SEC on hyökännyt sekä Krakenia että Paxoksen kimppuun. Yli kymmenen vuotta toiminut LocalBitcoins sulkee ovensa. Suomalainen EUROe stablecoin lanseerattiin Ethereum-lohkoketjuun. Tekoälykryptot ovat vuoden 2023 kuuminta hottia. Bitcoinin Ordinals-protokollan suosio pysyy korkealla.
Kraken ja Paxos SEC:n iskun kohteena
Yhdysvalloissa on käynnissä sotatila maan hallituksen ja kryptovaluuttojen välillä. Useat eri instanssit ovat hyökänneet kryptosektorin kimppuun arvopaperimarkkinoita valvovan SEC:n johdolla.
Tunnettu kryptosektorin vaikuttaja Nic Carter julkaisi pari päivää sitten artikkelin, jossa hän käy yksityiskohtaisesti läpi tilannetta. ”Operation Choke Point 2.0 Is Underway, And Crypto Is In Its Crosshairs” on artikkelin otsikko. Siltä todellakin vaikuttaa. Coin Bureau -kanava tiivistää tällä videolla, mistä on kyse.
Edeltävän viikon aikana on saatu kaksi uutista aiheeseen liittyen. Yhdysvaltalaispörssi Kraken joutui sulkemaan steikkauspalvelunsa ja maksamaan kaupan päälle 30 miljoonan dollarin sakot. Näin SEC-pomo Gary Gensler kommentoi päätöstä CNBC:n haastattelussa.
Earlier today I had a chance to sit with @andrewrsorkin to discuss yesterday's @SECGov enforcement case regarding Kraken. pic.twitter.com/QHZ6KfwlLg
— Gary Gensler (@GaryGensler) February 11, 2023
SEC:n mukaan Krakenin steikkauspalvelussa oli kyse laittomasta arvopaperikaupasta. Juuri arvopaperi-status (engl. security) on kaikkien SEC:n ajojahtien taustalla. Siitä on kyse myös vuosia jatkuneessa Ripple vs. SEC -oikeustaistelussa.
Vaikuttaa siltä, että SEC iski Krakenin kimppuun oikeaan aikaan (SEC:n kannalta). Krakenilla ei ollut aikaa ja rahaa lähteä taistelemaan asiasta oikeudessa, joten se heitti hanskat tiskiin ja maksoi sakot. Krakenin kilpailija, Coinbase, ei kuitenkaan taivu yhtä helposti.
SEC ei ole (vielä) tehnyt vastaavaa hyökkäystä Coinbasea kohtaan . Coinbasen toimitusjohtaja Brian Armstrong on jo ilmoittanut, että yhtiö aikoo taistella asiasta oikeudessa, jos tarvis. Coinbasen kassassa on noin viisi miljardia dollaria Q4-2022 raportin perusteella.
Tänään (ma 13.2.) saatiin lisää uutisia. SEC on iskenyt myös Paxoksen kimppuun, joka on Binance USD -stablecoinin taustalla.
BUSD on tällä hetkellä markkina-arvoltaan 7. suurin kryptovaluutta. Ilmeisesti Paxos joutuu ajamaan sen alas kokonaan johtuen SEC:n hyökkäyksestä.https://t.co/teInCz5LJW
— Bitcoinkeskus (@BTCkeskus) February 13, 2023
SEC:n mukaan BUSD on laiton arvopaperi. Samalla New Yorkin syyttäjänvirasto on kieltänyt Paxosta minttaamasta uusia BUSD-tokeneita.
Uutinen ei ole romahduttanut BUSD-markkinaa, sillä Paxos jatkaa yhä stablecoinin hallintaa. Kaikki BUSD:n haltijat voivat konvertoida tokenin Yhdysvaltain dollareiksi kuten tähänkin asti. Jos säilytät varojasi BUSD-stablecoinissa, ne kannattaa konvertoida toisiksi vakaavaluutoiksi (USDT, USDC, DAI) mahdollisimman rivakasti.
BUSD tullaan käytännössä ajamaan alas ja poistamaan käytöstä lähitulevaisuudessa. Binance-pomo Changpeng Zhao kertoi Twitterissä, että yhtiö kartoittaa tällä hetkellä muita vaihtoehtoja.
Paxoksen tiedotteen mukaan yhtiö lopettaa yhteistyön Binancen kanssa BUSD-tokeniin liittyen. Moni analyytikko arvelee, että taustalla olikin SEC:n hyökkäys nimenomaan Binancea kohtaan. Paxos oli yhdysvaltalaisena ja reguloituna toimijana helppo kohde tämän iskun toteuttamiseksi.
LocalBitcoins lopettaa toimintansa
LocalBitcoins on monille tuntematon kryptovaluuttojen kauppapaikka. Kyseessä on kuitenkin yksi alan vanhimmista toimijoista ja kaiken lisäksi suomalainen yhtiö! Valitettavasti preesens on vaihdettava nyt menneeseen aikamuotoon, sillä LocalBitcoinsin suunnalta saatiin huonoja uutisia.
Yhtiö ilmoitti viime viikon torstaina lopettavansa toimintansa. Asiakkailla on 12 kuukautta aikaa tyhjentää lompakkonsa.
— LocalBitcoins (@LocalBitcoins) February 9, 2023
Moni ”Bitcoin OG” on ostanut ensimmäiset kolikkonsa juuri LocalBitcoins-palvelusta. Se mahdollisti P2P-kaupankäynnin suoraan henkilöiden kesken erillisen escrow-tilin avulla. LocalBitcoinsin kautta oli mahdollista ostaa bitcoineja vaikka käteisellä tai muilla e-lompakkomaksuilla, joita pörssit eivät tue.
LocalBitcoinsin alasajoon on todennäköisesti kaksi merkittävää tekijää: KYC ja DeFi. LocalBitcoins toimi palvelun alkuvuosina ilman KYC:tä. Kiristyvä regulaatio toi kuitenkin pakollisen tunnistautumisen muutama vuosi sitten. Samalla yhtiö joutui blokkaamaan tiettyjä maita kokonaan.
Samaan aikaan DeFi-sektori on noussut kuin tyhjästä. Tarjolla on täysin hajautettuja pörssejä, joissa voi treidata anonyymisti. Myös bitcoinia on helppo ostaa esim. Ethereum-verkossa WBTC-tokenina. Muiden platformien DEX:eissä on vastaavia wrapped bitcoineja. LocalBitcoinisin kilpailuetu on näin ollen kadonnut.
On valitettavaa nähdä suomalaisen yhtiön poistuminen markkinoilta. Localbitcoins jää sentään Bitcoinin historiaan yhtenä alan pioneereista. Palvelu ehti toimia jo vuodesta 2012 alkaen.
EUROe stablecoin lanseerattiin Ethereum-verkkoon
Jatketaan Suomea koskevilla uutisilla ja vaihdetaan positiivisempaan sävyyn.
Bitcoinkeskus uutisoi kaksi kuukautta sitten suomalaisen EUROe-stablecoinin lanseerauksesta. EUROe on nimensä mukaisesti euroon pohjautuva vakaavaluutta. Sen tuo markkinoille suomalainen Membrane Finance, jolle on Fivan toimesta myönnetty EU:n ensimmäinen euro-stablecoin lisenssi.
Joulukuussa tehty ilmoitus oli lähinnä uutinen siitä, että EUROe on olemassa ja tulee markkinoille pian. EUROe ”jalkautui” virallisesti Ethereum-lohkoketjuun helmikuun toisena päivänä.
Membrane Finance is excited to announce the launch of EUROe on Ethereum!
Read more at https://t.co/nV8dYKkBmK, and read the thread below to see how you can get started with $EUROe from today!
— EUROe (@EUROemoney) February 2, 2023
Sivulta dev.euroe.com löytyy tokenia kontrolloivan älysopimuksen osoite, jolla EUROe-kolikkoa voi etsiä hajautetuista pörsseistä. Tässä vaiheessa EUROE-tickerin saanutta stablecoinia voi hankkia Uniswapista. EUROe:n treidausvolyymit ovat toistaiseksi olleet reilusti alle 100.000 dollaria per päivä.
Bitcoinkeskuksella ei ole tietoa siitä, ovatko suomalaiset palveluntarjoajat (Coinmotion & Northcrypto) lisäämässä EUROe:n valikoimiinsa lähitulevaisuudessa. Todennäköisesti ovat.
EUROe ei ole markkinoiden ensimmäinen europohjainen vakaavaluutta. Sen regulatorinen status antaa kuitenkin hyvän aseman kilpailijoita kohtaan. Uusi EU:n kryptoregulaatio (MiCa) otetaan käyttöön tulevina vuosina. EUROe täyttää kaikki MiCa-raamien vaatimukset.
Toistaiseksi kysyntä euro-stablecoineille on ollut hyvin pientä. Toivottavasti tilanne muuttuu tulevina vuosina, ja eurooppalaiset sijoittajat ottavat käyttöön suomalaisyhtiön lanseeraaman tokenin. Olisi hienoa nähdä uusi menestystarina Suomesta!
Lue lisää projektista Bitcoinkeskuksen EUROe-artikkelista.
Tekoälykryptot ovat kuuminta hottia
Tekoälykryptot, AI-kryptot tai AI-kolikot. Kryptosijoittajien tietoisuuteen on noussut tänä vuonna uusi sektori, jolla ei ole vielä edes vakiintunutta nimeä. Englanniksi puhutaan kategoriasta ”AI cryptos”, jonka voi suomentaa esimerkiksi edellä kuvatuilla termeillä. Mistä on oikein kyse?
Termi tekoäly ei ole välttämättä kaikille erityisen selkeä. Wikipedia määrittää sen näin: ”Tekoäly eli keinoäly tai AI (englannin sanoista artificial intelligence) on tietokone tai tietokoneohjelma, joka kykenee tekemään älykkäinä pidettäviä toimintoja.”
Älykkäinä pidetyt toiminnot ovat esimerkiksi oppimista, ongelmanratkaisua ja reagointia erilaisiin syötteisiin. Tekoäly on noussut valtamedian otsikoihin kiitos ChatGPT:n, josta tuli vuoden 2022 lopulla historian nopeimmin miljoona käyttäjää saanut ohjelmisto.
Mitä ovat sitten tekoälykryptot? Bitcoinkeskuksessa on julkaistu aiheesta kattava artikkeli, jossa esitellään markkinoiden tunnetuimpia AI-kolikoita.
Tekoälykryptot eivät tarkoita tekoälyn ja lohkoketjun symbioosia. Kyseessä ovat kryptovaluutat, jotka liittyvät tietyn sovelluksen tai markkinapaikan käyttöön. Tämä sovellus tai ohjelmisto on sitten suoraan tai epäsuorasti AI-sektorissa.
Tämän lisäksi AI coins -kategoriaan on asetettuja kryptovaluuttoja, jotka liittyvät vain datan käsittelyyn. Hyvä esimerkki on The Graph, joka on lohkoketjujen indeksointiprotokolla. Sen kurssi on noussut tammikuussa satoja prosentteja AI-buumin siivellä. Vastaavia kolikoita on muitakin.
Mielenkiintoista on se, että monet sektorin toimijat ovat olleet jo olemassa vuoden 2017 kryptobuumista lähtien. Hyvä esimerkki tästä on Fetch.ai -projekti. Tekoäly on jäänyt kuitenkin kiinnostavampien aiheiden jalkoihin, eivätkä AI-kolikot ole nousseet suureksi puheenaiheeksi. Tilanne on nyt muuttunut.
Bitcoinkeskus kehottaa sijoittajia olemaan varovaisia tällaisen kuumien trendien kanssa. Mieti kaksi kertaa ennen kuin sijoitat pienen markkina-arvon kryptovaluuttaan, jonka kurssi on noussut jo lyhyessä ajassa satoja prosentteja. Toivottavasti sijoittajat ovat oppineet jotain vuoden 2021 DeFi-, NFT- ja meemikolikoiden buumista.
Tekoäly on varmasti yksi tämän vuosikymmenen suurimmista trendeistä. Todennäköisesti lähivuosina nähdään vielä monta AI-aiheista buumia ja romahdusta.
Ordinals-protokollan suosio kasvaa
Bitcoinkeskus uutisoi kaksi viikkoa sitten uudesta Ordinals-protokollasta. Kyseessä on Bitcoinin lisäosa, joka on saanut aikaan kohun Bitcoin-maksimalistien keskuudessa. Ordinals mahdollistaa lyhyesti sanottuna Bitcoin NFT:n eli kuvan, tekstin tai videon tallentamisen Bitcoinin lohkoketjuun.
Julkaisimme viime viikolla kattavan aloittelijan oppaan Ordinals-protokollasta. Jos aihe kiinnostaa enemmän, kannattaa tutustua kyseiseen artikkeliin.
Ordinalsin kehittäjä Casey Roadmor kuvailee protokollaa kuin linssiksi, jonka läpi Bitcoinin lohkoketjun dataa voi katsoa. Ordinals on kehitetty alun perin trackaamaan yksittäisten satoshien liikettä Bitcoinin lohkoketjussa. Se mahdollistaa siis satoshin (sadasmiljoonasosa Bitcoinista) yksilöimisen.
Inscriptions-niminen Ordinalsin osa mahdollistaa puolestaan metadatan (NFT) liittämisen yhteen satoshiin. Dune Analyticsin data kertoo, että inscriptions-ominaisuus on saanut suuren suosion.
Edeltävän viikon aikana on ”mintattu Bitcoin NFT:tä” 5.000-10.000 per päivä, ja parhaimpana päivänä yli 20.000 kappaletta. Inscriptions-dataa on katsottava erillisen Ordinals Explorerin kautta, mikä löytyy osoitteesta ordinals.com/inscriptions.
Koska Bitcoin on sensuurinkestävä ja hajautettu teknologia, kukaan ei voi estää Ordinals-protokollan käyttöä. Toisin sanoen, kuka tahansa voi tallettaa Bitcoinin lohkoketjuun mitä tahansa. Perustaja Casey Roadmor on jo joutunut jo poistamaan pornografista materiaalia näkyvistä.
Tämän lisäksi esim. Bored Apes ja Crypto Punks NFT:tä on ryhdytty tallettamaan Bitcoin-lohkoketjuun, koska copyrightia on mahdoton valvoa, eikä tiedostoja voi sensuroida tai poistaa.
Bitcoin NFT -kauppapaikkaa tai infrastruktuuria ei ole olemassa, mutta se ei kovimpia NFT-treidaajia haittaa. Kauppaa käydään Google Docseihin tallennetuilla treideillä.
new opensea competitor lookin sharp pic.twitter.com/pJH0fuRnYm
— 113 ♖♖♖ (@0x113d) February 8, 2023
Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Ordinalsia vastaan on selkeä vähemmistö Bitcoin-maksimalisteista. Suomen tunnetuin Bitoin-asiantuntija, Henry Brade, kommentoi aihetta Twitterissä seuraavasti:
What do I think of NFTs on Bitcoin? As a fundamental concept, I think NFTs are interesting. And it only makes sense to put them on the most secure and robust blockchain on the planet. NFTs on insecure blockchains made no sense in the first place.
Ordinals on suurin kohu Bitcoinin teknologian ympärillä sitten vuoden 2017 lohkosodan. Ordinals on tullut jäädäkseen, sillä teknologian käyttöä ei voi kukaan estää. Aika näyttää, onko Ordinals lopulta positiivinen kehityssuunta Bitcoin-ekosysteemille vai ei.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!