyn osakkeen ostamisen. Bitcoinkeskus kasvaa eri medioissa!

Rekisteröidy Binancelle

Coinbase listautuu pörssiin

Coinbasen pörssilistautuminen on tämän viikon, tai kenties koko kuukauden, odotetuin tapahtuma. Uutisoimme aiheesta ensimmäisen kerran maaliskuun alussa. Tuolloin tarkka listautumispäivä ei ollut tiedossa, mutta nyt tilanne on toinen.

Coinbasesta tulee 14.4.2021 maailman ensimmäinen kryptovaluuttapörssi, joka listautuu ”perinteisen” pörssin puolelle. Yhdysvaltain Nasdaq-listalle tuleva osake saa tickerin COIN. Mikäpä muukaan.

Yhtiö valitsi hieman normaalista poikkeavan tien, eli Coinbase ei järjestänyt tyypillistä listautumisantia (IPO). Coinbasen valinta oli DPO – Direct Public Offering (käytetään myös Direct Listing). Tässä vaihtoehdossa ei luotu uusia osakkeita. Kauppaa on käyty suljettujen ovien takana pari kuukautta.

Kyseessä on monella tapaa merkittävä tapaus. Coinbasen listaus tuo aivan varmasti huomiota ja legitimiteettiä kryptovaluutoille. Jos keväällä saadaan vielä kauan odotettu Bitcoin ETF ulos Yhdysvalloissa, niin uusi Bitcoin-ralli on valmis.

Bitcoin nousi jo aiemmin tänään uusiin ATH-lukemiin. Moni sijoittaja on taatusti spekuloinut Coinbase-listauksen tarjoamaa nostetta.

Yhtiön osakkeelle voi luvata aikamoista lentoa vuoden 2021 aikana. Coinbase julkaisi viime viikolla hurjat lukemat vuoden ensimmäisestä kvartaalista. Tienestit kasvoivat Q1/2020 tasolta yli 10x. Yhtiöllä on tällä hetkellä käsittämättömät 56 miljoonaa asiakasta.

Coinbase ei ole ainoa julkinen pörssiyhtiö, joka toimii vaihtoehtoisena sijoituskohteena kryptovaluutoista kiinnostuneelle. Usein otsikoissa ollut Microstrategy on toinen vaihtoehto. Erilaisia rahastoja sekä yhtiöitä löytyy kryptoskenestä muutama kymmenen. Voit selata niitä täältä.

Aiheeseen palataan varmasti ensi viikon uutisessa. COIN tulee olemaan yksi seuratuimmista osakkeista lähipäivinä. On todella mielenkiintoista nähdä, millaisiin lukemiin se nousee (tai laskee) heti avausviikolla.

Lue lisää aiheesta tästä Bitcoinkeskuksen artikkelista.

Tokenisoidut osakkeet Binancen tarjontaan

Markkinoiden johtava kryptopörssi Binance vankisti tällä viikolla asemaansa entisestään. Binance on tunnettu laajasta tarjonnastaan sekä ominaisuuksista, jotka eivät rajoitu vain tyypilliseen kaupankäyntiin. Steikkaus, lainat, louhintapooli, futuurit ym. ovat tulleet jo monille suomalaisillekin tutuksi.

Binancen tuorein aluevaltaus on erittäin mielenkiintoinen. Yhtiö tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden ostaa tokenisoituja osakkeita. Ne ovat kuin tavallisia kryptovaluuttoja (tokeneita), joita voit ostaa myös murto-osina eli 0,1 tai 0,39 osaketta. Ensimmäinen tokenisoitu osake on Tesla.

Kirjaudu sisään Binance-tilillesi ja valitse päävalikosta Trade -> Stock Token.

binance-stock-token

Saat listan kaikista tokenisoiduista osakkeista. Tarjonta on siis avattu Teslalla, mutta uusia osakkeita nähdään varmasti muitakin. Klikkaa osakelistasta Trade ja hyväksy käyttöehdot, niin pääset ostoksille.

binance-tesla

Kauppaa käydään Binancen omalla stablecoinilla BUSD, joka on siis Yhdysvaltain dollariin sidottu. Treidaussivulta voit ostaa tai myydä Teslan osaketta alkaen 0,01 kappalemäärästä. Tämä murto-osien ostaminen on yksi tokenisoidun osakkeen hyödyistä.

Toistaiseksi kauppaa käydään vain Yhdysvaltain pörssin aukioloaikoina. Todennäköisesti tämäkin laajenee tulevaisuudessa.

Päivitys 14.4. Binance listaa myös Coinbasen COIN-osakkeen!

Ripple vs SEC -taistelun odotukset positiivisia

Kerroimme Ripplen XRP-tokenin kurssinoususta jo tämän viikon markkinakatsauksessa. XRP on artikkelin kirjoitushetkellä 1,70 dollaria, mikä tarkoittaa yli sadan prosentin nousua reilun viikon aikana. Kurssi ei ole ollut tällä tasolla sitten tammikuun 2018, jolloin XRP raketoi aina 3,84 dollariin asti.

Taustalla on positiivisia uutisia Ripple vs SEC -kamppailusta. Aiheesta löytyy kattava video Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta.

Juttu ei ole mennyt vielä oikeussaliin asti, mutta XRP on ottanut sitä ennen kaksi erävoittoa. Tarkalleen ottaen syytettyinä ovat perustaja Chris Larsen sekä toimitusjohtaja Brad Garlinghouse.

Kaksikko sai ensimmäisen voiton viikko sitten. Oikeus hyväksyi Ripple-pomojen lakimiehen vetoomuksen, jossa se vaatii SEC:tä luovuttamaan sisäisen dokumentaation Bitcoiniin ja Ethereumiin liittyen.

SEC on aiemmin todennut, että Bitcoin ja Ethereum eivät täytä security eli arvopaperin määritelmää. Ripple saa tästä aineistosta aseita omaan argumentointiinsa.

Larsen & Garlinghouse saivat myös toisen erävoiton viikonloppuna. Oikeus hylkäsi SEC:n vaatimuksen saada syytettyjen henkilökohtaiset finanssitiedot julkisiksi peräti kahdeksan vuoden ajalta. Tuomarin mukaan nämä tiedot eivät todistaisi vielä sitä, että talletukset ovat tulleet XRP:n myynneistä.

Kokenut lakimies Jeremy Hogan kommentoi tapausta Twitterissä näin.

XRP-tokenin kurssi on lähtenyt lentoon näiden erävoittojen siivittämänä. Yleinen uskomus tuntuu olevan, että Ripple on vahvoilla saada koko kanteen hylätyksi. Tämä aiheuttaisi nostetta XRP:n kurssiin entisestään.

Ripplen toimitusjohtaja Brad Garlinghouse varautuu myös tappion mahdollisuuteen. Hänen mukaansa Ripple voisi jatkaa toimintaansa tarvittaessa myös ilman XRP:tä. Yhtiön kannalta tappio Yhdysvalloissa ei olisi katastrofi, mutta XRP-tokenille se olisi kova isku.

Kiinan digivaluutta puhuttaa

Keskuspankkien digitaaliset valuutat eli CBDC:t ovat takuulla yksi lähivuosien suurimmista puheenaiheista. CBDC on digitaalinen fiat-raha eli euron, dollarin, tai yuanin korvike. Lähes kaikki maailman keskuspankit ovat tutkineet aihetta jo monta vuotta.

Bitcoinkeskus julkaisi lähes päivälleen vuosi sitten artikkelin Kiinan tulevasta digirahasta. Kevään 2021 edetessä, aihe on noussut yhä enemmän tapetille. Wall Street Journal julkaisi hetki sitten laajan artikkelin digi-yuanista, jota myös Forbes kommentoi.

Keskustelu Kiinan toiminnasta on kiihtynyt, sillä digi-yuan on siirtynyt viime kuukausina teoriasta käytäntöön. Kiina on jakanut digirahaansa jo miljoonien dollareiden edestä mm. lottoarvonnan tyyppisesti tietyillä alueilla.

Zerohedge kommentoi pari päivää sitten myös erästä kokeilua, joka kertoo hyvin CBDC:n luonteesta.

On mielenkiintoista, että Kiina toiminta ei ole potkinut vauhtia EKP:n tai Fedin suuntaan. Eurooppa ja Yhdysvallat ovat vielä vuosien päässä digivaluutasta. Tämä voi olla ihan hyvä juttu kansalaisten kannalta, sillä CBDC voi tuoda mukanaan potentiaalisten hyötyjen lisäksi monia uhkakuvia.

Keskuspankit voivat jakaa rahaa CBDC:n avulla yksilöidysti suoraan kansalaisten tileille. Samalla valuuttaa käyttävät henkilöt ovat täysin keskuspankin ja valtion armoilla. Väärä poliittinen suuntautuminen tai somekäytös voi aiheuttaa rangaistuksia digirahan käyttöön Kiinan tavoin.

Kiinan digiraha rantautuu yhä laajempaan käyttöön vuoden 2021 aikana. Samalla se leviää lohkoketjuteknologian avulla globaalisti. Pian kuka tahansa voi hankkia digi-yuan stablecoinia, jos haluaa siirtää säästöjään esim. euroista toiseen fiat-valuuttaan.

Tällä hetkellä on vaikea nähdä CBDC:n olevan uhka esim. Bitcoinille. Päinvastoin. Jos uhkakuvista tulee totta, yhä useampi henkilö haluaa varmasti säästönsä pois keskuspankkien valvovan silmän alta.

HSBC esti suositun ”Bitcoin-osakkeen” kaupankäynnin

Pankkien kielteinen suhtautuminen kryptovaluuttoihin ei ole mikään uutinen. Vaikka asenteet ovat pikkuhiljaa muuttumassa, somessa tulee vastaan bänni/blokkausuutisia harva se päivä. Myös suomalaispankit ovat estäneet esimerkiksi pankkisiirtoja pörsseistä henkilön omalle tilille.

Brittiläinen HSBC on ollut jo vuosia erityisen negatiivinen. Se on estänyt asiakkaitaan sijoittamasta kryptovaluuttoihin blokkaamalla mm. luotto- ja debit-korttien siirtoja. HSBC on pankkien globaalissa rankingissa top kympissä.

Viime viikolla HSBC nousi otsikoihin mielenkiintoisella tavalla.

Pankki esti asiakastaan ostamasta Microstrategy-yhtiön osakkeita. HSBC:n viesti kertoo: “The bank will not facilitate the buying or exchange of products related to or referencing the performance of virtual currencies.”

Kyseessä on todella tiukka linjaus, sillä Michael Saylorin johtama Microstrategy kuuluu toimialaltaan bisnesanalytiikkaan. Kyseessä on ”tavallinen” teknologiayhtiö, jonka taseesta vain sattuu olemaan kymmeniä tuhansia bitcoineja.

Ajankohta on myös mielenkiintoinen. Bitcoinkeskus uutisoi vasta viikko sitten, miten amerikkalaiset pankkijätit Goldman Sachs ja Morgan Stanley ovat vihdoin hyväksyneet Bitcoinin. HSBC:n linjaus on kuitenkin täysin päin vastainen ja todella kireä.

Microstrategyn Michael Saylor ei ole tiettävästi kommentoinut tapausta.

Bitcoinkeskuksen somekanavat ja tiimi kasvussa

Raportoidaanpa sitten myös uutisia omasta pesästä! Bitcoinkeskuksen Youtube-kanava on jatkanut erinomaista kasvuaan tänä keväänä. Reilu viikko sitten rikottiin jo 2000 tilaajan rajapyykki.

Kasvu on ollut viime kuukausina nopeaa: 500 tilaajan merkkipaalu rikottiin marraskuun lopulla, 1000 käyttäjää puolestaan helmikuussa. Kryptomarkkinan kasvu ja Bitcoinin uudet ennätykset ovat lisänneet selvästi ihmisten kiinnostusta. Youtube-kanavalla on julkaistu jo 90 videota täyttä asiaa!

Youtube-kanavalla panostetaan lähikuukausina kauppapaikkojen esittelyihin. Käymme joka viikko läpi uuden kauppapaikan, ja samalla myös kyseisen pörssin opas päivitetään ajan tasalle Bitcoinkeskukseen. Nämä ovat hyödyllisiä oppaita aloitteleville käyttäjille.

Olemme saaneet myös Bitcoinkeskukseen vihdoin uusia kirjoittajia. Tommi Koistinen on tuottanut mahtavia tietopaketteja NFT-maailmasta. Uusi artikkeli NFT-peleistä julkaistiin tänään.

Teemu Antikainen tuottaa puolestaan kryptovaluuttaoppaita. Niiden kirjoittamiseen on kaivattu jo pitkään lisäresursseja, sillä uusia ja kiinnostavia projekteja syntyy tiuhaan. Lisäksi jo olemassa olevat artikkelit on pidettävä ajan tasalla. Tsekkaa Teemun uusin artikkeli Avalanchesta.

Edellä mainitun kaksikon lisäksi, myös Tuomas Laine on ehtinyt kirjoittaa jo useita artikkeleita ja esitellyt mm. Binance Smart Chainin DeFi-palvelut. Tänään julkaistiin myös Tuomaksen artikkeli Coinbasen pörssilistautumisesta ja ”krypto-osakkeista” laajemmin.

Sivuston suosion kasvu on mahdollistanut Bitcoinkeskuksen tiimin laajentamisen. Tämä tarkoittaa entistä enemmän ja entistä parempaa sisältöä teille lukijoille! Bitcoinkeskuksen näkyvyys kasvaa tulevina kuukausina entisestään, mutta tästä aiheesta lisää myöhemmin…

Lopuksi muutama pikauutinen. Edellä mainittu Microstrategy maksaa johtajiensa palkkiot jatkossa bitcoineissa.

Bitcoin mainittu uudessa Simpsonit-jaksossa. Kurssilukemana ääretön!

Poriin avattiin uusi Bittimaatti!

Tämä meemi/video jaksaa aina naurattaa Bitcoinin rikkoessa ATH-lukemat!

Niin totta…

Tsekkaa CIRE-jakso Nordnetin suositusta rahapodista!

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.