Uutiset
13
helmi
ethereum uutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

13.2. Uutiskatsaus: Dencun, ERC-404, Monero, Celsius, FTX, Bitcoin ETF

Ethereumin Dencun-päivitys sai aikataulun. ERC-404 on uusi, kuuma, token-standardi! Binance poisti privaattikrypto Moneron listoiltaan. Celsius ja FTX alkavat palauttaa varoja asiakkailleen. Blackrock ja Fidelity dominoivat odotetusti Bitcoin ETF -kisaa Yhdysvalloissa.

Ethereumin Dencun-päivitys

Ethereumin Dencun-päivitys sai viime viikolla virallisen aikataulun. Dencun tullaan päivittämään Ethereumin MainNetiin eli tuotantoverkkoon 13. maaliskuuta. Nimi Dencun on peräisin Deneb-nimisestä tähdestä sekä meksikolaisesta kaupungista Cancun, jossa järjestettiin Ethereumin Devcon 3 -tapahtuma.

Dencun on osa Ethereumin päivitysprosessia ns. Ethereum 2.0 -versioon. Aikaisempia merkittäviä päivityksiä ovat olleet:

  • Beacon Chain: joulukuussa 2020
  • The Merge: syyskuussa 2022
  • Shapella: huhtikuussa 2023

Beacon Chain oli Ethereumin Proof of Work -lohkoketjun rinnalle käynnistetty Proof of Stake -lohkoketju. The Merge -päivityksessä PoW pudotettiin lopullisesti pois, ja Ethereumin louhinta loppui. Shapella-päivityksessä poistettiin puolestaan steikatun Etherin lukitus.

Dencun koostuu yhdeksästä eri päivityksestä. Ethereum-yhteisössä päivitykset nimetään EIP:ksi, mikä tulee sanoista Ethereum Improvement Proposal. Päivityksistä merkittävin on EIP-4844. Se sisältää päivityksen nimeltään Proto-Danksharding. Tämä nimi on peräisin Ethereum-kehittäjistä Dankrad Feist ja nimimerkki Protolambdasta.

Tuleva päivitys on askel kohti shardingia. Sharding on teknologia, jonka avulla Ethereum tulee skaalautumaan kilpailijoidensa tasolle. Siinä lohkoketju pilkotaan pienempiin osiin, joita kutsutaan shardeiksi eli sirpaleiksi. Ethereumin tulee implementoimaan shardingista Dankrad Feistin version eli dankshardingin.

Dencun-päivitys tekee Layer 2 -ratkaisuista nykyistä halvempia ja tehokkaampia. Tämä tapahtuu uuden datatyypin avulla, joka on nimeltään binary large object eli blob. Layer 2:n data talletetaan jatkossa blobin sisälle, kun se siirretään Ethereumin lohkoketjuun.

Blob on halvempi ja tehokkaampi tapa verrattuna nykyiseen ja voi pudottaa Layer 2 -transaktiokuluja yli 90 %. Sen lisäksi blobit poistetaan automaattisesti parin viikon jälkeen. Tämän vuoksi ne kuormittavat myös vähemmän Ethereum-verkon nodeja.

Dencun on siis ennen kaikkea Layer 2:a koskeva päivitys. Ethereumin pääverkon transaktiokulut eivät Dencunin myötä halpene. Tämä tapahtuu vasta myöhemmin, kun sharding-teknologia otetaan käyttöön. Sitä ennen on luvassa vielä useita Dencunin kaltaisia päivityksiä.

Coin Bureau -kanava on julkaissut aiheesta kattavan videon Youtubessa, joka kannattaa tsekata.

ERC-404 on uusi ja kohuttu token-formaatti

Jatketaan Ethereumiin liittyvillä uutisilla. Some-keskusteluun on noussut helmikuun alussa aivan uusi token-standardi, ERC-404. Kyseessä on mielenkiintoinen uutuus, joka yhdistää NFT:t ja perinteiset Ethereum-tokenit.

Tällä hetkellä Ethereum-verkossa on pääasiassa kahdelaisia tokeneita:

  • ERC-20: Kaikki tavalliset tokenit, kuten Tether, Chainlink tai Shiba Inu
  • ERC-721: NFT (käytössä myös ERC-1155)

ERC-20 tokenit toimivat kuten eurot tai muut kryptovaluutat. Ne voidaan pilkkoa murto-osiin, ja yksi USD Coin tai Shiba Inu sinun lompakossasi on yhtä arvokas kuin vastaava token jonkun toisen lompakossa. ERC-721 -formaattia käytetään NFT:n luomiseen. Kyseessä on ominaisuuksiltaan uniikki token, jota ei voida pilkkoa pienempiin osiin.

ERC-404 linkittää ERC-20 ja ERC-721 formaatit toisiinsa. Klikkaa alla olevassa upotuksessa olevaa kuvaa, niin saat lisätietoa aiheesta.

Suosituin ERC-404 teknologian implementaatio on nimeltään Pandora. Se toimii käytännössä seuraavasti:

  • Pandora sisältää 10.000 normaalia ERC-20 -tokenia, joihin on linkitetty 10.000 NFT:tä.
  • ERC-20 -tokeneilla voi käydä kauppaa kuten millä tahansa muillakin tokeneilla.
  • Voit ostaa esimerkiksi 0,25 Pandora -tokenia, mikä mahdollistaa osittaisen omistamisen NFT:stä.
  • Jos ostat vähintään yhden kokonaisen Pandora -tokenin, lompakkoosi mintataan automaattisesti siihen linkitetty NFT.
  • Jos myyt Pandora-tokeneita siten, että omistuksesi putoaa alle yhden kokonaisen tokenin, NFT tuhotaan lompakostasi.

Mielenkiintoista teknologiassa on se, että joka kerta kun vähintään yksi PANDORA-token lähetetään lompakosta toiseen, NFT mintataan uudelleen. Ja uusi mintattu NFT voi olla tyypiltään aiempaa harvinaisempi. Tämä mahdollistaa NFT:n ns. re-rollin.

ERC-404 on todella mielenkiintoinen konsepti. Kyseessä on Pandora-projektin kehittämä kokeilu, joka ei ole edennyt virallista Ethereumin päivitysprosessia (EIP) pitkin. Tältä osin se muistuttaa paljon vuosi sitten Bitcoin-maailmaa järisyttänyttä Ordinalas-protokollaa.

Pandoran kurssi nousi sadoista dollareista parhaimmillaan yli 30.000 dollariin. Tällä hetkellä yksi Pandora-token maksaa noin 22.000 dollaria. Sitä ei ole listattu tunnettuihin pörsseihin, mutta kaupankäynti onnistuu hajautetussa Uniswap-pörssissä.

Binance poistaa Moneron listoiltaan

Maailman tunnetuin privaattikrypto Monero on top 100 -listan heikoimmin suoriutunut kryptovaluutta edeltävän seitsemän päivän aikana. Lähes koko markkina on plussalla, mutta Moneron XMR-token on tällä hetkellä noin 17 prosenttia pakkasella.

Syy Moneron laskuun löytyy Binancesta. Maailman johtava kryptovaluuttapörssi ilmoitti viime viikolla, että se poistaa pian Moneron valikoimistaan. Päätös ei ollut jättiyllätys, sillä privaattikryptot ovat olleet regulaattoreiden tähtäimessä jo useiden vuosien ajan. Moneron kurssi putosi ilmoituksen seurauksena kymmeniä prosentteja, mutta on sittemmin toipunut.

Moneron virallinen X-tili teki aiheeseen liittyen seuraavan postauksen.

Moneron poistuminen Binancesta ei tarkoita XMR:n treidauksen loppumista. Tunnetuista pörsseistä mm. Gate.io, KuCoin ja Kraken listaavat vielä Moneron. Ei olisi kuitenkaan yllätys, jos tämäkin kolmikko poistaisi Moneron pian valikoimistaan.

Todennäköisesti privaattikryptojen treidaus siirtyy tulevaisuudessa hajautettuihin pörsseihin.

Tavallisen sijoittajan kannalta privaattikryptot ovat kenties huonoin mahdollinen sijoituskohde. Edellä kuvattu regulatorinen paine ajaa ne pikkuhiljaa pois suurimmista pörsseistä, mikä tekee privaattikryptojen ostamisesta vaikeaa. Tämä on iso hidaste suurille massoille.

Markkina myös kertoo selvästi siitä, etteivät privaattikryptot kiinnosta sijoittajia. Monero on ainoa top 100 -listalle mahtuva privacy coin, ja senkin kurssi on 76 prosenttia ATH-lukeman alapuolella. Muut privaattikryptot ovat hävinneet viime vuosina täysin otsikoista. Niin myös Monero, jos ei huomioida uutisia pörssilistauksiin tai rikollisuuteen liittyen.

Privaattikryptot eivät tule koskaan häviämään markkinoilta. Niillä on oma fanijoukkonsa, ja kenties yksityisyys nousee vielä joskus merkittäväksi trendiksi. Sitä odotellessa markkinoilta löytyy paljon parempiakin sijoituskohteita.

Celsius ja FTX aloittavat maksut velkojilleen

Lainapalvelu Celsius ja FTX-pörssi olivat vuonna 2022 kryptosektoria järisyttäneen konkurssiaallon suurimmat nimet. Molemmat yhtiöt palvelivat miljoonia asiakkaita, joiden varat ovat olleet lukittuina konkurssipesien käsittelyssä noin reilun vuoden ajan.

Hieman yllättäen sekä Celsius että FTX palauttavat varoja velkojilleen miljardien dollareiden arvosta. Moni uskoi varmasti menettävänsä jokaisen pennin mitä oli kyseisiin palveluihin laittanut.

Celsius ilmoitti kaksi viikkoa sitten, että yhtiö on käynyt läpi konkurssimenettelyn ja tulee palauttamaan kolme miljardia dollaria velkojilleen. Tätä tarkoittaa noin 58 prosentin palautusta, mutta joidenkin kryptojen kohdalla lukema on huomattavasti pienempi (esim. Bitcoin 30 %).

Celsiuksen konkurssipesästä nousee myös Ionic Digital Inc. -louhintayhtiö, jonka osakkeita sijoittajat saavat itselleen. Sen odotetaan listautuvan pörssiin. Taustalla on Celsiuksen isot sijoitukset Bitcoin-louhintaan, joita ei ole lähdetty likvidoimaan.

FTX-pörssin velkojien kannalta hyvä uutinen on se, että FTX aikoo palauttaa varat asiakkailleen sataprosenttisesti. Tämäkin oli varmasti positiivinen yllätys monille!

Asiakkaiden kannalta huono uutinen on se, että FTX palauttaa varat pörssin romahdushetken arvoilla. Jos omistit yhden Bitcoinin FTX:ssä, jonka kurssi oli tapahtumahetkellä noin $20.000, saat takaisin $20.000 palautuksen. Tämän päivän kurssilla bitcoinisi arvo olisi $50.000.

Viime kuukausina on liikkunut myös huhuja FTX-pörssin käynnistämisestä uudelleen. Näistä suunnitelmista on nyt luovuttu.

Mitä käy Celsiuksen ja FTX:n perustajille, joiden vastuulla tämä sotku on? Celsiuksen toimitusjohtaja Alex Mashinsky odottaa tällä hetkellä oikeudenkäynnin alkamista. FTX-pörssin toimitusjohtaja Sam Bankman-Friedin oikeuskäsittely alkoi lokakuussa 2023, ja mies saa lopullisen tuomionsa maaliskuun lopulla.

Blackrock ja Fidelity dominoivat spot Bitcoin ETF -markkinaa

Yhdysvalloissa hyväksyttiin kuukausi sitten historian ensimmäiset spot Bitcoin ETF -rahastot. Markkinoilla on ollut jo aiemmin futuuripohjaisia ETF:ä, jotka eivät vaikuta suoraan Bitcoinin kurssiin. Spot ETF -rahastot hankkivat sen sijaan aitoja bitcoineja, kun niiden rahasto-osuuksia ostetaan.

ETF:t aiheuttivat Bitcoinin kurssiin isoa myyntipainetta ensimmäiset kaksi viikkoa. Taustalla olivat suuret Grayscalen (GBTC) ETF:n myynnit. Yksi myyjistä oli mm. edellä mainittu FTX:n konkurssipesä. Grayscalen ulosvirtaukset olivat keskimäärin 500 miljoonan dollaria päivässä, mikä oli usein suurempi lukema kuin muiden ETF:ien dollarivirta sisään.

Trendi kääntyi kuitenkin 25. tammikuuta. Tuolloin nähtiin ensimmäinen merkittävä pudotus GBTC:n myynneissä, ja spot ETF -rahastojen yhteenlaskettu virta on ollut siitä lähtien nettopositiivinen.

Alla on Bitmex Researchin keräämä data viime lauantailta.

Kuten taulukosta näkyy, viime viikon torstaina ja perjantaina saatiin 405 ja 542 miljoonan dollarin virta sisäänpäin. Ei mikään ihme, että Bitcoinin kurssi on ollut viime päivät kovassa nosteessa.

Blackrock ja Fidelity ovat dominoineet uusia ETF:ä alusta asti. Blacrock hallitsee nyt 4,2 miljardin dollarin ja Fidelity 3,5 miljardin dollarin arvosta bitcoineja. Muut uudet toimijat hallitsevat yhteensä 2,6 miljardin dollarin varallisuutta.

Grayscale on yhä ylivoimainen markkinajohtaja 22 miljardin dollarin lukemallaan. Tämä johtuu siitä, että Grayscale konvertoi jo pitkään markkinoilla olleen rahastonsa ETF:ksi. Grayscale on menettänyt 6,4 miljardin dollarin arvosta sijoituksia.

Yhdysvaltain spot Bitcoin ETF:ssä on nyt hieman yli 34 miljardin dollarin arvosta bitcoineja. Bittirahoissa mitattuna lukema on yli 680.000 BTC. Uudet ETF:t (muut kuin Grayscale) ovat keränneet kuukauden aikana lähes 217.000 BTC.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.