Uutiset
13
joulu
kryptouutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

13.12. Uutiskatsaus: Bitcoin, Yhdysvallat, Craig Wright, Whatsapp

Bitcoin-louhinnassa saavutettiin tärkeitä virstanpylväitä. Uudet inflaatioluvut rikkovat ennätyksiä sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Kryptoskenen tärkeimmät toimarit kävivät Yhdysvaltain kongressin grillattavina. Craig Wright nousi otsikoihin kiistellyn oikeudenkäynnin vuoksi. Meta testaa kryptovaluuttasiirtoja Whatsappin kautta.

Tärkeitä virstanpylväitä Bitcoin-louhinnassa

Aloitetaan uutiskatsaus Bitcoin-verkon datalla. Viime viikolla on saavutettu pari mielenkiintoista rajapyykkiä.

Jokainen Bitcoin-sijoittaja muistaa hyvin viime kesän tapahtumat. Bitcoinin kurssi romahti yli 50 prosenttia toukokuun lopulla. Yksi merkittäviä tekijöitä oli Kiinan louhintabänni. Tällä kertaa kyseessä ei ollut feikkiuutinen, vaan Kiina todellakin ajoi Bitcoin-louhintafarmit rajojensa ulkopuolelle.

Tästä aiheutui montakin eri asiaa. Ensinnäkin, Bitcoinin hashrate eli globaali louhintateho putosi lähes puoleen. Tapaus nosti myös Bitcoin-louhinnan ympäristövaikutukset tapeteille. Kun Tesla ja Elon Musk hylkäsivät Bitcoinin juuri ”likaiseen louhintaan” vedoten, se säikytti monet institutionaaliset ostajat. Lopputuloksena oli kolmen kuukauden lama markkinoilla.

Viime viikolla saavutettiin tärkeä virstanpylväs. Hashrate teki uuden ennätyksen eli nousi Kiina-bänniä edeltävälle tasolle! Kuvassa on seitsemän päivän liukuva keskiarvo hashratesta blockchain.com -sivustolta.

btc hashrate

Bitcoin-verkko siis toipui valtavasta muutoksesta alle puolessa vuodessa. Kiinan bännillä oli myös hyviä vaikutuksia, sillä uusiin lokaatioihin siirtyneet farmit käyttävät huomattavasti enemmän uusiutuvia energianlähteitä.

Myös toinen uutinen liittyy Bitcoinin louhintaan, eli näinä päivinä ohitetaan 90 prosentin piste. Tämä tarkoittaa sitä, että 90 prosenttia kaikista bitcoineista on nyt louhittu. Edellisen kerran vastaavaa virstanpylvästä juhlistettiin 15.1.2018 eli lähes neljä vuotta sitten.

Tunnettu Bitcoin-maksimalisti Marty Bent twiittasi näin.

Tarkka hetki on hieman makuasia. Osa ei halua laskea 21 miljoonaan mukaan alkulohkon (genesis block) 50 bitcoinia, joita ei ole mahdollista käyttää. Tai lasketaanko tällä hetkellä oleva 89,9999 prosenttia sitten 90 prosentiksi vai ei.

Jäljellä olevat 10 prosenttia louhintaan noin 120 vuoden aikana.

Suurin osa Bitcoiniin liittyvistä uutisista koskee sen hinnanmuutoksia. Kannattaa välillä ottaa pari askelta taaksepäin ja katsoa isoa kuvaa. Bitcoin etenee kuin juna raiteillaan kaikista kohuista huolimatta.

Kuten yllä oleva grafiikka kertoo, Bitcoin-verkossa on myös siirretty tänä vuonna huikeat 12 biljoonaa dollaria arvoa. Se on enemmän kuin vuosina 2009-2020 yhteensä.

“When in doubt, zoom out!”

Yhdysvaltain inflaatio uusiin huippulukemiin

Sana inflaatio esiintyy talousalan julkaisuissa alati kiihtyvällä tahdilla. Aiemmin se oli lähinnä kulta- ja Bitcoin-sijoittajien suosikkiaihe. Vuosi 2021 on muuttanut kaiken. Keskuspankit ovat vähätelleet inflaatiota vuoden päivät, kunnes Fed-pomo Jerome Powell nosti vihdoin kädet pystyyn joulukuussa.

Taustalla on todennäköisesti poliittinen paine. Yhä useampi tavallisista kansalaisista, eli äänestäjistä, kärsii inflaatiosta. Kyse ei ole enää vain luvuista ekonomistien malleista vaan todellisesta ongelmasta. Viime viikolla saatiin jälleen uusi ennätys Yhdysvalloissa: 6,8 prosenttia. Lukema on korkein 40 vuoteen.

Kyse ei ole pelkästään ilmiöstä Yhdysvalloissa. Tuore naapurimaa Norjan lukema on 5,1 prosenttia – korkein vuoden 2008 jälkeen. Koko euroalueen inflaatio on puolestaan mittaushistorian korkeimmalla tasolla 4,9 prosentissa.

Bitcoinin kurssi on hyötynyt valtavasti sen historian ajan vallinneista olosuhteista. Keskuspankit ovat printanneet rahaa, korot ovat olleet nollassa ja inflaatio alle kahdessa prosentissa. Nyt pelikenttä on muuttunut. Inflaatio alkaa karata käsistä, joten asiaan on puututtava.

Entinen Fedin sisäpiiriläinen, Danielle DiMartino Booth, kommentoi alla olevalla videolla ongelmaa reilu viikko sitten.

Hallittu inflaatio on hyvä kaikille osapuolille – myös osakkeille osakkeille sekä Bitcoinille. Se mahdollistaa keskuspankkien löysän rahapolitiikan. Nykyinen tilanne on sen sijaan ongelma. Poliitikot saavat painetta kentältä, ja tämä ohjaa taas keskuspankkien pomoja tekemään päätöksiä.

Keskuspankit voivat taistella inflaatiota vastaan vain kiristämällä rahapolitiikkaa. Fed on aloittanut jo ns. tapering-operaation eli se ostaa jatkossa yhä vähemmän arvopapereita markkinoilta. Kun tapering on ohi (keväällä 2022), on aloitettava korkojen nostot.

Fed-pomo Powell yritti tätä edellisen kerran vuoden 2018 lopulla. Tuloksena oli osakemarkkinoiden sekä kryptovaluuttojen romahdus ja mm. pahin joulu markkinoilla 120 vuoteen. Powell joutui pikaisesti perumaan aikeensa ja palautti korot nollaan vuoden 2019 alusta.

Tuolloin taustalle ei edes ollut 6,8 prosentin inflaatiota. Mitä keskuspankit tekevät nyt, jos rahapolitiikkaa kiristetään ja osakemarkkinat alkavat syöksyä?

Fed-pomo Jerome Powell ei ole tilanteessa yksin. Inflaatio on laukalla joka puolella, joten samoja kiristystoimia pohditaan myös Euroopassa. Niiden vaikutukset näkyvät väistämättä myös kryptovaluuttojen puolella.

Kryptoskenen johtajat Yhdysvaltain kongressin edessä

Yhdysvaltain kongressissa käytiin viime viikolla tärkeää debattia kryptovaluuttojen tulevaisuudesta. Paikkana oli tarkalleen sanottuna United States House Committee on Financial Services eli edustajanhuoneen valiokunta, joka valvoo maan finanssipalveluita.

Lauteilla oli todella nimekäs kaarti. Kryptoskeneä edustivat mm. Circlen toimitusjohtaja Jeremy Allaire, FTX:n perustaja Sam Bankman-Fried, Coinbasen toimari Alesia Haas sekä nykyisin Bitfuryn pomona toimiva Brian Brooks.

Vastaavat tilaisuudet ovat usein olleet sävyltään negatiivisia ja keskittyneet lähinnä Bitcoinin rikolliseen käyttöön. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että Yhdysvaltain päättäjätkin ovat pikkuhiljaa heränneet todellisuuteen. Eivät sentään aivan kaikki. Demokraattien edustaja Sherman tuntuu elävän aivan omassa maailmassaan.

Enemmistö edustajista vaikuttaisi olevan sillä kannalla, että Yhdyvaltojen ei tule kuristaa kryptoskeneä liian tiukalla säätelyllä. Tämä näkökulma on erittäin tärkeä. Yhdysvallat on yhä maailman johtava talous, ja kryptovaluuttojen regulaatiolla on vaikutuksia koko alan tulevaisuuteen.

Regulaatio tulee todennäköisesti lisääntymään stablecoinien eli vakaavaluuttojen puolella. Yhdysvalloille on tärkeä säilyttää dollarin valta-asema. Tätä voidaan vahvistaa hyväksymällä stablecoinien takaukseksi vain dollareita tai de-facto dollareita eli valtionlainoja. Jos regulaatio kehittyy tähän suuntaan, se tarkoittaisi ongelmia mm. Tetherille ja mahdollisesti algoritmipohjaisille stablecoineille kuten UST ja DAI.

SEC:n pomo Gary Gensler sai myös sapiskaa. Gensleriä on toistuvasti kritisoitu SEC:n täysin epäloogisesta linjasta Bitcoin spot-ETF:n suhteen. Tämä on myös erittäin positiivista. Spot-ETF Bitcoinille olisi todella haluttu tuote. Ehkä se lopulta saadaan vuoden 2022 aikana.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Yhdysvalloissa halutaan selkeyttä kryptovaluuttojen regulaatioon ilman alan kuristamista hengiltä. Kukaan ei halua bännätä bitcoinia tai mitään vastaavaa. Poliitikkojen ymmärrys alaa kohtaa näyttäisi pikkuhiljaa kasvavan. Tämä on hyvä asia koko kryptoskenelle.

Craig Wright vs Kleiman -oikeudenkäynti päätökseen

Bitcoin SV:n keulahahmona tunnettu Craig Wright on ollut jälleen otsikoissa. Wright on jäänyt uutisoinnissa taka-alalle Bitcoin SV:n tavoin vuoden 2018 jälkeen. Tuolloin skenessä kohuttiin Bitcoin SV:n ja Bitcoin Cashin sisällissodasta, mutta sittemmin kolikot ovat hiipuneet sijoittajien suosiosta.

Bitcoin Cashin ranking on artikkelin kirjoitushetkellä 24, Bitcoin SV:n puolestaan 57. Molemmat olivat pari vuotta sitten top 10 -valuuttoja. Projektien keulahahmot Roger Ver & Craig Wright ovat myös poistuneet Twitteristä jo aikaa sitten. Molemmille projekteille löytyy silti aktiiviset kannattajaryhmänsä – myös Suomesta.

Wright nousi viime viikolla otsikoihin pitkään kestäneen oikeudenkäynnin vuoksi. Tapaus Wright vs Kleiman saatiin vihdoin päätökseen usean vuoden vääntämisen jälkeen. Lopputulos raportoitiin hyvin ristiriitaisesti. Voit itse vertailla tunnetun kriitikon sekä puolestapuhujan Twitter-fiidejä.

Yksi Bitcoin SV -leirin tunnetuista sanansaattajista, Kurt Wuckert, pääsi puhumaan aiheesta suositulle Kitco-kanavalle. Suosittu Mihin Sitä Säästäis -kanava on tehnyt myös aiheesta yhteenvedon.

Bitcoin SV -leirin mukaan kyseessä oli murskaava voitto ja todistus siitä, että Wright on luonut Bitcoinin yksin. Vastapuoli ei voisi olla enempää eri mieltä. Aiheesta löytyy valtavasti uutisia ja keskustelua mm. sosiaalisesta mediasta siitä kiinnostuneille. Mitä oikeudessa sitten päätettiin?

Oikeudenkäynnissä väännettiin siitä, oliko edesmennyt Dave Kleiman todellisuudessa Craig Wrightin partneri Bitcoin-louhinnassa sen alkuvuosina. Osapuolena oli Wrightia vastaan Daven veli Ira Kleiman. Kyse on kymmenien miljardien dollareiden teoreettisesta omaisuudesta. Oikeuden mukaan osakkuudesta ei ollut riittävästi näyttöä. Wright tuomittiin kuitenkin maksamaan 100 miljoonaa dollaria muista syistä.

Wright oli tyytyväinen tuomioon ja kommentoi sitä sanoin ”I have never been so relieved in my life.” Hän ei myöskään aio valittaa päätöksestä.

Tuomioistuin ei ottanut virallisesti kantaa siihen, onko Craig Wright Satoshi Nakamoto vai ei. Wright ei ole pystynyt todistamaan väitettään aukottomasti eli liikuttamaan ns. Satoshin bitcoineja, joita on noin miljoona kappaletta. Tämä on yleisesti hyväksytty vaatimus kenelle tahansa, joka väittää olevansa Satoshi Nakamoto.

Todennäköisesti aiheeseen palataan vielä useita kertoja lähitulevaisuudessa.

Facebook testaa kryptovaluuttojen lähetystä Whatsapp-palvelussa

Muistatko vielä kesän 2019 Facebook Libra -kohun? Tuolloin uskottiin Facebookin nousevan seuraavaksi suuren luokan peluriksi kryptoskenessä. Libra joutui kuitenkin kovaan vastatuuleen heti sen alkumetreillä. Useampi avainpartneri erosi, ja lopulta projekti vaihtoi myös nimeään ja skaalautui pienemmäksi.

Nykyisin Facebook tunnetaan siis nimellä Meta. Libran ”raunioilta” on myös syntynyt oma lompakko nimeltään Novi. Uutisoimme lokakuun lopussa Metan käynnistämästä pilotista, jossa pyritään tehostamaan Yhdysvaltain ja Guatemalan välistä rahanlähetystä Novin ja Paxos stablecoinin avulla.

Tämä projekti ei ole saanut suurta kohua aikaan, mutta viime viikon uutinen vaikuttaa mielenkiintoisemmalta. Meta on käynnistänyt pilotin kryptovaluuttojen lähettämisestä Whatsapp-palvelussa Novi-lompakkoa hyödyntäen.

Novi-projektin johtaja Stephane Kasriel twiittasi näin viime viikolla.

Voit lukea lisää aiheesta Novin sivuilta. Kyseessä on vasta pilotti, ja koko Novi-lompakkokin on ollut ulkona parin kuukauden ajan. Tässä vaiheessa käytössä on Paxoksen kehittämä ja reguloitu USDP (Pax Dollar) stablecoin. Myös muiden kryptovaluuttojen lähetys olisi toki tulevaisuudessa mahdollista.

Whatsapp-sovelluksella on globaalisti yli 2,5 miljardia käyttäjää. Yksi sen käyttötavoista on organisoida pieniä maksuja tai kimppamaksuja henkilöiden välillä. Whatsapp olisikin luonnollinen sovellus myös kryptovaluuttojen lähettämiseen.

Photo by Christian Wiediger on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!