Kryptovaluuttamarkkinoilla ollaan lomatunnelmissa. Jo kaksi kuukautta jatkunut sivuttaisliike ei osoita vieläkään kääntymisen merkkejä. Volyymit laskevat myös päivä päivältä, eli markkinoilla on hyvin vähän toimintaa juuri nyt.
Bitcoinin kurssissa ei muutoksia
Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 33.700 dollaria. Viikko sitten lukema oli 34.300 dollaria. Käytännössä kurssi ei ole liikkunut seitsemässä päivässä yhtään mihinkään.
Alla on Bitcoinin kurssigrafiikkaa TradingView-sivustolta. Siniset trendinlinjat ovat 50- ja 200-päivän keskiarvot. Nämä ovat tärkeitä support- sekä resistanssitasoja.
Olemme hokeneet jo kyllästymiseen asti Bitcoinin (ja koko kryptomarkkinan) sivuttaisliikettä. Valitettavasti sama linja jatkuu myös tälläkin viikolla. Markkinoilla ei yksinkertaisesti tapahdu mitään.
Tällä viikolla tulee täyteen kaksi kuukautta siitä, kun Bitcoinin kurssi romahti ensimmäisen kerran ~30.000 dollariin (19. toukokuuta). Kurssi on yrittänyt useaan kertaan päästä takaisin 40.000+ dollarin tasolle, mutta turhaan.
Pian on kulunut kuukausi siitä, kun kurssi oli edes yli 37.000 dollaria. Tämä tapahtui 18. kesäkuuta.
Kuvassa näkyvä 50 päivän keskiarvo toimii selkeänä kattona kurssikehitykselle. Bitcoinin tarvitsisi vain pienen buustin noustakseen sen yläpuolelle. Valitettavasti tällaista liikettä ei ole saatu. On myös syytä huomata, että päivittäiset volyymit ovat erittäin matalalla.
Kävimme markkinatilannetta läpi myös Youtube-kanavallamme viime viikolla.
Surkea volyymi kertoo siitä, että treidaajat eivät halua ottaa riskejä juuri nyt. Karhut ja härät ovat yhtä lailla lomafiiliksissä. Kaikki odottavat nyt selkää triggeriä uudelle nousulle tai laskua 28-29.000 dollariin, joka toimisi todennäköisesti taas ostopaikkana.
Vaikka media maalailee synkkää kuvaa Bitcoinin kurssikehityksestä, niin pinnan alla kuplii. On-chain datasta tulee koko ajan positiivista signaalia, mikä ei vielä näy kurssissa. Esimerkiksi louhijat ovat alkaneet taas kerätä bitcoineja.
Bitcoin miners are accumulating again. pic.twitter.com/Me9DbvJaEE
— Will Clemente (@WClementeIII) July 10, 2021
Kannattaa seurata tilejä @WClementeIII sekä @woonomic Twitterissä. Ne tarjoavat jatkuvasti todella hyvää dataa Bitcoinin lohkoketjusta.
Kaikki viittaa siihen, että markkinoiden ammattilaiset eli ns. valaat ovat ahmineet bitcoineja viimeiset kaksi kuukautta.
As price grinds sideways-bearish, coins are being scooped off the exchanges at a very bullish rate.
PS. The latest sizing of withdrawals vs deposits are at local highs at levels that signal a bottom, whales are scooping. pic.twitter.com/kakrZfwI6f
— Willy Woo (@woonomic) July 8, 2021
Hieman yllättäen, myös piensijoittajat ovat pitäneet koirakolikoistaan kiinni. Panikoijina ovat markkinoille keväällä tulleet aktiivisijoittajat, jotka ostivat bitcoinia 40.000-65.000 dollarin välimaastossa. Tämä joukko on myynyt kolikkonsa isolla tappiolla.
Tulevan viikon näkymät eivät valitettavasti eroa alkukesästä. Bitcoin-markkina on kesälomafiiliksissä ainakin toistaiseksi. On mahdoton arvata, milloin (ja mistä) kurssia liikuttava triggeri vihdoin saadaan.
Bitcoinin markkinaosuus hieman koholla
Tarkastellaan sitten Bitcoinin markkinaosuutta. Myös tämä mittari on polkenut vahvasti paikallaan alkukesän ajan. Viikko sitten CRYPTOCAP-indeksi tarjosi lukemaa 45,35 prosenttia. Tämän päivän mittaus on 45,96 prosenttia.
Bitcoinin markkinaosuus heiluu noin 42 ja 48 prosentin välimaastossa. Mitään selkeää nousutrendiä kuvasta on vaikea nähdä. Vaikuttaa yhä siltä, että toukokuussa nähty romahdus 40 prosenttiin olisi pohja. Nyt dominanssiin on muodostumassa ”uusi pohja” noin 45 prosentin tasolle.
Kuten aiemmin todettiin, kryptomarkkinoilla tapahtuu juuri nyt todella vähän. Volyymit ovat vuoden 2021 pohjissa kauttaaltaan. Bitcoinin dominanssi voi liikkua hyvinkin rajusti siinä vaiheessa, kun aktiviteetti jälleen palaa markkinoille.
Altcoin-markkina jakautunut kahtia
Altcoin-markkina näyttää hyvin kahtiajakautuneelta. Noin puolet top 100 -kolikoista on Bitcoiniin nähden miinuksella, mutta listalta löytyy myös pari kymmentä hyvin pärjännyttä altcoinia. Top 15 -lista on sen sijaan hyvin kuollut.
Kuvassa näkyvät prosentit ovat siis Bitcoiniin, ei dollariin nähden.
Binance Coin ja Uniswap ovat hieman nosteessa, Dogecoin ja Ethereum puolestaan laskussa. Liikehdintä on kuitenkin marginaalista ja volyymit pieniä, joten näistä on turha vetää suurempia johtopäätöksiä.
Parhaiten on pärjännyt Bitcoiniin nähden Axie Infinityn AXS-token. Kyseessä on NFT-teknologiaa hyödyntävä peli, joka on saanut inspiraationsa supersuositusta Pokemonista. Voit tutustua Axie Infinityyn osoitteessa axieinfinity.com.
Myös KuCoin-pörssin natiivitoken, KCS (KuCoin Shares), on nosteessa. Viikossa on tullut plussaa peräti 75 prosenttia Bitcoiniin verrattuna. KuCoin avasi kuukausi sitten myös oman lohkoketjunsa KCC:n. Se seuraa näin ollen Binancen, Crypto.comin ja Huobin jalanjälkiä.
KuCoin Shares -token hyötyy KCC-lohkoketjun lanseerauksesta, sillä KCS toimii KCC:n natiivitokenina.
Myös Bitcoin DeFi -token Stacks on noussut peräti +53 % viikossa. STX löytyy edellä mainituista Binance ja KuCoin-pörsseistä.
DeFi-markkinassa ei merkittäviä muutoksia
DeFi-sektori on ollut alkukesän ajan varsin hiljainen, kuten muukin markkina. Viikko sitten saatiin pieni piristysruiske, kun tunnetut DeFi-tokenit nostivat kurssiaan toista kymmentä prosenttia. Ilo jäi valitettavasti lyhytaikaiseksi. Mistään uudesta DeFi-buumista ei voida puhua.
Otetaan ensin DeFi-markkinan yleiskatsaus.
Total Value Locked eli TVL on tällä viikolla 113,65 miljardissa dollarissa. Viikko sitten lukema oli 111,56 miljardia. Tätä edeltävät viikot pyörittiin noin 103 miljardin tuntumassa. Pientä kasvua on nähtävissä, mutta isossa kuvassa edetään kyllä vaakasuoraan myös tällä mittarilla.
Protokollatasolla nähtiin viikko sitten muutos. Pitkään ykköspaikkaa hallinnut Aave menetti positionsa Curve-protokollalle pienellä marginaalilla. Tilanne ei ole muuttunut viime viikon aikana. Curve on edelleen ykkösenä, mutta erot ovat pieniä.
Olemme maininneet viime viikkoina Binance Smart Chainin alamäen. Top kymppi listalle mahtui pitkään 2-3 BSC-protokollaa. Nyt PancakeSwap roikkuu vielä mukana, mutta vain pienellä marginaalilla. Ellipsis ja Venus putoavat pian pois jo top 20 -listaltakin.
Ethereum siis dominoi DeFi-markkinaa juuri nyt. Multi-Chain -protokollistakin valtaosa TVL:ää on Ethereum-verkossa ja pienempi siivu sitten mm. Polygonissa.
TVL näyttää eri alustoilla seuraavalta (suluissa viime viikon mittaus):
- Ethereum: 87 miljardia dollaria (86 miljardia)
- Binance Smart Chain: 14 miljardia (13,71)
- Polygon: 5,15 miljardia (5,03)
- Muut: 5,5 miljardia (6,84)
Asetelma ei ole viime viikosta juurikaan muuttunut. Kolme suurinta platformia ovat kasvattaneet hieman TVL-pottiaan pienempien kustannuksella.
Photo by Ewan Kennedy on Unsplash
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!