Uutiset
12
heinä
kryptovaluuttauutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

12.7. Markkinakatsaus: Kurssit palautuivat nousun jälkeen viime viikon tasolle

Bitcoinin kurssi oli viime viikolla mukavassa nousussa, mutta viikonloppuna alkoi alamäki. Altcoineilla on ollut vaikea viikko – Quant nousee esiin selkeänä voittajana. DeFi-sektorissa ei tapahdu vieläkään mitään mullistavaa.

Rekisteröidy Binancelle

Bitcoinin kurssissa harvinainen nousuviikko

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 19.700 dollaria. Lukema oli viikko sitten täsmälleen samoilla sijoilla. Vaikka kurssi ei ole seitsemän päivän takaisesta muuttunut, on Bitcoin käynyt läpi pienen vuoristoradan.

Alla olevassa grafiikassa näkyy Bitcoinin kurssikehitys päiväkohtaisilla kynttilöillä. Sininen viiva on 50 päivän ja purppura viiva 200 päivän liukuva keskiarvo.

btc-1207

Viime viikko näytti lupaavalta vielä torstain tienoilla. Bitcoinin kurssi kohosi noin 22.500 dollariin ja oli parhaimmillaan 16 prosentin nousussa viikkotasolla. Suunta oli lupaavasti kohti 50 päivän keskiarvoa, jonka alapuolella on vietetty jo aivan liikaa aikaa. Perjantaina alkoi kuitenkin alamäki, joka on käynnissä edelleen.

Vaikka viikonloppu söi noin puolet kurssinoususta, Bitcoin päätti edeltävän viikon kahdeksan prosenttia plussalle. Kyseessä oli paras viikko sitten maaliskuun ja vasta kolmas vihreä kynttilä edeltävän 15 viikon aikana. Edes jotain positiivista!

Bitcoin on kuitenkin laskenut maanantain ja tiistain aikana takaisin edeltävän viikon tasolle. Taustalla on taas kerran osakemarkkinoiden alamäki.

Osakkeet ovat olleet laskussa kahdesta syystä. Huomenna julkaistaan Yhdysvaltain kesäkuun inflaatiolukemat, mitkä eivät ennakkoon lupaa hyvää. Korkea inflaatio piinaa Fediä edelleen, mikä tarkoittaa uusia koronnostoja.

Inflaatio on menettänyt tästä huolimatta ykköspuheenaiheen paikan heinäkuussa. Sijoittajia huolestuttaa yhä enemmän uhkaava taantuma. Lähiviikkoina julkaistaan pörssiyhtiöiden Q2-tulokset, joiden arvellaan olevan ennakoitua huonompia. Tämä on ajanut etenkin teknologiayhtiöitä laskuun viikon alussa.

Yhdysvaltain keskuspankin tilanne vaikeutuu siis entisestään. Korkea inflaatio pakottaa Fedin toimiin, mutta talouden sakkaaminen ja työllisyystilanteen heikkeneminen tuo uusia ongelmia. Fedin arvellaan lähestyvän pistettä, jossa sen on pakko laittaa koronnostot tauolle.

Uusi bull-markkina voi alkaa osakkeissa & kryptovaluutoissa vasta sitten, kun Yhdysvaltain keskuspankki alkaa taas tukea markkinoita. Fed ei voi tehdä näitä toimia ennen kuin inflaatio on laskenut tai talous heikkenee liikaa. Tällä hetkellä jälkimmäinen skenaario alkaa näyttää yhä todennäköisemmältä.

Moni sijoittaja arvelee, että Fed voi nostaa korkoja enää yhden kerran. Laskumarkkinan pohja voi siis hyvinkin olla lähellä. Bitcoinkeskus kehottaa sijoittajia silti varautumaan vielä uuteen laskuun. Twitter-kyselymme mukaan 60,8 prosenttia seuraajista uskoo, että pohjaa ei ole vielä nähty.

Lyhyellä tähtäimellä näkymät ovat yhä varsin negatiiviset. Isossa kuvassa alkaa vaikuttaa siltä, että Fedin kiristystoimet ovat tulossa pian tiensä päähän ja laskumarkkina voisi saavuttaa pohjansa Q3:n aikana.

Altcoinit laskussa Bitcoiniin verrattuna

Viime viikon raportissa puhuimme hiljaisesta altcoin-markkinasta, eivätkä edeltävät seitsemän päivää ole muuttaneet asetelmia. Tilanne oli vielä toinen 4–5 päivää sitten, mutta perjantaina alkanut markkinan alamäki on pudottanut altcoinien kursseja selvästi.

Alla on lista markkinoiden top 15 -kryptovaluutoista. Vain Shiba Inu on marginaalisesti plussalla Bitcoiniin verrattuna – kaikki muut kolikot ovat pakkasella. Ethereumin hinta on hieman yllättäen myös yli viisi prosenttia miinuksella.

altit-1207

Top 100 -listan tilanne ei ole merkittävästi parempi. Vain 17 kolikkoa on pärjännyt Bitcoinia paremmin ja ainoastaan neljä on yli kymmenen prosenttia plussalla.

Viikon ylivoimaisesti paras suorittaja on ollut Quant Networkin natiivitoken QNT. Se on noussut viikossa yli 42 prosenttia Bitcoiniin nähden. QNT on kirinyt myös 14 prosenttia edeltävän 24 tunnin aikana. Nousun taustalla vaikuttaa olevan Quantin tuore ohjelmistopäivitys.

Kyseessä on päivitys Overledger-tuotteeseen, mikä mahdollistaa hajautettujen sovellusten rakentamisen moniin eri lohkoketjuihin. Todennäköisesti moni treidaaja on myös kiinnostunut rajusta noususta ja hypännyt raketin kyytiin lyhyen tähtäimen voittojen toivossa.

Suomalaistaustainen Aave kuuluu myös viikon hyviin suorittajiin. Aaveen kurssi on todennäköisesti saanut vauhtia GHO-stablecoinin lanseerauksesta. Perustaja Stani Kulechov twiittasi aiheesta seuraavan ketjun.

Stablecoinit ovat tällä hetkellä kuuma aihe – Terra USD:n romahduksesta huolimatta. Edellä mainittu Shiba Inu, top 15 -listan paras suorittaja, ilmoitti myös stablecoinin lanseerauksesta viikko sitten.

Quantin ja Aaveen lisäksi viime viikolla pärjäsivät myös Polygonin MATIC-token (+12,5 % vs. BTC) sekä Internet Computerin ICP-token (+18,1 % vs. BTC). Nostetaan kuitenkin esiin listan viidentenä oleva Uniswap, joka on noussut +8,5 % Bitcoiniin nähden huolimatta tiistaiaamun draamasta.

Binancen perustaja Changpeng Zhao twiittasi aamuyöstä, että Uniswapista olisi löytynyt haavoittuvuus. Tämä sai UNI-tokenin kurssin hetkellisesti laskuun.

Moni kritisoi CZ:n twiitin olevan huolimaton tai ajattelematon, sillä Uniswapissa ei todellisuudessa ollut haavoittuvuutta. Onneksi se ei kuitenkaan romahduttanut UNI-tokenin kurssia pahemmin.

Kyseessä oli verkkourkinnan eli phishing-iskun kohteeksi joutunut lompakko. Epäonninen henkilö menetti 3278 ETH-tokenia arvoltaan noin 3,5 miljoonaa dollaria. Phishing-iskut ovat yleistyneet jatkuvasti vuoden 2022 aikana ja maksaneet sijoittajille jo kymmeniä, jopa satoja, miljoonia dollareita.

DeFi-sektorissa ei merkittäviä tapahtumia

DeFi-sektorissa ei ole nähty suurempaa draamaa seitsemän päivän aikana. Markkinan likviditeettiä kuvaava TVL on pyörinyt 70–75 miljardin dollarin välissä viime viikot. Nyt ollaan edelleen tässä haarukassa. Tämän viikon lukema on noin 1,5 miljardia dollaria edeltävää matalampi.

defi-1207

Protokollien ykköspaikka on edelleen Makerin hallussa selvällä marginaalilla. Maker on ollut listan kärjessä Terran romahduksen jälkeen. Kuusi korkeinta sijaa ovat pysyneet muuttumattomina viikon takaisesta.

Ainoat muutokset nähdään listan loppupäässä, jossa Tron-platformin JustLend on noussut kaksi sijaa ja ohittanut sekä PancakeSwapin että Compoudin.

defi-prot-1207

JustLend oli myös viikko sitten ainoa merkittävästi TVL-lukemaansa nostanut protokolla.

Moni listalla olevista DeFi-tokeneista on pärjännyt kuitenkin edeltävän viikon erinomaisesti. Esimerkiksi Aave, Uniswap, Convex Finance, Curve ja Compound ovat kaikki nousseet 4–14 prosenttia Bitcoiniin verrattuna. Tämä on hyvä suoritus, kun huomioi altcoinien laajemman kurssikehityksen.

Hallintotokeneiden kurssinousu ei ole kuitenkaan peräisin likviditeetin kasvusta. Esimerkiksi Aave-protokollan TVL-lukemalla ja Aave-tokenin kurssilla ei ole suoraa yhteyttä keskenään, kuten olemme myös usein aiemmin todenneet.

Tarkastellaan sitten lohkoketjujen listaa.

defi-chains-1207

Edellä mainittu JustLend on pitkälti Tron-alustan nousun taustalla. Sen TVL-lukema alkaa lähestyä BNB Chainia, ja Tron voi nousta ensi viikolla jopa listan kakkoseksi.

Lohkoketjujen top 10 ei ole seitsemän päivän aikana muuttunut. Asetelmat ovat pysyneet hyvin samanlaisina jo pari kuukautta. Tronin nousu on ainoa merkittävä tapahtuma viime viikkoina.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.